Yhdenkertainen kirjanpitopohja – ilmainen ja simppeli pohja yrittäjälle

Yhdenkertainen kirjanpitopohja – ilmainen ja simppeli pohja yrittäjälle

Kirjanpidon tekeminen itse – yhdenkertainen Excel-kirjanpitopohja

Yhdenkertainen kirjanpitopohja voi olla kustannustehokas tapa hoitaa kirjanpito erityisesti aloittavalle yrittäjälle. Toiminimen kirjanpidon tekeminen itse on pohjimmiltaan varsin yksinkertaista. Monimutkaisempia ovat muut laskelmat ja selvitykset, joita kirjanpitoon saattaa liittyä liiketoiminnan luonteesta riippuen.

Jos liiketoiminta on hyvin pienimuotoista ja tositteita kertyy vain muutama kuukaudessa, kirjanpidon voi hyvinkin tehdä itse.

Tämä artikkeli esittelee yhdenkertaisen kirjanpidon periaatteet ja tarjoaa linkin ladattavaksi ilmaiseen Excel-kirjanpitopohjaan.

Yhdenkertainen kirjanpito on taloushallinnon ja yrityksen kirjanpidon yksinkertaisin muoto. Nimensä mukaisesti.

Se perustuu yrityksen tulojen ja menojen seuraamiseen. Tarjoten selkeän kuvan yrityksen taloudellisesta tilanteesta.

Kenelle yhdenkertainen kirjanpito soveltuu?

Yhdenkertainen kirjanpito on erityisen hyödyllinen esimerkiksi

  • Toiminimiyrittäjille
  • Pienille yrityksille
  • Yksittäisille yrittäjille ja freelancereille

Yleistettynä siis niille, jotka tarvitsevat selkeää ja helposti ymmärrettävää taloudellista yleiskuvaa. Sekä kustannustehokasta tapaa tehdä kirjanpitoa.

Yhdenkertaisen kirjanpidon periaatteet

Yhdenkertainen kirjanpito, jota kutsutaan myös yhdenkertaiseksi kirjaamiseksi tai kertaalleenkirjaamiseksi, on kirjanpidon menetelmä, jossa jokainen liiketoimi kirjataan vain yhteen tiliin.

Tämä on yleinen käytäntö pienissä yrityksissä, itsenäisissä ammateissa ja kotitalouksissa.

Tämän tyyppisessä kirjanpidossa taloudellisia tapahtumia seurataan ja ne jaotellaan tuloihin ja menoihin.

  • Tulot ovat rahat, jotka yritys saa myymällä tuotteita tai palveluita.
  • Menot ovat rahat, jotka yritys käyttää kuluihin, kuten palkkoihin, vuokriin, tarvikkeisiin, veroihin ja muihin liiketoiminnan kustannuksiin.

Yhdenkertaisen kirjanpidon etu on sen yksinkertaisuus ja selkeys. Se ei vaadi monimutkaista kirjanpitojärjestelmää tai kirjanpidon ammattilaista ja sitä on helppo ymmärtää. Se tarjoaa selkeän ja ytimekkään katsauksen yrityksen taloudelliseen tilanteeseen.

Kuitenkin yksinkertaisessa kirjanpidossa on myös rajoituksia. Koska se ei seuraa varoja, velkoja tai omistajan pääomaa, se ei tarjoa täydellistä kuvaa yrityksen taloudellisesta tilanteesta. Lisäksi se ei ole sopiva kaikentyyppisille yrityksille, erityisesti suuremmille yrityksille, jotka saattavat tarvita kahdenkertaisen kirjanpidon tarjoamaa yksityiskohtaista taloudellista tietoa.

Lataa helppokäyttäinen yhdenkertainen kirjanpitopohja

Voit käyttää apunasi valmiita kirjanpitopohjia, joita löytyy verkosta runsaasti. Tutustu esimerkiksi Isoltan laatimaan ilmaiseen yhdenkertaisen kirjanpidon pohjaan, joka on suunniteltu yhteistyössä ammattikirjanpitäjien kanssa.

Pohja on suunniteltu siten, että se on helppokäyttöinen, jopa niille, joilla ei ole aiempaa kokemusta Excelistä tai kirjanpidosta. Se sisältää automaattisesti laskettavia kenttiä, jotka laskevat tulot ja menot automaattisesti, jolloin sinulle jää enemmän aikaa keskittyä liiketoimintaasi.

Kaiken kaikkiaan, yhdenkertainen kirjanpito yhdessä ilmaisen Excel-kirjanpitopohjan kanssa tarjoaa helpon ja tehokkaan tavan hallita yrityksen talousasioita.

Ilmainen Excel yhdenkertainen kirjanpitopohja

Mitä jos kirjanpidon tekeminen itse mietityttää?

Voit myös kääntyä ammattilaisten puoleen, jos et halua tehdä itse kirjanpito. Tutustu ”Toiminimen kirjanpito itse” artikkeliimme, jossa kerromme eri vaihtoehdoista.

Yksinyrittäjän tärkein työkalu maksutta
vuodeksi käyttöön

Yksinyrittäjän vaivaton taloushallinto - laskutusohjelma ja kirjanpito verkossa

Lue lisää ja hyödynnä etu