Kuinka yritysidean tehoa voidaan kokeilla sosiaalisessa mediassa

Tämä on artikkeli on osa oman yrityksen perustamisen opasta. Oppaan aikasemmat artikkelit ovat seuraavia:

Miksi testata yritysideaa?

Yritysidean testaaminen on äärimmäisen kannattaa. Suurin osa ei tee minkäänlaista markkinatestausta ja tuloksena on pannukakku. Yritys lanseeraa toiminnan ja ehkäpä hyvän alun jälkeen homma hiipuu kasaan tai sitten yritys ei koskaan saavuta tarpeellista vauhtia. Jos haluat perustaa yrityksen, joka kannattaa ja menestyy sekä tehdä sen todella suunnitelmallisesti niin silloin testaaminen on pakollista. Nykyisin se on vielä äärimmäisen helppoa. Käydään kuitenkin tiivistetysti syyt miksi testaaminen kannattaa.

1. Tiedät onko ideasi elinkelpoinen eli onko yritystä idean ympärille edes järkevä perustaa.

2. Saat listan potentiaalisista asiakkaista valmiiksi ennen yrityksen perustamista, joille voit myydä ja markkinoida kun yritys viimein perustetaan.

3. Voit saada jopa kassavirtaa rahoittaamaan yrityksen käynnistämistä.

Yritysideaa voi testata monella eri tapaa. Keskitytään tällä kertaa erittäin halpaan ja tehokkaaseen tapaan tehdä (riippuu tietysti jonkin verran myös ideasta) eli sosiaaliseen mediaan.

Kuinka yritysideaa testataan sosiaalisessa mediassa?

Sosiaalisen median hyödyntäminen on helppoa, varsinkin jos itse käyttää jo kyseisiä palveluita. Suomessa on tällä hetkellä yksi ylitse muiden, ainakin jos miettii keskimääräistä kuluttavaa asiakasryhmää. Tämä palvelu on tietysti Facebook. Sen käyttäminen on tunnetusti ilmaista, myös yritysmaailmassa. Vain mainoksien ostaminen on maksullista, mutta sekin on mahdollista tehdä halvalla, kuten seuraavassa Oppaan osassa selviää.

Tällä hetkellä tehokkain tapa on luoda Facebook – sivu tulevan yrityksen tai sen tarjoaman tuotteen tai palvelun nimellä. Nimi voi olla tietysti myös muulla tavalla toimintaan viittaava. Sivulle tulee sitten ryhtyä keräämään tykkääjiä eli faneja.

Kuinka keräät tykkääjiä ja seuraajia

Tykkääjien kerääminen onnistuu kahdella tavalla:

1. Ostat liikennettä. Voit ostaa Facebookin kautta mainoksia, mikä ohjaa käyttäjiä sivullesi. Voit myös ostaa mainoksia tietysti Facebookin ulkopuolelta ohjaamaan kävijöitä sinne.

2. Ansaitset liikennettä. Luot jotain todella kiinnostavaa, keräät paljon huomioita ja saat ihmiset jakamaan sivuasi. Yleensä mielenkiintoinen liikeidea auttaa tässä. Muista pyytää ihmisiä jakamaan sivuasi ja kutsumaan kavereitaan sinne. Huomiota voi saada myös lehtijutuilla, blogaajien maininnoilla sekä muiden vaikuttajien maininnoilla. Tärkeintä on kuitenkin, että itse idea on huomiota herättävä.

Mikä on tavoite tykkääjien keräämisellä

Tykkääjien keräämisellä voidaan osoittaa kuinka paljon kiinnostusta ideaa kohtaan on. Tämä tietysti riippuu myös potentiaalisen kohderyhmän kokonaismäärästä, joten tarkkoja tai vaadittuja lukumääriä ei voi suoraan antaa vaan ne ovat tapauskohtaisia.

Pelkkä tykkääjien määrä ei tietysti kerro kaikkea, varsinkin jos osa tykkääjistä on vain ystäviä tai sukulaisia, ketkä haluavat tukea sinua. Sen takia tavoitteena olisi kerätä tykkääjien joukosta vielä ne henkilöt, ketkä ovat todella innostuneita ostamaan sinulta tuotteesi tai palvelusi. Tämä voi tapahtua muutamalla eri tavalla.

1. Voit kerätä esimerkiksi tilaajista vielä omaa sähköpostilistaa. Luot Facebook-sivulle oman välilehden, jonne ihmiset voivat jättää sähköpostiosoitteen. Tilastollisesti niiden tiedetään kääntyvän kaupaksi melko hyvällä prosentilla, minkä perusteella voidaan laskea kuinka paljon myyntiä saisit heti alkuvaiheessa.

2. Voit kerätä ennakkotilauksia eli lähetät mainosviestiä, joissa kerrotaan tuotteestasi sekä kuinka sen voi tilata. Ennakkotilausmäärien perusteella voit arvioida kannattaako yritystä perustaa.

3. Voit myydä esimerkiksi lahjakortteja tietyn summan arvosta tulevaa palvelua varten. Tämä kertoo vastaavalla tavalla kuin edellinen esimerkki onko idea kannattava.

4. Onko idea toimiva! Jos tykkääjiä ei jostain syystä ryhdy kertymään vaikka tekisit mitä tahansa niiden keräämiseksi niin voidaan päätellä, että joko asiakkaasi eivät vietä aikaa Facebookissa tai sitten ideasi ei ole lainkaan toimiva.

Voit jatkaa lukemista oppaan seuraaviin osiin:

etasku-kuitit-600x150

2 Comments

  • Petteri Saarijärvi

    Reply Reply 10.9.2015

    Lopussa olevat oppaan jatkomahdollisuudet eivät ole linkkejä, vaikka niin toivoin. Erinomaista tekstiä, kiitos siitä.

Leave A Response

* Denotes Required Field