Kaupparekisteri

Kaupparekisteri

Uusi yrittäjä, tiedäthän mikä on kaupparekisteri?

Tässä artikkelissa kerromme aloittaville yrittäjille kaikki tarvittavat tiedot siitä, mikä on kaupparekisteri, siihen liittymisestä sekä kaupparekisterille annettavista tiedoista.

Tekstissä käsitellään tiivistetysti seuraavat asiat:

Mitä tarkoittaa kaupparekisteri?

Patentti- ja rekisterihallituksen eli PRH:n hallinnoima kaupparekisteri on virallinen sekä julkinen rekisteri suomalaisista yrityksistä. Osakeyhtiöiden, kommandiittiyhtiöiden, avoimien yhtiöiden ja osuuskuntien on aina ilmoittauduttava kaupparekisteriin.

Myös yksityisten elinkeinonharjoittajien (eli toiminimiyrittäjien) on monesti kannattavaa tehdä perustamisilmoitus kaupparekisteriin, vaikkei tämä lähtökohtaisesti pakollista olekaan – kerromme hieman alempana miksi. Kaupparekisterissä ovat yritysten lisäksi myös asunto-osakeyhtiöiden ja asumisoikeusyhdistysten tiedot.

Kaupparekisteritiedot ovat siis julkisia. Rekisteristä on mahdollista saada yrityksen

  • kaupparekisteriotteet
  • yhteisösäännöt (kuten esimerkiksi yhtiöjärjestykset)
  • tilinpäätökset sekä
  • kaupparekisteri-ilmoitukset liitteineen.

Tunnistetietona kaupparekisterissä käytetään Y-tunnusta.

Enemmistön kaupparekisterissä olevista yrityksistä muodostavat osakeyhtiöt sekä yksityiset elinkeinonharjoittajat. PRH:n Virre-tietopalvelusta voi etsiä yritysten kaupparekisteritietoja ympärivuorokautisesti. Perustietojen saanti on maksutonta.

Perustamistoimien yhteydessä on tehtävä kaupparekisterille perustettavan yrityksen perustamisilmoitus. Myöhemmin rekisterissä olevia tietoja ylläpidetään tekemällä yrityksen toimintaa koskevia lakisääteisiä muutosilmoituksia.

Yritysten ja yhteisöjen on ilmoitettava Patentti- ja rekisterihallitukselle muutoksista ja puutoksista, jotka liittyvät esimerkiksi yrityksen:

  • osoite- ja yhteystietoihin
  • toimitusjohtajaan
  • toimialaan tai
  • tilikauteen.

Yrityksen on myös tehtävä ilmoitus lopettamisestaan sen ollessa ajankohtaista.

Kaupparekisteriin ilmoittautuminen – milloin pitää liittyä kaupparekisteriin?

Lähtökohtaisesti kaikkien uusien yritysten on pakko liittyä kaupparekisteriin. Tähän on kuitenkin yksi poikkeus eli toiminimiyrittäjät.

Mikäli yritysmuotosi on yksityinen elinkeinonharjoittaja (eli toiminimiyrittäjä), rekisteröinti on pakollinen vain, jos:

  • Sinun on kirjanpitolain nojalla ilmoitettava tilinpäätös rekisteröitäväksi (katso rajat)
  • Sinulla on asuinpaikka Euroopan talousalueen ulkopuolella.

Osakeyhtiöiden, avointen yhtiöiden ja kommandiittiyhtiöiden sekä osuuskuntien sen sijaan on aina pakko liittyä kaupparekisteriin.

Kannattaako yksityisen elinkeinonharjoittajan ilmoittautua kaupparekisteriin?

Se riippuu mieltymyksistäsi.

  • Rekisteröitymällä voit valita itsellesi toiminimen ja saat sille käyttösuojan. Voit halutessasi lukea kirjoittamamme artikkelin yrityksen nimeämisestä linkin takaa. Ellet liity kaupparekisteriin, toimit yrittäjänä omalla nimelläsi ilman erillistä rekisteröityä toiminimeä. Voit toki markkinoida palveluitasi itse valitsemallasi markkinointinimellä, mutta kyseessä ei tällöin ole virallinen toiminimi.
  • Jos yrittämisesi on hiemankaan pennien pyörittelyä isompaa liiketoimintaa, rekisteriin kannattaa liittyä jo pelkästään uskottavuussyistä. Jotkut sinusta tietoa etsivät potentiaaliset asiakkaat saattavat oudoksua, ellei rekisterimerkintää löydy.

Jälkimmäinen seikka on toki hyvin toimialastasi ja liiketoiminnastasi riippuvaista. Sinulla saattaa esimerkiksi olla vakiintunut asiakaskunta tai toimintasi on hyvin pienimuotoista, jolloin et välttämättä näe kaupparekisterimerkintää tarpeelliseksi.

Aiemmin jouduit hoitamaan kaikki perustamistoimet paperilomakkeilla, jos et liittynyt kaupparekisteriin. Tämä johtui siitä, että YTJ:n sähköisessä palvelussa perustamisilmoitus tehdään aina kaupparekisteriin.

Nykyään voit kuitenkin ilmoittaa yritystoiminnan aloittamisesta myös OmaVerossa ja hankkia y-tunnuksen maksutta tällä tavalla. Kaupparekisteriin voit ilmoittautua erikseen, jos haluat.

Kaupparekisteri – ilmoittautumisen hinta

kaupparekisteri hinta

Kaupparekisteriin ilmoittautumisen hinta on toiminimiltä 70 euroa ja osakeyhtiöiltä 280 euroa tai 370 euroa perustamistavasta riippuen.

Toiminimiyrittäjien kohdalla ilmoittautuminen kaupparekisteriin ei yleensä ole pakollista, mutta sitä kannattaa silti tilanteesta riippuen harkita, kuten jo edellä tässä kirjoituksessa totesimme.

Jos et liity kaupparekisteriin ja teet perustamisilmoituksen OmaVerossa, hinta on pyöreät 0 euroa. Tällöin et kuitenkaan saa rekisteröityä itsellesi virallista toiminimeä, vaan toimit yksityisenä elinkeinonharjoittajana omalla nimelläsi.

Kaupparekisteri – ilmoitettavat tiedot

Jokaisesta yrityksestä on merkittävä kaupparekisteriin yleensä vähintään seuraavat seikat:

  • yrityksen nimi
  • kotipaikkakunta tai se kunta, josta toimintaa johdetaan
  • toimiala
  • kuka/ketkä ovat yrityksen edustajia
  • yrityksen osoite.

Yritysmuodosta riippuen voidaan tehdä vielä muitakin merkintöjä.

Yleisesti katsotaan, että kaupparekisterissä olevilla tiedoilla on positiivinen luotettavuus. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kolmannet osapuolet – eli ulkopuoliset – voivat luottaa tietojen oikeellisuuteen ja paikkansapitävyyteen.

Esimerkkinä kaupparekisteriin merkitty prokura, joka antaa oikeuden luottaa siihen, että merkityllä henkilöllä todella on nimenkirjoitusoikeus.

Prokura – eli siis nimenkirjoitusoikeus – on tyypillisesti käytetty tapa antaa yrityksen henkilökunnalle valtuuksia toimia yrityksen nimissä.

Joissakin tilanteissa yrityksen rekisteröinnillä kaupparekisteriin on myös oikeudellista vaikutusta. Tällöin vasta rekisteröityneenä jokin asia on oikeudellisesti syntynyt tai toteutunut.

On hyvä muistaa, että esimerkiksi osakeyhtiö ja osuuskunta syntyvät virallisesti vasta, kun ne rekisteröidään kaupparekisteriin.

Myös muun muassa osakeyhtiön osakepääoman korotus tai yhtiöjärjestyksen muutos tulee virallisesti voimaan vasta kun se on merkitty kaupparekisteriin.

Kaupparekisteri – ilmoitettava toimiala

Toiminimeä perustaessasi pääset ilmoittamaan toimialan kahdelle eri taholle:

  • Verohallinnolle sekä
  • Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään kaupparekisteriin.

Verohallinnolle joudut ilmoittamaan tarkasti toimintasi päätoimialan, mutta kaupparekisterille riittäisi periaatteessa pelkän yleistoimialan eli kaiken laillisen liiketoiminnan ilmoittaminen.

Ja nyt tarkkana: Kaupparekisterille kannattaa silti Verohallinnon tapaan ilmoittaa myös toiminimesi tarkka toimiala, koska pelkästään yleistoimialan rekisteröiminen voi hankaloittaa toiminimesi rekisteröimistä.

Tämä johtuu siitä, että toiminimi on helpommin sekoitettavissa jo olemassa olevaan nimeen, jos muotoilet toimialasi liian yleisluontoiseksi.

Patentti- ja Rekisterihallitus linjaa, että sekoitettavuudesta koituu useimmiten ongelmia silloin, jos kahden yrityksen toimialat ovat samankaltaisia.

Yksilöidyllä toimialalla pystyt siis erottautumaan paremmin ja saamaan toiminimesi rekisteröinnin kerrasta läpi.

Voit luonnollisesti lisätä tarkan toimialan jatkoksi myös yleistoimialan. Tällöin toimiala ilmoitettaisiin esimerkiksi muodossa varastointi ja kaikki muu laillinen liiketoiminta.

Eri toimialojen koodit voit katsoa Tilastokeskuksen toimialaluokituksia käsittelevältä sivulta.

Tutustu halutessasi myös toimialan valintaa koskevaan oppaaseen.

Sähköinen allekirjoitus helposti ja ilman kuukausimaksua

Nimet alle dokumenttiin helposti vaikka omalta puhelimelta, tallennettuna tietoturvalliseen arkistoon. Vain 1,50€ per allekirjoitus.

Aloita käyttö 2 minuutissa