Irtisanoutuminen
Miten irtisanoutua töistä?
Tämän artikkelin aiheena on irtisanoutuminen töistä.
Saatat miettiä, miksi puhumme irtisanoutumisesta tällä sivustolla. Syy on se, että monet yrityksen perustajat ovat työelämässä ja tarvitsevat aikaa yrittämiselle. Mikään ei tietysti estä yrittäjyyttä päätyön ohessa, mutta jossain vaiheessa tulee tilanne, jolloin täytyy tehdä kunnon hyppäys syvään päähän.
Tämän takia haluamme auttaa sinua kertomalla perustiedot siitä, kuinka irtisanoutuminen tehdään.
Mitä irtisanoutuminen tarkoittaa ja mikä on irtisanomisilmoitus?
Irtisanoutumisella tarkoitetaan sitä, kun sinä työntekijänä jätät irtisanoutumisilmoituksen voimassa olevasta työsopimuksestasi työnantajalle. Voit tehdä irtisanoutumisen myös suullisesti, mutta parempi vaihtoehto on tietysti kirjallinen irtisanoutumisilmoitus.
Irtisanoutumisilmoitus
Kirjallisesta irtisanoutumisilmoituksesta tulisi löytyä ainakin:
- Nimesi ja yhteystietosi sekä vastaanottajan tiedot,
- ilmoitus irtisanoutumisestasi,
- aika, paikka sekä allekirjoitus.
Voit kertoa työnantajallesi perustelun irtisanoutumiseesi, mutta mitään velvoitetta sinulla ei tähän ole. Avoimuus toki kannattaa aina – varsinkin, jos lähtöösi ei liity dramatiikkaa, vaan kyse on esimerkiksi muutosta tai siirtymisestä uralla eteenpäin toisiin tehtäviin.
Muista toki, että irtisanoutumisilmoituksen jättäminen ei tarkoita, että työsuhde päättyy siihen.
Tällöin vasta alkaa lainmukainen irtisanoutumisaika, jota työntekijän täytyy noudattaa. Tämä aika on riippuvainen työsopimuksesta sekä työsuhteen kestosta.
Miten irtisanoutumisaika lasketaan?
Ellei muusta ole sovittu, työsopimuslain mukaan alle viiden vuoden yhtäjaksoisesti jatkuneissa työsuhteissa irtisanoutumisaika on 14 päivää, silloin kun irtisanoutuminen tehdään työntekijän aloitteesta. Yli viiden vuoden tapauksissa vastaava lukema on yksi kuukausi.
Työsuhde tulkitaan päättyväksi irtisanoutumisajan viimeisenä päivänä. Kun irtisanoutumisaika on ilmoitettu päivinä (esimerkiksi 14 päivää), mukaan ei lasketa sitä päivää, jona ilmoituksen työnantajallesi toimitit.
Jos siis irtisanoudut töistä kuukauden ensimmäinen päivä, työsuhde päättyy 15. päivä, joka on viimeinen työpäiväsi, mikäli sinulle on merkitty töitä.
Mikäli irtisanoutumisajasta puhutaan kuukausina, työsuhde katsotaan päättyväksi seuraavan kuukauden vastaavana päivänä, jona irtisanoutumisilmoitus on jätetty. Esimerkiksi heinäkuun 13. päivä tehty irtisanoutuminen tarkoittaa sitä, että työsuhde päättyy 13. elokuuta, joka on viimeinen työpäiväsi.
Aina seuraavalta kuukaudelta ei kuitenkaan löydy vastaavaa päivää. Tällöin irtisanomisajan viimeiseksi päiväksi katsotaan kyseisen kuukauden viimeinen päivä (esim. 31.1. -> 28.2.).
Miten irtisanomisajan aikana toimitaan?
Irtisanoutumisajan aikana työsuhteen velvollisuudet ovat voimassa puolin ja toisin. Työntekijä suorittaa työtehtäviään normaalisti tai muuten työnantajan määräämällä tavalla. Työnantaja joutuu tarjoamaan saman palkan ja muut edut kuin aina ennenkin.
Työnantajalla on tosin mahdollisuus vapauttaa työntekijä tästä työvelvollisuudesta irtisanoutumisaikana. Hän joutuu kuitenkin siinäkin tapauksessa maksamaan työntekijälle palkan työstä.
Irtisanoutuminen määräaikaisesta työsuhteesta
On myös mahdollista, että olet määräaikaisessa työsuhteessa, jota koskevat erilaiset säädökset. Omaa tilannetta koskevat mahdolliset ehdot kannattaa tarkistaa omasta työsopimuksesta.
Monet sopimukset sanovat, ettei työsopimusta voi irtisanoa, vaan se päättyy, kun sopimuksen määräaika on päättynyt tai siinä sovittu työ on saatu valmiiksi. Silloin kumpikaan osapuoli ei voi irtisanoa sopimusta.
Toki työsopimukseen on voitu kirjata irtisanomisaika, vaikka sopimus olisi määräaikainen, jolloin kummallakin osapuolella on mahdollisuus irtisanoa sopimus.
Vaikka näin ei olisi, yleensä myös irtisanoutuminen määräaikaisesta työsuhteesta onnistuu tavalla tai toisella sopimalla asiasta työnantajan kanssa.
Irtisanoutuminen – mitä kannattaa ottaa huomioon?
Irtisanoutumista miettiessäsi sinun kannattaa pohtia näitä neljää asiaa ennen kuin käyt jättämässä irtisanoutumisilmoituksen työnantajasi pöydälle.
1. Milloin ja missä tilanteessa irtisanoudut?
Irtisanoutumisen säädökset riippuvat työsopimuksesta ja työehtosopimuksesta, mutta myös tilanteesta missä irtisanoudut.
Irtisanoutuminen lomalla tai määräaikaisesta työsopimuksesta on erilaista kuin irtisanoutuminen normaalina työviikkona toistaiseksi voimassaolevasta työsopimuksesta. Selvitä oman tilanteesi mukaiset irtisanoutumismenetelmät.
2. Mikä on karenssi?
Irtisanoutuminen ilman pätevää syytä voi johtaa karenssiin. Karenssi tarkoittaa sitä, että menetät työttömyystuen jopa 90 päivän ajaksi irtisanoutumisen jälkeen. Tällä säädöksellä halutaan estää turhia irtisanoutumisia.
Jos tosin olet irtisanoutumassa päätoimiseksi yrittäjäksi siirtymisen takia, tällä tuskin on sinulle kovin paljon merkitystä. Karenssi ei myöskään estä starttirahan saamista.
3. Varmista, että saat ansaitsemasi korvaukset, lomarahat ja muut
Työntekijän tulisi huolehtia itse omista palkoistaan, korvauksista ja muista tuloista. Vaikka työnantajan velvollisuutena onkin hoitaa kyseiset asiat ajoissa ja täysimääräisinä, niin virheitä voi sattua.
Kannattaakin katsoa työsopimuksesta, että mihin korvauksiin olet sen mukaisesti oikeutettu ja varmista, että myös saat ne, jos irtisanoudut.
Yleisiä sudenkuoppia ovat loma-ajan palkat ja lomaraha.
4. Pyydä työtodistus
Muista aina pyytää työtodistus.
Se on oiva lisä CV:tä varten ja vaikka ryhtyisit yrittäjäksi, niin siitä voi olla urallasi apua. Työnantajalla on velvollisuus se antaa sinulle, mutta vain jos pyydät sitä. Muista pyytää se ajoissa.
Irtisanoutuminen – lataa irtisanoutumislomake ja täytä irtisanoutumisilmoitus
Jos päätät hypätä yrittäjäksi todenteolla ja jättää työpaikkasi, voit tehdä sen fiksusti käyttämällä kirjallista irtisanoutumisilmoitusta.
Irtisanoutumisen voi toki hoitaa myös suullisesti, mutta kirjallinen dokumentti on aina järkevä suoja. Lisäksi sen käyttäminen on lähes yhtä vaivatonta kuin suullinen ilmoitus.
Irtisanoutumisilmoituksia on erilaisia, mutta täältä saat hyvin perinteisesti käytetyn irtisanoutumismallin. Voit ladata sen koneellesi ja ryhtyä täyttämään sitä vaikka heti. Lataaminen on ilmaista, eikä se vaadi rekisteröimistä. Voit valita PDF- tai DOC-versioiden välillä.
Suosittelemme, että lataat irtisanoutumislomakkeen ja täytät sen koneella, mutta tulostat sen allekirjoitusta sekä toimitusta varten. Toimitus on ryhdikästä tehdä henkilökohtaisesti, eikä jättää asioita postin hoidettavaksi.
Lataa irtisanoutumislomake täältä!
Sähköinen allekirjoitus helposti ja ilman kuukausimaksua
Nimet alle dokumenttiin helposti vaikka omalta puhelimelta, tallennettuna tietoturvalliseen arkistoon. Vain 1,50€ per allekirjoitus.
Aloita käyttö 2 minuutissa