Verkkokaupan perustaminen ilmaiseksi tai halvalla

Verkkokaupan perustaminen ilmaiseksi tai halvalla

Verkkokaupan perustaminen on nykyään yllättävän helppoa. Monet alustat, kuten Shopify, WooCommerce ja Magento, tarjoavat työkaluja, joiden avulla voit rakentaa oman verkkokauppasi nopeasti ja ilman koodaustaitoja.

Ensimmäinen askel verkkokaupan perustamisessa on liiketoimintasuunnitelman laatiminen. Mieti, mitä tuotteita aiot myydä, kenelle ne on tarkoitettu ja miten erotut kilpailijoista.

Seuraavaksi valitse verkkokauppa-alusta, joka sopii tarpeisiisi ja budjettiisi. Eri alustat tarjoavat erilaisia ominaisuuksia, kuten erilaisia maksuvaihtoehtoja, integrointia sosiaalisen median kanssa ja SEO-työkaluja.

Kun alusta on valittu, on aika luoda verkkokauppa. Useimmissa alustoissa voit valita ulkoasun, lisätä tuotteita, määrittää hinnat ja toimituskulut sekä määrittää maksutavat. Monet alustat tarjoavat myös tukea ja opetusmateriaaleja, joten apu on aina saatavilla.

Verkkokaupan perustaminen vaatii tietenkin aikaa ja vaivaa, mutta sen ei tarvitse olla vaikeaa. Aloittaminen on helppoa, ja kun kauppa on pystyssä, voit keskittyä markkinointiin ja asiakaspalveluun. Verkkokaupan avulla voit tavoittaa asiakkaita ympäri maailmaa ja kasvattaa liiketoimintaasi omilla ehdoillasi.

Verkkokaupan perustaminen selkokielellä

Kirjoituksessa käsitellään alustavat perustiedot siitä:

  • miksi verkkokaupan perustaminen on järkevä vaihtoehto,
  • mitä sinun tulee ottaa huomioon verkkokauppaa perustaessasi, sekä
  • kuinka perustat kaupan mahdollisimman halvalla tai jopa ilmaiseksi?

Miksi perustaisin verkkokaupan?

Asiakkaat tavoittaa äärettömän tehokkaasti verkon kautta, myi sitten melkein mitä tuotetta tai palvelua tahansa. Tämän takia suosittelemme testaamaan liikeideaa erilaisten pienten jippojen avulla. Se on halpaa ja tehokasta.

Verkkokauppa voi tarjota melko pienellä vaivalla sekä pienillä kuluilla hyvän lisämyyntimahdollisuuden, jos et halua tehdä siitä päätoimista työtä. Toki verkkokaupan pitäminen voi olla myös päätoiminen työsi.

Tuotteiden verkkomyymistä harkitessa kannattaa toki ajatella asiaa maalaisjärjellä: jos myyt samanlaisia bulkkituotteita, joita maailman (tai pelkästään Suomeenkin) suosituimmat verkkokaupat myyvät polkuhintaan, et tule pärjäämään.

Jos tuotteesi sen sijaan perustuu uniikkiuuteen (esim. jotain itsesi suunnittelemaa ja luomaa) tai palvelun myynti on paikallisuuteen perustuvaa (myyt vaikkapa polttopuita Uudenmaan alueelle), verkkokauppa voi olla oiva lisä liiketoimintaasi.

Monilla aloilla se tarjoaa itseasiassa asiakkaille helpomman tavan ostaa sinulta. Usein se jopa pistää sinut tarjoamaan erilaisia palveluita järkevässä paketissa.

Verkkokaupan perustaminen ilmaiseksi tai hyvin halvalla

Verkkokauppaa perustaessa tulee ottaa huomioon muutama asia:

1. Kenelle myyt eli minne? Myytkö Suomen sisälle, ulkomaille vai molempiin?

2. Kuinka paljon sinulla on tuotteita ja millaisia tuotteet ovat: fyysisiä vai sähköisiä?

3. Lähetätkö tuotteet itse vai hoitaako joku muu lähetyksen puolestasi?

Miksi näitä kannattaa miettiä? Koska ne vaikuttavat verkkokaupan alustaan, hintaan sekä tarvitsemiisi maksuvaihtoehtoihin.

Jos myyt tuotteita Suomessa, tarvitset ehdottomasti kaikki suomalaiset verkkomaksupainikkeet eli käytännössä yleisimmät maksuvaihtoehdot. Jos myyt pelkästään ulkomaille, selviät vähemmällä.

Tuotteiden määrä taas vaikuttaa tarvitsemaasi tilaan ja varsinkin maksullisissa verkkokauppapalveluissa myös hintaan.

Kenen kannattaa ryhtyä verkkokaupan perustamiseen?

verkkokaupan perustaminen, kuvassa laatikoita ja nainen

Verkkokauppa on nykyisin järkevä valinta myös muillekin kuin varsinaisille verkkokauppiaille. Heille se on tietysti automaattinen valinta.

Muidenkin kohdalla se on järkevää juuri helpon ylläpidon ja kevyiden kustannusten takia. Tärkeintä on kuitenkin asiakkaiden palveleminen ja osana verkkomarkkinointia verkkokauppa voi toimia loistavasti.

Myit sitten mitä tahansa tuotteita, verkossa myyminen voi tehdä siitä helpompaa sinulla ja asiakkaillesi. Otetaan muutama esimerkki:

1. Myyt tai järjestät tapahtumia

Suurempiakin tapahtumia myydään verkossa, joten miksei jotain pienimuotoisempaakin? Pienetkin tapahtumat ja valmennukset on järkevä laittaa myyntiin verkkoon. Lisäät sen avulla sitoutumista tapahtumiin.

Jos vain ilmoitat ja kysyt osallistujia verkossa, moni ilmoittautuu ja vain osa tulee paikalle.

2. Pidät kahvilaa tai ravintolaa

Kivijalkaliikkeen pitäminen ei sulje pois sitä, että asiakkaasi olisivat verkossa. Kahvilakin voi myydä monenlaisia asioita netissä. Helppoja esimerkkejä ovat kahvikortit, joilla saa vaikka 10 kahvikuppia hieman halvemmalla. Myyntiin voi laittaa myös kahvila-aiheisia tuotteita, kuten kahvikuppeja, take away -kuppeja jne.

3. Myyt tuotteita kivijalkakaupassa

Tuotteiden siirtäminen myös verkkoon on järkevää. Jos myyt jotain harvinaisempaa, tällöin asiakkaiden voi olla helpompaa ostaa tuotteitasi vaikka toiselta puolelta Suomea sen sijaan, että he tulisivat käymään liikkeessäsi.

4. Myyt palveluita kivijalkakaupassa

Oletko kampaaja, hieroja tai muu palveluita tarjoava tai tuleva yrittäjä? Myös palvelut voi siirtää verkkoon. Sen sijaan, että kerrot vain tuotesisältöä netissä, voit ryhtyä myymään sitä.

Jos potentiaalinen asiakas etsii verkosta alasi palveluja ja sinun kauttasi niitä voi ostaa, saat heti etulyöntiaseman. Palvelun valmiiksi ostaminen vähentää myös turhia ajanvarauksia jne.

Itse tulostettavat lahjakortit ovat myös usein hyödynnettyjä lahjaideoita. Kaikki kuluttajat eivät jaksa lähteä liikkeisiin pyörimään, jos haluamansa lahjakortin saa ostettua verkkokaupasta ja tulostettua itse.

5. Tuotat informaatiota, myyt konsultaatioita tai sähköistä sisältöä

Konsultaatiot on erittäin järkevää tuotteistaa verkkokauppaan. Potentiaaliset asiakkaat voivat ostaa silloin palvelusi kätevästi.

Myös sähköisen sisällön paketoiminen e-kirjojen tai verkkokurssien muodossa on äärimmäisen kätevää. Silloin maksaminen tuotteiden osalta on helppoa ja toimittaminen vielä kätevämpää, koska tiedostot liikkuvat ilmaiseksi tai ainakin hyvin minimaalisilla kuluilla.

Verkkokauppa-alustat

Verkkokauppa-alusta on ohjelmisto tai palvelu, joka mahdollistaa verkkokaupan luomisen ja ylläpidon. Se tarjoaa tarvittavat työkalut tuotteiden lisäämiseen, niiden hinnoitteluun, maksutapojen hallintaan, tilausten käsittelyyn ja toimitusten seurantaan.

Verkkokauppa-alustat voivat olla isäntäpalveluja tai itseisäntöityjä. Isäntäpalvelut, kuten Shopify tai BigCommerce, ovat pilvipohjaisia ja ne tarjoavat helpon pääsyn kaupan perustamiseen ja ylläpitoon. Niiden etuna on helppous ja vaivattomuus, mutta ne voivat olla rajoittavampia mukauttamisen suhteen ja ne voivat sisältää kuukausimaksuja.

Itseisäntöityjä alustoja, kuten WooCommerce (joka toimii WordPressin päällä) tai Magento, voi muokata ja mukauttaa vapaammin, mutta ne saattavat vaatia enemmän teknistä osaamista ja ylläpitotyötä.

Verkkokauppa-alusta valitaan yleensä sen mukaan, mitkä ovat yrityksen tarpeet ja resurssit. Erilaiset alustat tarjoavat erilaisia ominaisuuksia ja integrointeja, joten kannattaa tutkia eri vaihtoehtoja ennen päätöksen tekemistä.

Verkkokaupan perustaminen Suomeen

Käydään kaksi tapaa perustaa verkkokauppa Suomeen. Toinen on ilmainen ja toinen halpa. Mietit varmasti, että miksi perustaa maksullinen, jos ilmainenkin on tarjolla.

Kuten tulet huomaamaan niin ilmainen ei ole koskaan täysin ilmainen, jos haluaa tarpeeksi paljon ominaisuuksia ja vaihtoehtoja.

Ilmainen kuitenkin toimii monesti aivan loistavasti alkuvaiheessa sekä toiminnasta riippuen pidemmällekin.

Ilmaisen verkkokaupan perustaminen

Milloin ilmainen verkkokauppa kannattaa perustaa? Todetaan alkuun, että ilmainen verkkokauppa, jonka perustamisen käymme kohta läpi, on rajoitettu versio.

Siinä on vähemmän ominaisuuksia ja tilaa. Vaihtoehdot kustomoinnille ovat muutenkin pienemmät. Se sopiikin hyvin silloin, kun sinulla on vähän tuotteita myytävänä tai aloitat toimintaasi.

Suomessa on muutamia vaihtoehtoja ilmaiselle verkkokaupalle, mutta olemme todenneet MyCashflown näistä parhaaksi. Ilmaista versiota voi myös myöhemmin laajentaa sisältämään enemmän toimintoja sekä tuotteita maksua vastaan, mutta se ei ole pakollista.

Ilmainen versio sisältää 10 tuotetta, 10mt levytilaa sekä verkkomaksupainikkeet. Näillä selviät hyvin alussa. Heiltä saat itseasiassa erittäin selkeät ohjeet koko prosessin hoitamiselle, videota myöten.

Halvan verkkokaupan perustaminen

Halvan verkkokaupan perustaminen voi tapahtua kahdella tavalla. Tarkoitamme tietysti halvalla verkkokaupalla sellaista kauppaa, missä on käytännössä kaikki tarpeelliset ominaisuudet ja palvelut, joita verkkokauppa sekä asiakkaat tarvitsevat.

Verkkokaupan perustaminen ilmaisen verkkokaupan päälle

Vaihtoehto yksi on laajentaa ilmaisen verkkokaupan palveluita. Se tapahtuu normaalisti kuukausi- tai vuosimaksulla. MyCashflown tapauksessa vaihtoehdot ovat 59, 129 ja 199 euroa riippuen tarvitsemastasi tasosta (luku vuodelta 2023, kannattaa tarkistaa hinta palveluntarjoajan sivulta). Itse alustaa voi muokata oman näköiseksi tai siihen voi palkata ulkoisen tekijän. Tämäkin tietysti maksaa lisää, ellet hoida kaikkea itse.

Esimerkiksi 129 euroa ei ole vielä kovin kallis kuukausihinta, kun lähdetään laskemaan mitä kaikkea se sisältää ja mitä kaikkea säästät. Älä hätäile, kyse ei ole pelkästä mainospuheesta, tarjoamme myös muitakin vaihtoehtoja. Koemme tämän kuitenkin potentiaaliseksi vaihtoehdoksi useimmille, joten haluamme myös esitellä sen.

Normaali verkkokauppa tarvitsee ylläpidon sivustolle, suunnittelijan ja rakentajan, verkkomaksuvaihtoehdot jne. Ne eivät ole halpaa lystiä. Suunnittelu ja rakentaminen lähtee helposti reilusta tonnista ylöspäin. Ylläpito lohkeaa halvemmalla, noin 100 eurolla vuodessa ja siitä ylöspäin. Verkkomaksut ovat helposti 60 euroa kuukaudessa (+ komissiot).

Käytännössä säästät silti aloituskustannukset ja saat maksut sekä ylläpidon melkolailla samaan hintaan. Mukaan tulevat tietysti tukipalvelut. Erinomainen vaihtoehto, jos itsellä ei ole kiinnostusta tai osaamista suuremmin teknisen puolen kanssa.

Verkkokaupan perustaminen ulkoistamalla

Vaihtoehtojakin on. Voit tietysti ostaa koko paketin suoraan mainostoimistolta ja maksaa siitä tonnin tai enemmän, minkä päälle tulee ylläpitokulut, jotka ovat noin 120 euroa kuukausi tai enemmän.

Verkkokaupan perustaminen itse rakentamalla

Kolmas vaihtoehto on käyttää hieman enemmän aikaa ja opetella itse rakentamaan kauppa. Se ei ole nykyisin vaikeaa, mutta vaatii aloittelijalta hieman hermoja. Helpointa se on tehdä WordPress-alustan päälle. Itse alusta on ilmainen.

Tarvitset sen lisäksi domain- ja hosting-palvelut eli ylläpidon sivulle. Ne maksavat 50-100 euroa vuodessa. Tässä muutamia vaihtoehtoja: Louhi.net ja Shellit.org.

Tämän lisäksi tarvitset verkkokauppa-lisäosan sekä verkkokauppa-teeman. Hyvä lähtökohta on tutustua WooCommerceen. Saat molemmat sieltä ilmaiseksi. He tarjoavat WooCommerce-alustaa käyttöösi maksutta. Heiltä saat myös muutamia ilmaisia verkkokauppateemoja, voit tustua niihin täältä.

Seuraavaksi tarvitset verkkomaksuvaihtoehdot, kuten PayTrail. Se toimii kuukausimaksuperiaatteella. Kannattaa tarkistaa ajankohtaiset hinnat PayTrailin sivuilta.

Kun saat tilattua ja asennettua ne, voit aloittaa kaupan pyörittämisen. Kuluiksi tulevat silloin vain maksuvaihtoehdot (+maksujen komissiot) sekä hosting-palvelut. Tämä tekee alle 100 euroa kuukaudessa. Voit silloin muokata kauppaasi, lisäillä tuotteita ja tehdä periaatteessa mitä vain aivan kuten haluat.

Jos olet koskaan asentanut WordPress-blogia, niin tiedät, että se on helppoa. Aikaa toki kuluu hieman, mutta se on vaivan arvoista. Jos et ole koskaan asentanut WordPressiä, niin voi aloittaa tutustumisen täältä.

Verkkokaupan perustaminen ulkomaille

Halvan verkkokaupan perustaminen ulkomaille toimii käytännössä samoilla tavoilla kuin Suomessakin. Voit jopa käyttää samoja palveluita eli ostaa koko paketin suoraan mainostoimistolta, käyttää WordPress-pohjaista järjestelmää tai hyödyntää valmista järjestelmää MyCashflown muodossa.

Silloin kannattaa vain huomioida maksuvaihtoehtojen järjestely. Suosituin ja luultavasti helpoin tapa on hyödyntää PayPalin palveluita. Ne ovat halpoja, yleisiä sekä tunnettuja ja niihin luotetaan maailmalla. Lisäksi ne ovat hyvin yksinkertaisia organisoida. Oman tilin perustaminen on ilmaista, ja usein maksua otetaan vain provisiopohjalta eli syntyineistä kaupoista.

WordPress-kauppaa perustaessa kannattaa huomioida hosting-palvelut. Ne kannattaa sijoittaa tässä tapauksessa ulkomaille. Se on usein myös halvempaa. Suosittelemme Bluehost-nimistä palvelua. Se on halpa, laadukas ja nopea. Voit hyödyntää sitä myös Suomen markkinoilla.

Jos olet tähtäämässä täysin ulkomaisille markkinoille niin silloin kannattaa tutustua palveluihin Shopify, WooCommerce ja Magento.

Mukana on useimmat maksuvaihtoehdot, joita tulet tarvitsemaan. Järjestelmät ovat muutenkin kattavia, eli kyseisten palvelujen suosiota ei voi pitää kovin suurena ihmeenä.

Muutama kompastuskivi verkkokauppan perustamisessa

Käydään lopuksi läpi muutamia yleisiä kompastuskiviä, jotka usein tahtovat unohtua verkkokauppaa perustettaessa.

1. Verkkokauppojakin tarvitsee markkinoida!

Moni ajattelee, että verkkokaupan voi vain jättää pyörimään ja se tuottaa itsestään. Näinkin voi käydä, mutta se on hyvin harvinaista.

Tarvitaan jotain markkinointia, joka ajaa kävijöitä sivuillesi sekä kauppaasi. Siihen kannattaa luoda suunnitelma ja muistaa toteuttaa sitä.

2. Muista, että tuotteet pitää myös toimittaa asiakkaille, ellei tuotteita voi toimittaa sähköisesti.

Monilta unohtuu kaupan suunnitteluvaiheessa, että tuotteita pitää todella lähettää myös asiakkaille, jos ne ovat fyysisessä muodossa. Sekin maksaa rahaa ja varsinkin aikaa.

Postiin tai Matkahuoltoon pakettien kärrääminen ja niiden paketointi kannattaa huomioon, kun suunnittelet kaupan perustamista. Pakettikauppa löytyy lähes jokaisesta verkkokauppa-alustasta ja koska siinä ei ole kiinteitä kuluja, jolloinka verkkokauppa maksaa vain lähetetyistä paketeista.

Mistä aloitan?

1. Valitse ja testaa yritysideasi.

2. Perusta sinulle sopiva yritys, esimerkiksi toiminimi.

3. Perusta sinulle sopiva verkkokauppa.

4. Aloita markkinointi.

Lue myös: Kotisivut yritykselle – Itse vai ulkoistamalla?

Kuitti- ja matkalaskusovellus
pienyrittäjille

Toimita kuitit, matkalaskut ja dokumentit sähköisesti kirjanpitäjällesi.
Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Lue lisää ja kokeile