Yrityksen perustaminen eläkkeellä

Eläkkeellä yrityksen perustaminen on järkevää, jos haluaa hankkia lisätienestejä tai haluaa muuten vain uutta tekemistä sekä sisältöä elämään. Tämä artikkeli tekee katsauksen kuinka yrityksen perustaminen eläkkeellä tapahtuu ja mihin se vaikuttaa.

Yrittäjäksi eläkkeellä

Lisätienestit ovat yleisin syy lähteä yrittäjäksi tai jatkaa yrittäjänä eläkeellä. Itseasiassa eläkeellä yrityksen perustavat ovat yksi kasvavimmista ryhmistä, ketkä haluavat aloittaa yrittäjinä. Usein syynä on juurikin pieni eläke. Silloin esimerkiksi sivutoiminen yrittäjyys voi olla hyvä vaihtoehto.

Tärkeä huomioitava asia on verotus. Siihen vaikuttaa myös yritysmuoto. Huomioitavaa on myös potentiaaliset vähennykset eli marginaaliverot. Eroa muodostuu myös veroluonteisissa maksuissa.

Yrityksen perustaminen eläkkeellä

Itse yrityksen perustaminen tapahtuu aivan normaalisti. Voit aloittaa yritystoimintasi aivan kuten kuka muukin. Voit lukea tarkemmat yrityksen perustamisen vaiheet täältä. Kokenut eli nykyinen yrittäjä voi jatkaa toimintaa aivan normaalisti vaikka olisi vanhuuseläkkeellä tai varhennetulla vanhuuseläkkeellä.Muutosta aikaisempaan on, että YEL eli yrittäjien eläkevakuutus ei ole pakollinen. Se loppuu, kun vanhuuseläke alkaa. YEL on kuitenkin mahdollista ottaa vapaaehtoisesti ja ryhtyä kartuttamaan lisää eläkettä. Eläkettä karttuu silloin 1,5 prosenttia YEL-työtulosta vuodessa. Silloin kartutettu eläke tulee maksuun kun täytät 68 vuotta.

Jos olet jäämässä vasta eläkkeelle, mutta haluat jatkaa yrityksen pyörittämistä, kannattaa todella miettiä jääkö eläkkeelle. Tässä tapauksessa on nimittäin mahdollista jäädä kartuttamaan eläkettä 4,5 prosentin vauhdilla.

Yrityksen perustaminen osa-aikaeläkkeellä

Yrityksen perustaminen tapahtuu normaalisti. Huomioitavaa on kuitenkin, että osa-aikaeläkkeellä joudut puolittamaan työpanoksen sekä YEL-työtulon. Silloin eläkettä karttuu 1,9 prosenttia 63 vuoden ikään, minkä jälkeen se nousee 4,5 prosenttiin.

Yrityksen perustaminen työkyvyttömyyseläkkeellä

Työkyvyttömyys tai osatyökyvyttömyyseläkkeellä voi myös perustaa yrityksen ja toimia yrittäjän. Silloin yrityksestä saatavat työtulot voivat tosin olla vain 40 % aikaisemmin tuloista ja osatyökyvyttömyyseläkkeellä 60 prosenttia aikaisemmista tuloista.Täytyy muistaa, että alle 8865,84 euron YEL-vuosityötulot ovat sallittuja kaikille.

Lisää tietoa voit lukea tästä artikkelista.