- A
- B
- C
- D
- E
- F
- G
- H
- I
- J
- K
- L
- M
- N
- O
- P
- Q
- R
- S
- T
- U
- V
- X
- Y
- Z
- Å
- Ä
- Ö
Ladataan...
SWOT-analyysi – mikä on SWOT-analyysi?
SWOT-analyysi on strategisen suunnittelun työkalu, jota käytetään organisaation, hankkeen tai henkilökohtaisen tavoitteen vahvuuksien (Strengths), heikkouksien (Weaknesses), mahdollisuuksien (Opportunities) ja uhkien (Threats) arviointiin. SWOT-analyysi auttaa ymmärtämään sisäisiä ja ulkoisia tekijöitä, jotka vaikuttavat tavoitteiden saavuttamiseen. Analyysin tavoitteena on auttaa organisaatiota tai yksilöä tunnistamaan strategisia toimenpiteitä, jotka hyödyntävät vahvuuksia ja mahdollisuuksia sekä puuttuvat heikkouksiin ja minimoidaan uhkia. SWOT-analyysin osa-alueet ovat:
- Vahvuudet (Strengths): Positiiviset sisäiset tekijät, jotka tukevat tavoitteiden saavuttamista. Ne voivat sisältää osaamista, resursseja, kilpailuetuja tai muita organisaation vahvuuksia.
- Heikkoudet (Weaknesses): Sisäiset tekijät, jotka rajoittavat tai estävät tavoitteiden saavuttamista. Heikkoudet voivat olla esimerkiksi resurssipulaa, puutteita taidoissa tai prosesseissa.
- Mahdollisuudet (Opportunities): Ulkoiset tekijät, jotka organisaatio voi hyödyntää tavoitteidensa saavuttamiseksi. Ne voivat olla esimerkiksi markkinoiden muutokset, teknologinen kehitys tai lainsäädännön muutokset.
- Uhat (Threats): Ulkoiset tekijät, jotka voivat haitata tai estää tavoitteiden saavuttamista. Uhkia voivat olla kilpailutilanteen kiristyminen, taloudelliset tekijät tai teknologiset muutokset, jotka vaikuttavat negatiivisesti organisaatioon.
SWOT-analyysin avulla voidaan tuottaa strategisia ideoita yhdistämällä eri osa-alueita toisiinsa, esimerkiksi miettimällä, miten vahvuuksia voidaan käyttää hyväksi mahdollisuuksien hyödyntämiseksi tai uhkien torjumiseksi, ja miten heikkouksia voidaan vähentää mahdollisuuksien hyödyntämiseksi tai uhkien välttämiseksi.