Starttirahan verotus

Oletko hakemassa starttirahaa tai juuri saanut päätöksen starttirahasta? Nyt on hyvä aika tutustua verokäytäntöihin starttirahan suhteen. Muistathan, että starttiraha on verotetavaa tuloa. Käydään tässä kirjoituksessa aihetta hieman enemmän läpi, jotta sinulle ei jäisi mitään epäselvää.

Jos olet vielä hakemassa starttirahaa, voit lukea kirjoituksemme starttirahahakemuksesta sekä starttirahan jatkoajasta.

Starttirahan verotus

Starttiraha on siis veronalaista tuloa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että joudut maksamaan siitä veroa. Silloin starttiraha ei mene yrityksen kirjanpitoon vaan sen ilmoittaa TE-toimisto suoraan Verohallintoon. Tuki on siis henkilökohtaista, ennakonpidätyksen alaista verotuloa. Älä siis ilmoita sitä yrityksen tuloksi, kun ilmoitat ennakkoperintärekisteriin yrityksesi tuloja.

Starttirahan verotus lasketaan tietyn prosentin mukaan, jos toimitat tarvittavat tiedot Verohallintoon. Tähän tulee sanktioita, jos jätät toimituksen tekemättä. Tarkastellaan tätä asiaa seuraavaksi.

Starttirahan veroprosentti

Käytännössä verotusprosentti on riippuvainen sinun pidätysprosentistasi. Mikäli se on alle 18 %, pidätetään starttirahasta veroa 20 %. Mikäli pidätysprosentti on enemmän kuin 18 %, nostetaan myös starttirahan verotusta, tässä tapauksessa tarkalleen 2 prosenttia.

Sinun täytyy toimittaa myös starttirahan tilitystietojen yhteydessä alkuperäinen kappale verokorttia päätoimisesta palkkatulostasi tai muutosverokortti etuutta tai starttirahaa varten. Jos toimitat muutosverokortin starttirahaa varten, noudatetaan silloin sen kortin määrää veroprosenttia. Huomaathan, että sivutuloverokortti ei kelpaa starttirahan maksuun.

Kannattaa huomioida, että verokortti todella tulee toimitetuksi, sillä muussa tapauksessa enakkopidätysprosentti nousee. Siinä tapauksesssa se olisi alle 26 euron päivätuloista 20 % ja yli 26 euroa menevistä tuloista 25 %. Ero on merkittävä varsinkin starttirahan peruskaudella.

Starttirahan määrä

Käydään vielä läpi starttirahan määrät, jos haluat laskea verot niistä.

1. Alkavan eli ensimmäisen starttirahajakson kuuden kuukauden ajalta starttirahaa tulee  33,46 euroa per päivä. Tämä tarkoittaa jokaista arkipäivää eli 5 päivää vikossa. Tästä summasta vähennetään verot eli normaalisti 20 %.

2. Starttirahan jatkoaika eli seuraavat kuusi kuukautta starttirahan määrä on normaalisti 25,74 euroa päivää kohden. Tästä vähennetään 20 % verot.

3. Starttirahan jatkoajan jatkoaika eli kolmas kausi voi olla vielä seuraavat kuusi kuukautta. Silloin tulo on sama kuin ensimmäisellä jatkoajalla eli 25,74 euroa. Tästäkin summasta vähennetään verot.

etasku-kuitit-600x150

2 Comments

 • Teemu Valtonen

  Reply Reply 12.4.2015

  Hei, eikös starttirahasta tule kuitenkin normaalisti veronpalautukset, vaikka verokortin jättää toimittamatta ?

  • Timo & Joona

   Reply Reply 10.6.2015

   Moi Teemu!

   Kyllähän siitä tulee. Tosin en tiedä meneekö siitä se 60% veroja sitten. En ymmärrä miksi haluaisit lainata valtiolle rahojasi yli vuodeksi.Kai niille on parempaakin käyttöä

Leave A Response

* Denotes Required Field