Vakuutusmaksuvero
400 sanan pikaopas yrityksen vakuutusmaksuverovelvollisuuteen
Tässä tekstissä käsittelemme vakuutusmaksuveroa ja sen maksuvelvollisuutta aloittavan yrittäjän ja yrityksen näkökulmasta.
Lue teksti, mikäli haluat tietää, pitääkö sinun yritystä perustaessasi liittyä vakuutusmaksuverovelvollisten rekisteriin. Jos haluat vastauksen vain tähän kysymykseen, voit hypätä suoraan ensimmäisen kappaleen yli.
Mikä on vakuutusmaksuvero?
Suomessa vakuutusliikettä pitävät vakuutuksenantajat – eli pääasiassa vakuutusyhtiöt – ovat vakuutusmaksuverovelvollisia. Tämä tarkoittaa sitä, että ne ovat velvollisia maksamaan valtiolle veroa saamistaan vakuutusmaksuista.
Käytännössä vakuutusyhtiöt eivät kuitenkaan ole veron lopullisia maksajia, vaan ne veloittavat vakuutuksenottajalta – eli tässä tapauksessa yrittäjältä tai yritykseltä – vakuutusmaksun lisäksi myös veron ja tilittävät sen valtiolle.
Yrittäjä siis maksaa veron vakuutusyhtiölle osana vakuutusmaksuaan, ja vakuutusyhtiö tilittää veron valtiolle.
Vakuutusmaksuvero on täten samantyylinen välillinen vero kuin arvonlisäverokin. Välillinen vero tarkoittaa sitä, että ostaja maksaa veron kauppahinnassa, ja tuotteen tai palvelun myyjä tilittää rahan eteenpäin.
Vakuutusmaksuveron suuruus on 25,5 prosenttia. Vakuutuspalvelujen myynti puolestaan on arvonlisäverotonta. Arvonlisäverovelvolliselle yrittäjälle tai yritykselle vakuutusmaksuvero ei ole alv-vähennyskelpoinen kulu.
Vakuutuksista ei siis tarvitse maksaa arvonlisäveroa, mutta maksat silti vakuutusmaksuveron, jonka suuruus on sama (25,5%) kuin yleinen arvonlisäverokanta Suomessa. Hieman nurinkurista mutta totta.
Milloin yrittäjä on vakuutusmaksuverovelvollinen?
Yrityksen perustaja törmää vakuutusmaksuveroon ja vakuutusmaksuverovelvollisuuteen yrityksen perustamislomakkeessa.
Osakeyhtiön, avoimen yhtiön, kommandiittiyhtiön ja osuuskunnan perustajalta kysytään perustamisilmoituslomakkeessa, ilmoittautuuko yritys vakuutusmaksuverovelvolliseksi.
Tätä kysytään siksi, koska tietyissä tilanteissa vakuutusmaksuverovelvollisuus lankeaakin vakuutusyhtiön sijaan yritykselle tai yrittäjälle.
Näin tapahtuu silloin, kun vakuutussopimus tehdään sellaisen vakuutusyhtiön kanssa, joka on sijoittunut ETA-alueen ulkopuolelle, eikä sillä ole vakuutusliikettä Suomessa.
ETA-alue tarkoittaa Euroopan talousaluetta, ja siihen kuuluvat EU-jäsenmaiden lisäksi Islanti, Norja ja Liechtenstein.
Ja nyt sama suomeksi: Jos otat vakuutuksesi suomalaisesta vakuutusyhtiöstä, sinun ei tarvitse liittyä vakuutusmaksuverovelvollisten rekisteriin, vaan vakuutusyhtiö tilittää maksamasi verot sinun puolestasi.
Mikäli kuitenkin saat Suomessa olevalle omaisuudellesi mehevän vakuutustarjouksen esimerkiksi Nigeriasta, sinun tai yrityksesi on rekisteröidyttävä vakuutusmaksuverovelvolliseksi, mikäli kyseiseltä yhtiöltä ei löydy Suomesta liikettä tai edustustoa. Kenties kotimainen vaihtoehto on siis tässä tapauksessa parempi ratkaisu!
Toinen – ja samalla kovin utopistinen – poikkeus: Vakuutusmaksuverovelvollisuus lankeaa kontollesi myös tilanteessa, jossa taiot hihastasi todellisen ässän ja perustat itse vakuutusyhtiön.
Vakuutusmaksuverovelvollisuutta ei voi kiertää vakuutusvälittäjän eli meklarin kautta, koska vakuutusmeklari ei voi koskaan olla vakuutusmaksuverovelvollinen. Tämä velvollisuus lankeaa aina joko vakuutuksenantajalle (siis yleensä vakuutusyhtiölle) tai vakuutuksenottajalle (yritys, yrittäjä, yksityishenkilö).
Vakuutusmaksuvero on niin sanottu oma-aloitteinen vero, ja se lasketaan, ilmoitetaan ja maksetaan itse Verohallinnon OmaVero-palvelussa.
Mistä vakuutusmaksuveroa maksetaan ja mistä ei?
Vakuutusmaksuveroa maksetaan esinevakuutuksista sekä muista vahinkovakuutusyhtiöiden vakuutuksista, kuten esimerkiksi oikeusturva-, vastuu- ja keskeytysvakuutuksista.
Sen sijaan esimerkiksi eläke-, henki- ja tapaturmavakuutukset sekä potilasvahinkolain mukaiset vakuutussopimukset jäävät maksuvelvollisuuden ulkopuolelle.
Myöskään luotto- tai jälleenvakuutussopimuksista ei tarvitse maksaa vakuutusmaksuveroa.
Lisätietoa vakuutusmaksuverosta: Verohallinnon sivut sekä Finlex.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Mikä on ennakkoperintärekisteri? & Mikä on työnantajarekisteri?
Kuitti- ja matkalaskusovellus
pienyrittäjille
Toimita kuitit, matkalaskut ja dokumentit sähköisesti kirjanpitäjällesi.
Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!