Starttirahan ehdot
Kenelle starttiraha myönnetään ja kenelle ei?
Mitkä ovat starttirahan ehdot? Suunnitteletko yritystoimintaa ja starttiraha-asiat mietityttävät?
Tässä artikkelissa käydään selkokielisesti läpi, millä ehdoilla starttirahaa myönnetään ja kuka voi saada tukea.
Tuen saaminen ei nimittäin ole pelkästään sähköisten lomakkeiden toimittamista TE-palveluille, vaan hakemukselle pitää löytyä hyvät perustelut ja tiettyjen ehtojen on täytyttävä.
Käydäänpä nyt läpi kaikki olennaisimmat asiat.
Starttirahan saamisen edellytykset pähkinänkuoressa
Starttirahan hakijoilta vaaditaan ensinnäkin kahta asiaa:
- Jotta voit saada starttirahaa, sinulla tulee olla todistettavasti hyvät valmiudet toteuttaa suunnittelemasi yritysidea. Kelpoisuutesi voit osoittaa esimerkiksi huolellisesti laaditulla liiketoimintasuunnitelmalla ja realistisilla kannattavuuslaskelmilla. Valmiuksistasi riippuen sinulta saatetaan myös vaatia erillisen yrittäjyyskurssin käymistä.
- Suunnittelemasi yritysidean täytyy lisäksi olla sellainen, että sillä on potentiaalia tulla niin kannattavaksi, että siitä voi tulla sinulle päätoiminen tulonlähde. Starttirahalla ei ole tarkoitus tukea kannattamattoman liiketoiminnan harjoittamista.
Asiat ovat oikeastaan melko yksinkertaisia ja riippuvat paljon siitä, kuinka esität ne. Omaa kyvykkyyttä voi helposti perustella hakemuksen eri osissa ja laskelmissa. Mikäli ideasi on oikeasti hyvä, niin ei ole pelkoa siitä, ettetkö saisi tukea.
Yrittäjyyden tulee kuitenkin olla myös päätoimista, eli starttirahaa voidaan myöntää:
- aloittavalle päätoimiselle yrittäjälle tai
- sellaiselle sivutoimiselle yrittäjälle, joka aikoo jatkaa toimintaansa päätoimisena.
Seuraava vaihe on katsoa ehtoja, jotka eivät saa täyttyä, jos haluat saada starttirahaa.
Voimme kokemuksesta sanoa, että jokaisen kohdan kanssa tulee olla hyvin tarkkana. Toimi ohjeiden mukaan ja ole rauhassa, kunnes saat kirjallisen päätöksen käteesi.
Milloin starttirahaa ei voi saada?
- Et todennäköisesti saa starttirahaa, jos perustat yrityksen toimialalle, joka on täynnä muita vastaavia toimijoita samoilla tuotteilla tai palveluilla. Silloin starttirahan tulkitaan herkästi vääristävän paikallista kilpailua, eikä tukea myönnetä. Esimerkkeinä mainittakoon ainakin kebab-pizzeriat ja monilla paikkakunnilla hierontapalvelut ja parturi-kampaamot. Näillä aloilla starttirahan saaminen voi monesti olla kiven alla.
- Yritystoimintaa ei pääsääntöisesti saa aloittaa ennen kuin starttirahasta on tehty päätös. Toiminnan aloittamiseksi voidaan katsoa hyvinkin pienet asiat, joten asian suhteen kannattaa olla tarkkana. Paras taktiikka on vain lykätä aloittamista reilusti, kunnes starttiraha on hoidossa. Silloin ei synny ongelmia. Fiksuna hakijana varmistat oman alueesi TE-palveluilta, mitkä asiat he tulkitsevat yritystoiminnan aloittamiseksi.
- Et todennäköisesti saa starttirahaa, jos sinulla on maksuhäiriöitä tai olet jättänyt maksamatta veroja tai muita lakisääteisiä maksuja. TE-toimisto voi kuitenkin antaa myöntävän päätöksen näistä huolimatta, jos onnistut asian selvittämään hyvin.
- Jos toimeentulosi on turvattu jo muilla tavoilla, niin et voi saada samaan aikaan starttirahaa. Esimerkiksi opintotukea saavat eivät voi saada molempia tukia samaan aikaan, vaan toisesta pitää luopua. Myös muut tuet, etuudet ja palkkatulot estävät starttirahan – nämä on lueteltu erikseen starttirahahakemuksen sivulla neljä. Voit vilkaista lomaketta Suomi.fi:ssä.
- Starttiraha on tarkoitettu turvaamaan toimeentuloa yrittäjyyden alkutaipaleella. Siksi starttiraha voi joissain tapauksissa jäädä saamatta myös sen takia, että tulevan yrityksesi uskotaan heti takaavan sinulle niin hyvän toimeentulon, että et tarvitse tukea.
Jos tiedät jo, ettet saa starttirahaa, voit lukea erillisen artikkelin, jossa käymme läpi yleisimmät yrityksen rahoitusvaihtoehdot.