- A
- B
- C
- D
- E
- F
- G
- H
- I
- J
- K
- L
- M
- N
- O
- P
- Q
- R
- S
- T
- U
- V
- X
- Y
- Z
- Å
- Ä
- Ö
Ladataan...
Kestävä kehitys – mitä tarkoittaa kestävä kehitys?
Kestävä kehitys tarkoittaa sellaista yhteiskunnan taloudellisen, sosiaalisen ja ympäristöllisen kehityksen mallia, joka täyttää nykyhetken tarpeet vaarantamatta tulevien sukupolvien kykyä täyttää omia tarpeitaan. Se on laaja-alainen käsite, joka kattaa kolme pääulottuvuutta: taloudellisen, sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden. Nämä ulottuvuudet tunnetaan myös kestävän kehityksen kolmena pilarina.
Taloudellinen kestävyys
Taloudellisen kestävyyden tavoitteena on varmistaa, että talouskasvu tapahtuu ilman luonnonvarojen tuhlausta ja että taloudellinen toiminta on pitkällä aikavälillä elinkelpoista. Tämä tarkoittaa muun muassa resurssitehokkuutta, innovaatioita ja uusiutuvien energialähteiden käyttöä.
Sosiaalinen kestävyys
Sosiaalisen kestävyyden pilarissa keskitytään ihmisoikeuksien, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden edistämiseen. Se sisältää koulutuksen, terveydenhuollon, sosiaaliturvan ja työllisyyden tukemisen sekä kulttuurisen monimuotoisuuden ja osallistavan päätöksenteon tukemisen.
Ekologinen kestävyys
Ekologinen kestävyys keskittyy luonnonvarojen suojeluun ja biodiversiteetin säilyttämiseen. Tavoitteena on toimia tavalla, joka minimoi ympäristön saastumisen ja ekosysteemien tuhoutumisen, suojella luontoa ja edistää luonnon monimuotoisuutta.
Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttaminen edellyttää laaja-alaista yhteistyötä hallitusten, yritysten, yhteisöjen ja yksilöiden välillä globaalilla, kansallisella ja paikallisella tasolla. Vuonna 2015 Yhdistyneiden kansakuntien jäsenmaat sopivat 17 globaalista kestävän kehityksen tavoitteesta (Sustainable Development Goals, SDGs), jotka ohjaavat globaalia toimintaa kestävän kehityksen edistämiseksi vuoteen 2030 mennessä. Nämä tavoitteet kattavat laajan kirjon kestävän kehityksen näkökohtia taloudellisesta kasvusta ja teollisuusinnovaatioista sukupuolten tasa-arvoon, ilmastonmuutoksen torjuntaan ja köyhyyden poistamiseen.
Lue lisää aiheesta Procountorin blogissa: Vastuullisuus ja ESG-raportointi murroksessa – mihin yritysten on varauduttava?