Aputoiminimi

Aputoiminimi

Mikä kumma on aputoiminimi ja mihin sitä tarvitaan?

Mikä on aputoiminimi? Yrittäjänä olet varmasti törmännyt aputoiminimen käsitteeseen jo yrityksen perustamisilmoitusta täyttäessäsi.

Useimmiten aputoiminimen rekisteröinti tulee kuitenkin ajankohtaiseksi vasta yritystoiminnan myöhemmässä vaiheessa.

Oli oma tilanteesi mikä tahansa, tästä lyhyestä oppaasta saat kerrattua kaikki olennaisimmat perustiedot aputoiminimestä ja sen tarkoituksesta.

Mikä on aputoiminimi ja mikä on sen tarkoitus?

Aputoiminimen rekisteröinti tulee kyseeseen silloin, kun haluat harjoittaa osaa yrityksesi liiketoiminnastasi eri nimellä. Syy aputoiminimen rekisteröintiin on useimmiten toinen seuraavista:

  • Toimit kahdella aivan erilaisella toimialalla, ja yrityksen varsinainen nimi ei sovellu molempiin.

Otetaan esimerkki. Rakennusalan yksinyrittäjä Rauno – kavereiden kesken Rane – haluaa heittää pienenä sivubisneksenään stand up -keikkoja viikonloppuisin. Rauno on armoitettu vitsinikkari, joten yritykset maksavat mielellään hänen kaskuistaan ihan oikeaa rahaa.

Rauno luonnollisesti tahtoisi laskuttaa nämä keikat olemassa olevan yrityksensä Ranen Raksa Oy:n kautta, koska se on hänelle helppoa – pienen oheistoiminnan takia uuden yrityksen perustaminen olisi turhan työlästä.

Keikkojen markkinointi ja laskuttaminen rakennusalaan viittaavalla yrityksen nimellä tuntuisi kuitenkin Raunon mielestä hieman hämmentävältä, joten hän ilmoittaa kaupparekisteriin varsinaisen yrityksensä aputoiminimen Ranen Viihdeiltamat. Aputoiminimensä toimialaksi Rauno ilmoittaa ohjelmapalvelut ja taiteen.

Aputoiminimen toimintojen tulee sisältyä yrityksen varsinaiseen toimialaan. Varsin monet uudet yritykset lisäävät perustamisvaiheessa toimialansa perään maininnan ”ja kaikki muu laillinen liiketoiminta”. Aputoiminimen toimiala tulee kuitenkin aina yksilöidä rekisteröinnin yhteydessä.

  • Aputoiminimi voi tulla tarpeeseen myös yritystoiminnan laajentuessa uuteen liiketilaan tai toimipaikkaan.

Otetaan jälleen esimerkki, koska esimerkit ovat kivoja. Kukkakauppias Leena pitää putiikkia Espoossa ja kauppa käy paremmin kuin koskaan. Leena taikoo ässän hihasta ja päättää laajentaa Espoon Kukkapuoti Oy:n toimintaa Helsingin keskustassa sijaitsevaan uuteen liiketilaan.

Leena voisi aivan hyvin myydä kukkia Helsingissä myös Espoon Kukkapuoti -nimellä, mutta hän voi halutessaan rekisteröidä itselleen enemmän Helsinkiin viittaavan aputoiminimen tai sellaisen nimen, josta on häivytetty sana Espoo kokonaan pois.

Koska aputoiminimellä voidaan harjoittaa vain osaa liiketoiminnasta, Leena voisi ilmoittaa kaupparekisteriin aputoiminimensä toimialaksi kukkien myymisen Helsingissä.

Kaupparekisterille kelpaavat hyvin monimuotoiset ilmaukset toimialasta, eikä eron aputoiminimen ja varsinaisen toiminimen toimialojen välillä tarvitse olla suuri.

Tarkempaa tietoa toimialan muotoilusta löydät oppaasta, joka aukeaa edellisestä linkistä.

Millaisia vaatimuksia aputoiminimelle on ja ketkä voivat rekisteröidä sen?

Aputoiminimi voi olla mikä tahansa jo olemassa olevista toiminimistä ja rekisteröidyistä tavaramerkeistä eriävä nimi.

Yhtiömuodon virallista tunnusta (esim. oy) nimessä ei kuitenkaan saa esiintyä, koska kyseessä ei ole oma erillinen yrityksensä, vaan nimenomaan aputoiminimi. Lue asiasta tarkemmin toiminimilaista (7§, 9).

Yksityiset elinkeinonharjoittajat päättävät aputoiminimen rekisteröinnistä itse. Henkilöyhtiöissä eli avoimessa- ja kommandiittiyhtiössä päätöksen tekevät vastuunalaiset yhtiömiehet.

Osakeyhtiöissä aputoiminimen rekisteröinti tapahtuu hallituksen päätöksellä. Tästä päätöksestä tulee käydä ilmi, millä toimialalla aputoiminimeä käytetään. Aputoiminimeä ei tarvitse erikseen merkitä osakeyhtiön sääntöihin tai yhtiöjärjestykseen.

Aputoiminimen toimialan on kuitenkin sisällyttävä osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä mainittuun toimialamääritelmään, eli aivan uusille liiketoimintaurille laajennettaessa tilanne voi olla eri.

Miten aputoiminimen rekisteröinti käytännössä tapahtuu ja mikä on aputoiminimen hinta?

Voit rekisteröidä aputoiminimen jo yrityksen perustamisilmoitusta täyttäessäsi tai myöhemmin muutosilmoituslomakkeella.

Aputoiminimen rekisteröinti kannattaa tehdä verkossa, koska se on paperilomakeilmoitusta selvästi halvempi ja nopeampi vaihtoehto.

Aputoiminimen ilmoittaminen maksaa 70 euroa per nimi.

Jotta kaikki sujuu jouhevasti, tarvitset sähköisen muutosilmoituksen tekemiseen verkkopankkitunnuksesi tunnistautumista varten. Maksun suoritat verkkopalvelussa ilmoituksen tekemisen yhteydessä.

Entäs aputoiminimen poistaminen tai muuttaminen?

Aputoiminimeä et voi muuttaa, mutta voit poistaa sen ja rekisteröidä tarvittaessa uuden tilalle. Sähköisesti tehtynä aputoiminimen poistaminen maksaa 50 euroa.

Aputoiminimen poisto tapahtuu rekisteröinnin tapaan YTJ-verkkopalvelussa muutosilmoituslomakkeella. Poistamisesta päätetään yhtiömuodoittain aivan samaan tapaan kuin aputoiminimen rekisteröinnistä.

Yksityiset elinkeinonharjoittajat päättävät asiasta yksin, osakeyhtiöissä tarvitaan hallituksen päätös ja niin edespäin.

Miten aputoiminimen kirjanpito ja verotus tapahtuvat?

Aputoiminimi ei ole varsinaisesta yrityksestä erillinen yksikkönsä tai itsenäinen verovelvollinen. Vaikka yrityksellä olisi samanaikaisesti käytössä monta aputoiminimeä, Y-tunnuksia on kuitenkin aina vain yksi.

Aputoiminimen kirjanpito ja liiketoiminnan verotus hoituvat samassa yhteydessä varsinaisen toiminimen kanssa. Toisin sanoen: aputoiminimi verotetaan ja sillä laskutetaan itse yrityksen tavoin.

Onko aputoiminimien määrää rajattu?

Aputoiminimiä voi olla käytössä useita samanaikaisesti. Joillain yrityksillä kaupparekisteriin merkattujen aputoiminimien määrä on jopa toistakymmentä.

Oletko kuullut Suomessa hampurilaisia myyvästä suositusta Burger-In Oy:stä? Ei ihme, sillä kyseinen yritys myy purilaisia Hesburger-aputoiminimen suojissa.

Burger-In Oy:llä on Suomessa paljon muutakin ravintolatoimintaa kuin pelkkä hampurilaisten myynti, joten kyseiseltä yritykseltä löytyy monia muitakin aputoiminimiä.

Lue myös: Mikä on rinnakkaistoiminimi?

Laskutusohjelma yrittäjälle

Isolta on tehokkain ja helppokäyttöisin laskutusohjelma.

Ota käyttöön