Yhdenkertainen kirjanpitopohja – ilmainen ja simppeli pohja yrittäjälle
Kirjanpidon tekeminen itse – yhdenkertainen Excel-kirjanpitopohja
Yhdenkertainen kirjanpitopohja voi olla kustannustehokas tapa hoitaa kirjanpito erityisesti aloittavalle yrittäjälle. Toiminimen kirjanpidon tekeminen itse on pohjimmiltaan varsin yksinkertaista. Monimutkaisempia ovat muut laskelmat ja selvitykset, joita kirjanpitoon saattaa liittyä liiketoiminnan luonteesta riippuen.
Jos liiketoiminta on hyvin pienimuotoista ja tositteita kertyy vain muutama kuukaudessa, kirjanpidon voi hyvinkin tehdä itse.
Kun kirjanpidon tekeminen itse alkaa maistumaan puulta ja se vie liikaa aikaa, kannattaa hommat jättää ammattilaisten hoidettavaksi. Luotettavia kirjanpitäjiä löydät esimerkiksi suomentilitoimistot.fi -sivustolta.
Tämä artikkeli esittelee yhdenkertaisen kirjanpidon periaatteet ja tarjoaa linkin ladattavaksi ilmaiseen Excel-kirjanpitopohjaan.
Kenelle yhdenkertainen kirjanpito soveltuu?
Yhdenkertainen kirjanpito on taloushallinnon ja yrityksen kirjanpidon yksinkertaisin muoto. Nimensä mukaisesti.
Se perustuu yrityksen tulojen ja menojen seuraamiseen. Tarjoten selkeän kuvan yrityksen taloudellisesta tilanteesta.
Yhdenkertainen kirjanpito on erityisen hyödyllinen esimerkiksi
- Toiminimiyrittäjille
- Pienille yrityksille
- Yksittäisille yrittäjille ja freelancereille
Yleistettynä siis niille, jotka tarvitsevat selkeää ja helposti ymmärrettävää taloudellista yleiskuvaa. Sekä kustannustehokasta tapaa tehdä kirjanpitoa.
Yhdenkertaisen kirjanpidon periaatteet
Yhdenkertainen kirjanpito, jota kutsutaan myös yhdenkertaiseksi kirjaamiseksi tai kertaalleenkirjaamiseksi, on kirjanpidon menetelmä, jossa jokainen liiketoimi kirjataan vain yhteen tiliin.
Tämä on yleinen käytäntö pienissä yrityksissä, itsenäisissä ammateissa ja kotitalouksissa.
Tämän tyyppisessä kirjanpidossa taloudellisia tapahtumia seurataan ja ne jaotellaan tuloihin ja menoihin.
- Tulot ovat rahat, jotka yritys saa myymällä tuotteita tai palveluita.
- Menot ovat rahat, jotka yritys käyttää kuluihin, kuten palkkoihin, vuokriin, tarvikkeisiin, veroihin ja muihin liiketoiminnan kustannuksiin.
Yhdenkertaisen kirjanpidon etu on sen yksinkertaisuus ja selkeys. Se ei vaadi monimutkaista kirjanpitojärjestelmää tai kirjanpidon ammattilaista ja sitä on helppo ymmärtää. Se tarjoaa selkeän ja ytimekkään katsauksen yrityksen taloudelliseen tilanteeseen.
Kuitenkin yksinkertaisessa kirjanpidossa on myös rajoituksia. Koska se ei seuraa varoja, velkoja tai omistajan pääomaa, se ei tarjoa täydellistä kuvaa yrityksen taloudellisesta tilanteesta. Lisäksi se ei ole sopiva kaikentyyppisille yrityksille, erityisesti suuremmille yrityksille, jotka saattavat tarvita kahdenkertaisen kirjanpidon tarjoamaa yksityiskohtaista taloudellista tietoa.
Vaihtoehto Excelin pyörittelyyn – Yrittäjälle suunniteltu kirjanpitopalvelu
Mikäli et koe Excelin pyörittämistä omaksi jutuksesi, kannattaa harkita kirjanpidon hankkimista palveluna. Saat kiinteällä kuukausihinnalla käyttöösi sekä ohjelmistot että kirjanpitopalvelun ja ammattimaisen kirjanpitäjän.
Procountor Solo – Yksinyrittäjän taloushallinnon työkalut ja kirjanpitäjän ohjelmistot kerralla
Procountor Sololla hoidat myyntisi, vastaanotat ja maksat ostolaskut ja nappaat kuvat kuiteista erityisesti sinulle suunnitellulla ohjelmistolla. Kirjanpitäjäsi saa aineistot valmiiksi käsiteltyinä omaan Procountor-ympäristöönsä.
Ammattilainen hoitaa kirjanpitosi, jolloin säästyt paperinpyörittelyltä ja voit keskittyä olennaiseen.
Lataa helppokäyttäinen yhdenkertainen kirjanpitopohja
Voit käyttää apunasi valmiita kirjanpitopohjia, joita löytyy verkosta runsaasti.
Pohja on suunniteltu siten, että se on helppokäyttöinen, jopa niille, joilla ei ole aiempaa kokemusta Excelistä tai kirjanpidosta. Se sisältää automaattisesti laskettavia kenttiä, jotka laskevat tulot ja menot automaattisesti, jolloin sinulle jää enemmän aikaa keskittyä liiketoimintaasi.
Kaiken kaikkiaan, yhdenkertainen kirjanpito yhdessä ilmaisen Excel-kirjanpitopohjan kanssa tarjoaa helpon ja tehokkaan tavan hallita yrityksen talousasioita.
Ohjeet yhdenkertaisen kirjanpitopohjan käyttämiseen
Lisää kuukausittain tai useammin Excel-pohjaan kaikki yrityksesi kirjanpitoon kuuluvat tulot ja kulut. Jaa ne tulo- ja kululuokkiin. Mikäli olet arvonlisäverovelvollinen, ilmoita tapahtumien pohjalta laskettava maksettavan arvonlisäveron määrä verottajalle. Vuoden päätteeksi tarkasta tuloslaskelma ja ilmoita tarvittavat tiedot verotukseesi. Ei se sen monimutkaisempaa ole. Ainakaan teoriassa. Mikäli ilmenee, että kirjanpito ei ole kohdallasi näin yksinkertaista, kannattaakin jo harkita tilitoimiston etsimistä.
Kuukausittaiset kirjaukset ja toimenpiteet
- Aloita valitsemalla kuukauden mukainen välilehti
- Kirjaa kuukauden tapahtumat syöttämällä ensin päivämäärä (A-sarake) ja tapahtuman selite (B-sarake) Esimerkiksi:”Myyntilasku 1495 – Isolta Oy”
- Valitse sitten onko kyseessä tulo vai kulu (C-sarake).
- Valinnan mukaan seuraavan Luokka-sarakkeen (E-sarake) tippuvalikko täytetään Asetukset ja luokat-välilehden tilikartan tiedoilla. Voit tarvittaessa muokata tilikarttaasi (huomioiden tuloslaskelmaan tulevat tilinumerot)
- Valitse tuloa tai kulua kirjanpidollisesti vastaava luokka tippuvalikosta.
- Valitse F-sarakkeen otsikkoriviltä tippuvalikosta syötätkö summat verottomina vai verollisina
- Syötä seuraavaksi tapahtuman veroton tai verollinen summa (F-sarake)
- Tarkista, että tapahtuman verokanta on oikea omaan arvonlisäverotukseesi liittyen. (G-sarake).
- Jos kyseessä on arvonlisäverotuksessa vähennyskelpoinen kulu (ja olet arvonlisäverovelvollinen), katso että verokanta on laskun/kuitin mukaan ja että kaava laskee oikean summan vähennettävää arvonlisäveroa.
- Jos et ole arvonlisäverovelvollinen, syötä aina koko tapahtuman (kuitin ym.) verollinen summa ja vaihda Asetukset ja luokat-välilehden tilikartasta oletusveroprosentit nollaksi.
Tuloslaskelma ja vuosiraportointi
- Vuosittaisen tuloslaskelman löydät omalta välilehdeltään
- Tuloslaskelmaan lasketaan verottajan ohjeiden ja yleisen kirjanpitomallin mukainen ammatinharjoittajan lyhennetty tuloslaskelma.
- Vastaat itse tuloslaskelman oikeellisuudesta. Muista siis tarkastaa, että kaikki tekemäsi tapahtumat on otettu huomioon tuloslaskelmassasi.
- Raportit-välilehdeltä löydät visuaalisen aikajanan tuloistasi ja kuluistasi.
LUKITSEMISESTA: Kirjanpitopohjan käytössä hajoamisen estämiseksi osa kentistä on lukittu. Kaikki tarvittavat kentät ovat kuitenkin avoimia. Voit tarvittaessa purkaa lukituksen Excelin Tarkista-välilehdellä ”Suojaa työkirja” toiminnon avulla. Huomaa, että ALV%-sarakkeen kenttä täytetään automaattisesti kaavalla valitun luokan perusteella oletusprosentilla. Mikäli sinun tarvitsee muuttaa tapahtuman arvonlisäveroprosenttia yhteen tapahtumaan, voit avata lukituksen muokataksesi kenttää. Mikäli huomaat, että oletusprosentti on kohdallasi väärin, kannattaa se vaihtaa Asetukset ja luokat-välilehdellä.
VASTUUNVAPAUTUS: Tämä pohja on tehty huolella ja vaivalla auttamaan niitä yrittäjiä, jotka haluavat ottaa vastuun omasta kirjanpidostaan. Yrityksen Perustaminen.net ei kuitenkaan vastaa, että pohja on toimiva ja virheetön. Tarkasta aina ennen viranomaisilmoituksia, että pohjan laskemat summat ovat oikein ja tietenkin, että olet kirjannut kaiken oikein.
- 3.9.2024. Päivitetty ALV 25,5 %.
- 5.9.2024. F ja H -sarakkeisiin liittyvät virheet korjattu.
- 9.9.2024. Korjattu virhe H-sarakkeen kaavassa ja Tuloslaskelman E5 solussa.
Jos huomaat virheitä uusimmassa versiossa, pyydämme palautetta osoitteeseen markkinointi@finago.com. HUOM! Tiedossamme on, että päivitetty kirjanpitopohja ei toimi Google Sheetsissä tai Libre Officella. Valitettavasti meillä ei ole tällä hetkellä resursseja korjata asiaa.
Mitä jos kirjanpidon tekeminen itse mietityttää?
Voit myös kääntyä ammattilaisten puoleen, jos et halua tehdä itse kirjanpitoa. Tutustu ”Toiminimen kirjanpito itse” artikkeliimme, jossa kerromme eri vaihtoehdoista.
Yksinyrittäjän tärkein työkalu maksutta
vuodeksi käyttöön
Yksinyrittäjän vaivaton taloushallinto - laskutusohjelma ja kirjanpito verkossa
Lue lisää ja hyödynnä etu