Kilometrikorvaus 2018

Kilometrikorvaus 2018

Kilometrikorvaus on 42 senttiä kilometriltä vuonna 2018

Kilometrikorvaus tarkoittaa palkansaajan saamaa korvausta työmatkoista, jotka on tehty palkansaajan omalla tai hänen hallitsemallaan autolla.

Kilometrikorvauksen vuosittainen suuruus määritellään Verohallinnon vuosittain antamassa päätöksessä. Vuonna 2018 kilometrikorvauksen perussumma on 0,42 euroa/km, kun se vuotta aikaisemmin oli 0,41 euroa kilometriltä.

Mikäli etsit tietoa kilometrikorvauksista matkalaskun täyttämistä varten, suosittelemme hyödyntämään alapuolelta löytyvää ilmaista matkalaskupohjaa.

Muiden kulkuneuvojen kuin auton kilometrikorvaussummat löydät, kun selaat tätä artikkelia hieman alaspäin.

Työmatka tarkoittaa työn puitteissa tehtyä matkaa (esim. matka työpaikalta asiakkaan luokse), ei matkaa kotoa työpaikalle ja takaisin kotiin. Kilometrikorvauksen maksaa työnantaja. Tähän työnantajalla ei kuitenkaan ole lain velvoitetta, ja korvauksen olemassaolo ja suuruus riippuvatkin usein työsopimuksesta.

Jos siis teet työmatkan omalla autollasi, työnantaja voi maksaa sinulle verottomasti kilometrikorvausta oman autosi käytöstä. Ajokilometrit on merkittävä tarkasti ajopäiväkirjaan.

Kilometrikorvauksen määrään vaikuttaa muun muassa se, että onko kyseessä juuri oma autosi, vai työsuhdeauto ja onko kyydissäsi myös muita matkustajia.

Kilometrikorvaus laskuri¬†‚Äď hy√∂dynn√§ ilmaista matkalaskupohjaa

Mikäli olet täyttämässä matkalaskua, sinun kannattaa hyödyntää ilmaista matkalaskupohjaa.

Kilometrikorvausten saamiseksi työmatkasta täytyy tehdä työnantajalle matkalasku. Voit käyttää tätä matkalaskupohjaa, johon vain syötät matkasi tiedot ja saat sen jälkeen sähköpostiisi valmiin matkalaskun. Lomake laskee kilometrikorvaukset ja päivärahat puolestasi.

Aikaa matkalaskun tekemiseen kuluu noin minuutti.

Muiden kulkuneuvojen kilometrikorvaukset 2018

Yleinen kilometrikorvaus 2018 on 42 senttiä kilometriltä, mutta asiassa on kulkuneuvokohtaisia poikkeuksia, jotka voit lukea alta.

Maksimissaan 50-hevosvoimaisen moottoriveneen kilometrikorvaus 2018 on 74 senttiä kilometriltä.

Yli 50-hevosvoimaisen moottoriveneen kilometrikorvaus 2018 on 107 senttiä kilometriltä.

Moottorikelkan kilometrikorvaus 2018 on 102 senttiä kilometriltä. Mönkijän vastaava lukema puolestaan on 96 senttiä.

Moottoripyörän kilometrikorvaus 2018 on 32 senttiä kilometriltä, ja mopolla 17 senttiä. Muiden kulkuneuvojen korvaussumma on 10 senttiä per ajettu kilometri.

Korotetut kilometrikorvaukset 2018 РPeräkärryn kilometrikorvaus jne.

Autolla ajettaessa kilometrikorvausta korotetaan tietyissä tilanteissa. Tilanteet ja korotusmäärät vuonna 2018:

  • 7 sentti√§ per kilometri autoon kiinnitetyn per√§vaunun kuljettamisesta.
  • 11 sentti√§ per kilometri silloin, kun ty√∂ vaatii asuntovaunun kuljettamista autoon kiinnitettyn√§.
  • 21 sentti√§ per kilometri silloin, kun on kuljetettava esimerkiksi taukotupaa tai muuta raskasta kuormaa autoon kiinnitettyn√§.
  • 3 sentti√§ per kilometri sellaisista autossa kuljetettavista esineist√§, joiden paino ylitt√§√§ 80kg tai jotka ovat kooltaan muuten suuria.
  • 3 sentti√§ per kilometri, jos palkansaaja ty√∂h√∂ns√§ kuuluvien teht√§vien vuoksi kuljettaa autossa koiraa.
  • 9 sentti√§ per kilometri, kun ty√∂ edellytt√§√§ liikkumista autolla mets√§autotiell√§ tai muulta liikenteelt√§ suljetulta tienrakennusty√∂maalla. Korotettu korvaus maksetaan vain kyseisill√§ osuuksilla kuljettujen kilometrien kohdalta.

Kilometrikorvaus matkustajista 2018

Jos palkansaajan omistamassa tai hallitsemassa kulkuneuvossa matkustaa myös muita henkilöitä ja kyse on työasioista, korvausten enimmäismäärää korotetaan 3 sentillä kilometriltä kutakin kyydissä olevaa ylimääräistä matkustajaa kohden.

Korotusta maksetaan siis vain kyydissä olevista matkustajista, ei kulkuneuvon kuljettajan osalta.

Kilometrikorvaus polttoainekulut 2018

Jos palkansaaja, jolla on Verohallinnon luontoisetujen laskentaperusteita koskevassa päätöksessä tarkoitettu auton käyttöetu, käyttää tällaista autoa työmatkan suorittamiseen ja maksaa itse tästä matkasta aiheutuvat polttoainekulut, on hänelle korvattavien polttoainekulujen enimmäismäärä 10 senttiä kilometriltä.

Mikä lasketaan työmatkaksi?

Verotuksessa työmatkaksi katsotaan tilapäinen matka, jonka teet työhön liittyvien työtehtävien takia. Asuntosi ja työpaikkasi välistä matkaa ei lueta verotuksessa työmatkaksi. (Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut saat vähentää omassa verotuksessasi halvimman, yleisesti julkisen, kulkuneuvon mukaan.)

Mikäli palkansaajalla ei työn luonteen vuoksi ole varsinaista työpaikkaa, voidaan työmatkana pitää matkaa, jonka hän tilapäisesti tekee työnsä suorittamiseksi asunnoltaan erityiselle työntekemispaikalle.

Myös yrittäjällä on oikeus saada kilometrikorvaus, ja korvauksen määrä on yhtä suuri kuin tavallisella palkansaajallakin. Yrittäjän tehdessä matkoja yksityisiin varoihin kuuluvalla autolla, saa hän vähentää ne kirjanpidossa elinkeinotoiminnan kuluna vähintään verovapaan kilometrikorvauksen enimmäismäärän mukaisen määrän.

Jos kirjanpitoon merkityt kustannukset kilometriä kohti ovat pienemmät kuin verovapaan kilometrikorvauksen enimmäismäärä, voi yrittäjä tehdä lisävähennyksen.

Lisävähennyksen määrä on verovapaan kilometrikorvauksen enimmäismäärän mukaan lasketun määrän ja kirjanpitoon merkittyjen elinkeinotoiminnan ajoista aiheutuneiden todellisten menojen erotus.

Jos kirjanpitoon merkittyjen todellisten menojen määrä on suurempi kuin kilometrikorvausten enimmäismäärän mukaan laskettu määrä, lisävähennystä ei tehdä. Tässä tapauksessa verotuksessa vähennettävä määrä on elinkeinotoiminnan ajojen aiheuttamien todellisten menojen määrä.

Lisätietoa: Verohallinnon sivut & kilometrikorvaus ja päiväraha 2018