- A
- B
- C
- D
- E
- F
- G
- H
- I
- J
- K
- L
- M
- N
- O
- P
- Q
- R
- S
- T
- U
- V
- X
- Y
- Z
- Å
- Ä
- Ö
Ladataan...
Sidosryhmät – mitä ovat sidosryhmät?
Sidosryhmät ovat yksilöitä tai ryhmiä, joilla on jollakin tavalla panos tai intressi organisaation toiminnassa, päätöksenteossa tai tuloksissa. He voivat vaikuttaa organisaation toimintaan tai tulla itse vaikuttuneiksi sen toiminnasta. Sidosryhmät voivat olla sisäisiä tai ulkoisia suhteessa organisaatioon.
Sisäiset sidosryhmät
Sisäiset sidosryhmät ovat organisaation sisällä toimivia henkilöitä tai ryhmiä. Näitä ovat esimerkiksi:
- Työntekijät: Kaikki organisaation palveluksessa olevat henkilöt.
- Johto: Yrityksen tai organisaation johtoryhmä, joka vastaa päivittäisestä johtamisesta ja strategisesta suunnittelusta.
- Omistajat: Yksityiset henkilöt, osakkeenomistajat tai muut tahot, jotka omistavat osan yrityksestä.
Ulkoiset sidosryhmät
Ulkoiset sidosryhmät ovat organisaation ulkopuolelta tulevia henkilöitä tai ryhmiä, joilla on silti intressejä organisaation toimintaan. Esimerkkejä ulkoisista sidosryhmistä ovat:
- Asiakkaat: Henkilöt tai yritykset, jotka ostavat ja käyttävät organisaation tuotteita tai palveluita.
- Toimittajat: Yritykset tai yksityishenkilöt, jotka toimittavat raaka-aineita, tuotteita tai palveluita organisaatiolle.
- Sijoittajat ja rahoittajat: Henkilöt tai instituutiot, jotka tarjoavat pääomaa organisaation toiminnan tukemiseksi.
- Yhteisöt: Paikallisyhteisöt ja yhteiskunta laajemmin, joiden alueella organisaatio toimii tai joita sen toiminta muulla tavoin koskettaa.
- Valtiolliset ja sääntelyviranomaiset: Hallituksen virastot ja elimet, jotka asettavat toimialalle säännöksiä ja standardeja.
Ymmärtäminen, kuka kuuluu organisaation sidosryhmiin, on keskeistä tehokkaalle johtamiselle, päätöksenteolle ja strategian kehittämiselle. Sidosryhmien odotusten ja tarpeiden huomioiminen voi auttaa organisaatioita saavuttamaan tavoitteensa, parantamaan mainettaan ja välttämään konflikteja.