Aputoiminimi

Mikä on aputoiminimi?

Aputoiminimi tarkoittaa sitä, että yrittäjä tai yritys voi halutessaan harjoittaa osaa liiketoiminnastaan eri nimellä. Aputoiminimellä et siis voi harjoittaa sellaista liiketoimintaa, joka sisältää yrityksesi toimialan kokonaisuudessaan.

Mahdollisia aputoiminimiä kysytään yrityksen perustamislomakkeessa, mutta ne voi halutessaan ilmoittaa myöhemminkin.

Mikä sitten on aputoiminimen idea? Otetaanpa esimerkki.

Jos vaikkapa maansiirtofirman omistaja haluaa heittää sivubisneksenä stand up -keikkaa silloin tällöin, hän tuskin haluaa markkinoida tai laskuttaa näitä esityksiä rakennusfirmansa nimissä.

Vai tilaisitko sinä Jorman Maansiirto Oy:n shown yrityksesi pikkujouluihin? Me saattaisimme tilata, mutta kaikki ehkä eivät. Tällaisissa tapauksissa apuun tulee – sananmukaisesti – aputoiminimi.

Yrityksen toimialoina olisivat tällöin esimerkiksi rakentaminen, kulttuuri- ja viihdetoiminta sekä kaikki muu laillinen liiketoiminta. Hieman erikoinen yhdistelmä kieltämättä, mutta tämä oli vain laiskanpulskea esimerkki.

Toinen esimerkki elävästä elämästä: Erään suomalaisyrityksen varsinainen toiminimi on Burger-In Oy. Firman nimi ei välttämättä ole sinulle tuttu, vaikka yrityksen liikevaihto oli viime vuonna yli 100 miljoonaa euroa.

Kyseisen yrityksen aputoiminimiä ovat muun muassa Hesburger, Hespanpizza, Parilla Steak House ja Hesegrilli. Nyt taidatkin jo tietää, mistä puhutaan!

Accountor Go -kirjanpitopalvelu

Aputoiminimen kirjanpito merkitään samaan kirjanpitoon varsinaisen yrityksen kanssa. Aputoiminimessä ei saa olla yhtiömuodon tunnusta (esim. oy), koska kyseessä ei ole oma itsenäinen yhtiönsä.

Aputoiminimi verotetaan ja aputoiminimellä laskutetaan itse yrityksen tavoin.

Mikä on aputoiminimen hinta?

Aputoiminimen tai -nimet voi siis ilmoittaa joko yrityksen perustamisvaiheessa tai vasta myöhemmin, mikäli niille tulee tarvetta.

PRH:n hinnastossa on mainittu, että aputoiminimen ilmoittaminen sähköisesti yritystä perustettaessa maksaa 65 euroa, mutta hinta koskee vain osakeyhtiöitä. Paperilomakkeella hinta on 100 euroa, ja tämän hinnan jälkeen ei ole mainittu poikkeavuuksista eri yritysmuotojen välillä.

Mikäli kyseessä on aputoiminimen jälkikäteisilmoitus tai muutos, ilmoittaminen kustantaa tällöin sähköisesti 65 euroa per nimi. Paperi-ilmoituksessa hinta nousee 100 euroon per nimi. Nämä hinnat koskevat sekä osakeyhtiö- että toiminimiyrittäjiä.

Nyt voit itse miettiä, kummalla tavalla aputoiminimet kannattaa ilmoittaa.

Lue myös: Mitä tarkoittaa rinnakkaistoiminimi?

Leave A Response

* Denotes Required Field