Yrityksen perustaminen eläkkeellä
Yrittäjäksi eläkkeellä — näin se käy
Eläkkeellä yrityksen perustaminen on järkevää, jos haluat hankkia lisätienestejä tai saada muuten vain uutta tekemistä ja sisältöä elämääsi. Eläkkeellä yrityksen perustavat ovatkin yksi eniten kasvavimmista ryhmistä, jotka nykyään aloittavat yrittäjinä.
Miten yrityksen perustaminen eläkkeellä tehdään?
Itse yrityksen perustaminen tapahtuu aivan normaalisti, vaikka olisitkin jo eläkeläinen. Voit siis aloittaa yritystoimintasi kuten kuka tahansa muukin. Olennaisin ero on, että sinun ei ole pakko hankkia yrittäjälle yleensä pakollista YEL-vakuutusta eli yrittäjän eläkevakuutusta, mikäli olet yli 67-vuotias.
Jos liiketoimintasi tulee olemaan kohtalaisen pienimuotoista tai sivutoimista, järkevin vaihtoehto on ryhtyä yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi eli toiminimiyrittäjäksi. Toiminimi on kaikista halvin yritysmuoto perustaa, ja myös yrityksen pyörittämiseen kuuluva byrokratia (=paperityöt) on tässä yritysmuodossa kaikkein vähäisintä.
Jos et välitä kirjanpidon koukeroista tai veroilmoitusten täytöistä, toiminimiyrittäjyyttä voi nykyään harjoittaa myös laskutuspalvelun kautta. Esimerkiksi OP Kevytyrittäjä -palvelu perustaa sinulle toiminimen ilmaiseksi ja huolehtii yrittäjille pakollisista kirjanpidon töistä ja lakisääteisistä ilmoituksista. Sinun työksesi jää laskuttaa asiakkaitasi.
Kokenut eli nykyinen yrittäjä puolestaan voi jatkaa toimintaa aivan normaalisti vaikka olisi vanhuuseläkkeellä tai varhennetulla vanhuuseläkkeellä. Muutosta aikaisempaan on, että yrittäjien eläkevakuutus ei ole pakollinen. Se loppuu, kun vanhuuseläke alkaa.
YEL on kuitenkin mahdollista ottaa vapaaehtoisesti ja ryhtyä kartuttamaan lisää eläkettä. Eläkettä karttuu silloin 1,5 prosenttia YEL-työtulosta vuodessa. Silloin kartutettu eläke tulee maksuun kun täytät 68 vuotta.
Jos olet jäämässä vasta eläkkeelle, mutta haluat jatkaa yrityksen pyörittämistä, kannattaa todella miettiä jääkö eläkkeelle. Tässä tapauksessa on nimittäin mahdollista jäädä kartuttamaan eläkettä 4,5 prosentin vauhdilla.
Yrityksen perustaminen osa-aikaeläkkeellä
Yrityksen perustaminen tapahtuu normaalisti. Huomioitavaa on kuitenkin, että osa-aikaeläkkeellä joudut puolittamaan työpanoksen sekä YEL-työtulon. Silloin eläkettä karttuu 1,9 prosenttia 63 vuoden ikään, minkä jälkeen se nousee 4,5 prosenttiin.
Yrityksen perustaminen työkyvyttömyyseläkkeellä
Työkyvyttömyys tai osatyökyvyttömyyseläkkeellä voi myös perustaa yrityksen ja toimia yrittäjän. Silloin yrityksestä saatavat työtulot voivat tosin olla vain 40 % aikaisemmin tuloista ja osatyökyvyttömyyseläkkeellä 60 prosenttia aikaisemmista tuloista.
Osa-aikaeläke ja yrittäjyys
Osa-aikaeläke on joustava eläkemuoto, joka mahdollistaa työuran ja eläkkeelle siirtymisen välisen ajanjakson joustavan sovittamisen. Se antaa mahdollisuuden vähentää työaikaa ja samalla nauttia osaa kertyneestä eläkkeestä jo ennen varsinaista eläkkeelle siirtymistä.
Osa-aikaeläkkeen myötä henkilö voi siirtyä tekemään osa-aikatyötä ja nostaa samalla osaa eläkkeestä. Osa-aikaeläkkeen määrä lasketaan eläkettä edeltävän täyden työajan ja osa-aikatyön välisestä palkkaerosta.
Huomioitavaa on, että osa-aikaeläkkeellä oloaika ei kartuta uutta eläkettä. Lisäksi osa-aikaeläkkeen aikana ei saa tehdä ansiotyötä muualla kuin osa-aikaeläkkeelle siirtymisen yhteydessä ilmoitetussa työsuhteessa.
Osa-aikaeläkkeen ikäraja ja muut ehdot voivat vaihdella, ja ne on määritelty lainsäädännössä. Lisätietoja osa-aikaeläke-ehtoista voi saada esimerkiksi Eläketurvakeskuksen tai oman eläkevakuutusyhtiön verkkosivuilta.