Dropshipping tutuksi – näin toimii verkkokauppa ilman omaa varastoa
Miltä kuulostaisi verkkokauppiaaksi ryhtyminen ilman omia tuotteita tai varastoa? Juuri tästä on kyse suoratoimitus- eli dropshipping-mallissa, joka on kasvattanut nopeasti suosiotaan muutamien viime vuosien aikana.
Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin dropshippaamisen hyviin ja huonoihin puoliin sekä vastaamme yleisimpiin aiheeseen liittyviin kysymyksiin.
Mitä on dropshipping ja miten se toimii?
Dropshipping tarkoittaa liiketoimintamallia, jossa myyt tuotteita verkossa, mutta et itse omista tai varastoi niitä. Kun asiakas ostaa tuotteen dropshipping-verkkokaupastasi, tieto tilauksesta lähtee suoraan kyseisen tuotteen valmistajalle tai tavarantoimittajalle, joka lähettää tuotteen asiakkaallesi. Dropshipping eroaa tällä tavalla perinteisestä verkkokaupasta, jossa tuotteet toimitetaan asiakkaalle myyjän omasta varastosta.
Oma varasto ja dropshipping eivät kuitenkaan ole toisensa poissulkevia vaihtoehtoja. Iso verkkokauppa saattaa esimerkiksi hyödyntää dropshippingia tiettyjen tuotekategorioiden kohdalla, vaikka valtaosa tilauksista toimitetaan asiakkaalle omasta varastosta.
Dropshipping-mallin ideana on tietysti se, että sinä saat asiakkailtasi paremman hinnan kuin millä itse hankit tuotteet yhteistyökumppaniltasi. Mitään rahan printtaamista dropshipping ei toki ole, sillä kilpailu verkkokauppojen kesken on kovaa ja liiketoiminnan pyörittämisestä aiheutuvat kulut syövät tuottoa. Dropshippingin mahdollisuuksia ja riskejä käsittelemme tarkemmin seuraavassa kappaleessa.
Sitä ennen lyhyesti asiaa termeistä: Dropshippingiin saatetaan välillä viitata suomenkielisellä termillä suoratoimitus. Myös puhekielinen ilmaisu dropshippaaminen tarkoittaa samaa asiaa.
Mitkä ovat dropshippingin hyvät ja huonot puolet?
Dropshippingiin liittyy sekä uhkia että mahdollisuuksia, kuten kliseinen ilmaisu kuuluu. Ensin tutustumme dropshipping-mallin hyötyihin ja hyviin puoliin.
Dropshippingin mahdollisuudet ja hyvät puolet
Muun muassa seuraavat asiat voivat tehdä dropshippingistä houkuttelevan vaihtoehdon aloittelevalle verkkokauppiaalle:
Aloituskulut on mahdollista pitää pieninä
Verkkokaupan perustaminen ja sen markkinointi ei tietenkään ole ilmaista, mutta dropshipping-kauppiaana sinun ei tarvitse käyttää rahaa esimerkiksi varaston vuokraamiseen tai ison tuotevaraston haalimiseen.
Taloudelliset riskit pysyvät maltillisina
Koska dropshippingin aloituskulut ovat tavanomaisen verkkokaupan perustamista pienemmät, myös riski isoille tappioille on vähäisempi. Rahaa ei mene haaskuuseen myöskään sen takia, että osa tuotteista jäisi pölyttymään varastoon.
Voit tarjota hyvin laajaa valikoimaa tuotteita
Omaa varastoa ei tarvita, joten voit helposti kokeilla monien erilaisten tuotteiden menekkiä verkkokaupassasi. Tuotevalikoimaa on helppo laajentaa tai supistaa kysynnän mukaan.
Työmäärä pysyy kurissa
Tuotteiden varastointiin, pakkaamiseen ja toimittamiseen ei kulu aikaa, joten työtuntien määrä pysyy pienempänä perinteisen verkkokaupan pyörittämiseen verrattuna.
Koko maailma on avoinna
Voit myydä tuotteita minne päin maailmaa tahansa. Kilpailu toki lisääntyy valtavasti, jos lähdet tavoittelemaan myös ulkomaisia asiakkaita.
Dropshippingin riskit ja huonot puolet
Hyötyjen vastapainona on kuitenkin myös paljon haasteita, kuten esimerkiksi nämä:
Katteet voivat jäädä pieniksi
Varsinkin suosittujen ja halpojen tuotteiden kohdalla katteet eivät yleensä nouse kovin suuriksi. Rahan kääriminen voi vaatia todella isoja tilausmääriä. Suuret tilausmäärät puolestaan vaativat onnistunutta markkinointia, joka ei ole ilmaista.
Laadunvalvonta on vaikeaa
Et itse omista tuotteita, joten sinulla ei ole mitään kontrollia niiden laadun valvomiseen tai tuotteiden kehittämiseen asiakaspalautteiden pohjalta. Tavarantoimittajan tuotteet kannattaa itse testata, jotta et päädy toimittamaan asiakkaillesi heikkolaatuista krääsää.
Toimitusajat saattavat venyä
Verkkokauppasi voi saada huonoja arvosteluja, jos tavarantoimittajalla kestää tuotteen lähettämisessä. Tähänkään et voi itse vaikuttaa.
Tuotepalautuksilta on vaikea välttyä
Osa tilauksista palautetaan, ja palautukset syövät dropshippingin tuottoja. Palautusten hallinnointiin voi myös mennä yllättävän paljon aikaa. Palautusprosessin ehdot kannattaa aina määritellä tarkasti, koska et itse omista tai toimita tuotteita.
Asiakaspalvelu ja viestintä ei aina ole mutkatonta
Saatat joutua vastaamaan asiakkaiden kysymyksiin toimitusajoista, palautuksista tai hyvityksistä. Tämä ei aina ole helppoa, koska et itse omista tuotteita tai hallinnoi toimitusketjua.
Kilpailu on kovaa ja globaalia
Mitä tavanomaisempia tuotteita myyt, sitä isommalla todennäköisyydellä kilpailet isojen verkkokauppajättien kanssa. Asiakkaiden haaliminen omaan verkkokauppaan voi olla vaikeaa, jos sinulla ei ole suurta markkinointibudjettia käytössäsi.
Hyviä yhteistyökumppaneita voi olla vaikea löytää
Saatat joutua käyttämään yllättävän paljon aikaa siihen, että löydät luotettavia tavarantoimittajia. Hyvän yhteistyökumppanin tuotteet ovat laadukkaita ja toimitusajat nopeita ja ennustettavia.
Varastosta tulisi myös aina löytyä ne tuotteet, joita tavarantoimittaja kertoo siellä olevan. Verkkokauppasi voi nopeasti saada paljon huonoja arvosteluja, jos tuotteiden laatu tai toimitusajat alkavat tökkiä.
Heikkolaatuisten tuotteiden tai pitkien toimitusaikojen takia monilla kuluttajilla voi olla huonoja kokemuksia dropshipping-verkkokaupoista – asia on huomattu myös kuluttajaviranomaisten keskuudessa.
Veroasioiden selvittelyyn uppoaa aikaa
Esimerkiksi arvonlisäverotuskäytännöt eroavat huomattavasti riippuen siitä, mistä maasta tavaraa toimitetaan ja minne. Dropshipping-kauppiaaksi ryhtyessäsi saatat joutua ottamaan selkoa ulkomaankaupan alv-säännöksistä.
Mitä dropshippingin aloittaminen vaatii?
Verkkokaupan perustaminen ei ole ensimmäinen eikä edes toinen asia, joka löytyy aloittavan dropshippaajan tehtävälistalta. Esimerkiksi seuraavat asiat kannattaa miettiä valmiiksi ennen kuin verkkokauppaa lähdetään rakentamaan.
- Mitä myydään ja kenelle?
- Mistä löydetään luotettava yhteistyökumppani tavarantoimittajaksi?
- Millainen on kilpailutilanne ja miten oma verkkokauppa voi erottautua?
- Missä verkkokauppaa mainostetaan ja millaisella budjetilla?
- Miten asiakaspalvelu ja tuotteiden palautukset sekä vaihdot hoituvat?
- Tapahtuuko kaikki myynti kotimaassa vai pitääkö myös ulkomaankaupan verotuskysymykset huomioida?
- Harjoitetaanko toimintaa osakeyhtiön, toiminimen tai jonkun muun yritysmuodon kautta?
- Mikä valitaan nimeksi verkkokaupalle ja onko nimeä tukeva domain eli verkkotunnus vapaana?
- Kuka huolehtii kirjanpidosta?
Varsinkin oikeiden tuotteiden valitseminen ja sopivan markkinaraon löytäminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta verkkokauppa saisi asiakkaita. Sama pätee markkinointiin. Verkkokauppa voi näyttää kuinka hienolta tahansa, mutta siitä ei ole paljonkaan iloa ilman maksavia asiakkaita.
Tavarantoimittajia ja omaan verkkokauppaan sopivia tuotteita on helppo etsiä ja vertailla verkossa toimivien dropshipping-palveluiden avulla. Esimerkkeinä tällaisista palveluista mainittakoon Spocket, Bigbuy ja SaleHoo.
Dropshipping-palveluista löytyy valmiit integraatiot verkkokauppa-alustoihin, jolloin tiedot asiakkaiden tilauksista välittyvät automaattisesti tavarantoimittajille.
Verkkokauppa-alustan valinta dropshipping-liiketoimintaa varten
Et todennäköisesti halua lähteä koodaamaan verkkokauppaa täysin nollasta, kun aloitat dropshipping-liiketoiminnan. Onneksi ei tarvitse, sillä on olemassa monia erilaisia verkkokauppa-alustoja, joiden päälle voit lähteä rakentamaan omaa kauppaasi. Kenties tunnetuimpia esimerkkejä ovat Shopify, WooCommerce ja MyCashFlow.
Myös isoilta verkkokauppajäteiltä kuten Amazonilta, eBaylta ja Aliexpressiltä löytyy omia valmisratkaisuja dropshipping-toiminnan aloittamiseen. Katsotaan seuraavaksi, mihin asioihin ainakin kannattaa kiinnittää huomiota eri vaihtoehtoja vertailtaessa.
- Integraatiot. Tämä tarkoittaa suomeksi sitä, että valitsemasi verkkokauppa-alustan tulisi olla yhteensopiva tavarantoimittajasi järjestelmien kanssa. Yleensä näin on, jos valitset tavarantoimittajat Spocketin tai muiden vastaavien dropshipping-palveluiden avulla.
- Helppo käyttöliittymä. Valitsemasi verkkokauppa-alustan käyttöliittymän kautta voit lisätä kauppaan uusia tuotteita, hallinnoida tilauksia ja muokata kaupan ulkoasua. Osa verkkokauppa-alustoista on monimutkaisempia kuin toiset, mutta voit yleensä testata eri vaihtoehtoja ilmaisten demojen tai kokeilujaksojen avulla.
- Muokkausmahdollisuudet. Joitakin verkkokauppa-alustoja pystyy muokkaamaan helpommin kuin toisia. Kaupan brändääminen ja kilpailijoista erottuminen on paljon helpompaa, jos saat tehtyä kaupasta helposti omannäköisesi.
- Asiakaspalvelun ja tuen saatavuus. Verkkokaupan rakentaminen ja muokkaaminen ei aina suju niin jouhevasti kuin toivoisi. Siksi kannattaa selvittää myös se, milloin ja miten asiakaspalveluun saa yhteyden ja kuinka laaja kirjallinen ohjepankki verkkokauppa-alustalta löytyy ongelmatilanteiden varalle.
- Hinta. Hinnoittelumallit verkkokauppa-alustojen välillä eivät ole samanlaisia, ja kuukausimaksun päälle saatetaan veloittaa erilaisia lisäkuluja. Halvimmalta näyttävä verkkokauppa-alusta ei enää välttämättä ole edullisin, jos tuotevalikoima kasvaa tai joudut ottamaan käyttöön maksullisia lisäominaisuuksia.
Mitä dropshipping-verkkokaupan perustaminen maksaa?
Dropshipping-verkkokaupan perustamiselle on mahdotonta määritellä tarkkaa hintaa, koska verkkokauppaa voidaan pyörittää hyvin erilaisilla panostuksilla. Pelkästään verkkokauppa-alustojen kuukausimaksut voivat vaihdella muutamasta kympistä useisiin satoihin euroihin riippuen siitä, kuinka kattavan palvelupaketin tarvitset.
Tarjolla voi kuitenkin olla myös ilmaisia tai hyvin huokealla kuukausimaksulla varustettuja ratkaisuja. Mitä halvempi hinta, sitä vähemmän ominaisuuksia pakettiin kuitenkin yleensä kuuluu ja verkkokauppaa ei välttämättä pysty muokkaamaan omiin tarpeisiin sopivaksi.
Lisäksi kuluja syntyy yleensä oman domainin eli verkkotunnuksen rekisteröinnistä, webhotellista sekä verkkokaupan markkinoinnista. Markkinointikulut voivat nousta yllättävänkin korkeiksi, koska kilpailu on kovaa ja asiakkaita on vaikea saada ilman mainontaa.
Myös verkkokauppa-alustoihin integroitavat valmiit dropshipping-palvelut veloittavat omia kuukausimaksujaan – katso esimerkkinä Spocketin hinnasto.
Käytännössä dropshipping-verkkokaupan perustaminen voi siis maksaa mitä tahansa muutamista satasista aina tuhansiin euroihin asti. Myös yrityksen perustamisesta ja kirjanpidon ulkoistamisesta aiheutuu kuluja.
Miten dropshipping-tulojen verotus tapahtuu?
Dropshippingistä kulujen jälkeen käteen jäävät tuotot ovat verotettavaa tuloa. Dropshipping-tulojen verotus vaihtelee kuitenkin sen mukaan, minkä yritysmuodon kautta toimintaasi harjoitat. Yleisimmät vaihtoehdot ovat osakeyhtiö ja toiminimi, joiden verotuksesta löydät lisätietoa kattavammista artikkeleistamme.
Tuloverotuksen lisäksi dropshipping-kauppiaan pitää tietysti huomioida myös arvonlisäverotus. Arvonlisäverollisen liiketoiminnan raja Suomessa on 15 000 euroa vuodessa.
Lisää huomioitavia asioita tulee nopeasti eteen, jos toimit maamme rajojen ulkopuolella. Ulkomaankaupan arvonlisäverotukseen liittyvissä käytännöissä on eroja riippuen siitä, mistä maasta tavaraa toimitetaan ja minne.
Kansainvälisen kaupan alv-kysymyksissä kullanarvoinen apuri on hyvä tilitoimisto, jonka kirjanpitäjillä on kokemusta verkkokauppojen kirjanpidoista. Myös monet verkkokauppa-alustat tarjoavat apua verotuskysymyksiin – ohjeiden laadussa voi kuitenkin olla varsin isoja eroja.
Dropshipping-verkkokaupan perustaminen on ollut monelle ensiaskel yrittäjyyteen
Monen suomalaisen pää- tai sivutoiminen yrittäjyys on lähtenyt liikkeelle oman dropshipping-verkkokaupan perustamisesta. Pelkän verkkokauppaliiketoiminnan lisäksi opeteltavaa riittää esimerkiksi yrityksen perustamiseen, verotukseen ja kirjanpitoon liittyvissä käytännöissä.
Yrityksen-perustaminen.netin artikkeleista voit lukea käytännönläheistä lisätietoa näistä sekä monista muista pienyrittäjyyteen liittyvistä osa-alueista. Esimerkiksi osakeyhtiön tai toiminimen perustamisoppaasta voi olla paljon iloa aloittelevalle verkkokauppiaalle.
Yksinyrittäjän tärkein työkalu maksutta
vuodeksi käyttöön
Yksinyrittäjän vaivaton taloushallinto - laskutusohjelma ja kirjanpito verkossa
Lue lisää ja hyödynnä etu