Kannattavuuslaskelma tutuksi

Kannattavuuslaskelma tutuksi

Kannattavuuslaskelman tekeminen onnistuu helpoiten valmiin pohjan avulla

Kannattavuuslaskelman tekeminen ei takaa pienyrityksesi menestystä, mutta sen avulla voit arvioida paremmin, onko liiketoimintaa ylipäätään mahdollista harjoittaa kannattavasti. Erityisen tärkeää tämä on, jos liiketoimintasi alkuinvestoinnit ovat suuret tai jos toiminta nojaa ulkopuoliseen rahoitukseen.

Esimerkiksi ravintolan, verkkokaupan tai muun paljon alkupääomaa vaativan liiketoiminnan kohdalla kannattavuuslaskelma on käytännössä pakollinen työkalu. Kannattavuuslaskelma on olennainen osa liiketoimintasuunnitelmaa ja auttaa vakuuttamaan niin itsesi kuin mahdolliset rahoittajatkin siitä, että olet valmistautunut huolellisesti.

Tässä artikkelissa kerromme lyhyesti, mitä kannattavuuslaskelma yleensä sisältää, miksi sen tekeminen on usein pakollista ja mistä löydät valmiita pohjia kannattavuuslaskelman laatimista varten.

Mikä on kannattavuuslaskelma ja miksi se on tärkeä?

Kannattavuuslaskelma kertoo, kuinka paljon yrityksesi täytyy myydä tuotteita tai palveluita tietyllä ajanjaksolla kattaakseen kulut ja tuottaakseen voittoa.

Kannattava liiketoiminta tarkoittaa, että yrityksen kaikki kulut saadaan katettua, ja yrittäjälle jää riittävästi rahaa omien elinkustannusten ja muiden menojen kattamiseen. Ja jotain olisi toki hyvä jäädä myös säästöön!

Laskelman laatiminen voidaan aloittaa esimerkiksi määrittelemällä tavoiteltu nettotulos, jolla päästään edellä mainittuun tilanteeseen. Tämän jälkeen arvioidaan yrityksen kuluja, jotka voidaan jakaa kiinteisiin kuluihin ja muuttuviin kuluihin. Tulostavoitetta täytyy täsmentää, jos arvioidut tulot ja menot eivät kohtaa.

Kiinteät kulut, kuten toimitilan vuokra, eivät ole riippuvaisia myynnin määrästä. Muuttuvat kustannukset sen sijaan nimensä mukaisesti muuttuvat myynnin määrän mukaan – esimerkkinä raaka-aine- ja pakkausmateriaalikulut.

Kannattavuuslaskelma ei ole kertaluonteinen asiakirja, vaan sitä tulisi päivittää säännöllisesti. Esimerkiksi kausivaihtelut, hinnanmuutokset ja investoinnit voivat vaikuttaa laskelman tarkkuuteen.

Hyvin tehty laskelma auttaa myös tunnistamaan ajoissa, jos liiketoiminnan kannattavuus alkaa heiketä, jolloin voit tehdä tarvittavat muutokset. Yrityksen kannattavuudesta puhuttaessa usein esiin nouseva termi on myyntikate, jonka laskemisesta löydät lisätietoa kattavammasta artikkelista.

Mitä kannattavuuslaskelma sisältää?

Kannattavuuslaskelman tarkka sisältö riippuu luonnollisesti hyvin paljon siitä, millaista liiketoimintaa olet aloittamassa ja päätätkö käyttää jotakin valmista kannattavuuslaskelmapohjaa vai laatia suunnitelman tyhjästä.

Alla esimerkkinä kuvaruutukaappaus Uusyrityskeskuksen verkkosivuilta ladattavasta Excel-pohjasta. Kuvan avulla saat osviittaa siitä, millaisia kustannuksia laskelmalla vähintäänkin voi olla syytä huomioida.

Esimerkkikuva Uusyrityskeskuksen kannattavuuslaskelmapohjasta.

Myyntitulot jaotellaan usein eri tuotteiden tai palveluiden mukaan. Tällöin hahmotat paremmin, mitkä tuotteet ovat taloudellisesti kannattavimpia. Esimerkiksi kahvilayrittäjä voi huomata, että juomien myynti kattaa suurimman osan liikevaihdosta, mutta ruoan tuotantokustannukset syövät voittoa.

Kannattavuuslaskelma sisältää myös arvioinnin verojen ja mahdollisten lainakulujen vaikutuksesta. Laskelma kannattaa tehdä mieluummin varovaisuusperiaatteella, jotta et joudu yllätyksiin. Esimerkiksi alihankkijoiden hinnankorotukset voivat muuttaa kustannusrakennettasi merkittävästi.

Kun kaikki kulut ja tulot on laskettu, kokonaismyyntitarve voidaan jakaa pienempiin tavoitteisiin. Päivä- tai viikkokohtaiset myyntitavoitteet auttavat hahmottamaan, miten realistisia suunnitelmasi ovat.

Onko kannattavuuslaskelman tekeminen pakollista?

Mikään laki ei pakota sinua tekemään yrityksellesi kannattavuuslaskelmaa. Käytännössä sen laatiminen on kuitenkin pakollista, jos:

  • haet starttirahaa (kannattavuuslaskelma on yksi pakollisista liitteistä)
  • haet pankista yrityslainaa
  • haet jotakin julkista yritystukea
  • yritystoimintaasi sisältyy paljon kuluja, etkä halua joutua taloudellisiin vaikeuksiin.

Lähtökohtaisesti kannattavuuslaskelma tehdään itseä varten. Yrittäjänä tarvitset selkeän käsityksen liiketoimintasi taloudellisista edellytyksistä. Motivaatiosi ja itseluottamuksesi voivat kärsiä, jos et tiedä tarkasti, miten saavutat taloudelliset tavoitteesi. Laskelman avulla tiedät, mitä vaaditaan esimerkiksi palkkasi maksamiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen.

Rahoittajat ja sijoittajat vaativat lähes aina kannattavuuslaskelman, kun haet lainaa tai muuta rahoitusta. He haluavat nähdä, että olet arvioinut liiketoimintasi realistisesti ja varautunut riskeihin. Ilman laskelmaa rahoituksen saaminen voi olla vaikeaa – usein käytännössä mahdotonta.

Jonkinlainen kannattavuuslaskelma kannattaa laatia siinäkin tapauksessa, että myisit pääasiassa omaa työtäsi hyvinkin pienillä kiinteillä kuluilla. Tämä voi olla tilanne esimerkiksi IT- tai viestintäalan freelancerilla, joka harjoittaa yritystoimintaansa kotitoimistolta käsin ja kulut koostuvat lähinnä vakuutuksista, kirjanpidosta, laskutusohjelmasta ja muutamista ohjelmistolisensseistä.

Kuukausittaiset kulut kannattaa tällöin laskea yhteen ja katsoa, millaisella laskutusmäärällä saat katettua kulut ja niiden päälle riittävästi rahaa omiin elämisen menoihin. Muutaman suuntaa antavan laskelman löydät yrittäjän kuluja käsittelevästä artikkelista.

Mitä kannattaa erityisesti huomioida kannattavuuslaskelmaa laatiessa?

Kuvassa kasvaa planttuja rahakasojen päällä

Kannattavuuslaskelman laatimisessa yksityiskohdat kannattaa ottaa tarkasti huomioon. Kaikki kulut, myös ne pienimmät, pitää kirjata mukaan, sillä ne voivat yhdessä kasvaa yllättävänkin suuriksi. Hieman ylempää löytyvä kuva Uusyrityskeskuksen kannattavuuslaskelmasta antaa osviittaa siitä, millaisia kuluja vähintään on muistettava huomioida.

Esimerkiksi toimistotarvikkeet, ohjelmistomaksut ja muut arjen kulut voivat muodostaa merkittävän kokonaisuuden. Välillä syntyy myös odottamattomia kuluja – laitteita voidaan esimerkiksi joutua korjaamaan tai huoltamaan luultua useammin.

Yrittäjän eläkevakuutusmaksut eli YEL-maksut ovat yksi keskeinen menoerä, jota ei pidä aliarvioida. Vielä ennen vuodenvaihteen 2023 lakiuudistusta aloittava yrittäjä sai käytännössä itse määrittää oman YEL-työtulotasonsa, joka vaikutti eläkemaksujen suuruuteen.

Nykyään eläkeyhtiöt valvovat tarkemmin, että työtulo vastaa alusta alkaen todellista tilannetta. Aloittavalle yrittäjälle YEL-maksut ovat uuden yrittäjän alennus huomioituna 18,79 % työtulosta (2025), joka ei siis ole sama asia kuin yrittäjän laskutus tai todellinen tulotaso.

Kiinteiden kulujen lisäksi muuttuvat kulut, kuten raaka-aineiden hinnat, voivat vaihdella nopeasti. Tähänkin kannattaa varautua laskelmaa tehdessä.

Myyntitavoitteet on hyvä pilkkoa pienempiin osiin. Viikoittaisten tai kuukausittaisten tavoitteiden seuraaminen auttaa pysymään suunnitelmassa ja tukee tavoitteiden saavuttamista. Verotuskin (arvonlisävero ja tulovero) täytyy ottaa huomioon jo laskelman alkuvaiheessa.

Mistä löytää hyvän kannattavuuslaskelmapohjan?

Netti on pullollaan erilaisia kannattavuuslaskelmapohjia, joita kannattaa vertailla omaa liiketoimintaa vasten.

Pienillä kuluilla operoiva yksinyrittäjä pärjää lähtökohtaisesti huomattavasti suppeammalla kannattavuuslaskelmalla verrattuna sellaiseen yrittäjään, joka on perustamassa verkkokauppaa, palkkaamassa työntekijää ja ostamassa pakkauslaitteita sekä varaston täyteen erilaisia tuotteita.

Myös monet kirjanpito- ja taloushallinto-ohjelmistot sisältävät sisäänrakennettuja kannattavuuslaskelmapohjia. Niiden etuna on usein automaattinen laskenta, joka säästää aikaa ja vähentää virheiden riskiä.

Voit myös laatia oman laskelmapohjasi, jos sinulla on hyvä käsitys liiketoimintasi erityispiirteistä. Excel on monelle yrittäjälle tuttu ja joustava työkalu laskelmien tekemiseen.

Alla muutamia esimerkkejä verkosta löytyvistä, ladattavista kannattavuuslaskelmapohjista:

  • Jos olet hakemassa starttirahaa, monien alueellisten TE-palveluiden verkkosivuilla kehotetaan käyttämään Oma Yritys-Suomi -palvelua, jossa voit laatia alustavan liiketoimintasuunnitelman kannattavuuslaskelmineen. Oma Yritys-Suomi -palvelun käyttö päättyi vuoden 2024 lopulla, ja vastaavia materiaaleja löytyy nykyään Työmarkkinatorilta. Varmista starttirahaa myöntävältä taholta, onko heillä tiettyjä vaatimuksia kannattavuuslaskelmapohjalle. Vuodenvaihteessa 2025 TE-palvelut ovat siirtymässä valtiolta kuntien vastuulle, joten tilanteet niin sanotusti elävät.
  • Uusyrityskeskuksen verkkosivuilta on ladattavissa suunnitelmapohja aloittavan yrittäjän talouslaskelmille. Ladattava Excel-tiedosto sisältää erikseen muun muassa kannattavuuslaskelman, rahoitussuunnitelman, kassavirtalaskelman sekä kuukausimyyntisuunnitelman, joita voit hyödyntää tarpeesi mukaan.
  • Myös joidenkin kuntien ja kaupunkien verkkosivuilta löytyy ladattavia kannattavuuslaskelmapohjia – esimerkkinä mainittakoon Kiuruveden kaupunki.

Jos olet hakemassa starttirahaa tai muuta rahoitusta yritystoiminnan käynnistämiseksi, varmista aina, vaatiiko tukea myöntävä taho tai rahoittaja sinulta jonkin tietynlaisen kannattavuuslaskelmapohjan käyttämistä.

YEL - Mainos