Verkkosivut uudelle yritykselle

Verkkosivut uudelle yritykselle

Kannattaako hankkia kotisivut yritykselle?

Pienyritysten verkkosivuista puhuttaessa kuulee usein sanottavan, että niiden olemassaolon pitäisi nykyään olla itsestäänselvyys. Asia ei kuitenkaan aina ole näin yksinkertainen, joten sitä onkin syytä pohtia hieman syvemmin. Mikä siis on perimmäinen syysi perustaa yritykselle verkkosivusto?

Ilman selkeästi määriteltyjä tavoitteita syntyy harvoin myöskään hyvää sivustoa. Vähintäänkin sinulla tulisi olla jonkinlainen käsitys siitä,

  • mitä tietoa asiakkaasi yrityksestäsi tarvitsevat,
  • missä muodossa he tiedon haluavat, ja
  • miten toivoisit heidän ottavan sinuun yhteyttä?

Tästä kokonaisuudesta pitäisi syntyä sivustosi punainen lanka, jota asiakkaidesi on helppo seurata ja johon heidän on helppo tarttua. Verkkosivustoa on turha tehdä vain tekemisen ilosta, vaan sen tulisi jotenkin hyödyttää liiketoimintaasi.

Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että sivuston tulisi auttaa sinua myymään joko suoraan tai välillisesti. Tämän pitäisi olla aivan jokaisen yrityksen verkkosivun päätavoite.

Jos et suoranaisesti myy mitään verkossa, verkkosivun tarkoitus voi tällöin olla esimerkiksi se, että potentiaaliset asiakkaat löytävät sinut ja yhteystietosi, ja heidän kynnys ostaa sinulta madaltuu.

Laajempi sivusto vai yksinkertaisempi malli?

Sivuston suunnitteluvaiheessa kannattaa olla itselleen rehellinen. Kuinka laajan sivuston oikeasti tarvitset? Jos esimerkiksi haaveilet blogin perustamisesta sivustolle, mieti ensin, ehditkö todella päivittää sitä säännöllisesti.

Entä pystytkö luomaan sinne riittävän laadukasta, relevanttia ja löydettävää sisältöä? Jos vähänkään epäröit, unohda asia suosiolla. Sivustolle on turha luoda tiettyjä elementtejä vain sen takia, että ne löytyvät muiltakin.

Verkkosivuston laajuus ja tavoite riippuu paljon toimialastasi. Jos myyt jotain netin kautta, verkkosivustollasi on luonnollisesti huomattavan iso vaikutus liiketoimintaasi. Toisilla aloilla yrityksen kotisivu taas toimii lähinnä käyntikorttina ja ajantasaisena infotauluna. Sen kautta asiakkaat löytävät yhteystiedot ja voivat olla yhteydessä yritykseen.

Jos puhumme esimerkiksi rakennus- tai kauneusalan yksinyrittäjästä tai muusta hyvin pienestä yrityksestä, kovin laajalle verkkosivustolle ei useinkaan ole tarvetta. Perusasiat hyvin ja selkeästi toteutettuna riittävät.

Tähänkin on tietysti poikkeuksia. Esimerkiksi monen parturi-kampaamon tai kauneussalongin sivuilta löytyy nykyään sähköinen ajanvarausjärjestelmä. Siitä voi olla liiketoiminnalle paljon hyötyä, mutta rakentaminen ja ylläpito syö myös enemmän aikaa verrattuna sisällöltään riisutumpaan verkkosivustoon.

Suosittu sosiaalisen median tilikin voi joskus palvella paremmin kuin perinteinen verkkosivusto. Isolla seuraajajoukolla varustettu Facebook- tai Instagram-sivu toimii monen suomalaisen pienyrityksen tärkeimpänä markkinoinnin kanavana.

Yrityksen verkkosivut ilmaiseksi – vai pitäisikö ulkoistaa?

Sivuston ulkoasun suunnitteluun ja tekniseen toteutukseen on olemassa paljon päteviä graafikoita, freelancereita sekä mainos- ja digitoimistoja, joiden puoleen asian kanssa voi kääntyä. Vaikka hintahaitari näissäkin on laaja, voi aloittelevasta yrittäjästä silti se halvinkin hinta vaikuttaa joskus ylivoimaiselta investoinnilta.

Kuinka siis edetä?

Mikäli et ahdistu ajatuksesta, että joudut opettelemaan asioita itse, ja sinulta löytyy lisäksi jonkin verran sisukkuutta, yksi mahdollisuus on rakentaa sivut alusta alkaen itse. Perinteisten kotisivukoneiden rinnalla hyvänä vaihtoehtona toimii WordPress-julkaisujärjestelmä. Se on paitsi hyödynnettävissä verkossa ilmaiseksi, myös kerännyt kehuja helppokäyttöisyytensä ansiosta.

Vaikka siis olisitkin varsin kaukana koodarista, voit silti hieman asiaan perehtymällä rakentaa itsellesi toimivat ja ihan hyvännäköiset verkkosivut. WordPressiin on olemassa paljon erilaisia, sekä ilmaisia että maksullisia teemoja ja lisäosia, joilla sivusta saa räätälöityä omannäköisen.

Olennaista on tajuta, että sinun ei tarvitse osata koodata rakentaaksesi yrityksellesi verkkosivut itse. Jos pystyt luomaan Facebook-tilin yritykselle, osaat tehdä myös kotisivut. Eri asia on se, osaatko kirjoittaa suomea ja haluatko tuhlata sivuston rakentamiseen kymmeniä tunteja omaa työaikaasi.

Huonosti toteutettu sivusto päin honkia kirjoitetulla sisällöllä aiheuttaa liiketoiminnallesi enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos arvioit, että verkkosivustollasi on vähänkään enemmän merkitystä kuin pelkkä yhteystietojen ja aukioloaikojen ilmoittaminen, niistä kannattaa maksaa.

Tässä tekstissä mainittu WordPress ei tietenkään ole ainoa vaihtoehto ilmaisten kotisivujen luomiseen. Muita hyviä ehdokkaita ovat esimerkiksi Weebly, WebNode ja Wix.

Verkkosivut yritykselle – hinta?

Yrityksen verkkosivun hinta kiinnostaa luonnollisesti monia aloittavia yrittäjiä. Nyt puhumme siis siitä, että et tee mitään itse, vaan tilaat koko helahoidon ulkopuoliselta toimijalta.

Googlesta löytyy valitettavan vähän valmiita numeroita, kun etsitään yrityksen verkkosivun hintaa. Tälle on olemassa selkeä syy: tiukkoja numeroita on vaikea heittää, koska kotisivut ja niiden laajuudet ovat hyvin erilaisia keskenään.

Mikäli tilaat verkkosivuston avaimet käteen -periaatteella markkinointitoimistolta, voit käytännössä varautua aina siihen, että laskussa on neljä numeroa ennen pilkkua. Isompien yritysten kohdalla voidaan puhua jopa kymppitonneista, mutta tämä teksti on suunnattu lähinnä toimintansa alkuvaiheessa oleville yksin- ja pienyrittäjille.

Edellä mainittuihin lukuihin voi olla poikkeuksia. Jos tarvitset yksinkertaisen verkkosivun periaatteessa vain yhteystietojasi ja satunnaisia tiedottamisia varten, jokin yksityinen toimija voi rakentaa sivun satasilla. Tällöin verkkosivustosi saattaa käytännössä koostua vain yhdestä sivusta, jonka päivityksen hoidat jatkossa itsenäisesti.

Tämä ei kuitenkaan useimmiten ole kovin viisas ratkaisu. Kannattaa mieluummin maksaa hieman enemmän siitä, että asiat hoidetaan kerralla kuntoon. Pidä myös mielessä että yrityksen kotisivut eivät koskaan ole 100 % valmiit – niitä tulee kehittää jatkuvasti, esim. hakukoneoptimoinnin avulla.

Usein markkinointitoimisto hoitaa sivuston rakentamisen ja perussisällön luomisen, jonka jälkeen yrittäjä huolehtii itse uuden sisällön ja päivitysten luomisesta. Jos et halua huolehtia sisällöstä itse, markkinointitoimisto voi toki hoitaa asian puolestasi mukavaan tuntihintaan.

Esimerkiksi WordPress-sivuston päivittäminen itse on kuitenkin todella helppoa: se ei käytännössä eroa mitenkään siitä, että kirjoittaisit tekstiä jokaiselle tuttuun Microsoft Word-ohjelmaan.

Läheskään kaikilla lilliputtimittaluokan yrityksillä ei kuitenkaan edes ole omaa verkkosivustoa. Tämä voi johtua monesta syystä, joista yhden jo mainitsimmekin:

  • Yrityksen yhteystiedot löytyvät Google-haulla jo muutenkin helposti (esim. suosittu Facebook-sivusto tai hakutulos Finderistä)
  • Verkkosivuston ylläpito söisi liikaa aikaa ja vaivaa.
  • Verkkosivuston luominen itse tuntuu haastavalta ja ulkopuoliselle tekijälle ei haluta maksaa.

Mitä muuta tarvitaan?

Jotta yrityksesi verkkosivut saataisiin näkyville verkkoon, tarvitset sille ulkoasun ja sisällön lisäksi oman verkkotunnuksen. Suomeksi sanottuna siis nimen ja osoitteen, jotta sivusto on asiakkaidesi löydettävissä.

Jos luot kotisivut esimerkiksi WordPressillä, sinulle luodaan automaattisesti oletusverkkotunnus, esimerkiksi yrityksenimi.wordpress.com. Fiksumpaa on silti uhrata muutama kymmenen euroa oman verkkotunnuksen hankkimiseen, jotta saat rekisteröityä itsellesi fi-loppuisen verkkotunnuksen.

Samalla saat käyttöösi yrityksesinimi.fi-loppuisen sähköpostiosoitteen. Se on huomattavasti uskottavampi kuin esimerkiksi luukku-, hotmail- tai gmail-loppuinen osoite.

Verkkotunnuksen (esimerkki.fi) valinnassa olennaista on se, että se kertoo yrityksestäsi jo jotain ja että se on helppo muistaa ja kirjoittaa. Tähän pätee hyvin yksinkertainen muistisääntö: mitä yksinkertaisempi, yleensä sitä parempi. Vältä siis hankalia kirjainyhdistelmiä ja väliviivoja.

Yhteenveto

Jos osaat kirjoittaa hyvää suomea ja olet valmis uhraamaan projektiin lukuisia työtunteja, yrityksen verkkosivut voi rakentaa myös itse. Usein tämä tulee kuitenkin kysymykseen lähinnä silloin, kun tarkoituksena on luoda erittäin riisutut ja yksinkertaiset sivut omalle pienyritykselle.

Mikäli kaipaat vähänkään laajempaa ja ulkoasultaan hiottua sivustoa hyvällä sisällöllä, kannattaa kysellä tarjouksia ulkopuolisilta toimijoilta. Niiden joukosta voi joskus löytyä hyvinkin halpoja vaihtoehtoja.

Hinta ei kuitenkaan saa olla ensimmäinen kriteeri valintaa tehdessä. Määrittele yrityksesi kotisivujen tavoitteet ja lähesty asiaa niiden pohjalta. Entä huolehditko sisällön päivittämisestä itse? Mitä tarkemmin sinulla on nämä asiat tiedossa, sitä tarkempia arvioita verkkosivuprojektin hinnasta tulet saamaan.

Onnea matkaan!