Yrittäjyys – onko sinusta yrittäjäksi?

Yrittäjyys – onko sinusta yrittäjäksi?

Mitä on yrittäjyys ja onko sinusta (oikeasti) siihen?

Mitä on yrittäjyys? Oletko miettinyt yrittäjäksi ryhtymistä?

Kiinnostaako sinua itsesi työllistäminen jonkin kummallisen mielenhäiriön vuoksi?

Eikö sinulla ole minkäänlaisia realistisia mahdollisuuksia työllistyä alallesi palkkatyöhön?

Olitko lapsena aina se, joka poltti kätensä kuumalla liedellä uudestaan ja uudestaan?

Mikäli vastasit kyllä johonkin edellisistä kysymyksistä, tämä opas on kirjoitettu sinua varten.

Vastuuvapauslauseke: Opas perustuu täysin kirjoittajan omiin kokemuksiin, ja moneen esitettyyn väitteeseen kannattaa suhtautua samalla varauksella kuin hullun huuteluun juna-asemalla.

Artikkelin on kirjoittanut Yrityksen-perustaminen.netin alkuperäinen perustaja.

Mitä yrittäjyys on?

Aloitetaan otsikon kysymyksen purkaminen lainaamalla hyvin lyhyesti Wikipediaa, joka määrittelee yrittäjyyden näinkin kapulakielisesti:

”Yrittäjyys on uusien toimintaorganisaatioiden, erityisesti liiketoiminnallisten yritysten, luomista vastauksena havaittuihin mahdollisuuksiin tai puutteisiin markkinoilla”.

Hienoimmillaan yrittäjyys on kuitenkin oikeasti omien unelmien toteuttamista, asiakkaiden auttamista ja todellisen intohimon työtä.

Mukaan mahtuu kuitenkin realiteettia oikeasta elämästä, kovaa raadantaa sekä välillä kyyneleitä ja kirosanoja.

Alkuvaiheessa yrittäjyys on hyvin todennäköisesti raatamista, ja palkinnot kerätään vasta myöhemmin.

Mukana täytyy olla jatkuva halu oppia ja kehittyä sekä omassa työssä että yrittäjätaidoissa.

Lyhyen voiton tavoitteluun ei kannata lähteä missään tapauksessa, sillä jo tilastot kertovat, että rahallinen menestys vaatii keskimäärin kolmen vuoden työn.

Tähän aikaan mahtuu mukaan monia kasvukynnyksiä, kuten työntekijöiden palkkaamista, alihankkijoiden käyttämistä, markkinoinnin opettelua, asiakaspalautteita sekä oman psykologian ymmärtämistä.

Parasta on, että kaikki tämä kannattaa, jos tekee oikeasti asioita mistä välittää, palkinnot ovat kannustavia ja mukana olevat ihmiset (asiakkaat, työntekijät, kollegat jne.) ovat sinulle tärkeitä.

Yrittäjän arki – 3 yleistä harhaluuloa

Aluksi täytyy todeta, että kun ajatellaan yrittäjyyttä ja yrittäjiä, seuraavat ovat yleistyksiä, joista on syntynyt aikojen saatossa hyvin yleisiä ajatusmalleja.

Harmillisesti nämä pitävät paikkansa joissakin tapauksissa, mutta ne tapaukset ovat kuitenkin melko harvinaisia.

1. ”Yrittäjyys on aamusta iltaan vääntöä”

Ehkä suurin myytti on, että yrittäjä tekee töitä auringonnoususta aina yömyöhään. Tietysti näitäkin tapauksia on.

Joskus pakosta, joskus pelkästä innosta ja joskus muista terveydelle haitallisista syistä. Suurin osa ei kuitenkaan toimi näin.

Yrittäjyyden alkuvaiheeseen monesti kuuluu pitkät päivät, mutta sekään ei aina ole tehokkain tai paras tapa toimia. Hyvä suunnittelu ja avun pyytäminen tai käyttäminen auttaa tässä vaiheessa paljon.

Täytyy myös muistaa, että vähän pidemmällä aikavälillä ajateltuna kynttilän polttaminen molemmista päistä ei vain toimi.

On tehokkaampaa yrittää tehdä hyvällä sykkeellä töitä esimerkiksi kahdeksan tuntia ja sitten levätä, liikkua, ulkoilla, syödä ja muutenkin huolehtia itsestä kuin paiskia 14-tuntisia päiviä kuukausia putkeen.

Tämän voimme sanoa kokemuksesta.

2. ”Yrittäjyys on työntekijöiden riistoa”

Totta kai sitäkin varmasti tehdään, mutta kuinka yleistä se oikeasti on? Sanoisimme, että todella harvinaista Suomessa, jossa työntekijöitä kuitenkin suojaavat monet lait ja työehtosopimukset.

Yleinen näkökulma on tähän varmasti se, että kun yritys alkaa menestymään (usein vuosien työn jälkeen) ja yrittäjä alkaa tienaamaan selkeästi aiempaa enemmän, eivät työntekijöiden palkat nouse samaa vauhtia.

Tässä olen yrittäjän puolella, sillä usein hän on ottanut riskin perustaessaan yrityksen käyttäen siihen omaa tai lainarahaa. Riskistä pitääkin tulla hyötyä.

Täytyy myös sanoa, että kuka tahansa, joka ei ole tähän toimintaan tyytyväinen, on vapaa ottamaan itse saman riskin yrityksen perustamisen kanssa.

3. ”Yrittäjä on aina rahanahne paskiainen”

Yksi yleisimpiä ajatuksia on, että yrittäjät ovat rahanahneita. Ehkä totta, mutta todennäköisesti ei. Yrittäjyys vaatii kuitenkin kiinnostusta rahaan ja siihen miten se toimii.

Ilman rahaa yritys ei pyöri, eikä laskuja voi maksaa. Yrittäjällä on huomattavasti kovemmat paineet huolehtia raha-asioista kuin työntekijöillä.

Mielestäni suurin osa yrittäjistä on normaalia anteliaampia. Alkuvaiheessa on suurin osa kuitenkin kokee stressiä rahan riittämisestä. Se voi vaikuttaa ulkopuolelta katsottuna myös ahneudelta.

Tilastollisesti yrityksen kivuliain kasvuvaihe on ensimmäiset kolme vuotta. Silloin taistellaan rahan riittämisestä ja on todennäköistä, että euroa joutuu venyttämään normaalia pidempään.

Kyse ei ole kuitenkaan ahneudesta vaan selviytymisestä.

Yrittäjäksi yksin, kaksin vai isommalla porukalla?

Yrittäjyys lähtee aina itsestä, mutta se voi olla parhaimmillaan, kun yritystä pyöritetään kimpassa partnerin tai hyvän tiimin kanssa. Myöskään yksinyrittäjyyttä ei silti kannata sulkea pois.

Jokainen näistä tarjoaa liudan hyviä ja huonoja puolia. Omat kokemukseni ja suositukseni painuvat hyvän tiimin rakentamiseen tai vähintään erinomaisen yhtiökumppanin löytämiseen.

Nämä listat eivät ole täydellisiä, mutta saat niistä viitteitä yrittäjyyden eri muotoihin.

Yrittäjyys yksin

Yksinyrittämisen hyvät puolet:

  • Saat tehdä asioita täysin oman pään mukaan.
  • Kevyt kustannusrakenne, koska voit hyödyntää toiminimeä.
  • Kaikki vastuu on sinulla, mikä on sekä hyvä että huono asia.
  • Sinun ei tarvitse käyttää aikaa johtamiseen tai viestimiseen yrityksen sisällä.
  • Voit hyödyntää yhteistyökumppaneita palkallisten työntekijöiden sijaan.

Yksinyrittämisen huonot puolet:

  • Vaikeilla hetkillä on helppoa jäädä omien ajatusten vangiksi.
  • Kaikki riskit ovat sinulla.
  • Joillain toimialoilla sosiaalisten kontaktien puute. Työkavereita ei ole ja kaikilla aloilla ei toimita asiakkaiden kanssa niin sanotusti face to face.
  • Jos sairastut, yrityksen asiat voivat nopeasti olla mullinmallin.

Yrittäjyys yhtiökumppanin kanssa

Hyvät puolet yhtiökumppanin kanssa

  • Saat tukea toimintaan.
  • Tuplasti yrittäjän työpanosta käytettävissä.
  • Saat perspektiiviä asioihin toiselta kysymällä.
  • Voit hyödyntää kahden ihmisen erilaisia vahvuuksia.

Huonot puolet yhtiökumppanin kanssa

  • Yritystä täytyy rakentaa yhteisen vision kanssa, mikä voi olla vaikeaa.
  • Riitatilanteiden ratkaisu.
  • Et voi yksin päättää kaikesta.
  • Sinun täytyy tulla jatkuvasti toimeen toisen kanssa.

Yrittäjyys tiimissä

Hyvät puolet tiimiyrittäjyydessä

  • Hyvä tiimi on aina moninkertaisesti tehokkaampi ja toimivampi kuin yksilö.
  • Enemmän yrittäjän aikaa käytettävissä.
  • Hajautettu riski.
  • Paljon erilaisia vahvuuksia yhteisen edun tavoittelemiseksi.

Huonot puolet tiimiyrittäjyydessä

  • Tiimi vaatii kehitystä ja kasvua, mikä puolestaan vaatii aikaa ja voi olla kivuliasta.
  • Yhteisen vision tulee olla kaikille selkeä, mikä on välillä helpommin sanottu kuin tehty.
  • Riitatilanteiden ratkaisu.
  • Viestintään, ymmärrykseen, vertaisjohtamiseen ja fokuksen ylläpitoon palaa holtittomasti energiaa.
  • Riski oikeiden ihmisten valinnassa.
  • Tarvitaan kärsivällisyyttä ja paljon.

Jos yrittäjyys yhä kiinnostaa, tältä sivustolta löydät kaikki tarvittavat ohjeet oman yrityksen perustamiseksi, oli yritysmuoto sitten toiminimi, osakeyhtiö tai jokin muu. Voit testata liikeideaasi myös kevytyrittäjänä ennen viralliseksi yrittäjäksi hyppäämistä.

Mitkä ovat yrittäjyyden hyödyt?

Yrittäjyys mietinnässä

Yrittäjä on sanana oikeastaan aika kökkö.

Yrittäminen kuulostaa tekemisen välttelemiseltä, mutta kun tuota sanaa kuulee tarpeeksi, se alkaa edustamaan jotain muuta.

Pauli Vaahteran sanoin: ”Yrittäminen on kaunein tapa ottaa vastuu omasta elämästä”.

Kun ryhdyt yrittäjäksi, et katso maailmaa enää koskaan samalla tavalla. Joudut tappamaan itsestäsi niin lukemattoman monia lapsenomaisia ja vastuuta vältteleviä käytösmalleja, ettet välttämättä edes tunnista itseäsi, kun sitten jossain vaiheessa katsot elämääsi viisi vuotta taaksepäin.

Toki osa meistä ei koskaan opi mitään, ja yrittäminen saa heistä esiin vain kahta kauheampia defenssejä ja välttelykäyttäytymistä. Ei muuta kuin onnea ja siunausta heille.

Toisin kuin yhteiskunta ja monet muut antavat yrittäjyydestä ymmärtää, yrittämisen pointti ei ole yrittää. Tai luoda vaurautta tai hyvinvointia yhteiskuntaan.

Nuo ovat hienoja sivutavoitteita, mutta eivät ne riitä henkilökohtaiseksi motivaatioksi kaiken sen sietämiseen mitä yrittäminen loppujen lopuksi vaatii.

Oikeasti yrittäminen on hemmetin hieno keino matkustaa omiin tavoitteisiin. Se on kulkuväline jonnekin, ei itseisarvo.

Jotta voit toimia yrittäjänä tehokkaasti, sinun täytyy ensin kirkastaa mihin olet pyrkimässä yrittäjyyden avulla. Sitten kun homma viimein toimii, voit ehkä työllistää myös muita ja maksella verotuloja yhteiskunnalle.

Ennen kuin pääset siihen pisteeseen, että yrityksesi luo hyvinvointia ympäristöön, työllistää ja toteuttaa kaikki nuo muutkin jalot päämäärät, tarvitset niitä itsekkäitä ja sinua kiinnostavia motivaatiotekijöitä, jotta saisit yrityksesi siihen pisteeseen.

Kauniit ajatukset muuttuvat äkkiä katkeraksi kalkiksi, jos leivän päälle ei riitä voi. Olivat idealistit mitä mieltä tahansa, bisneksen pitää olla myös kannattavaa.

Yrittäjänä olet oman ajankäyttösi herra tai rouva

Tästä voi olla montaa mieltä, mutta yrittämisen ehdottomasti suurin hyöty on se, että yrittäjäksi ryhtyminen mahdollistaa oman elämän suunnittelun ja toteuttamisen paremmin kuin mikään muu laillinen vaihtoehto.

Päivätyöstä saat toki rahaa nopeammin, helpommalla ja ehkä enemmänkin, mutta hintaa voi tulla maksettavaksi muilla elämäsi osa-alueilla.

Olet sidottu aikaan, paikkaan ja muiden tekemisiin aika, mutta yrittäjyydessä olet enemmän oman elämäsi herra.

Edellinen tietysti lain sallimissa rajoissa ja pitkällä aikavälillä. Pitkällä aikavälillä sen takia, että aluksi yrittäminen on sitä, että kaikki yrittävät kilpaa musertaa sinua henkisesti ja fyysisesti.

Tämä kujanjuoksu loppuu yleensä vasta noin kolmannen yrittäjyysvuoden kohdalla. Lähtökohtaisesti kannattaakin tarkastella omia yrittäjyyspuuhia vähintään parin vuoden syklillä.

Oman elämän suunnittelulla tarkoitan sitä, että voit päättää, millaisena haluat elämäsi elää. Kun katsot kuolinvuoteella taaksepäin, voit todeta, että olipa siisti juttu ja nyt voi kuolla ilman, että tarvitsee katua turhia.

Jos olet koko lopun elämäsi 8-16-välisenä aikana jumissa jossain kopissa, tekemässä asioita joita vihaat, teet surkean vaihtokaupan.

Käytännössä vaihdat elinaikaasi rahaan, ja sekin raha menee sitten ketutuksesta palautumiseen. Tätä kutsutaan oravanpyöräksi, ja moni näyttää juoksevan siellä ilman tietoa ulospääsystä.

Toinen hyöty yrittäjyydessä on se, että siinä ei tule koskaan valmiiksi

Voi kuulostaa hullulta, että miksi ihmeessä tämä olisi hyvä juttu?

Sen huomaa, kun katsoo suuren omaisuuden luoneita yrittäjiä tai muita tallaajia. Eivät he yleensä jää makaamaan rahakasansa päälle, vaan ovat jatkuvasti virittelemässä jotain uutta juttua.

Yrittäjyys on eräänlainen taiteenlaji, jossa luomistyö ei lopu koskaan. Siinä yhdistyy kaksi loputonta motivaatiotekijää: oppiminen ja toisten ihmisten auttaminen.

Kummassakaan ei ole olemassa mitään merkittävää kattoa, jonka jälkeen homma olisi valmis.

Moni perustaa elämänsä sille, että on olemassa joku piste jonka jälkeen ”ei tarvitse tehdä mitään”, mutta se on harhaa.

Jos elämästä tulee liian passiivista, ihminen masentuu. Yrittäjyys pitää sinut virkeänä ja vauhdissa. Ei tätä projektia saa koskaan valmiiksi, ja hyvä niin.

Kolmas yrittäjyyden hyöty on se, että se pitää sinut nöyränä

Et oikeastaan koskaan voi tietää jotain sataprosenttisen varmasti, ja tämä auttaa sinua pysymään kiinni epävarmuudessa, eli elämässä.

Elämään on sisäänrakennettu tietty määrä epävarmuutta ja yrittäjyys pitää kompassisi herkkänä.

Loputon testaaminen, epävarmuus onnistumisesta, jatkuva optimointi ja oppminen tuhoavat säännöllisesti sen harhan, että tietäisit jostain jotain tai pystyisit ennustamaan yhtään mitään.

Yrittäjälle elämä tarjoaa avokämmentä säännöllisesti. Myös onnistumisia. Kun hunajaa ei syödä kolmella aterialla päivässä, se maistuu varsin hyvältä silloin kun sitä on tarjolla.

Miksi ryhtyä yrittäjäksi? Tässä lisää hyviä puolia!

yrittäjyys hyvät puolet, kuvassa nainen katsoo kameraan
  • Vapaus päättää omista tekemisistä. Tämä toki vaatii aisaparikseen vastuun seurauksista tai muuten tulee kammottavaa jälkeä.
  • Mahdollisuus auttaa toisia. Luuletko, että asiakkaasi maksavat sinulle huvikseen?
  • Mahdollisuus haistattaa pitkät koko koulutusjärjestelmälle. Ei yrittäjyys vaadi mitään sertifikaattia, senkun perustat firman. Tietysti siitä on apua, että olet koulutettu idiootti kuin vain pelkkä idiootti. Perusasiat pienen yritystoiminnan pyörittämisestä ovat nopeasti aivan kenen tahansa omaksuttavissa.
  • Voit luoda itsellesi useita tulonlähteitä. Kukaan ei pakota sinua tekemään bisnestä vain yhden asian parissa, vaikkakin usein on parasta laittaa paukut vain siihen, mitä parhaiten osaat.
  • Pääset osaksi salaista kulttia. Kukaan ei ymmärrä yrittäjää yhtä hyvin kuin toinen yrittäjä.

Sinulta pitää toki löytyä myös vaadittavat yrittäjän ominaisuudet, jotta menestys olisi mahdollista. Näistä voit lukea hieman alempaa, mutta käydään ensin läpi yrittäjyyden haittapuolia ja mahdollisia riskejä.

Yrittäjyyden haitat, haasteet ja riskit

Tämä on varmaan todettu jo muutamaan otteeseen sinulle aikaisemmin, mutta yrittäjyydessä on riskinsä.

Toki nuo riskit voi painaa melko lähelle nollaa etenemällä hitaasti ja testaamalla, mutta silti alkuvaiheen taloudellista ja henkistä sietämätöntä epävarmuutta on vain kestettävä.

Huom! Sitä on kestettävä, koska sitä ei voi täysin poistaa. Ei vaikka kuinka suunnittelisit ja hinkkaisit jotain helkkarin liiketoimintasuunnitelmaa.

Jos sinua ei kiinnosta oppiminen, älä ryhdy yrittäjäksi.

Jos et ole valmis kehittämään omaa ajatteluasi jossain muodossa, todennäköisesti päädyt rakentamaan itsellesi jonkinlaisen kivijalkavankilan, jossa homehdut jokaisen hereillä viettämäsi tunnin.

Kunnes viimein se konkurssi tulee ja korjaa sinut pois kuleksimasta.

Sellainen yrittäjyys on kuin surkea päivätyö, mutta paljon huonommalla palkalla. Voi olla, että päädyt jopa maksumieheksi tai -naiseksi kyseisessä ruljanssissa.

Tälläiset yrittäjäkokemukset ovat omiaan ruokkimaan negatiivista yrittäjyysilmapiiriä. Jos et panosta oppimiseen, olet lirissä ennemmin tai myöhemmin.

Maailma muuttuu jatkuvasti, luuletko, että sinä voit pysyä samanlaisena? Etkä edes pysy, vaikka et tekisi mitään.

Todennäköisesti rapistut tälläkin hetkellä kaikilla niillä osa-alueilla, joita et pyri aktiivisesti kehittämään.

Yrittäjyydessä olet jatkuvasti vastuussa

Tämä tarkoittaa, että et voi syyttää kuin itseäsi monista asioista. Se on ehkä maailman raskainta puuhaa silloin, kun homma lävähtää syliin ja et voi kuin todeta, että oma vika.

Siihen ei kovin moni ole valmis ja sitten voivotellaan ”huonoa markkinatilannetta” tai ”tyhmiä asiakkaita”.

Pitäisi tajuta, että molemmat asiat ovat oman vaikutuspiirin rajamailla ja pitäisi keskittyä omaan tekemiseen ja sen muokkaamiseen, että ”tyhmät asiakkaat” tajuavat ostaa tai ympäröivä ”markkinatilanne” muuttuu.

Joskus pitää myös osata lopettaa. Joskus maailma tosiaan muuttuu ja palvelustasi tulee tarpeeton. Sekin on elämää.

Yrittäjän ei auta istua peukalo suussa, kun iskuja satelee. Jos ei itsellä riitä voimavarat, sitten pitää hankkia apua. Sekin on proaktiivisuutta, että osaa hankkia muiden tukea tarvittaessa.

Itseriittoisuutta tässä maassa on ihan tarpeeksi, ja ypöyksin yrittäminen on välillä perkeleellisen ankeaa.

Hommaa itsellesi jonkinlainen tukiverkosto, jossa on muita yrittäjiä. Yrittäjät ovat kuin alkoholisteja, tarvitaan toinen samanlainen, että kokee tulevansa ymmärretyksi.

Muita yrittäjyyden mahdollisia varjopuolia

  • Sinun voi olla hyvin vaikea ymmärtää ei-yrittäviä ystäviäsi. He alkavat muistuttaa jotain toisen planeetan asukkeja, joiden puheesta ei ymmärrä juuri mitään. Eivätkä hekään ymmärrä sinun puheistasi mitään. Kannattaa katsoa Vain elämää -sarjaa jakso tai pari välillä, jotta sinulla olisi jotain puhuttavaa.
  • Työt ovat aina mukana. Varsinkin, jos teet jotain itseäsi innostavaa, huomaat ”työpäivän loputtua” puhuvasi töistä kavereillesi tai puolisollesi. Oikeastaan koko elämästäsi tulee työkeskeistä. Tätä voi tapahtua sekä hyvässä (innostavuus) että pahassa (rahahuolet ja jatkuva stressi) mielessä.
  • Alkuvaiheessa tulot voivat olla niin pienet tai jopa negatiiviset, että armeijan päivärahat  alkavat tuntua merkittävältä tulonlähteeltä. Älä aja itseäsi liian ahtaalle, koska sitten stressaa. Liika stressi taas kaventaa ajattelua. Kaventunut ajattelu johtaa siihen, että et löydä edes ilmiselviä reittejä ulos ahdingostasi. Jos vedät vanteen liian kireälle, se tekee sinusta ongelmaratkaisukyvyttömän idiootin, mikä on melko huono asia aloittavalle yrittäjälle.
  • Omasta mielestäsi olet modernin maailman MacGyver, mutta oikeasti kukaan ei edes kunnolla ymmärrä, mitä ihmettä teet tai miten yrittäjyys eroaa normitöistä.
  • Pitää uskoa ennen kuin näkee. Yrittäjyys ei sovi täysin terveille ja realistisille ihmisille kovin hyvin. Onneksi he ovat harvassa.
  • Asioista pitää jaksaa ottaa selvää ja kysyä kysymyksiä. Kaikkitietävyyden rippeet karisevat kehostasi hyvin nopeasti.

Yrittäminen on maailman paras oppimisalusta ja keino luoda itsesi näköinen elämä. Mikään ei pakota ihmistä venymään, haalimaan tietoja ja ajamaan itseään erilaisiin tilanteeseen samalla tavalla kuin yrittäjyys.

Jos haluat haastaa (pakottaa) itsesi kehittymään, yksi helpoimmista keinoista siihen on perustaa yritys. Jos olet tosi fiksu, ryhdyt yrittäjäksi vielä itseäsikin fiksumman kaverin kanssa.

5 vinkkiä, joilla menestyt yrittäjänä

Seuraavat viisi asiaa ovat koonti useammalta yrittäjältä saaduista palautteista.

Ne kannattaa ottaa tosissaan ja miettiä todella, miten ne voisi ottaa osaksi omaa yrittäjän uraa. Yrittäjyydessä lähtökohtana on oman työn tekeminen mahdollisimman hyvin.

Sen tekeminen päivästä toiseen vaatii hyviä olosuhteita.

1. Opiskele jatkuvasti ja kokeile paljon

Suurin osa suomalaisista yrittäjistä ei valitettavasti opiskele ja tutki yrittäjyyttä ja yrityksen pyörittämiseen liittyviä asioita millään tavalla.

Edes muita yrityksiä ei käytetä vertailukohteina tai ideapankkeina. Yrittäjä tarvitsee uutta tietoa ja teoriaa, jotta toiminta menee eteenpäin.

Hyvät kirjat ovat halvin tapa kerätä erinomaista tietoa yrittäjyydestä ja siihen liittyvistä asioista. Lue suosituksia kirjoille täältä.

Monille olisi erinomainen ajatus varata esimerkiksi joka sunnuntailla pari tuntia, joiden aikana opiskelisi jotain omaan yritykseen liittyvää relevanttia aihetta ja etsisi 1-2 kokeiltavaa ajatusta tulevaisuutta silmälläpitäen.

2. Porukasta vauhtia yrittäjyyteen

Erityisesti yksinyrittäjille olisi tärkeää löytää heti alkuvaiheessa mentori tai jokin porukka muista yrittäjistä, joiden kanssa omaa yritystoimintaa voi käydä avoimesti läpi.

Tämä ei ole huono idea myöskään kahdestaan tai isommissa tiimeissä toimiville. Omaan toimintaan voi aina tuoda ulkopuolelta tuoreita ajatuksia.

Mentorit ovat aina hyvä ratkaisu ja tehokas tapa tuoda lisävauhtia omaan ja yrityksen kehittymiseen. Kokeneemmat yrittäjät voivat kertoa omasta kokemuksesta, mitä kannattaa välttää ja miten tulisi toimia.

Mentorin tarkoitus ei ole antaa sinulle oikeita vastauksia, mutta antaa vauhtia ja tukea sinun kasvullesi.

Toinen erinomainen vaihtoehto on mastermind eli porukassa yritystoiminnan läpi käyminen. Maailmalla suuressa suosiossa oleva konsepti tuo porukasta vipuvoimaa omaan toimintaan. Käytännössä tämä toimii niin, että kokoat samanhenkisiä yrittäjiä pienen porukan, 4-6 henkeä.

Kokoonnutte parin viikon tai vaikka kuukauden välein yhteen (voi myös tehdä puhelimitse) ja käytte läpi yhden jäsenen yritystä. Yrittäjä kertoo toiminnasta ja muut antavat palautetta.

Lisäksi porukkaa voi käyttää vipuna omien tavoitteiden saavuttamiselle kertomalla ne julkisesti muille ja pyytämällä heiltä potkua persauksiin niiden saavuttamisen suhteen.

3. Mene aina sinne missä asiakkaasi ovat

Yrityksesi pyörii, koska sinulla on asiakkaita. Joku maksaa sinulle tuotteistasi ja palveluistasi. On tärkeää ylläpitää suhteita asiakkaisiin ja olla oikeasti lähellä heitä.

Tämä vaatii yrittäjältä rohkeutta ja itsensä likoon laittamista. On sinun tehtäväsi mennä asiakkaiden luokse, ei heidän tehtävänsä tulla sinun luoksesi.

Asiakkailla on valta, he voivat päättää kenen luokse menevät kaikesta huolimatta. Siksi on tärkeää olla oikeasti lähellä asiakkaita mahdollisimman monessa paikassa.

Tämä on totta kai vaikeaa, jos puhutaan teollisuusyrityksestä, kampaamosta tai muille yrityksille palveluita myyvästä firmasta. Mutta nykyisin on niin valtavasti keinoja tavoittaa ihmisiä muillakin tavoilla kuin ”hakuammuntamaisella” mainonnalla.

Sosiaalisen median alustoja on joka lähtöön ja niiden avulla tavoitat miljoonia erilaisia ihmisiä. On todennäköisestä, että joukossa on joku sinunkin palveluistasi kiinnostunut. Sama koskee nettiä ylipäätänsä. Minkä ongelman ratkaiset ja mistä ihmiset etsivät siihen ratkaisua?

On tärkeää tiedostaa tämä ja mennä sinne missä ratkaisua etsitään. Se voi tarkoittaa foorumeita tai hakukoneiden hakutuloksia.

Sama idea toimii oikeassa maailmassa. Jos pyörität kahvilaa, niin käy jakamassa alennuskuponkeja tai jotain huvittavaa lähialueen yrityksille, joita he voivat jakaa taas eteenpäin omille asiakkaille. Ehkä voit jakaa niitä lähialueen asukkaille ja kerätä vakioasiakaskuntaa sillä tavalla.

Joillekin yrityksille sama tapahtuu tapahtumien, messujen tai muiden tilaisuuksien avulla.

4. Suunnittele työsi ensin ja toteuta vasta sitten

On vähemmän stressaavaa ja rasittavaa työskennellä pitkäkin päivä, jos tietää tarkasti mitä tekee. Tähän auttaa hyvä suunnittelu ennakkoon. Paras vaihtoehto olisi suunnitella työpäivää jo edellisenä päivänä tai vähintään projektikohtaisesti. Aivan viimeinen hetki tähän on heti ensimmäisenä aamulla, kun saapuu työn pariin.

Jos taas ensimmäiseksi hyppäät sähköpostin kimppuun tai alat eliminoimaan muita kiireellisiä asioita, stressitasot nousevat helposti tappiin ja päivä hukkaantuu nopeasti.

Todennäköisesti juokset vähemmän tärkeiden asioiden perässä pitkin päivää ja tuulettelet välillä mieltäsi Facebookissa tai Iltalehden sivuilla. Ei kovin tehokasta tai järkevää.

Projektihallintaan ja to do -listoihin on olemassa lukemattomia ohjelmia, mutta sopiva pala paperiakin käy siihen erinomaisesti. On järkevämpää varata joka päivälle muutama oikeasti tärkeä tehtävä, jonka toteuttaminen vie yritystäsi eteenpäin tai tuo rahaa kassaan.

Tästä parhaana esimerkkinä kaikkien rakastama myyntityö. Jos et ymppää päivääsi ihan täysin täyteen, mukaan voit sitten sovittaa myös niitä juoksevia asioita. Tärkeää on, ettei anna niiden määritellä koko päivää.

Suunnittele työsi, niin tiedät mitä tulet saamaan aikaan ja voit tehdä asioita vähemmällä stressillä.

5. Panosta omaan hyvinvointiin

Puhuimme tästä jo yrittäjyyden myyttejä käsiteltäessä. Omaan hyvinvointiin panostaminen on yrityksen menestyksenkin kannalta äärimmäisen tärkeää. Terveenä ja hyvässä vireessä on paljon helpompaa hoitaa päivittäiset asiat ja lisäksi kehittää toimintaa vielä eteenpäin.

Parhaat tulokset saat, kun luot itsellesi hyvät työolosuhteet, kuten

  • sopivat tauot
  • hyvän työergonomian ja
  • kiireettä tekemisen.

Näihin tulee yhdistää hyvä ravinto, sopiva määrä liikuntaa (työpäivän jälkeen tai vaikka sen aikana) sekä kunnon yöunet. Päivän jälkeen parempi tapa rentoutua on drinksun sijaan kävely- tai juoksulenkki.

Aivoja voi tuulettaa hyvän kirjan parissa, keskustelemalla ystävien kanssa tai  katsomalla jonkin aikaa televisiota. Huonoin vaihtoehto on siirtyä työpöydän äärestä kotisohvalle, korkata useampi olut, tilata pitsa ja tuijottaa televisiota yömyöhään.

Tiivistetään siis vielä alle, mistä menestyvässä yrittäjyydessä mielestämme on kyse:

Menestyvän yrittäjän ominaisuudet – tunnistatko itsesi?

  • Siedät epävarmuutta ja ymmärrät ettei sitä voi poistaa, mutta siihen voi varautua.
  • Uskallat tehdä päätöksiä ja pitää pääsi kylmänä vaikeinakin hetkinä.
  • Uskallat ottaa tarvittaessa riskejä.
  • Haluat oppia, kasvaa ja kehittyä jatkuvasti.
  • Olet innostunut siitä mitä teet ja haluat jakaa innostustasi myös muille.
  • Toimit vastuullisesti, ahkerasti ja pitkäjänteisesti.

Tarvittavat tiedot ja taidot voi oppia ennen yrityksen perustamista, mutta monesti ne opitaan vasta käytännön yritystoiminnan kautta.

Mutta se siitä. Ja sitten ei muuta kuin yrittämään.

Sähköinen allekirjoitus helposti ja ilman kuukausimaksua

Nimet alle dokumenttiin helposti vaikka omalta puhelimelta, tallennettuna tietoturvalliseen arkistoon. Vain 1,50€ per allekirjoitus.

Aloita käyttö 2 minuutissa