Verkkokaupan perustaminen ilmaiseksi tai halvalla

Kuinka verkkokauppa perustetaan?

Kirjoituksessa käsitellään alustavat perustiedot siitä:

  • miksi verkkokaupan perustaminen on järkevä vaihtoehto,
  • mitä sinun tulee ottaa huomioon verkkokauppaa perustaessasi, sekä
  • kuinka perustat kaupan mahdollisimman halvalla tai jopa ilmaiseksi?

Miksi perustaisin verkkokaupan?

Asiakkaat tavoittaa äärettömän tehokkaasti verkon kautta, myi sitten melkein mitä tuotetta tai palvelua tahansa. Tämän takia suosittelemme testaamaan liikeideaa erilaisten pienten jippojen avulla. Se on halpaa ja tehokasta.

Verkkokauppa voi tarjota melko pienellä vaivalla sekä pienillä kuluilla hyvän lisämyyntimahdollisuuden, jos et halua tehdä siitä päätoimista työtä.

Tuotteiden verkkomyymistä harkitessa kannattaa toki ajatella asiaa maalaisjärjellä: jos myyt samanlaisia bulkkituotteita, joita maailman (tai pelkästään Suomenkin) suosituimmat verkkokaupat myyvät polkuhintaan, et tule pärjäämään.

Jos tuotteesi sen sijaan perustuu uniikkiuuteen (esim. jotain itsesi suunnittelemaa ja luomaa) tai palvelun myynti on paikallisuuteen perustuvaa (myyt vaikkapa polttopuita Uudenmaan alueelle), verkkokauppa voi olla oiva lisä liiketoimintaasi.

Monilla aloilla se tarjoaa itseasiassa asiakkaille helpomman tavan ostaa sinulta. Usein se jopa pistää sinut tarjoamaan erilaisia palveluita järkevässä paketissa.

Kuinka verkkokauppa perustetaan ilmaiseksi tai hyvin halvalla?

Verkkokauppaa perustaessa tulee ottaa huomioon muutama asia:

1. Kenelle myyt eli minne? Myytkö Suomen sisälle, ulkomaille vai molempiin?

2. Kuinka paljon sinulla on tuotteita ja millaisia tuotteet ovat: fyysisiä vai sähköisiä?

3. Lähetätkö tuotteet itse vai hoitaako joku muu lähetyksen puolestasi?

Miksi näitä kannattaa miettiä? Koska ne vaikuttavat verkkokaupan alustaan, hintaan sekä tarvitsemiisi maksuvaihtoehtoihin.

Jos myyt tuotteita Suomessa, tarvitset ehdottomasti kaikki suomalaiset verkkomaksupainikkeet eli käytännössä verkkopankkien maksuvaihtoehdot. Jos myyt pelkästään ulkomaille, selviät vähemmällä.

Helpointa on hoitaa maksut Paypalin kautta. Suomessa tämä ei valitettavasti vielä toimi kunnolla, koska suurin osa ihmisistä haluaa ostaa verkkopankkien kautta.

Tuotteiden määrä taas vaikuttaa tarvitsemaasi tilaan ja varsinkin maksullisissa verkkokauppapalveluissa myös hintaan.

Kenen kannattaa perustaa verkkokauppa?

Verkkokauppa on nykyisin järkevä valinta myös muillekin kuin varsinaisille verkkokauppiaille. Heille se on tietysti automaattinen valinta.

Muidenkin kohdalla se on järkevää juuri helpon ylläpidon ja kevyiden kustannusten takia. Tärkeintä on kuitenkin asiakkaiden palveleminen ja osana verkkomarkkinointia verkkokauppa voi toimia loistavasti.

Myit sitten mitä tahansa tuotteita, verkossa myyminen voi tehdä siitä helpompaa sinulla ja asiakkaillesi. Otetaan muutama esimerkki:

1. Myyt tai järjestät tapahtumia.

Suurempiakin tapahtumia myydään verkossa, joten miksei jotain pienimuotoisempaakin? Pienetkin tapahtumat ja valmennukset on järkevä laittaa myyntiin verkkoon. Lisäät sen avulla sitoutumista tapahtumiin.

Jos vain ilmoitat ja kysyt osallistujia verkossa, moni ilmoittautuu ja vain osa tulee paikalle.

2. Pidät kahvilaa tai ravintolaa.

Kivijalkaliikkeen pitäminen ei sulje pois sitä, että asiakkaasi olisivat verkossa. Kahvilakin voi myydä monenlaisia asioita netissä. Helppoja esimerkkejä ovat kahvikortit, joilla saa vaikka 10 kahvikuppia hieman halvemmalla. Myyntiin voi laittaa myös kahvila-aiheisia tuotteita, kuten kahvikuppeja, take away -kuppeja jne.

3. Myyt tuotteita kivijalkakaupassa.

Tuotteiden siirtäminen myös verkkoon on järkevää. Jos myyt jotain harvinaisempaa, tällöin asiakkaiden voi olla helpompaa ostaa tuotteitasi vaikka toiselta puolelta Suomea sen sijaan, että he tulisivat käymään liikkeessäsi.

4. Myyt palveluita kivijalkakaupassa.

Oletko kampaaja, hieroja tai muu palveluita tarjoava tai tuleva yrittäjä? Myös palvelut voi siirtää verkkoon. Sen sijaan, että kerrot vain tuotesisältöä netissä, voit ryhtyä myymään sitä.

Jos potentiaalinen asiakas etsii verkosta alasi palveluja ja sinun kauttasi niitä voi ostaa, saat heti etulyöntiaseman. Palvelun valmiiksi ostaminen vähentää myös turhia ajanvarauksia jne.

Itse tulostettavat lahjakortit ovat myös usein hyödynnettyjä lahjaideoita. Kaikki kuluttajat eivät jaksa lähteä liikkeisiin pyörimään, jos haluamansa lahjakortin saa ostettua verkkokaupasta ja tulostettua itse.

5. Tuotat informaatiota, myyt konsultaatioita tai sähköistä sisältöä.

Konsultaatiot on erittäin järkevää tuotteistaa verkkokauppaan. Potentiaaliset asiakkaat voivat ostaa silloin palvelusi kätevästi.

Myös sähköisen sisällön paketoiminen e-kirjojen tai verkkokurssien muodossa on äärimmäisen kätevää. Silloin maksaminen tuotteiden osalta on helppoa ja toimittaminen vielä kätevämpää, koska tiedostot liikkuvat ilmaiseksi tai ainakin hyvin minimaalisilla kuluilla.

Verkkokaupan perustaminen Suomeen

Käydään kaksi tapaa perustaa verkkokauppa Suomeen. Toinen on ilmainen ja toinen halpa. Mietit varmasti, että miksi perustaa maksullinen, jos ilmainenkin on tarjolla.

Kuten tulet huomaamaan niin ilmainen ei ole koskaan täysin ilmainen, jos haluaa tarpeeksi paljon ominaisuuksia ja vaihtoehtoja.

Ilmainen kuitenkin toimii monesti aivan loistavasti alkuvaiheessa sekä toiminnasta riippuen pidemmällekin.

Ilmaisen verkkokaupan perustaminen

Milloin ilmainen verkkokauppa kannattaa perustaa? Todetaan alkuun, että ilmainen verkkokauppa, jonka perustamisen käymme kohta läpi, on rajoitettu versio.

Siinä on vähemmän ominaisuuksia ja tilaa. Vaihtoehdot kustomoinnille ovat muutenkin pienemmät. Se sopiikin hyvin silloin, kun sinulla on vähän tuotteita myytävänä tai aloitat toimintaasi.

Suomessa on muutamia vaihtoehtoja ilmaiselle verkkokaupalle, mutta olemme todenneet MyCashflown näistä parhaaksi. Ilmaista versiota voi myös myöhemmin laajentaa sisältämään enemmän toimintoja sekä tuotteita maksua vastaan, mutta se ei ole pakollista.

Ilmainen versio sisältää 10 tuotetta, 10mt levytilaa sekä verkkomaksupainikkeet. Näillä selviät hyvin alussa. Heiltä saat itseasiassa erittäin selkeät ohjeet koko prosessin hoitamiselle, videota myöten.

Halvan verkkokaupan perustaminen

Halvan verkkokaupan perustaminen voi tapahtua kahdella tavalla. Tarkoitamme tietysti halvalla verkkokaupalla sellaista kauppaa, missä on käytännössä kaikki tarpeelliset ominaisuudet ja palvelut, joita verkkokauppa sekä asiakkaat tarvitsevat.

Vaihtoehto yksi on laajentaa ilmaisen verkkokaupan palveluita. Se tapahtuu normaalisti kuukausi- tai vuosimaksulla. MyCashflown tapauksessa vaihtoehdot ovat 49, 99 ja 149 euroa riippuen tarvitsemastasi tasosta. Itse alustaa voi muokata oman näköiseksi tai siihen voi palkata ulkoisen tekijän. Tämäkin tietysti maksaa lisää, ellet hoida kaikkea itse.

Esimerkiksi 99 euroa ei ole vielä kovin kallis kuukausihinta, kun lähdetään laskemaan mitä kaikkea se sisältää ja mitä kaikkea säästät. Älä hätäile, kyse ei ole pelkästä mainospuheesta, tarjoamme myös muitakin vaihtoehtoja. Koemme tämän kuitenkin potentiaaliseksi vaihtoehdoksi useimmille, joten haluamme myös esitellä sen.

Normaali verkkokauppa tarvitsee ylläpidon sivustolle, suunnittelijan ja rakentajan, verkkomaksuvaihtoehdot jne. Ne eivät ole halpaa lystiä. Suunnittelu ja rakentaminen lähtee helposti reilusta tonnista ylöspäin. Ylläpito lohkeaa halvemmalla, noin 100 eurolla vuodessa ja siitä ylöspäin. Verkkomaksut ovat helposti 60 euroa kuukaudessa (+ komissiot).

Käytännössä säästät silti aloituskustannukset ja saat maksut sekä ylläpidon melkolailla samaan hintaan. Mukaan tulevat tietysti tukipalvelut. Erinomainen vaihtoehto, jos itsellä ei ole kiinnostusta tai osaamista suuremmin teknisen puolen kanssa.

Vaihtoehtojakin on. Voit tietysti ostaa koko paketin suoraan mainostoimistolta ja maksaa siitä tonnin tai enemmän, minkä päälle tulee ylläpitokulut, jotka ovat noin 100 euroa kuukausi tai enemmän.

Kolmas vaihtoehto on käyttää hieman enemmän aikaa ja opetella itse rakentamaan kauppa. Se ei ole nykyisin vaikeaa, mutta vaatii aloittelijalta hieman hermoja. Helpointa se on tehdä WordPress-alustan päälle. Itse alusta on ilmainen.

Tarvitset sen lisäksi domain- ja hosting-palvelut eli ylläpidon sivulle. Ne maksavat 50-100 euroa vuodessa. Tässä muutamia vaihtoehtoja: Louhi.net ja Shellit.org.

Tämän lisäksi tarvitset verkkokauppa-lisäosan sekä verkkokauppa-teeman. Hyvä lähtökohta on tutustua WooThemesiin. Saat molemmat sieltä ilmaiseksi. He tarjoavat WooCommerce-alustaa käyttöösi maksutta. Heiltä saat myös muutamia ilmaisia verkkokauppateemoja, voit tustua niihin täältä.

Seuraavaksi tarvitset verkkomaksuvaihtoehdot, kuten PayTrail tai Checkout. Ne toimivat kuukausimaksuperiaatteella. PayTrail tarjoaa kaiken sisältävää pakettia 59€ + alv/kk ja Checkout alkaen 25€+alv/kk. Lisäksi tarvitset lisäosan, jolla liität nämä maksuvaihtoehdot sivuusi. Ne ovat maksullisia. PayTrailin lisäosa maksaa 79 dollaria, kuten myös Checkout.fi lisäosa.

Kun saat tilattua ja asennettua ne, voit aloittaa kaupan pyörittämisen. Kuluiksi tulevat silloin vain maksuvaihtoehdot (+maksujen komissiot) sekä hosting-palvelut. Tämä tekee alle 100 euroa kuukaudessa. Voit silloin muokata kauppaasi, lisäillä tuotteita ja tehdä periaatteessa mitä vain aivan kuten haluat.

Jos olet koskaan asentanut WordPress-blogia, niin tiedät, että se on helppoa. Aikaa toki kuluu hieman, mutta se on vaivan arvoista. Jos et ole koskaan asentanut WordPressiä, niin voi aloittaa tutustumisen täältä.

Verkkokaupan perustaminen ulkomaille

Halvan verkkokaupan perustaminen ulkomaille toimii käytännössä samoilla tavoilla kuin Suomessakin. Voit jopa käyttää samoja palveluita eli ostaa koko paketin suoraan mainostoimistolta, käyttää WordPress-pohjaista järjestelmää tai hyödyntää valmista järjestelmää MyCashflown muodossa.

Silloin kannattaa vain huomioida maksuvaihtoehtojen järjestely. Suosituin ja luultavasti helpoin tapa on hyödyntää PayPalin palveluita. Ne ovat halpoja, yleisiä sekä tunnettuja ja niihin luotetaan maailmalla. Lisäksi ne ovat hyvin yksinkertaisia organisoida. Oman tilin perustaminen on ilmaista, ja usein maksua otetaan vain provisiopohjalta eli syntyineistä kaupoista.

WordPress-kauppaa perustaessa kannattaa huomioida hosting-palvelut. Ne kannattaa sijoittaa tässä tapauksessa ulkomaille. Se on usein myös halvempaa. Suosittelemme Bluehost-nimistä palvelua. Se on halpa, laadukas ja nopea. Voit hyödyntää sitä myös Suomen markkinoilla.

Jos olet tähtäämässä täysin ulkomaisille markkinoille niin silloin kannattaa tutustua palveluun Shopify. Se on hieman edullisempi kuin MyCashflow. Hinta on kuitenkin kuukausimaksulla ja alkaa 29 dollarista per kuukausi.

Mukana on useimmat maksuvaihtoehdot, joita tulet tarvitsemaan. Järjestelmä on muutenkin kattava, eli palvelun suosiota ei voi pitää kovin suurena ihmeenä.

Muutama kompastuskivi verkkokauppojen kanssa

Käydään lopuksi läpi muutamia yleisiä kompastuskiviä, jotka usein tahtovat unohtua verkkokauppaa perustettaessa.

1. Verkkokauppojakin tarvitsee markkinoida!

Moni ajattelee, että verkkokaupan voi vain jättää pyörimään ja se tuottaa itsestään. Näinkin voi käydä, mutta se on hyvin harvinaista.

Tarvitaan jotain markkinointia, joka ajaa kävijöitä sivuillesi sekä kauppaasi. Siihen kannattaa luoda suunnitelma ja muistaa toteuttaa sitä.

2. Muista, että tuotteet pitää myös toimittaa asiakkaille, ellei tuotteita voi toimittaa sähköisesti.

Monilta unohtuu kaupan suunnitteluvaiheessa, että tuotteita pitää todella lähettää myös asiakkaille, jos ne ovat fyysisessä muodossa. Sekin maksaa rahaa ja varsinkin aikaa.

Postiin tai Matkahuoltoon pakettien kärrääminen ja niiden paketointi kannattaa huomioon, kun suunnittelet kaupan perustamista. Pakettikauppa on tällä hetkellä ainoa pakettikeskittäjä mikä löytyy lähes jokaisesta verkkokauppa-alustasta ja koska siinä ei ole kiinteitä kuluja, jolloinka verkkokauppa maksaa vain lähetetyistä paketeista.

Mistä aloitan?

1. Valitse ja testaa yritysideasi.

2. Perusta sinulle sopiva yritys, esimerkiksi toiminimi.

3. Perusta sinulle sopiva verkkokauppa.

4. Aloita markkinointi.

Lue myös: Kotisivut yritykselle – Itse vai ulkoistamalla?

Kuitti- ja matkalaskusovellus
pienyrittäjille

Toimita kuitit, matkalaskut ja dokumentit sähköisesti kirjanpitäjällesi.
Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Lue lisää ja kokeile