Tilintarkastajan valinta – miten tilintarkastus tehdään pienessä osakeyhtiössä?
Tilintarkastusvelvollisuus tutuksi
Tilintarkastus herättää usein kysymyksiä erityisesti aloittavien yrittäjien keskuudessa. Tarvitaanko tilintarkastajaa pienessä osakeyhtiössä? Entä miten tilintarkastaja valitaan, ja mitä tilintarkastus maksaa?
Tässä artikkelissa käsittelemme tiivistetysti olennaisimmat asiat tilintarkastusvelvollisuudesta, tilintarkastusprosessin kulusta sekä tilintarkastajan valinnasta.
Lukemisen jälkeen tiedät muun muassa sen, milloin tilintarkastaja on syytä valita, vaikka laki ei siihen velvoittaisikaan.
Sisältö:
- Mikä on tilintarkastus, ja miksi se tehdään?
- Milloin tilintarkastus on pakollinen osakeyhtiölle?
- Voiko osakeyhtiö teettää tilintarkastuksen vapaaehtoisesti?
- Miten tilintarkastaja valitaan?
- Kuka voi toimia tilintarkastajana?
- Miten tilintarkastus käytännössä etenee?
- Mitä tilintarkastus maksaa pienelle osakeyhtiölle?
- Mitä riskejä tilintarkastuksessa erityisesti tarkastellaan?
- Voiko tilintarkastajaa vaihtaa?
Mitä tilintarkastus tarkoittaa, ja mikä on sen tarkoitus?
Tilintarkastus on olennainen osa yritysten ja yhteisöjen lakisääteistä valvontaa. Riippumaton tilintarkastaja tarkistaa yrityksen kirjanpidon, tilinpäätöksen ja hallinnon varmistaakseen, että ne on laadittu lain edellyttämällä tavalla. Tavoitteena on varmistaa, että tilinpäätös antaa oikean ja riittävän kuvan yrityksen taloudellisesta tilanteesta ja yritystoiminnan tuloksesta.
Tarkastuksen aikana pyritään saavuttamaan kohtuullinen varmuus siitä, ettei tilinpäätös sisällä olennaisia virheitä tai puutteita. Hallinnon tarkastuksessa selvitetään, onko johto noudattanut lakia ja määräyksiä sekä toiminut asianmukaisella huolellisuudella. Esimerkiksi osakeyhtiöissä tämä tarkoittaa erityisesti osakeyhtiölain ja yhtiöjärjestyksen vaatimusten täyttymistä.
Tilintarkastusvelvollisuus koskee ehtojen täyttyessä monia eri yhteisöjä, kuten osakeyhtiöitä, avoimia yhtiöitä, kommandiittiyhtiöitä, osuuskuntia, julkisyhteisöjä ja säätiöitä. Sen sijaan yksityiset elinkeinonharjoittajat, eli niin sanotut toiminimiyrittäjät, eivät ole velvoitettuja tilintarkastukseen.
Tilintarkastus ei ole pelkästään lakisääteinen velvollisuus, vaan se myös lisää yrityksen uskottavuutta ja vahvistaa sidosryhmien, kuten rahoittajien ja liikekumppanien, luottamusta yhtiön toimintaan. Samalla se auttaa ehkäisemään väärinkäytöksiä ja taloudellisia virheitä yrityksen kirjanpidossa.
Tilintarkastusvelvollisuus määräytyy tilintarkastuslain mukaan, mutta myös esimerkiksi osakeyhtiölaki sisältää tarkempia määräyksiä. Vain kaikkein pienimmät yritykset on Suomessa vapautettu tilintarkastusvelvollisuudesta.
Milloin tilintarkastus on pakollinen osakeyhtiölle?
Tilintarkastusvelvollisuudesta säädetään tilintarkastuslaissa. Sen mukaan tilintarkastaja voidaan jättää valitsematta – ellei jokin muu laki säädä toisin – jos sekä päättyneellä että sitä välittömästi edeltäneellä tilikaudella on toteutunut enintään yksi seuraavista ehdoista:
- taseen loppusumma yli 100 000 euroa
- liikevaihto tai sitä vastaava tuotto yli 200 000 euroa
- yrityksen palveluksessa on keskimäärin yli kolme henkilöä.
Käytännössä kaikkein pienimpien osakeyhtiöiden ei siis usein ole pakollista teetättää tilintarkastusta, koska rajat eivät ylity.
Tietyissä tilanteissa pienenkin yrityksen on kuitenkin teetätettävä tilintarkastus edellä mainituista rajoista riippumatta. Näin on toimittava, jos yrityksen pääasiallinen toimiala on arvopapereiden omistaminen ja hallinta. Hallintayhtiötä kutsutaan usein holdingyhtiöksi.
Missä tilanteissa tilintarkastuksen teettäminen vapaaehtoisesti voi olla kannattavaa?
Yhtiö voi valita tilintarkastajan myös omaehtoisesti, vaikka edellä mainitut ehdot eivät täyttyisi. Tilintarkastuksen teettäminen voi olla kannattavaa, jos yritys on hakemassa rahoitusta tai solmimassa merkittäviä sopimuksia. Tiettyjen julkisten yritysrahoituspalveluiden saamiseksi tilintarkastus voi olla pakollinen.
Rahoittajat ja yhteistyökumppanit arvostavat tilintarkastettua tilinpäätöstä, koska se lisää läpinäkyvyyttä ja synnyttää luottamusta yrityksen taloudelliseen tilanteeseen. Tilanne on sama, jos yritystä ollaan lähitulevaisuudessa myymässä tai jos omistuspohjaan on tulossa isoja muutoksia.
Vapaaehtoinen tilintarkastus voi myös auttaa yritystä havaitsemaan ja korjaamaan mahdollisia virheitä kirjanpidossa ja taloushallinnon prosesseissa. Tästä voivat hyötyä eritoten kasvuvaiheessa olevat yritykset, jotta virheitä ei havaittaisi myöhemmin vasta siinä vaiheessa, kun liiketoiminta on kasvanut rahallisesti huomattavan suureksi.
Velvollisuudesta tilintarkastajan valintaan voidaan määrätä myös yhtiöjärjestyksessä, yhtiösopimuksessa tai yhtiön säännöissä. Lisäksi yhtiön vähemmistöosakkailla on oikeus vaatia yhtiökokouksessa tilintarkastajan valintaa.
Miten tilintarkastaja valitaan?
Tilintarkastaja on valittava siten, että valittu henkilö tai tilintarkastusyhteisö täyttää sekä lakisääteiset että yrityksen liiketoiminnalliset tarpeet. Jälkimmäinen kohta tarkoittaa suomeksi sitä, että toimialatuntemuksesta on usein tilintarkastajalle suurta hyötyä.
Yleensä tilintarkastajan valinta tehdään seuraavilla askelmerkeillä:
- Ennen yhtiökokousta tarkistetaan yhtiöjärjestyksen määräykset, sillä ne voivat sisältää erityisehtoja tilintarkastajan valintaan liittyen.
- Tilintarkastajalta pyydetään suostumus tehtävään, ja suostumus kannattaa aina dokumentoida kirjallisesti. Samassa yhteydessä keskustellaan tilintarkastajan palkkiosta ja laskutusperusteista.
- Valinta vahvistetaan yhtiökokouksessa, jossa tehdään päätös tilintarkastajan valinnasta. Valita voidaan yksi tai useampi tilintarkastaja. Jos tilintarkastajia on vain yksi eikä kyseessä ole tilintarkastusyhteisö, on valittava myös varatilintarkastaja.
- Jos valitaan tilintarkastusyhteisö, yhteisön on nimettävä päävastuullinen tilintarkastaja, joka vastaa tarkastuksen toimittamisesta.
- Tilintarkastajan valintaa tehdessä otetaan huomioon yrityksen toimialan tai liiketoiminnan erityispiirteet, kuten kansainvälistyminen, rahoitusjärjestelyt tai omistusmuutokset.
- Päätös tilintarkastajan valinnasta ja aloitusajankohdasta merkitään yhtiökokouksen pöytäkirjaan. Jos tilejä tarkistaa tilintarkastusyhteisö, päävastuullinen tilintarkastaja on nimettävä samoin kuin mahdollinen varatilintarkastaja.
Yksityisissä osakeyhtiöissä tilintarkastajan toimikausi on lähtökohtaisesti toistaiseksi voimassa oleva. Jos muutoksia ei ole tehty, pöytäkirjaan voidaan kirjata vain tieto nykyisen tilintarkastajan jatkamisesta pestissään.
Tilintarkastajan valinta on mahdollista tehdä myös yksimielisellä päätöksellä yhtiökokousta pitämättä. Tämä voi olla tilanne esimerkiksi hyvin pienellä osakeyhtiöllä, joka pystyy sopimaan asioista keskenään ilman erillistä kokousta. Tässäkin tapauksessa päätös on toki dokumentoitava huolellisesti allekirjoituksineen.
Kuka voi toimia tilintarkastajana?
Tilintarkastaja on luvanvarainen ammatti. Tilintarkastuslaki määrittää niin oikeudet ammattinimikkeen käyttöön kuin myös tilintarkastajaksi hyväksymisen edellytykset.
Tilintarkastajista eli tilkkareista puhuttaessa esiin nousevat usein kirjainyhdistelmät HT ja KHT. Kaikilla tilintarkastajilla on oltava vähintään HT-tutkinto eli hyväksytyn tilintarkastajan tutkinto. Ylempi tilintarkastuspätevyys puolestaan tunnetaan nimellä KHT-tutkinto.
KHT-tilintarkastajat voivat suorittaa tilintarkastuksia esimerkiksi vakuutusyhtiöille, pörssiyhtiöille, pankeille ja muille yleisen edun kannalta merkittäville yhteisöille. JHT-tilintarkastajat puolestaan voivat tarkistaa kaupunkien, kuntien ja muiden julkishallinnon yhteisöjen tilejä.
Tilintarkastajan pätevyyden suorittaminen ei ole kertaluontoinen ponnistus, vaan tilintarkastajilta vaaditaan jatkuvaa oman ammattitaidon ylläpitoa sekä kouluttautumista pätevyyden säilyttämiseksi. Patentti- ja rekisterihallituksen tilintarkastusvalvonta vastaa tilintarkastajien hyväksymisestä ja valvonnasta.
Tilintarkastajana toimiva henkilö ei voi olla vajaavaltainen, konkurssissa tai liiketoimintakiellossa.
Miten tilintarkastus käytännössä etenee?
Tilintarkastuksen etenemisjärjestys on yleensä seuraavanlainen:
- Kirjanpitäjä tai tilitoimisto laatii yritykselle tilinpäätöksen, jonka yrityksen johto allekirjoittaa. Tilinpäätöksen on valmistuttava neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä, ellei yhtiöjärjestyksessä ole määrätty nopeampaa aikataulua.
- Yrittäjä sopii tilintarkastajan ja kirjanpitäjän kanssa tilintarkastukseen liittyvistä käytännön toimista, kuten vastuista, aineistojen toimittamisesta ja aikatauluista. Tämä on erityisen tärkeää, jos tilintarkastaja on valittu ensimmäistä kertaa tai jos tilintarkastajaa on vaihdettu.
- Yritys toimittaa tilintarkastukseen tarvittavat aineistot, kuten tilinpäätöksen ja kirjanpidon tiedot. Nykyään on tavallista antaa tilintarkastajalle lukuoikeudet yrityksen taloushallinto-ohjelmaan, jotta tarkastus voidaan tehdä etänä. Sähköinen tilintarkastus on nykypäivää.
- Tilintarkastaja tarkastaa yrityksen kirjanpidon, tilinpäätöksen ja hallinnon. Hän kiinnittää erityistä huomiota riskeihin, jotka voivat aiheuttaa olennaisia virheitä tilinpäätökseen.
- Yrityksen liiketoiminnasta riippuen tilintarkastaja saattaa tehdä tarkastusta jo tilikauden aikana, mikä nopeuttaa ja helpottaa tilikauden päättymisen jälkeisiä tarkastustoimia.
- Tilintarkastuksen jälkeen tilintarkastaja antaa yrityksen hallitukselle tilintarkastuskertomuksen, jossa hän lausuu tilinpäätöksen oikeellisuudesta.
- Tilintarkastaja tekee tilinpäätökseen tilinpäätösmerkinnän, joka vahvistaa, että tarkastus on suoritettu ja tilintarkastuskertomus on annettu.
- Tilintarkastuskertomus toimitetaan yhtiön hallitukselle viimeistään kaksi viikkoa ennen yhtiökokousta, jossa tilintarkastettu tilinpäätös vahvistetaan.
- Yhtiökokous järjestetään osakeyhtiölain mukaisesti kuuden kuukauden sisällä tilikauden päättymisestä. Tarkastettu tilinpäätös vahvistetaan kokouksessa.
Mitä tilintarkastus maksaa pienelle osakeyhtiölle?
Tilintarkastuksen hinta riippuu hyvin pitkälti yrityksen liiketoiminnan laajuudesta ja tilikauden aikaisista liiketapahtumista ja niiden monimutkaisuudesta.
Edullisimmillaan tilintarkastus maksaa pienelle osakeyhtiölle yleensä noin 500–600 euroa, mutta kustannukset voivat nousta 1000–2000 euroon, jos tarkastukseen kuluu enemmän aikaa esimerkiksi erityistä selvittelyä vaativien liiketapahtumien vuoksi.
Yllä mainitut summat ovat erittäin suuntaa antavia.
Tilintarkastuksen hintaan vaikuttavat esimerkiksi seuraavat asiat:
- Yrityksen tilikauden aikana toteutuneiden liiketapahtumien määrä ja luonne voivat vaikuttaa tilintarkastuksen hintaan. Esimerkiksi suuri määrä uusia sopimuksia, ulkomaanmaksuja, varastokirjauksia, aktivoituja kehittämismenoja tai poikkeuksellisia liiketapahtumia voi tehdä tilintarkastuksesta työläämmän.
- Kirjanpidon sähköisyysaste vaikuttaa siihen, kuinka helposti aineistot ovat tarkastajan käytettävissä. Sähköinen kirjanpito, jossa kaikki aineistot ovat digitaalisessa muodossa ja järjestyksessä, nopeuttaa prosessia ja voi pienentää kustannuksia.
- Tilintarkastajan koulutustaso (HT- vai KHT-tilintarkastaja), kokemus ja toimialaa koskeva asiantuntemus voivat nostaa tilintarkastuksen hintaa, mutta samalla toki myös nostaa tarkastuksen hyödyllisyyttä. Toimialatuntemus voi auttaa tilintarkastajaa huomioimaan esimerkiksi alan erityiset sääntelyvaatimukset ja riskit.
- Hinnoittelutapa määrittää, miten kustannukset muodostuvat. Kiinteä hinta sovitaan etukäteen, mikä sopii erityisesti tilanteisiin, joissa työmäärä on ennakoitavissa. Aikaperusteinen hinnoittelu on joustavampi ja sopii esimerkiksi monimutkaisissa tai laajamittaisissa tarkastuksissa, joissa työmäärä voi vaihdella.
Tilintarkastajalta kannattaa pyytää alustava hinta-arvio ennen tarkastuksen aloittamista, jotta kustannukset eivät pääse yllättämään.
Mitä riskejä tilintarkastuksessa tarkastellaan?
Tilintarkastuksen sanotaan usein olevan riskiperusteista, eli huomio pyritään kiinnittämään niihin riskeihin, jotka voisivat aiheuttaa olennaisen virheen tilinpäätökseen.
Yrityksen toimiala vaikuttaakin olennaisesti siihen, mihin riskeihin tilintarkastuksessa keskitytään. Palvelualoilla ja valmistavassa teollisuudessa riskit voivat luonnollisesti olla hyvin erilaisia.
Toimialasta riippuen tilintarkastaja voi kiinnittää erityistä huomiota esimerkiksi varaston arvoon, tuotantokustannuksiin, tuloutuksiin ja liikevaihdon oikeellisuuden varmistamiseen sekä sopimusten noudattamiseen.
Tilikauden aikana tapahtuneet merkittävät muutokset voivat myös nostaa esiin tarkastettavia riskejä. Tilintarkastuksessa pyritään havaitsemaan sekä tahattomat että tahalliset virheet.
Tarkastaja auttaa yritystä myös tunnistamaan ja korjaamaan prosesseja, jotta mahdolliset virheet eivät enää tulevina tilikausina toistuisi.
Voiko tilintarkastajaa vaihtaa?
Tilintarkastajaa voidaan vaihtaa joko tilintarkastuksen valmistumisen jälkeen tai tarvittaessa kesken toimikauden. Tilintarkastukset voidaan myös lopettaa, jos yrityksen toiminta esimerkiksi pienenee siinä määrin, ettei lain asettama tilintarkastusvelvollisuus enää täyty.
Tilintarkastajan vaihtaminen voi tulla ajankohtaiseksi esimerkiksi yrityksen kasvaessa, tilintarkastustarpeiden muuttuessa, lakisääteisten vaatimusten vuoksi tai jos yhteistyö nykyisen tilintarkastajan kanssa ei täytä odotuksia.
Tilintarkastajan vaihtaminen on mahdollista yhtiökokouksen päätöksellä. Asiasta on annettava muutosilmoitus kaupparekisteriin.
Tilintarkastajan eroamisesta tai erottamisesta on säännelty tilintarkastuslaissa. Erottamiseen kesken toimikauden on oltava perusteltu syy.