Pyrimme tässä artikkelissa kertomaan toiminimen perustamisesta niin kansantajuisesti kuin vain on mahdollista. Vaikka verkko on täynnä tietoa aiheeseen liittyen, useat oppaat ja kirjoitukset on sotkettu niin byrokraattisilla termeillä, että heikompi tippuu kyydistä. Tämä on sääli, sillä toiminimen perustaminen ei ole rakettitiedettä ja se onnistuu erittäin nopeasti, helposti ja halvalla aivan keneltä tahansa.

Toivomme, että hyödyt tämän artikkelin tiedoista ja jätät kommenttisi, jos sinulle tulee jotain kysyttävää tai täsmennettävää!


Kuukausi kirjanpitoa ilmaiseksi!

Accountor Go on yksinyrittäjille suunniteltu kirjanpitopalvelu joka sisältää näppärän ohjelmiston sekä ammattikirjanpitäjän tuen. Palveluun kuuluu sekä kirjanpito että tilinpäätös ja hinta on kiinteä 80 € per kuukausi. Pyydä ilmainen esittely ja opi lisää palvelusta - nyt saat 1 kuukauden ilmaiseksi!

Miksi perustaa toiminimi?

Jos sinulla on palo kokeilla siipiäsi yrittäjänä päätoimisesti tai sivutoimisesti, on toiminimi sinulle loistava yritysmuoto. Toiminimi on kevyt, vaatii hyvin vähän byrokratiaa ja sen voi perustaa nopeasti.

Toiminimen plussat

 • Kevyet kustannukset. Toiminnan aluksi voit ilmoittaa, että teet kausiveroilmoituksen kerran vuodessa tai neljännesvuosittain, jos liikevaihtosi jää pieneksi (alle 25 000 €). Tämä säästää sinulta valtavasti kirjanpitokuluja.
 • Myös perustamiskustannukset ovat pienet: (Perustamisilmoitus verkossa maksaa 75€ ja paperilomakkeella 110€)
 • Perustaminen on nopeaa. Toiminimen perustamisilmoituksen täyttäminen verkossa onnistuu parhaimmillaan vartissa, lomakkeen käsittelyaika on muutama päivä.
 • Yritys mahdollistaa kunnollisen kaupankäynnin. Yksityishenkilönä voi ostaa ja myydä vain pienissä määrin, mutta yrityksen alla voit kasvattaa pikkusivubisneksestä jättiläisen. Toiminimiyrittämiseen liittyviä kuluja ja hankintoja voi myös vähentää verotuksessa.
 • Verotuskuviot ovat yksinkertaisia toiminimen osalta: Kaikki toiminimen tulot ovat sen haltijan henkilökohtaisia tuloja ja ne verotetaan hänen ansio- tai pääomatulona.
 • Toiminimen voi tarvittaessa laittaa ”pöytälaatikkoon”, kun sitä ei tarvitse. Kun toiminta ei ole aktiivista, laput vaan kansioon ja toiminta jäihin.
 • Yksinkertainen kirjanpito riittää. Jos toimintasi ei ole laajaa, menojen ja tulojen yksinkertainen listaus ja yhteenlasku riittää. Mikäli toiminimesi liikevaihto tai syntyvien kuittien ja tositteiden määrä on korkea, kyseeseen tulee kaksinkertainen kirjanpito, joka annetaan kirjanpitäjän tai tilitoimiston hoidettavaksi.

Toiminimen miinukset

 • Kun olet itse oma yrityksesi, yrityksen taloudelliset riskit ovat sinun henkilökohtaisia riskejäsi.
 • Vastuu omasta taloudesta kasvaa merkittävästi.
 • Joudut opettelemaan uusia asioita verotuksesta ja kirjanpidosta, mutta tätä ei voi välttää missään yhtiömuodossa.
 • Toiminimi on ja näyttää pieneltä liiketoiminnalta. Se ei siis ole esimerkiksi markkinointimielessä kaikista uskottavin yhtiömuoto, mutta tämä riippuu tietysti hyvin paljon toimialasta. Jos hoidat työsi hyvin, asiakasta ei kiinnosta, onko yritysmuotosi toiminimi, osakeyhtiö vai joku muu.
 • Toiminimi tekee sinusta yrittäjän. Tämä voi vaikuttaa saamiisi tukiin, esimerkiksi työttömyyskorvaukseen.

Kuka voi perustaa toiminimen?

Suomessa liikkeen- tai ammatinharjoittajana eli yksityisenä elinkeinonharjoittajana (eli toiminimiyrittäjänä) voi toimia henkilö, jolla on asuinpaikka Euroopan talousalueella (ETA).

Myös alle 18-vuotias voi toimia liikkeen- tai ammatinharjoittajana. Siihen tarvitaan kuitenkin yleensä huoltajan (tai muun edunvalvojan) suostumus.

Tällaisessa tilanteessa perustamisilmoituksen Y3 allekirjoittavat sekä alaikäinen liikkeen- tai ammatinharjoittaja itse että hänen huoltajansa. Jos huoltaja tai edunvalvoja harjoittaa elinkeinotoimintaa alaikäisen puolesta ja hänen lukuunsa, tarvitaan maistraatin lupa.

Lähde: Vero.fi

Milloin toiminimi kannattaa perustaa?

Toiminimen perustaminen opiskelun aikana

Moni perustaa toiminimen esimerkiksi opintojen aikana, ja opiskelijalle toiminimi onkin varsin erinomainen yritysmuoto. Jos liikevaihto on alle 10 000 euroa vuodessa, kulut ovat lähes mitättömät.

Tekemällä toiminimellä opiskelun sivussa töitä, rakennat omaa tulevaisuuttasi yrittäjänä ja samalla rahoitat itsellesi korkeamman elintason kuin pelkän opintotuen kanssa.

On myös helpompaa tehdä keikkatöitä, jos pystyt laskuttamaan. Moni yrittäjä ottaisi kiljuen vastaan tilapäisapua joihinkin töihin, kunhan ei tarvitsisi säätää palkanmaksun kanssa. Palkan maksaminen on kallista  ja paperityöt vievät yrittäjän aikaa. On paljon helpompaa, jos joku käy auttamassa tarpeen tullen ja lähettää laskun perään. Se, että sinulla on oma yritys, viestii myös siitä, että osaat kantaa vastuuta itsestäsi.

Toiminimi mahdollistaa myös sen, että teet itseäsi hyödyntäviä hankintoja ”firman piikkiin”. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos toimialallasi tarvitset esimerkiksi tietokonetta ja hankit sen yrityksellesi, voit vähentää sen verotuksessa.

Muista, että verotuksessa vähennettävien hankintojen pitää kuitenkin kuulua yritystoimintaasi. Vaikka hankit asioita pääasiallisesti työkäyttöön, se ei kuitenkaan tarkoita, ettetkö voisi käyttää niitä tarvittaessa myös vapaa-ajalla.

Toiminimen perustaminen palkkatyön sivussa

Sivutoiminimellä toimimiseen voit joutua pyytämään luvan työnantajaltasi. Jos ryhdyt puuhailemaan puujunia vapaa-ajallasi ja myymään niitä netissä, kannattaa pitää huoli siitä, ettei se ainakaan ole kilpailevaa toimintaa nykyisen päivätyösi kanssa. Työnantaja ei yleensä katso hyvällä sitä, että oma työntekijä alkaa kilpailijaksi ollessaan vielä omilla palkkalistoilla.

Jos toiminta on pientä harrastelua ja liikevaihto jää alle 10 000 euron, voit jättää ilmoittautumatta arvonlisäverovelvolliseksi ja se tietysti vähentää jonkin verran byrokratiaa.

Sivutoiminen yrittäjyys mahdollistaa yrittämisen kokeilemisen ilman, että taloudellinen paine on liian kova. Kun päivätyösi (toivottavasti) kattaa kulusi, ei tarvitse tehdä liian pikaisia paniikkiratkaisuja, vaan voit työstää ideaasi eteenpäin rauhassa.

Päätoiminen yrittäjyys toiminimen avulla

Päätoimisen yrittäjyyden aloittaminen toiminimen avulla on useimpien pienyrittäjien kohdalla hyvä vaihtoehto. Yleisesti ottaen aloituskustannukset ovat kevyitä, mutta tämä on täysin riippuvaista toimialasta.

Esimerkiksi asiantuntemustaan myyvällä konsultilla kulut voivat olla hyvin lähellä nollaa. Jos kuitenkin olet perustamassa maansiirtofirman tai muun paljon alkukustannuksia vaativan biseksen, kannattaa miettiä muita vaihtoehtoja. Tämä johtuu siitä, että toiminimiyrittäjällä henkilökohtaiset taloudelliset riskit ovat paljon suuremmat osakeyhtiön pyörittäjään verrattuna.

Jos liikevaihtosi tulee olemaan alle 30 000 euroa ja tarkoitus on työllistää pääasiallisesti vain itsesi myymällä omaa osaamistasi ja aikaasi jossain muodossa, perusta toiminimi.

Jos tiedät heti kättelyssä, että liikevaihto on reippaasti yli 30 000 euroa tai kuluja tulee hankintojen muodossa valtavasti, niin siinä tapauksessa katso mieluummin osakeyhtiön tai muiden yritysmuotojen perään.

Toiminimi on kuitenkin mitä mainioin ratkaisu pienille yrittäjille!

Toiminimen perustaminen

Alla on kerrottu yksi vaihtoehtoinen tarinankulku siitä, miten toiminimen perustaminen voi käytännössä tapahtua. Ensiksi haluamme kuitenkin muistuttaa, että mikäli olet aikeissa hakea starttirahaa, sen pitäisi tapahtua ENNEN toiminimen perustamista.

Jos toiminimesi on jo perustettu, kun haet starttirahaa, et tule sitä saamaan. Yksi edellytys starttirahalle nimittäin on se , ettei toiminta ole vielä alkanut. Kirjoitus starttirahan hakemisesta löytyy linkin takaa.

Alapuolella lukevissa ohjeissa mainittua kirjanpitäjää ei myöskään ole mikään pakko hankkia, mutta yleensä kannattaa keskittyä kirjanpidon koukeroiden sijasta omaan ydinliiketoimintaan.

Jos aikasi tuottaa rahaa enemmän muualla kuin kirjanpidon parissa, hommaa itsellesi kirjanpitäjä. Vain hölmö tekee kaiken itse! Maksa muille hiukan siitä, että he tekevät joitain asioita sinua nopeammin ja paremmin.

1.      Kerää kaikki tulevan yrityksesi taloutta koskevat kysymykset kasaan ja mene niiden kanssa tulevan kirjanpitäjäsi puheille.

Jututa häntä kunnes saat ymmärrettävät vastaukset kaikkeen. Jos hän ei osaa vastata kysymyksiisi, vaihda kirjanpitäjää, koska kommunikaation on aina syytä olla kunnossa. Sinä et todennäköisesti ole kirjanpidon ammattilainen, joten et myöskään halua kuulla alan hankalaa ammattijargonia.

2.      Mene pankkiin ja perusta itsellesi tili toiminimeä varten.

Pankki tulee todennäköisesti ehdottamaan sinulle kalliimpaa yritystiliä, mutta voit perustaa myös toisen yksityistilin tai käyttää yksityistiliäsi. Jos arkielämäsi ja toiminimesi laskutus juoksee saman tilin kautta, se voi tietysti aiheuttaa hiukan sekavuutta.

Suosittelemmekin ennemmin erillisen tilin hankintaa toiminimeä varten. Pääasia on, että sinulla on tili yrityksellesi ja saat tiliotteen ulos tililtäsi kirjanpitoa varten.

Et tarvitse firmallesi välttämättä erillistä maksukorttia. Voit maksaa kuluja myös yksityiseltä tililtäsi ja sitten merkata ne toiminimesi kirjanpitoon, vaikkei tilillä olisikaan kyseistä tapahtumaa.

3.      Täytä Y3-lomake.

Saat sen täältä ja alla oleva kuva auttaa sinua navigoinnissa kyseisellä sivulla. (Päivitys: toiminimen perustamisilmoituksen on voinut maaliskuusta 2017 lähtien täyttää myös netissä, tästä ohjeet hieman alempana. Lomake on kuitenkin sama, joten myös nämä ohjeet on hyvä lukea.)

Perustamisilmoituslomakkeet

 

 

 

 

 

 

 

Pari kriittistä huomiota y3-lomakkeen täyttämisestä. Älä missään nimessä yliarvoi omia tulojasi. Tämä kohta on Y3 – lomakkeessa sivulla 4, ja alla oleva kuva havainnollistaa asiaa aika hyvin.

Vaaran paikka

 

Mikäli olet ennakkoverorekisterissä, verottaja verottaa sinua ennakkoon ARVIOITUJEN tulojesi pohjalta. Jos olet yliarvioinut tulosi ensimmäisenä vuonna, niin saat kyllä rahasi takasin. Ongelmana kuitenkin on se, että palauttamisessa kestää aikaa ja se tapahtuu tilikauden jälkeen.

Joskus hommat eivät suju kuin Strömsössä ja tuloja ei olekaan niin paljon kuin alun perin arvioit. Tästä taas seuraa se, että verottaja vie suuren lohkon tuloistasi, joilla olisi tarkoitus ostaa leipää pöytään. Tämä jos mikä on kismittävä homma.

Tulot kannattaakin ensin aliarvioida, jos mahdollista, ja täydentää niitä tarvittaessa tilikauden lopuksi. Veroja voi aina maksaa takautuvasti enemmän, muttei valitettavasti vähemmän.

Älä siis yliarvioi tulojasi, voi olla että verottaja vie koko kassasi siinä tapauksessa.

4.      Kävele Patentti- ja rekisterihallituksen toimistoon ja palauta lomake

Käy lomakkeesi läpi huolellisesti läpi virkailijan kanssa ja selvitä esimerkiksi se, edellytetäänkö sinulta toiminimesi ilmoittamista kaupparekisteriin.

Yksityisen elinkeinonharjoittajan eli toiminimen on tehtävä perustamisilmoitus kaupparekisteriin, jos

 • Elinkeino on luvanvaraista toimintaa.
 • Elinkeinotoimintaa varten on pysyvä toimipaikka. Tämä voi olla esimerkiksi omasta asunnosta erillinen liiketila.
 • Palveluksessasi on muita henkilöitä. Muilla henkilöillä tarkoitetaan jotain muuta kuin yrittäjän aviopuolisoa, alaikäistä lasta tai muuten holhouksenalaista lasta tai lastenlasta.

Samalla Y3-lomakkeella tehdään ilmoitukset myös Verohallintoon. Mikäli ilmoittaudut arvonlisäverovelvolliseksi ja arvioit, että liikevaihtosi tulee olemaan alle 25 000 euroa, kannattaa anoa ilmoituskaudeksi yksi vuosi.

Jos arvioitu liikevaihtosi on 25 000 – 50 000  euroa, voit anoa ilmoituskaudeksi neljännesvuoden. Minkäkö takia? No sen takia, että tästä muodostuu sinulle kustannussäästöjä ja sinun ei tarvitse sitten tehdä joka ikinen kuukausi kirjanpitoa ja maksaa arvonlisäveroa. Edeltävä seikka nimittäin työllistää kirjanpitäjääsi, ja hän laskuttaa sinua työstään.

Säästä vaivaa ja ano pitempi ilmoituskausi itsellesi. Muista kuitenkin pitää kuitit ja tositteet hyvässä tallessa. Kirjanpito kannattaa päivittää kuntoon sopivin väliajoin, vaikka ilmoituskausi olisikin pidempi, ja tästä voi sopia oman kirjanpitäjän kanssa.

Ei tarvitse sitten selvittää koko vuotta tai kvartaalia kerralla!

Muista myös pyytää Patentti- ja rekisterihallituksen virkailijalta y-tunnuksesi välittömästi, sen avulla voit aloittaa laskuttamisen vaikka heti.

Uskalla myös tarvittaessa esittää tyhmiä kysymyksiä, koska sitä varten ammattilainen tiskin takana on!

5.      Odottele, että tarvittavat laput saapuvat käsittelystä.

Arvioitu odotusaika lapuille on 14 vuorokautta. Verkossa sama aika on vain kaksi päivää, eli suosittelemme lämpimästi, että perustat toiminimesi internetissä. Ohjeet tähän on kerrottu alempana.

6.      Mene kirjanpitäjäsi pakeille tai hanki itsellesi kirjanpitäjä

Vie hyväksytyn ilmoituskauden ilmoitus sekä postissa tulleet hyväksytyt yrityksen perustamislomakkeet valitsemallesi kirjanpitäjälle.

7.      Polkaise toiminta käyntiin!

Jos jokin jää askarruttamaan, kannattaa toimia niin kuin yrittäjä normaalisti toimii. Kysy kunnes sinulle vastataan. Mikäli veroasiat askarruttaa, soita verottajalle. Heillä on loistava puhelinpalvelu, jota voi suositella lämpimästi.

Jos muut raha-asiat mietityttävät, ota yhteyttä kirjanpitäjääsi. Se on kaikkien etu, että saavutat riittävän ymmärryksen yrityksen taloudesta.

8.       Jos haluat lisätietoja toiminimen verotuksesta, lue nämä artikkelit sivuiltamme

Toiminimen perustaminen internetissä on ollut mahdollista maaliskuusta 2017 alkaen

Ytj.fi-palvelussa voi perustaa itselleen toiminimen ennätyshelposti ja nopeasti. Alla oleva video havainnollistaa prosessin varsin tehokkaasti. Ilo nähdä, että julkisella puolella kehitys viimeinkin kehittyy. Kyllähän siihen hieman aikaa menikin, mutta hyvää kannattaa odottaa!

Jos et halua katsoa videota, tekstimuotoiset ohjeet toiminimen perustamiseen verkossa voit halutessasi lukea esimerkiksi Accountor Go -sivuston kirjoituksesta.

Kuinka toiminimen nimi valitaan?

Saat itse päättää toiminimesi nimen, mutta se kannattaa valita huolella. Toimintaasi helpottaa paljon se, jos keksit omalle toiminimellesi nimen, jonka asiakkaasi ja yhteistyökumppanisikin muistavat.

Saat itse päättää toiminimesi nimen. Samannimistä toiminimeä ei kuitenkaan saa löytyä kaupparekisteristä. Jo varattuja yritysten nimiä voi selvittää esimerkiksi PRH:n nimipalvelussa. Sieltä saat tietoa miltä yleensä nimet vaikuttavat ja saat selville, että onko haluamasi nimi jo käytössä.

Jos et ole varma, että onko kyseinen nimi käytössä, niin saat sen selville viimeistään siinä vaiheessa kun kaupparekisteri syynää perustamisilmoitustasi. Jos nimi on käytössä, ilmoitus tulee bumerangina takaisin.

Nimen rekisteröimisen ja hyväksymisen jälkeen sinulla on yksinoikeus nimeen koko Suomessa.

Jos tarvitset tarkempaa tietoa nimen valinnasta ja siihen liittyvästä ohjeistuksesta, mene Patentti- ja rekisterihallituksen sivuille tästä linkistä.

Starttirahan hakemisesta toiminimelle lyhyesti

Voit lukea myös kattavan artikkelin starttirahasta ja sen hakemisesta toiminimelle klikkaamalla tästä.

Starttirahan tarkoituksena on antaa sinulle rahaa yrittämisen alkuvaiheessa. Yhteiskuntamme ymmärtää sen verran, ettei yrittäjätaipaleen ensimetreillä rahaa tule ovista ja ikkunoista ja siksi pieni jeesi on tarpeen. Starttiraha myönnetään kuudeksi kuukaudeksi, jonka jälkeen voit anoa jatkoa. Starttirahan maksimiaika on 12 kuukautta.

Starttirahan hakeminen on kokemustemme mukaan hyvin tapauskohtaista. Myös ehdot sen myöntämiselle tuntuvat vaihtelevan paikkakunnittain. Jossain vaaditaan aukoton todistus toiminnan kannattavuudesta ja usein kannattavuuden osoittaminen johtaa siihen, ettei starttirahaa myönnetä. Starttirahan hakeminen kannattaa ajatella ensimmäisenä myyntihaasteena!

Kyseessä on tuki joka myönnetään sinulle henkilönä, ei yrityksellesi. Starttiraha maksetaan henkilökohtaiselle tilillesi. Muista myös, että starttiraha lasketaan veronalaiseksi tuloksi.

Starttirahaa voi hakea vaikka verkosta osoitteessa:

http://www.te-palvelut.fi/

Starttirahan saamiseen tarvitset liiketoimintasuunnitelman. Siihen kannattaa hyödyntää erinomaista verkkopalvelua nimeltä liiketoimintasuunnitelma.com. Palvelu on siitä mahtava, että voit tehdä liiketoimintasuunnitelmasi vähän kerrallaan valmiiksi ja palata sen pariin uudelleen ja uudelleen. Myös palvelussa olevat valmiit laskurit ja ohjeistukset niihin ovat varsin hyviä työkaluja aloittelevalla yrittäjälle.

Kenelle starttiraha voidaan myöntää?

Kaikille niille, jotka ryhtyvät päätoimiseksi yrittäjäksi ja joilla ei ole jo olemassaolevaa yritystoimintaa.

Ehdot starttirahan myöntämiselle

Starttirahan myöntämisen edellytyksenä on, että:

 • Starttirahan hakijalla on tai hän hankkii riittävät valmiudet aiottuun yritystoimintaan.
 • Aiottu yritystoiminta on luonteeltaan päätoimista ja sillä arvioidaan olevan jatkuvan kannattavan toiminnan edellytykset.

Et saa starttirahaa mikäli:

 • Aiotun yritystoiminnan arvioidaan turvaavan starttirahan hakijan kohtuullinen toimeentulo yritystoiminnan käynnistämis- ja vakiinnuttamisvaiheessa. Eli jos toimintasi kannattaa heti, on turha haaveilla starttirahasta. Hieman ristiriitaista mutta totta!
 • Starttirahan arvioidaan vääristävän samoja tuotteita tai palveluja tarjoavien välistä kilpailua. Eli jos tuki antaa sinulle merkittävän kilpailuedun, tämä voi estää sinua saamasta starttirahaa.
 • Starttirahaa hakeva henkilöasiakas on aloittanut yritystoiminnan ennen kuin tuen myöntämisestä on päätetty. Perustamisen kanssa ei kannata hoppuilla.
 • Et voi siirtyä  työsuhteesta tekemään samaa työtä yrittäjänä, jos on ilmeistä, että sinun pääasiallinen toimeksiantaja on aiempi työnantajasi.
 • Älä hanki itsellesi luottohäiriöitä. Starttiraha voidaan evätä, mikäli starttirahan hakija on olennaisesti laiminlyönyt velvollisuuksiaan suorittaa veroja tai lakisääteisiä maksuja tai hänellä on olennaisia yksityisoikeudellisia maksuhäiriöitä. Tässä voidaan tehdä poikkeus toki, mutta se varmaan aika harvinaista.
 • Starttirahaa ei voida maksaa, jos yrittäjäksi ryhtyvän toimeentulo on muulla tavoin turvattu esimerkiksi palkkatuloilla, erilaisilla tuilla tai etuuksilla. Starttirahan myöntämisen ja maksamisen esteistä on kerrottu tarkemmin julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetussa laissa.

Starttirahan määrä?

Starttiraha muodostuu perustuesta ja lisäosasta. Vuonna 2017 starttirahan perusosan  suuruus on 32,40 euroa per päivä. Starttirahaa maksetaan enintään viideltä päivältä viikossa, jolloin bruttotuloksi ennen verojen miinustamista tulee noin 700 euroa.

Jos haluat lisätietoja starttirahasta, toimi näin

 1. Soita Yritys-Suomen puhelinpalveluun ja kysele sieltä, puhelinnumero on 0295 020 500.
 2. Ota yhteys ennen starttirahan hakemista paikalliseen TE-toimistoon (aiempi nimi työvoimatoimisto).
 3. Hanki itsellesi starttirahahakemus täältä. Tai käytä nettipalvelua täältä
 4. Mikäli täytit jutun käsin, toimita hakemuslomake TE-toimistolle.

 

Peruskäsitteiden selityksiä

Tilikausi: Kirjanpitolain mukaan yrityksen tilikausi on 12 kuukautta. Tästä voidaan kuitenkin erityisistä syistä poiketa, mikäli yritys tai elinkeinonharjoittajahakee poikkeavaa tilikautta. Tilikaudella tarkoitetaan yleensä yrityksesi historiassa yhden vuoden jaksoa.

Liikevaihto: paljonko laskutat yrityksellesi. Liikevaihto ei ole sama asia kuin liikevoitto. Voit laskuttaa 100 000 euroa, mutta voitto-osuudeksi siitä saattaa jäädä vain 10 000 euroa. Yrityksen liikevaihto ei sinällään kerro juuri mitään yrityksen menestyksestä. Esimerkiksi isoja koneita tai kalustoa myyvän yrityksen liikevaihto voi muodostua todella isoksi vain muutamalla kaupalla. Asiantuntemustaan myyvän konsulttiyrittäjän liikevaihto sen sijaan voi olla pieni, mutta minimaalisten kulujen takia iso osa myynnistä muodostuu voitoksi.

Liikevoitto: Kuinka paljon tilikauden liikevaihdosta on voittoa. Paljonko rahaa jää kaikkien kulujen jälkeen. Esimerkiksi 100 000 euroa liikevaihtoa ja 70 000 euroa kuluja tuottaisi liikevoitoksesi 30 000€.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja: Tämä termi tarkoittaa yrittäjää, jolla on toiminimi. Käytännössä yksityinen elinkeinonharjoittaja on siis toiminimi.

Ennakkoperintärekisteri: Verohallinto merkitsee ennakkoperintärekisteriin sellaisen liikkeen- tai ammatinharjoittajan, joka aikoo harjoittaa elinkeinotoimintaa. Ennakkoperintärekisterissä olevat maksavat veroa ennakkoon arvioitujen tulojen perusteella. Ennakkoperintärekisteri on sitä varten, ettei asiakkaidesi ei tarvitse huolehtia sinun verojesi maksamisesta.

Arvonlisäverovelvollisten rekisteri: Liikkeen- ja ammatinharjoittaja on arvonlisäverovelvollinen, jos hän jos tilikauden liikevaihto on yli 10 000 euroa. Tällaisen liikkeen- tai ammatinharjoittajan on pakko ilmoittautua arvonlisäverovelvollisten rekisteriin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu jo vuonna 2013 ja sen jälkeen sitä on päivitetty tiiviisti, viimeksi kesällä 2017. Jos sinulla on kysyttävää, kommentoitavaa tai oikaistavaa omien kokemustesi perusteella, jätä kommenttisi alla olevaan kommenttipalstaan.

Kiinnostaako jokin muu yritysmuoto kuin toiminimi? Olemme kirjoittaneet myös niistä:

256 Comments

 • Janne Erola

  Reply Reply 17.9.2013

  Todella hieno ja valaiseva kirjoitus. Y3- lomake ollut auki jo useamman päivän niin ehkä nyt uskaltaa sen täyttää 🙂

  • admin

   Reply Reply 22.9.2013

   Kiitos paljon!

   Toivottavasti saat lomakkeen täytettyä. Ensimmäinen kerta on aina haastavin. Tuntuu kuitenkin hyvältä kun sen saa sitten palautettua ja saa y-tunnuksen käteen.

  • Moi haluun yrityksen.

   • Timo

    Reply Reply 19.1.2017

    Et varmaan ole yksin tuon toiveesi kanssa.

 • Ystäväni (tradenomi) kanssa olen keksustellut pitkään toiminimen perustamisesta. Tänään saatiin paperit tehtyä loppuun ja hän antoi pitkälti samat vinkit kuin mitä tekstissä oli.

  Jos innostusta niin tänne voisi lisätä kohtia ”mitä jos” esim. neuvot kuinka toimia kun liikevaihto yht’äkkiä pomppaakin merkittävästi yli ilmoitettujen rajojen.

  • admin

   Reply Reply 22.9.2013

   Hienoa ja onneksi olkoon!

   Kiitos myös vinkeistä. Pitää lisäillä ehdottamasi asia osaksi artikkelia lähitulevaisuudessa.

 • Juha

  Reply Reply 24.9.2013

  Olen myös jo kauemmin harkinnut t:min perustamista. Oikeastaan olen vaan odotellut sopivaa ajankohtaa. No minulle oikea ajankohta ei välttämättä ole paras näin talven kynnyksellä, mutta tämän lukien, taidan kuitenkin toiminimen perustaa. Teksti on selkeää ja ymmärrettävää.
  Eläkemaksuista haluaisin vielä lisää tietoa. Olen muutamaa toiminimeä haastatellut ja he ovat sanoneet, että kannattaa maksaa niin vähän kujin on mahdollista. Ettei se eläke juurikaan nouse, vaikka maksaisi enemmänkin. Ennemmin sijoittaa johonkin rahastoon tms?? Eli tähän jotain faktaa kaipaan.

  • admin

   Reply Reply 25.9.2013

   Hei,

   Hienoa! Jos tarvitset lisää tietoa tai apua yrityksen perustamisen kanssa niin ota rohkeasti yhteyttä!

   Eläke on tärkeä asia ja kiitos kun vinkkasit siitä. Kirjoitan siitä piakkoin lisää tietoa. Asiaan ei ole yhtä oikeaa vastausta. Virallinen taho (vakuutusyhtiöiden ohella) tietenkin kehottaa maksamaan eläkemaksuja niin paljon kuin pystyy, heti alusta lähtien. Tiedän kuitenkin useita yrittäjiä, jotka tekevät asian toisin ja vielä monella tapaa toisin. Osa maksaa alussa mahdollisimman vähän maksuja, jotta kassavirtaa jäisi enemmän yrityksen kehittämiseen ja toiminnan laajentamiseen. Kun toiminta kasvaa niin sitten maksut nostetaan tappiin, osittain verohyötyjen takia.

   Tiedän myös yrittäjiä, ketkä ovat maksaneet koko työuransa aikana eläkemaksuja niin vähän kuin mahdollista ja samalla sijoittaneet rahaa esimerkiksi asuntoihin. Eläkeiän elanto onkin sitten turvattu useilla sijoitusasunnoilla. Osa käyttää myös rahastoja tai osakkeita. Vaihtoehtoja on siis monia. Yritän kirjoittaa mahdollisimman monesta eri strategiasta.

   • Juhani Kuokka

    Reply Reply 26.8.2014

    Moi,

    Jos perustaa toiminimen niin tuleeko vanhat omistukset
    esim. pääomatulot,osingot ym. toiminimelle vai pysy-
    vätkö ominaan ja vain toiminimellä laskutetut tulevat
    toiminimen tuloiksi ?

    t. Jussi

    • Toiset taitavat olla henkilökohtaisia pääomatuloja ja toiminimen tulot kannattaa ajatella samalla tavalla kuin normaalit palkkatulotkin. Eli niitä verotellaan sitten erikseen ja ehkä jossain tapauksissa ne saattavat nostaa jotain veroprosentteja ja muuta. Ymmärtääkseni kuitenkaan ei.

     Pääomatulosi eivät nosta toiminimen tulosta.

 • Tetti

  Reply Reply 28.9.2013

  Kiitos paljon erittäin hyvin esitetystä matskusta! Olin varanut itselleni viikon vapaa tominimen perustamista koskevan tiedon hankimista varten, tärkeämät asiat tuli nyt selväksi puolessa tunnissa.
  En vain ymmärtänyt kohta starttirahan myöntämisen ehdoista: ”Et voi siirtyä työsuhteesta tekemään samaa työtä yrittäjänä, jos on ilmeistä, että sinun pääasiallinen toimeksiantaja on aiempi työnantajasi.” Kohdallani on tilanne just semmoinen että nykyinen työnantaja on kuukauden sisällä konkurssissa ja omistaja on perustanut uuden firman mikä tarjoa minulle ”ystävällisesti” mahdollisuuden jatkaa projektien parissa mutta nyt toiminimellä. Lasketaanko se ”aiemmaksi työantajaksi” jos laskutan töistä eri firmaa mutta samoja henkilöitä?

  • admin

   Reply Reply 29.9.2013

   Terve,

   Aikalailla se tarkoittaa sitä. Teknisesti saatat päästä ”tarkastuksesta” läpi, varsinkin jos osaat puhua tilanteen hyvin. Kannattaa harkita kuitenkin 1-2 muun laskutettavan asiakkaan hankkimista, jotta voit sanoa että vain osa tuloistasi tulee vanhalta työnantajalta.

   Tuon ehdon/pykälän tarkoitus on estää sitä, että työntekijä ”siirtyisi” yrittäjäksi, mutta jatkaisi käytännössä täysin samaa työtä samalle työnantajalle ja nostaisi starttirahaa niin paljon kuin pystyy. Todennäköisesti sen jälkeen ura yrittäjänä päättyisi ja hommat jatkuisivat palkkatyössä jälleen samalla työnantajalla. Ilmeisesti tätä on käynyt jonkin verran.

   • Tetti

    Reply Reply 30.9.2013

    Hei, kiitos, nyt on siinäkin asiassa järkeä. 25 vuotta palkkatyöläisenä tekee kyllä vähän vaikeaksi uuden kokonaisuuden hahmottamiseen. Olenko oikeassa kun ymmärrän että en maksaa itselleni palkkaa vaan kaikki rahat mitkä on sisään tullut ja ei ole ulos mennyt hyväksyttävällä kuitilla olisi se toiminimen tulo mistä joudun maksamaan ansiotuloveron verottajan laskurin mukaan ja sen lisäksi pitää vielä maksaa eläkemaksu. Jos vaikka vaimo tienaa elämiseen kuluvat rahat ja toiminimen rahat pystyn kaikki järkevästi kuluttamaan toiminimen tarpeisiin joudun maksamaan ainoastaan eläkemaksun?
    Olen Virosta ja siellä on asiat pikkuisen toisella tavalla, yritän tässä saada selvää.

    • admin

     Reply Reply 3.10.2013

     Moi,

     Kyllä näin on eli toiminmellä ei itselle makseta palkkaa, kuten esimerkiksi osakeyhtiössä. Periaatteessa hyvällä toiminnan suunnittelulla asiat voisivat siis mennä kuvaamallasi tavalla. Tosin teoriassa silloin et joudu maksamaan myöskään eläkemaksuja, koska niitä maksetaan tuloksesta. Verottaja voi tietysti ennen pitkää kiinnostua, jos yrityksesi tekee jatkuvasti tappiota tai nollatulosta.

 • kiireapulainen

  Reply Reply 3.10.2013

  Kävin kaupungin yritysneuvojan puheilla, aikomuksenani perustaa toiminimi. Toimintani perustuisi ainakin aluksi täysin työvoiman eli itseni vuokraamiseen paikallisiin teollisuusalan yrityksiin, joilla on kausiluontoisia ruuhkahuippuja. Tuo yritysneuvoja kuitenkin tyrmäsi täysin ajatukseni, perusteenaan että tuo homma ei mene läpi verottajalle (?), jos minulla ei ole omia hitsauskoneita (työt ovat pääasiassa hitsaushommia). Eikö tätä työtä voi muka tehdä omalla toiminimellä, jos ei ole toimitiloja ja omia koneita sun muita hankintoja, vai puhuuko tuo yritysneuvoja täyttä paskaa, kuten epäilen? Äijä ei tuntunut muutenkaan olevan millään lailla tehtäviensä tasalla, joten en nyt ihan suoraan kyllä niele kaikkea hänen sanomaansa.
  Kuvio olisi muuten toimiva ja olen pyörittänyt samaa hommaa kokeeksi jo sukulaiseni firman kautta, mutta yritysneuvojan mukaan tosiaan ei onnistu omalla toiminimellä, jos se on ainoa toiminnan muoto.
  Mutta mihin v*ttuun minä tarvitsen toimitilan ja hitsauskoneet, kun teen työt asiakasyritysten tiloissa ja heidän tuotantolinjoillaan?

  • admin

   Reply Reply 3.10.2013

   Moro,

   Jos et starttirahaa ole hakemassa niin en näe kyllä mitään estettä toiminimen perustamiselle, vaikka et yritysneuvojan tukea ole saamassa. En tarkalleen käsitä mitä hän ideasi tyrmäämisellä haki, mutta luultavasti mietti sitä, että tekisit tiettyä samaa työtä vain yhdelle asiakkaalle. Tämä laskettaisiin jossain vaiheessa normaaliksi työsuhteeksi ja siten verottaja voisi kiinnostua (hermostua) asiasta.

   Mikäli sinulla on jo asiakkaatkin valmiina niin eikun toiminimeä perustamaan! Se kannattaa tietysti huomioida, että yrittäjäksi siirtyminen vaikuttaa tukiin ja korvauksiin, jos sellaisia tällä hetkellä saat.

  • admin

   Reply Reply 4.10.2013

   Selvisi myös tälläinen seikka joka kannattaa selvittää verottajan kanssa. Ilmeisesti on olemassa sellainen tekijä kuin työn ohjausvastuu, joka menee karkeasti niin, että ”jos mikään ei olennaisesti muuttuisi vaikka homma muutettaisiin työsuhteeksi”, niin tässä tapauksessa sinua ei voitaisi laskea yrittäjäksi. Tämä ilmeisesti merkitsee vielä enemmän noiden verotusjuttujen kannalta kuin se, että laskutatko yhtä vai useampaa asiakasta.

   Asiat aina kannattaa tarkistaa suoraan verottajalta ja suosittelemme tähän loistavaa puhelinpalveluaan. Numerot löytyvät tämän linkin takaa . Luultavasti ”yrittäjät” palvelunumero on sinua varten.

   • kiireapulainen

    Reply Reply 4.10.2013

    Kiitoksia erittäin hyvistä vastauksista.

    Soitin ensin te-keskukseen ja sitten tuonne verottajan palvelunumeroon. te-keskus varoitteli tuosta samasta, mutta ei täysin tyrmännyt ajatusta. Mutta tuolta verottajan palvelunumerosta taas tyrmättiin idea heti alkuun. Pelkän työvoiman vuokraus ei verottajan mukaan onnistu mitenkään, jos vuokrataan omaa työpanosta. Toisen työpanosta kuulemma saa myydä, mutta ei omaa. Hänen mukaansa ei vaikuta vaikka minulla olisi useampi asiakas. Myöskään omilla työvalineillä tekeminen ei vaikuta, vaan hänen mukaansa kynnyskysymys on se, teenkö omissa tiloissa, vai asiakkaan tiloissa ja asiakkaan valvonnan alla. Kysyinkin, että mites putkimiehet, sähkömiehet, rakennusmiehet, ym, niin nämä on kuulemma eri asia, mutta ei nyt osaa selittää miksi.
    Neuvoi kuitenkin varmistamaan asian vielä paikallisesta verotoimistosta, jossa asia viime kädessä hänen mukaansa käsitellään. Se kun on kätevästi auki yhtenä päivänä viikossa, niin pääsen sinne vasta ensi viikolla.

    Kuvittelin tämän hyvinkin simppeliksi hommaksi, mutta ei tullut mieleenkään että tämä sitten näinkin yksinkertaiseen asiaan voisi kaatua. Palkansaajanahan tuo työskentely on käytännössä mahdotonta, koska saatan saman viikon aikana käydä vaikka kymmenessä eri firmassa tekemässä pienen kasaus/purku työn tai tuotantolinjan asennuksen, mutta toiminimelläkään verottaja ei nyt sitten muka anna sitä tehdä. Ainakaan rehellisesti ja veroja kiertämättä. Sitten ilmeisesti onnistuu, jos kierrän veroja ja vuokraan harrasteautolle harrastetilat toiminimen piikkiin ja väitän tekeväni siellä.

    • admin

     Reply Reply 4.10.2013

     Minusta tuntuu, että ongelmana on yrityksen toiminnan kutsumisesta työvoiman vuokraukseksi. Soittaisin verottajalle uudestaan ja muotoilisin asian toisin. Putkimieskin myy pääasiassa omaa aikaansa, mutta ei kutsu sitä aikansa vuokraamiseksi.

     Kyse on siis lopulta siitä, että millaisen laskutusnimikkeen laitat lähetettyihin laskuihin. Oman ajan vuokraaminen ei onnistu, mutta jos myyt omaa aikaasi palvelun (asiantuntemuksen) muodossa niin se onnistuu. Keksi tekemällesi työlle palvelunimike, iske tuntihinta pöytään ja kerro verottajalle, että aiot myydä tälläistä palvelua. Jätä maininta työvoiman vuokraamisesta kokonaan pois.

     • kiireapulainen

      Reply Reply 5.10.2013

      Voi olla, että esitin asian puhelun alussa väärällä tavalla, juuri niinkuin sanoit, jonka jälkeen virkailija ei osannut enää ottaa muita vaihtoehtoja edes huomioon. Keskustelin tuosta asiasta pitkään ja yritin esittää erilaisia toiminnan muotoja ja löytää jotain ratkaisua jolla voisin palveluani myydä, mutta virkailijan kanta ei kääntynyt.

      Asiaa tutkittuani selvisi kuitenkin että tuo on ihan oikeastikin aika monimutkainen ja tulkinnanvarainen asia, mutta siihen löytyy erittäin hyvä ohjeistus verohallinnon sivuilta osoitteesta: http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Ennakkoperinta/Palkkaa_vai_tyokorvausta(10126)
      Sitä en ymmärrä miksei verohallinnon asiakaspalvelija ohjannut minua tämän tiedon luokse, kun hänellä itsellään ei selvästikään ollut asiasta riittävää tietoa.

      Tuolla sanotaan mm seuraavaa:
      ”Esim. aloittavan yrittäjän kohdalla yritystoiminnan vakiinnuttaminen vie vuosia. Alkuvaiheessa yritystoiminnan tunnusmerkit saattavat olla lähellä työsuhteen tunnusmerkkejä (toimeksiantojen lukumäärä, työssä tarvittavien työvälineiden määrä ja hinta jne.). Tämä tulisi ottaa huomioon verotusratkaisua tehtäessä.”

      Sekä:
      ”Yrittäjänä voidaan pitää myös omaan ammattitaitoon perustuvia palveluja yleisesti tarjoavaa henkilöä, vaikka toiminta ei edellyttäisi mainittavaa pääomansijoitusta. Yrittäjätunnusmerkkejä ovat tällöin toiminnan yleisyys, laajuus ja julkisuus, jotka ilmenevät lähinnä useina toimeksiantoina. Jos työn suorittaja tarjoaa palvelujaan julkisesti, hänen voidaan katsoa olevan yrittäjän asemassa.”

      Eli tuon verottajan oman ohjeistuksen perusteella uskallan kyllä lähteä hommaa toteuttamaan, eli kyllä tämä tästä.

      Kiitoksia vielä neuvoista, tämä sivu on ollut oikeastaan paras ja selkein tiedonlähde alkuun pääsemisessä ja toiminimikuvion hahmottamisessa.

      • Kiitos palautteesta ja mukava, että voi olla avuksi 🙂

       Loppujen lopuksi aika monet byrokratian koukerot ovat täysin tulkinnanvaraisia. Tämä tietysti voi antaa virkailijalle aika paljon valtaa päättää mitä hyvänsä. Se voi olla hyvä tai huono juttu toisen osapuolen kannalta, mutta se riippuu siitä miten tulee kyseisen virkailijan kanssa toimeen.

       Tässä oppii itsekin kaikenlaista kivaa ja pääasia, että asia järjestyi 🙂 Ei muutaku onnea tuleviin koitoksiin!

 • kimpe

  Reply Reply 4.10.2013

  Tuolla 4071 lomakkeessa ei tunneta enää kuin alle 25000, siis ei puhuta 8500 eurosta mitään. Vai enkö tajunnut jotain?

  • admin

   Reply Reply 5.10.2013

   Olet oikeassa ja kiitos palautteesta. Näemmä arvonlisäveron voi nykyään tilittää vuosittain liikevaihdon ollessa alle 25000 euroa, eikä 8500. Työnantajamaksut pitää silti hoitaa neljännesvuosittain, mutta alvia ei tarvitsisi tilittää kuin kerran vuodessa.

   8500 on merkkipaalu siinä mielessä, että silloin on mahdollista saada arvonlisäveron alarajahuojennus täysimääräisenä takaisin, mutta arvonlisäveron maksuväliin se ei näemmä vaikuta enää.

   Minäpä päivitän artikkelin ajan tasalle.

 • jansku

  Reply Reply 27.10.2013

  Aion perustaa toiminimen ja liikevaihto tulee olemaan reilusti alle tuon 8500 €. En ymmärrä ennakkoperintärekisteriin merkitsemistä, onko se pakollista? Jos ei niin miksi silti kannattaisi?

  • Moi Jansku!

   Ei ole pakollista, mutta se on kannattavaa. Lähinnä siitä syystä, että jos et ole ennakkoperintärekisterissä, maksaja joutuu hoitamaan puolestasi verojen ennakonpidätyksen. Käytännössä asiakkaallesi tipahtaa syliin sellaisia vastuita, jotka normaalisti kuuluvat työnantajallesi, jos olisit palkkasuhteessa.

   Yrittäjät pitävät yrittäjistä, koska heiltä on helppoa ostaa. Tuo ennakkoperintärekisteriin kuulumattomuus voi johtaa pahimmillaan siihen, että joku ei halua ostaa palveluitasi sen takia, koska ei voi vain ”maksaa laskua” vaan myös huolehtimaan muista velvotteista.

   Toki jos homma ei haittaa asiakastasi, niin sittenhän se ei ole mikään ongelma. Lähtökohtaisesti kuitenkin suosittelen kuulumista ennakkoperintärekisteriin. Jos verotettava tulo jää pieneksi, ei sinne tarvitse hoitaa maksuja kuitenkaan kuin 0 -2 kertaa vuodessa ja ei se ei kauheasti lisää omaa päänvaivaasi.

   Kaikki riippuu vähän siitä mitä olet tekemässä. Jos myyt jotain tuotteita pienimuotoisesti tai vuokraat peräkarryä kavereillesi, silloin ennakkoperintärekisteriin kuulumattomuus on käypä vaihtoehto. Jos teet keikkoja yritysasiakkaille, silloin kyllä kuuluisin rekisteriin ehdottomasti.

 • Pepe

  Reply Reply 7.11.2013

  Kelpo teksti, helposti lähestyttävä sekä selkeä, kiitos!
  Plussaa kirosanoista.

 • Lotta

  Reply Reply 3.12.2013

  Kysyisin sellasta, että jos olen perustanut toiminimen, niin onko mahdollista tehdä jotain muuta työtä samanaikaisesti omalla verokortilla. Eism. itse olen keikkatyöläinen ja teen sillon tällön keikkaa sosiaaliviraston alaisiin palveluihin.

  Kun jos on kerta helppo laittaa vaan paperit kansiion ja jättää se jäihin niin, eikö se tavallaan tarkoita sitä että voin olla myös työssä muualla tai tehä muutamia keikkoja. Tai esim. bändin keikat ei vaikuta toiminimeen, vai vaikuttavatko??

  Hankalia asioita….hmmm..

  • Hei,

   Voit hyvin tehdä työtä samaan aikaan myös verokortin kautta. Nämä tulot eivät vaikuta toiminimeen, mutta verokortin veroprosentti voi nousta aikaisemmasta.

 • Moro,

  Sellainen kysymys mietityttää että, jos hankin yksityishenkilönä maantyöstökoneen ja myöhemmin perustan toiminimen, niin miten se vaikuttaa toiminimen liikevaihtoon tai verotukseen? Vai onko sillä mitään merkitystä?

  • Terve,

   Jos ostat koneen ennakkoon niin voit ”myydä” sen myöhemmin yrityksellesi jolloin saat sen firmasi kuluihin, joka taas tarkoittaa sitä, että maksat vähemmän veroja tuloksesta. Vähennettävän arvon suuruus riippuu siitä kuinka iso hankinta on ja kuinka kauan aiot sitä yrityshommiisi käyttää. Tästä asiasta kannattaa konsultoida kirjanpitäjää. Tämä on heidän heiniään ja voivat selittää sen sinulle yksityiskohtia myöten.

 • Janne

  Reply Reply 15.12.2013

  Terve, jos ymmärsin oikein niin pystyn vähentämään esimerkiksi toiminimellä ostamani työkalut ansiotuloverotuksessa? Alvithan pitää joka tapauksessa aina maksaa?

  • No tietyllä tavalla kyllä, mutta toisaalta ei ihan. En ole ihan varma miten asian ymmärsit, mutta homma toimii seuraavasti: Jos ostat yrityksellesi jotain yritystoimintaan tarpeellista kamaa, siitä aiheutuu kuluja. Nämä kulut taas vähentävät firmasi tulosta ja vasta tuloksestasi maksat ansiotuloveroa.

   Eli pienempi tulos hankintojen takia ==> vähemmän ansiotuloveroja.

   Työkaluihin sisältyvän arvonlisäveron voit vähentää suoraan omista tilitettävistä arvonlisäveroista. Kannattaa lukea tämä artikkeli: http://yrityksen-perustaminen.net/toiminimen-verotus-esimerkki/

   Voitat tuossa aika paljon ostovoimallisesti, koska on huomattavasti kalliimpaa ostaa kamoja sellaisella rahalla, josta olet jo maksanut verot kertaalleen. Ihmisen suurin yksittäinen kuluerä on verot ja yrittänä on mahdollista aika paljon tehdä hankintoja ennen verojen maksua, joka on kätevää.

 • Lotta

  Reply Reply 18.12.2013

  Miksi tuosta starttirahasta on tehty niin vaikea asia, eli sitä ei kyllä kannata hakea ainakaan sillon jos saat esim. lapselle vammaistukea tai muuta tukea…

  Kyllä meinaan nyt aloittaa oman firman pyörityksen ilman starttirahaa tai mitään muutakaan rahaa ja teen sitten samalla keikkahommia kun niitä kerran voi tehä…

  Starttiraha on niin pieni summa että sen saa käteen tekemällä 3 päivää työtä keikkatyössä ja muuten voi kaiken 28 päivää tehdä normaali firman asioita…

  • Olen kyllä tietyssä mielessä samaa mieltä. Monen sellaisen joka siirtyy asiantuntijasta yrittäksi, ei välttämättä kannata starttirahaa hakea. Menee vain aikaa hukkaan kun enemmän saa rahaa puskemalla hakurumbaan käytetyn ajan myyntiin.

 • dizi

  Reply Reply 20.12.2013

  Kiiiiiitos!
  Todella hyvin selitetty! 😀

 • SARASJOKI JUHA

  Reply Reply 26.12.2013

  ÄLYTTÖMÄN HIENOA TIETOA (ILMAISEKSI!!)AUTTAA VARMASTI MONIA UUSIA YRITTÄJÄN ALKUJA.ONNEA SUOSITTELEN KAIKILLE AINAKIN YRITTÄMISEN IHANUUDEN KOKEILEMISTA
  ITSE YRITTÄJÄNÄ 20+VUOTTA NYT OY:T NS.KANKKULAN KAIVOSSA TERVEYDEN TAKIA MITÄS LUULET SAAKO VIELÄ TMI:N PERUSTETTUA REHDIN KONKAN JÄLKEEN.

  • En keksi miksi et voisi perustaa toiminimeä. Ei kai ihmistä voi estää työllistämästä itseään. Toki lainojen yms saaminen voi olla haasteellista, jos tosta tulee kovin pahasti hittiä tosta konkurssista.

   Toivottavasti kuoppa ei ole liian suuri ja sieltä voi nousta, ei muutaku onnea jatkoon!

 • Jonna

  Reply Reply 6.1.2014

  Kiitos tonnisti että olette vaivautuneet tekemään moisen selvityksen meille lukijoille, asiasta kiinnostuneille. Milloin sivut on alunperin kirjoitettu ts. päivitetäänkö niitä siten, että ovat voimassa myös nyt 2014 alusta? Sama kommentti kuin Pepellä aikaisemmin, että kiva lisä noi kirosanat (=herättelevät ajattelemaan ihan eri tavalla kuin vastaava kuiva, puinen teksti viranomaisten sivuilla!). Toivottavasti saatte tästä itsekin kiitosta ja jaksatte sivuja päivitellä.

  • Moi Jonna!

   Tarkoitus on pitää artikkeli ajan tasalla ja eihän tuosta edellisestä päivityksestä onneksi niin kauan ole. Emme toki voi aina huomata kaikkia pieniä muutoksia mitä vuodet tuovat mukanaan ja toivomus olisikin, että joku fiksu lukija aina huomauttaa jos jutut eivät ole ajan tasalla, niin voidaan päivittää artikkeli totuudenmukaiseksi.

   Kiitos palautteesta ja kyllä näistä ajoittain on myös kiitosta saatu 🙂

 • Emilia

  Reply Reply 10.1.2014

  Hei kiitos tuhannesti selityksistä…yritys kurssilla en tajunut näin hyvin:)
  KYSYMYS: voinko perusta toiminimilla kuljetusalan yritys, vain minä ja otta työntekijäksi mieheni joka sais palkaavustusta 75% valtiolta, ekana vuonna??? Saankoo enää starttiraha? Jos tarvitsen 5500 €/kk netto, paljonko on vero? Tietdätkö sinä tai joku muu , kuinka paljon maksaa viedä eu-lavan vaikka hki-rovaniemi ja rekka on uusi? Näin aluksi:)
  Kiitoksia paljon

  • Voit perustaa ja voit palkata itsellesi työntekijän. Tuosta palkka-avustuksesta en osaa sanoa. Jos kyseessä olisi jokin toinen yhtiömuoto, se saattaisi olla helpompaa. Katsos kun toiminimi on juridisesti sama asia kuin sitä itse, niin se fakta, että kyseessä on miehesi voi olla jonkinlainen este. Ehdotan, että otat yhteyttä nippelitiedon asiantuntijoihin, eli yrityssuomen yritysneuvojiin numerossa 0295 020 500 ja kysyt asiaa heiltä. Puhelu ei maksa sen enempää kuin mikään muukaan normaali puhelu.

   Starttirahaa sinun pitäisi saada kyllä normaalisti, koska starttiraha on henkilökohtaista tuloa ja palkkaa maksettaisiin jollekin toiselle kuin sinulle itsellesi.

   Jos tarvitset nettona käteen 5500€, niin vero on jotain aivan tähtitieteellistä. En jaksa laskea asiaa puolestasi, suosittelen kuitenkin lukemaan tämän artikkelin ja voit sen jälkeen tehdä sen itse. Myös liiketoimintasuunnitelma.comissa on loistavia laskureita, joiden avulla voit selittää asian. Tietysti voit kysyä asiaa myös tuolta yritys-suomen yritysneuvontahipeiltä.

   Tuohon rekkakysymykseen en uskalla vastata yhtään mitään 🙂 Siinä on niin paljon alakohtaisia muuttujia, että sinuna ottaisin yhteyttä johonkin alan yrittäjään ja kysyisin asiaa suoraan häneltä. Voi sen varmaan jollain ilveellä myös laskea, mutta minulla ei valitettavasti riitä osaaminen siihen. Ehkä joku lukija osaa vastata asiaan, voit myös koittaa urkkia sitä tuolta yritysneuvonnasta.

   Ei muutaku onnea matkaan!

 • Johanna

  Reply Reply 16.1.2014

  Hei, ja kiitos loistavasta sivusta, tosi hyvin selitetty kaikki nämä minulle vielä vieraat asiat.
  Olen töissä kaupungin työntekijänä, ja haluaisin perustaa toiminimen sen takia että minulla on vain sijaisuus syksyyn asti enkä teidä jatkuuko sen jälkeen. Syy miksi haluan perustaa toiminimi nyt on se että fysioterapeuttina saan ottaa vastaa ns ”kela-asiakkaita” yrittäjänä vain jos on kelan ”lupaa”, mitä voi hakea vain joka neljäs vuosi (seuraava maaliskuussa 2014). Ja siihen tarvii olla oma toiminimi. Eli jos haluan vaikka vasta kahden vuoden päästä aloittaa oma yritys ja ottaa ”kela-asiakkaita” vastaan, niin kannattaa perustaa toiminimi nyt koska muuten joutuu odottamaan kevään 2018 saamaan kelan lupaa ottamaan ”kela-asiakkaita”.

  Eli kysymys on: miten toimia kun haluaa perustaa oma toiminimi, mutta ehkä vasta syksyllä tai jopa vasta kahden vuoden päästä oikeasti aloittaa toiminnan. Miten toimia kun haluaa alusta jo laittaa toiminta jäihin?

  • perustamisvaiheessa voi päivätä toiminnan aloittamisen johonkin muualle kuin perustamispäivämäärään. Tämä voisi olla yksi keino hoitaa homma kotiin. Perustat toiminimen, mutta pistät toiminnan aloitukseen haluamasi päivämäärän. Jos homma alkaakin aikaisemmin, se tuskin on mikään ongelma.

   Toinen vaihtoehto on perustaa normaalisti ja jättää ilmoittautumatta arvonlisäverovelvollisten ja/tai ennakkoperintärekisteriin. Antaa toiminimen olla ja tekee tarvittavat muutokset vasta sitten kun toiminta alkaa. Toiminimen pitämisestä tyhjäkäynnillä tuskin kertyy kovin kaksisia kuluja. Varmaan joitain kymppejä vuodessa.

   Tai sitten perustat ja pistät toiminnan heti tauolle y6-lomakkeella.

   En tunne tuota hakuprosessia kovin tarkkaan ja jos vaatimus on, että sinulla on toiminimi, mutta sen ei tarvitse olla toiminnassa, niin sitten vaihtoehtoja on useita. Ei missään tapauksessa kannata jättää tuota hakemuskierrosta välistä kun tuo viive on noin hirvittävä. Toiminimen pitäminen tyhjäkäynnillä ei maksa juuri mitään, varsinkaan jos et ole arvonlisäverovelvollinen ja et myöskään ennakkoperintärekisterissä.

  • Wilma

   Reply Reply 21.8.2015

   Pakko viime vuotista sen verran kommentoida, että ottaakseen vastaan normaaleja lääkärin lähetteellä tulevia asiakkaita niin että kela korvaukset hoituu suorakorvauksena, fysioterapeutti tarvitsee vain sopimuksen kelan kanssa.
   Kela järjestää vaikeavammaisten lääkinnällisen terapian hankintana ja tarjouskilpailu käydään neljän vuoden välein (keväällä 2014 sopimuskaudeksi 2015-2018).
   Mitään neljän vuoden välein haettavia lupia ei kelalla tietääkseni ole. Ja tarjouskilpailussa tuskin menestyy yrittäjä, joka ei vielä aio käynnistää toimintaansa.

 • Juha

  Reply Reply 2.2.2014

  Jos toiminimi on perustettu tietylle toimialalle, niin saako samalla toiminimellä tehdä toisen alan töitä?

  • Joo ei siinä ole mitään ongelmaa, ainoastaan jos kyseessä on sellainen siirtymä, että haviteltua toimialaa säätelee laki. Esimerkiksi hyppääminen lapoinnista aivokirurgi-freelanceriksi, tuskin onnistuu mutkitta. Kannattaa ehkä katsoa vähän katsoa sitä millä nimikkeillä tehtyjä hommia sitten laskuttelee. Siitä ei liene haittaa, että ne olisivat edes jotenkin linjassa päätoimialan kanssa.

   Oma toimialani on liikkeenjohdon konsultointi ja sillä on tullut aika monenlaista hommaa tullut tehtyä. Mikä nyt loppujen lopuksi ei ole ”liikkeen johdon konsultoimista” jos oikein ryhtyy saivartelemaan. Nykyään voi ymmärtääkseni laittaa myös toimialaksi ”kaikki lailliset toimialat” jos haluaa pelata varman päälle. Eipähän tarvi sitten turhaa fokusoida liiketoimintaansa.

 • Jenny

  Reply Reply 5.2.2014

  Hei! Kiitos kattavasta tekstistä! Minulla on jo jonkin aikaa ollut haaveena perustaa pieni nettikauppa. Vähän jäi mietityttämään, onko toiminimi pakko perustaa, jos toimintani on pienimuotoista ja harrastelijamaista tavaranmyyntiä omaksi ajankuluksi? En kuvittele tienaavani mitään suuria summia nettikaupallani, kunhan testaan mitä tästä tulee. Miten verotus hoituu jos en perusta toiminimeä? Täytyykö minun ilmoittaa näistä nettikaupan tuloista jotenkin erikseen, vaikka tulot olisivatkin mitättömiä? Vai onko siinä joku raja, minkä jälkeen pitää vasta alkaa maksaa?

  • Moi Jenny!

   Lueskelin hiukan aiheesta ja verottaja taitaa olla sitä mieltä, että kaikista tuloista olisi hyvä maksaa verot. Todennäköistä on, että jos pistät nettikaupan pystyyn ja teet siellä pienimuotoista kauppaa, ei se kiinnosta verottajaa paskan vertaa ja jos päättäisit olla hiljaa asiasta, niin kukaan ei olisi hullua hurskaampi. En tiedä miten tuo verojen tilittäminen menee jos sinulla ei ole ole yritystä ja teet pientä sivukauppaa. Suosittelen, että soitat verottajalle ja kysyt aiheesta, numerot löytyy täältä ja ehkä oikea osasto on Verojen maksaminen ja palauttaminen. Sieltä osaavat sanoa ainakin varmuudella.

   Tiedän, että verottaja alkaa olla tosi kiinnostunut siinä vaiheessa kun liikevaihto ylittää yli 8500 euroa vuodessa, koska silloin ollaan jo arvonlisäverovelvollisuuden puolella. Aikomuksesi ei kuitenkaan tainnut olla mennä ihan noin pitkälle vielä tässä vaiheessa. Tekisin itsekin niin tapauksessasi, että testaisin ensin ideaa ja sitten vasta löisin yrityksen pystyyn jos idea ottaisi tuulta allensa.

   Yksi tapa tehdä tämä olisi pistää kevyt verkkokauppa(Mycashflow, Holvi) pystyyn ja katsoa, että syntyykö myyntiä ja sitten hoitaa alkuvaiheessa rahaliikenne Ukko.fi tai muun vastaavan palvelun kautta. Jos idea saa vielä enemmän vauhtia niin sitten voisi pistää oman lafkan pystyyn.

 • Tiina

  Reply Reply 14.2.2014

  Hei, kiitos mahtavasta tietopaketista! Olin ihan hukassa toiminimen perustamiseen liittyvän byrokratian kanssa, onneksi löysin tämän sivuston! Harkitsen itsenäiseksi jälleenmyyjäksi ryhtymistä (oman työn ohella), nähtävästi toiminimi on siinäkin tilanteessa järkevin vaihtoehto? Liikevaihto on aluksi varmaan aika pientä mutta haaveena on kasvattaa toimintaa ajan myötä.

  • Moikka,

   Kiitos sinulle! Mikäli toiminta on tosi pientä niin harkitsisin aluksi vaihtoehtona myös jotain laskutuspalvelua, kuten Ukko.fi, Eezy jne. Kun toiminta vakiintuu niin perustaisin oman toiminimen tai jopa osakeyhtiön, minkä kautta pyörittäisin toimintaa.

   Omaa yritystä perustaessa toiminimi on ehdottomasti paras vaihtoehto sinulle!

 • Ossi

  Reply Reply 15.2.2014

  Moi,
  kiitos todella hyödyllisistä sivuista. Pari kysymystä on kuitenkin edelleen jäänyt avoimeksi:
  Mitä merkitystä kaupparekisteriin kuulumisella on? Maksaa sen 105e, mutta ei ilmeisesti ole pakko liittyä. Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilla kuitenkin sanotaan:

  ”Kaupparekisteri on virallinen ja julkinen rekisteri yrityksistä. Enemmistön yrityksistä muodostavat osakeyhtiöt ja yksityiset elinkeinonharjoittajat. Yritysten lisäksi kaupparekisteriiin merkitään myös eräät muut yhteisöt, kuten asunto-osakeyhtiöt ja asumisoikeusyhdistykset.

  Rekisteristä saa koko maan kattavat viralliset tiedot yrityksistä.”

  Onko nyt niin, että jos ei tee perustamisilmoitusta kaupparekisteriin, yritystäni ei periaatteessa löydy virallisesti? Voiko tämä jotenkin vaikuttaa esimerkiksi kotitalousvähennykseen?

  Toinen kysymys koskee arvonlisäveroa. Liikevaihtoni jäisi alle tuon 8500 euron, joten minunhan ei tarvitse ilmottautua arvonlisäverolliseksi. Kun kuitenkin ostan arvonlisäverollista tavaraa, jonka sitten asennan asiakkaalle ilman arvonlisäveroa, niin miten se sitten toimii? Enhän silloin voi vähentää mistään tuota tavarasta maksettua arvonlisäveroa, kun en maksa arvonlisäveroa ollenkaan. Jäänkö vain periaatteessa ostossa maksamani arvonlisäveron verran tappiolle? Miten tämä huomioidaan laskussa tai kuitissa?

  Kiitos!

  • Moi Ossi!

   ”Rekisteröinti on tehokkain tapa suojata yrityksen toiminimi.” jos minä en löydä firmaasi kaupparekisteristä, niin alan ihmettelemään, että miksi. En ole koskaan erityisemmin kyseenalaistanut järjestelyä, koska kysymys on pikkusummasta ja mielestäni tuo nimen suojaaminen on ollut riittävän hyvä syy.

   Arvonlisäverokysymykseesi seuraavan verran: Jos et ole arvonlisäverollinen ja ostat itsellesi jotain työkaluja joiden ostohintaan sisältyy arvonlisävero, se on suoraan kulu. Et voi vähentää tuota arvonlisäveroa mistään vaan sinun on maksettava siitä yhtä täysi hinta kuin kuluttajankin. Eli olet oikealla jäljillä kun toteat, että jäät sen verran tappiolle.

   Toki voithan lisätä asiakkaan laskuun hintaa sen arvonlisäveron verran ja tuleehan se siinä takaisin. Samahan se on sille asiakkaalle joka tapauksessa, kun ei sekään niitä alveja saisi mistään vähennettyä. Kuluttajalle ei tee mitään eroa siinä onko hinta 25 € sis alv tai 25€ ilman alv. Sama summa lähtee lompakosta eniweis.

 • Lars

  Reply Reply 1.3.2014

  Terve!

  Mainitset lomakkeen y6 ja toiminnan pistämisen tauolle. Jos pyöritän hyvin pienimuotoista toimintaa palkkatyön ohella ja työttömyys uhkaa, niin voinko pistää toiminimen hyllylle ja saada työttömyyskorvaukset normisti? Onnistuuko jatkaminen sitten ilman uudelleen perustamista jollain kivalla lomakkeella ilmoittamalla?

  • Terve,

   Toiminimen voi pistää hyllylle. Ilmoitusta ei tehdä kaupparekisteriin vaan verohallinnolle. Ilmoitus tehdään muutoslomakkeella (lataa tästä) ja ilmoittaminen on maksutonta. Lomakkeessa on kohta ”toiminnan keskeyttäminen ja lopettaminen”, mikä sinun täytyy täyttää.

   Jos jatkat toimintaa myöhemmin niin teet toiminnan uudelleen aloittamisesta ilmoituksen samalla lomakkeella jälleen verohallinnolle.

   Työttömyyskorvauksista kehottaisin soittamaan omaan te-toimistoon ja ottamaan selvää asiasta suoraan sieltä, koska käytännöt ja tulkinnat voivat vaihdella.

 • JoonaE

  Reply Reply 11.3.2014

  Hei. Tämä kohta oli minulle lukiessani hieman epäselvä.

  ” jos toimialallasi tarvitset tietokonetta ja hankit sen yrityksellesi, se ei lisää tulojasi. Kun se ei lisää tulojasi, voit nostaa elintasoasi riskeeraamatta opintotukirajoja. Oman toiminimeni liikevaihto oli lähempänä 12 000 euroa ja silti, en joutunut tulorajojen kanssa ongelmiin, koska suuri osta tuosta summasta oli myös kuluja.”

  En oikein ymmärrä mitä tässä sanotaan…

  Myös muutama pieni asia jäi itselleni hieman epäselväksi.
  1. Kuinka toiminimellä tienattu raha vaikuttaa opintotukeen ja ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan, jota nyt jonkun aikaa opiskelujeni ohella vielä saan?
  2. Starttirahaa täytyy hakea ennen toiminimen perustamista, mutta starttirahaa myönnetään (?vain?) päätoimisille yrittäjille.
  Tarkoittaako tämä käytännössä sitä: Jos perustan toiminimen opintojen aikana, ja otan vastaan satunnaisesti työtarjouksia(it projekteja), niin en voi saada starttirahaa myöhemmässä vaiheessa, opintojeni päätyttyä kun haluaisin alkaa tekemään täysipäiväistä yrittäjyyttä?

  Kun puhutaan 8500€ alvittomasta rajasta, tarkoittaako tämä sitä:
  1. Tämän jälkeen vasta aletaan maksamaan ALV:ia, vai
  2. ALV:in osuuden määrä nousee kunnes 8500€ jälkeen se maksetaan täytenä, vai
  3. Kun olet tienannut 8500€ niin PAM! maksan ALV:it kaikesta mitä olen laskuttanut.

  Paljon on vielä ymmärtämättä, mutta tästä oli hyvin paljon apua. Kiitos tuhannesti.
  Teksti on ollut hyvin kansankielinen, selkeä ja mukava lukuinen.

  • Moi!

   ” jos toimialallasi tarvitset tietokonetta ja hankit sen yrityksellesi, se ei lisää tulojasi. Kun se ei lisää tulojasi, voit nostaa elintasoasi riskeeraamatta opintotukirajoja. Oman toiminimeni liikevaihto oli lähempänä 12 000 euroa ja silti, en joutunut tulorajojen kanssa ongelmiin, koska suuri osta tuosta summasta oli myös kuluja.”

   Tällä tarkoitetaan sitä, että rahaa voi tulla sisään kuinka paljon vain (liikevaihto), kuhan siitä jäävä tulos (voitto) ei ylitä tulorajoja. Helpoin tapa laskea tulosta on tehdä hankintoja yritykselle.

   Myös muutama pieni asia jäi itselleni hieman epäselväksi.
   1. Kuinka toiminimellä tienattu raha vaikuttaa opintotukeen ja ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan, jota nyt jonkun aikaa opiskelujeni ohella vielä saan?

   Opintotukeen ei mitenkään, jos et tulorajojen kanssa sotke. Ansiosidonnaiseen voi vaikuttaa paljonkin, koska statuksesi on yrittäjä välittömästi kun perustat toiminimen.

   2. Starttirahaa täytyy hakea ennen toiminimen perustamista, mutta starttirahaa myönnetään (?vain?) päätoimisille yrittäjille.
   Tarkoittaako tämä käytännössä sitä: Jos perustan toiminimen opintojen aikana, ja otan vastaan satunnaisesti työtarjouksia(it projekteja), niin en voi saada starttirahaa myöhemmässä vaiheessa, opintojeni päätyttyä kun haluaisin alkaa tekemään täysipäiväistä yrittäjyyttä?

   Kyllä. Ainoa vaihtoehto on ajaa toiminta alas, hakea starttiraha ja sitten laittaa toiminta käyntiin uudestaan.

   Kun puhutaan 8500€ alvittomasta rajasta, tarkoittaako tämä sitä:
   1. Tämän jälkeen vasta aletaan maksamaan ALV:ia, vai
   2. ALV:in osuuden määrä nousee kunnes 8500€ jälkeen se maksetaan täytenä, vai
   3. Kun olet tienannut 8500€ niin PAM! maksan ALV:it kaikesta mitä olen laskuttanut.

   Kun liikevaihtosi pamahtaa yli 8500€, vaihtoehto 3 toteutuu. Se on hemmetin ikävää maksella takautuvasti ja sen kanssa kannattaa olla varovainen.

 • Heli

  Reply Reply 12.3.2014

  Hei!

  Todella hyvää tekstiä toiminimen perustamisesta, kiitos! Teen parhaillaan opiskelutyönä liiketoimintasuunnitelmaa ja perustan siinä ”leikisti” toiminimen. Tästä tekstistä on todella paljon apua, kun mietin mitä kaikkea asiasta pitäisi osata kirjoitella.

  Hauskinta on, että teen liiketoimintasuunnitelmani sillä silmällä, että ehkä joskus jopa oikeasti perustan sen toiminimen ja juuri tämän yrityksen, mitä nyt vain paperilla pyörittelen… Toiminimen perustaminen vaikuttaa melko helpolta ja minun tapauksessani se olisi ehdottomasti viisain juttu.

  Kiitos siis vielä kerran!

  PS. Ajattelin linkittää tämän tekstin siihen suunnitelmaani – sopiiko se? Tarvitsemme siihen lähdeviitteet ja tätä tekstiä käytän joka tapauksessa apunani, mielellään laittaisin kuitenkin työhöni myös linkin tänne.

  • Moikka,

   Kiitos kommentistasi! Toivottavasti innostut todella perustamaan toiminimen. Artikkeliin saa kyllä linkittää!

 • Pasi

  Reply Reply 20.3.2014

  Koska kyselijöitä tuntuu aika-ajoin riittävän, olen vakavissani harkitsemassa omaa harrastustani tukevaa toiminimeä. Muutama asia vielä mietityttää.

  ”Elinkeinotoimintaa varten on pysyvä toimipaikka. Tämä voi olla esimerkiksi omasta asunnosta erillinen liiketila!”

  Voiko toimipaikka olla myös oma kotiosoite (vaikka asun vuokralla)?

  Tuloni päätyöstä on noin 35000e/vuodessa. Sivutoimesta tulot olisivat ensimmäiset pari vuotta käytännössä nolla, koska tuloilla olisi tarkoitus hankkia uutta kalustoa. Nauretaanko minut ennakkoperintärekisteristä pihalle, jos ilmoitan ensimmäisen vuoden voitoksi 0e? 🙂

  Entäs jos jään ensimmäisen vuoden jälkeen tappiolle? Voinko silloin vähentää tappiot ansiotuloistani verotuksessa?

  • Moi Pasi!

   Voi olla oma kotiosoite. Siitä saa vielä 700 euroa tms veroetua, jos sinulla on kotitoimisto.

   Eikä sinua naureta ulos ennakkoperintärekisteristä vaikka tulot olisi nolla. Nimimerkillä kokemusta on.

   En ole varma tuosta ansiotuloista vähentämisestä, mutta ymmärtääkseni voit ainakin vähentää ne seuraavan tilikauden voitosta.

 • Ile

  Reply Reply 14.4.2014

  Kerrankin TODELLA LOISTAVAA ja maanläheistä kirjoittelua, tästä on todella hyvä jatkaa suunnittelua kohti yrottäjyyttä 🙂

 • Twainffs

  Reply Reply 29.4.2014

  Hei.

  Kiitos hienosta tietopaketista. Mietin tässä vain simppeliä sivutoimintaa itselleni toiminimen kautta. Jos sivutoiminta perustuisi rahan lainaamisesta onnistuuko se toiminimen kautta vai ihan yksityisenä henkilönä? Mahdollisesti toiminta olisi myös täten luvanvaraista elinkeinoa? Kiitos mahdollisesta vastauksesta ja ajasta.

  • Hei,

   Kiitos kommentistasi! Toki rahaa voi lainata myös yksityishenkilönä ja tiettyyn pisteeseen asti se on verotonta, minkä jälkeen se astuu pääomaverotuksen piiriin.

   Lainaamisen/vippien ympärillä ei ole bisnestä tehty, joten oma osaaminen/tietopääoma on vähäistä sen ympärillä. Uskon, että tiettyjä sääntöjä sen ympärillä on joka tapauksessa, joten suosittelen ottamaan yhteyttä esimerkiksi Yritys-Suomen puhelinpalveluun: 0295 020 500

 • Lourenco Martins

  Reply Reply 8.5.2014

  Kiitos upeasta sivusta! Sain todella paljon tärkeää tietoa ’vasta-alkajana’. Kiitos todella paljon! 🙂 Hyvin ja selkeästi kirjoitettu….

 • Matti

  Reply Reply 8.5.2014

  Hei. Sellaista kysyisin että jos minulla on ulosotto velkaa perkuleesti mistä ulosottovirasto ottaa joka palkastani kolmanneksen suoraan pois. Ottaako se saman jos pistän toiminimen pystyyn ja laskutan palkkani???? Vai onko siinä joku suoja ettei tätä tapahtuisi. Tai jos pistän oman myymälän pystyyn mistä saan tuloni vakituisesti etten laskuta ketään niin viekö ulosotto toiminimellä tienaamasti rahasta myös kolmasosan tai jopa enemmän jos tulot nousevat kk paljon.

  • Moro,

   Meillä ei ole omaa kokemusta aiheesta, joten suosittelen kilauttamaan paikalliseen ulosottovirastoon ja varmistamaan käytäntöjä. Mikäli perustat toiminimen niin ilmeisesti silloin toimitaan asian suhteen näin: http://www.oikeus.fi/ulosotto/fi/index/velallisenaulosotossa/elinkeinotulonulosmittaus.html

   Oma yritys (myöskään toiminimi) ei siis tuo mitään suojaa ulosottoa vastaan.

   • Matti

    Reply Reply 9.5.2014

    Kiitos vastauksesta mutta täytyypi mennä kyselemään. Mielessä ollut pitkään yrityksen perustaminen mutta kun en ole aikaiseksi saanut kysellä moisia asioita. Ehkäpä otan itseäni niskasta kiinni ja ryhdyn toimeen. Sivut olivat erittäin mielenkintoista luettavaa ja ymmärrettävää.

 • Kimmo

  Reply Reply 10.5.2014

  Moi,

  kiitos hyödyllisistä sivuista.

  Minulle jäi mieleen yksinkertainen kysymys mihin tuntuu olevan yllättävän hankalaa saada netistä vastausta (tai sitten en vain osaa). Jos saisin työnantajalta 20€/h bruttopalkkaa, niin kuinka paljon toiminimellä tulisi suunnilleen laskuttaa jotta päästäisiin samaan rahamäärään?

  • Moi Kimmo!

   Jos kyseessä on bruttopalkka josta ei ole vähennetty mitään eläkemaksuja yms, niin ihan käypä nyrkkisääntö on, että laskuta tuplana tuo summa alveineen. Eli laskutetun summa olisi hyvä olla luokkaa 40€ sis alv. Siitä jää arvonlisäveron jälkeen 32,25 tungettavaksi kaikenlaisiin elämaksuihin ja ennakkoveroihin ja käteen pitäisi jäädä jotain samaa luokkaa kuin tuosta kahden kympin bruttopalkasta.

   Ehkä pelaisin varman päälle ja laskuttaisin 40€ + alv. En tiedä minkälainen järjestely teillä tulee olemaan, mutta kannattaa miettiä myös sitä, että pystytkö tekemään normaalia viikkotuntimäärää laskutettavana työnä. Palkkatöissähän raha saattaa juosta vaikkei tekisi mitään ja se ei välttämättä pidä yrittäjänä enää paikkaansa. Jos tunteja kertyykin yhtäkkiä vähemmän, niin palkkasi myös ottaa iskua siitä.

   Ei muutaku onnea matkaan.

   • minä

    Reply Reply 15.6.2015

    Voisitko selittää tämän auki? En ihan ymmärrä, miksi toiminimellä laskutettaisiin noin valtavasti enemmän. Miksi toiminimellä pyrittäisiin summaan josta käteen jää 20€ jos se palkkatyössä olisi vasta bruttotulo ja todellinen käteenjäävä paljon pienempi? Oliko tässä jotain ”yrittäjälisää” huomioitu vai miksi näin?

    • minä

     Reply Reply 15.6.2015

     Sain tästä käsityksen että toiminimellä työskentelevä on työnantajalle kalliimpi vaihtoehto kuin palkkatyöläinen. Ja aika merkittävästikin. Menikö mulla ajatus metsään?

     • Meitsi

      Reply Reply 16.7.2015

      Morjensta!

      Heti alkuun kiitokset. Tosi hyvä paketti ja järkevästi selitetty!

      Ja sitten asiaan:
      Oma (mahdollinen, vaatii lisäselvittelyä) skenaario on, että työskentelen alihankintana asiakkaalla toimihenkilön(insinööri) tehtävissä. Olen harkinnut, että jos mahdollisesti ”jättäisin” tämänhetkisen työnantajan välistä pois ja siirtyisin suoraan toiminimellä tekemään asiakkaalle näitä samoja nykyisiä hommia. Olettaen, että asiakkaan puolelta homma olisi ok, niin seuraavat kysymykset tulee mieleen:

      1. Mahdollisesti joskus tekisin muillekkin asiakkaille töitä, mutta lähivuosina olettaisin tekeväni vain tälle yhdelle. Tämä, ellei tule jotain lomautus ja/tai säästörumbia, jolloin osan päivästä voisi toisaalla ja osan toisaalla työskennellä TAI jos jollekkin voi tehdä iltaisin/viikonloppuisin myös. Vähän jännittää verottajan suhtautuminen asiaan, että olenko palkkatyöläinen vai yrittäjä…

      2. Ajattelin joka tapauksessa perustaa toiminimen, JOS joskus tulisi jotain pientä, jota voisi laskuttaa palkkatyön ohella. Myöskin olisi Y-numero valmiina, jos tämä ylhäällä esittämäni skenaario toteutuisi ja laskuttamisen&työskentelyn suoraan voisi aloittaa heti. Kysymykseni tässä on, että miten ensin perustan toiminimen ja jätän sen ”käymistilaan” ilman tuloja ja ajan X kuluttua käynnistän usean kilon kuukausilaskutuksen? Laitanko Y3-lomakkeeseen arvioidut tulot 0 euroon? Rekisteröidynkö valmiiksi arvolisäverolliseksi, mutta arvioiduksi tuloksi 0 euroa? Teenkö sopimuksen synnyttyä verotoimistoon muutosilmoituksen, jossa kerron vuosituloni muuuttuvan pikkusummista yli 50k€/y ? Suomeksi sanottuna miten toimin, että minulla on toiminimi ilman toimintaa ja joka on kuitenkin sormia napsauttamalla valmis +50k€/y laskutukseen?

      Jos hommat menee putkeen, laskutus olisi lähempänä 100k kuin 50k, mutta en silti haluisi muita yhtiömuotoja harkita 😀

      • 1. Niin. Käytännössä jos homma vaikuttaa työsuhteelta niin se sitten lasketaan työsuhteeksi. Helpoin tapa välttää tämä on myydä jotain palvelukokonaisuutta työnantajalle ja koittaa laskuttaa jotain muitakin tahoja edes vähäisen. Jos homma on sitä, että laskutat tuntipohjaisesti yhtä asiakasta, niin sitten se on verottajan mielestä työsuhde ja kohta saat tehdä lisäselvityksiä ihan helvetisti (luulisin)

       2. Laitanko Y3-lomakkeeseen arvioidut tulot 0 euroon? Kyllä
       Rekisteröidynkö valmiiksi arvolisäverolliseksi, mutta arvioiduksi tuloksi 0 euroa? Kyllä. Ja laita ilmoituskautesi yhteen vuoteen. Muuten joudut joka kuukausi ilmoittamaan, ettei ole tullut alvia maksettavaksi
       Teenkö sopimuksen synnyttyä verotoimistoon muutosilmoituksen, jossa kerron vuosituloni muuuttuvan pikkusummista yli 50k€/y? Jos haluat. Tai sitten vaan makselet veroja oma-aloitteisesti sen verran kun pitää. Seuraavana vuonna verotuksesi kuitenkin arvioidaan edellisen vuoden tulojen perusteella

       Suomeksi sanottuna miten toimin, että minulla on toiminimi ilman toimintaa ja joka on kuitenkin sormia napsauttamalla valmis +50k€/y laskutukseen? No perustat sen ja arvioit kaiken nollaan. Laitat ilmoituskaudeksi (voi muistaakseni tehdä nykyään y3-lomakkeessa, mutta toinen vaihtoehto on tehdä se erikseen 4071 lomakkeella) yhden vuoden niin sitten ei tarvi joka kuukausi olla ilmoittamassa, ettei alvia ole suuntaan tai toiseen.

 • Pena

  Reply Reply 18.5.2014

  Moikka!

  Olen perustamassa yritystä pelialalle josta ensimmäisinä vuosina ei ole rahaa tulossa euroakaan. Miten verotusasiat mahtavat sujua? Hankintoja pitää tehdä ja opiskelijana olisi mukava, jos saisi edes sen alvin verran ”alennusta”. Voinko kuitenkin alvin vähentää vain tekemästä tuotosta?

  Eli en voi ostaa 1000e laitteita ja lisenssejä joita tarvitsen ja saisin niistä ”takaisin” itselleni 240e?

  Saanko sen takaisin vain jos olen myynyt palvelujani, joiden tuoton verotuksesta voin vähentää 240e?

  • Moi Pena!

   Ymmärtääkseni valtio palauttaa tuon miinusalvin sinulle verotilille. Sillä voi sitten maksella niitä arvonlisäveroja mitä tulevaisuudessa on velkaa verottajalle. En muista ihan tarkkaan, että toimiiko se ihan noin, mutta saat alvit kyllä hyödynnettyä tavalla tai toisella.

 • Taina

  Reply Reply 2.6.2014

  Hei, kiitokset kattavasta ja varsin ymmärrettävästä tietopaketista.
  Harkinnassa on perustaa toiminimi (aluksi päätoimen oheen)ja tässä sivunne ovat olleet hyvänä tukena. Päätoimialan valinntaan liittyvään kysymykseen en ole löytänyt vastausta. Energiahoidot ja elämänhallintaan liittyvät valmennukset/konsultoinnit olisivat minun alueeni. Valtaosa vastaavista toiminimistä käyttää tuota Muu terveyspalvelu -toimialaa.
  Tilastokeskuksen määrittelyssä mainitaan, että Tähän luokkaan kuuluvat potilaiden hoitoon oikeutettujen, muiden kuin luokkiin 86101- 86904 luokiteltujen, terveydenhoidon ammattihenkilöiden antamat palvelut.
  Tulkitsen tämän siten, että ammattitutkinto terveydenhoidon alalta vaaditaan.

  Vinkit toimialavalintaan vastaanotetaan ilolla:)
  -Taina-

  • Moi Taina!

   Ei sillä toimialalla ole loppujen lopuksi niin suurta merkitystä. Asiakkaat näkee sitä tuskin mistään muualta ku ytj:stä. Iske vaikka Muu liikkeenjohdon konsultointi toimialaksi. Valmennus ja konsultointibisnes on muutenkin sellainen villi-länsi, että sinne mahtuu monenlaista toimintaa.

   Minusta tuo muu terveyspalvelu vaikuttaa myös hyvältä
   http://www.stat.fi/meta/luokitukset/toimiala/001-2008/86909.html

 • Jaana

  Reply Reply 3.6.2014

  Moi

  Perustin toiminimen pari kk sitten , toimialana tekstiilien myynti ja -painatus. Ensimmäinen kk pyöri hyvin, kun ehdin tehdä tulevaa kauppaa jo ennakkoon. Kävin ennen perustamista neuvottelemassa yritysneuvojan kanssa. Siellä arvioitiin mahdolliset liikevaihdot ja sen perusteella tiedot ilmoitettiin ennakkoverorekisteriin. Olen myös alv-velvollinen. Otin tarvittavat vakuutukset, yel ym. Nyt kun toinen kk on takana, ja etupäässä olen keskittynyt logoni, käyntikorttien, mainosmaterialin, tekstiilien mallikappaleiden hankintaan ym. suunnitteluun ja toteutukseen, ja varsinainen kaupankäynti on ollut ”telakalla” Tarjouksia on pitkin ”kyliä” mutta ne odottavat vielä päätöksiä. Mutta yrityksen kulut juoksee koko ajan. Yel ja ennakkovero jo itsessään tekevät lähemmäs 700€ /kk… Nämä velvoitteet ja alv pitäisi maksaa kuukausittain. Starttiraha on minulle myönnetty, mutta jollakin sitä ruokaakin pitää ostaa. Kysynkin nyt, että onko minulla nyt näin jälkikäteen mahdollista muuttaa arvioita tuloistani loppuvuodeksi, ja näin saada ne inhimillisiin rajoihin, samoin tuo yel-vakuutus. Toivon, että mainonnan kautta toiminta saadaan pyöräytettyä käyntiin, mutta näin alkuun ennakot on kyllä isoja, ja kylmä hiki valuu selkää pitkin kun maksupäivät lähenee. Mitä tekisit?

  • Moi Jaana!

   Sulla on vähä just sellanen tilanne mistä yleensä varoittelen yrittäjiä 🙂 Kiinteitä kuluja ei kannata hakata tappiin ensimetreiltä ku ne tulee varmasti, tulot ei. Tai tulot tulee viiveellä. Moni firmahan ei mene nurin sen takia, etteikö toiminta olisi kannattavaa. Ne menevät nurin sen takia, että kassasta loppuu raha.

   Onneksi voit muuttaa noita arvioita vielä.

   Ei muutakun yhteyttä verottajaan ja pudottaa arvioituja tuloja reilusti. Itsehän olen pitänyt tuloksen melko lähellä nollaa jokaisena toiminnimeni toimintavuonna ja sitten täydentänyt tarvittaessa loppuvuodesta maksuja. Toki tämä tarkoittaa, että rahaa pitää olla täydentämiseen.

   Sama homma tuon Yellin kanssa. Soittoa kirjanpitäjälle jos sellainen on, että tästä eteenpäin maksetaan vähemmän. Niitä mitä olet maksanut et saa ymmärtääkseni takaisin.

   Toinen vaihtoehto olisi hakea pientä lainaa jolla paikkaisi kassakriisiä, mutta mieluummin pienentäisin noita arvioita, koska se ymmärtääkseni onnistuu. Ei kannata tehdä konkurssia sen takia, että maksaa valtiolle veroja tuloista mitä ei vielä ole ja itselleen valtavaa eläkettä, jota ei välttämättä koskaan saa penniäkään takaisin 🙂

   Onnea matkaan

 • Maija-Liisa Piri

  Reply Reply 12.6.2014

  Voi kiitos paljon hienosta ja valaisevasta ohjeistuksesta! Vielä on noviisilla paljon ihmettelemistä, kuten:

  – mikäli teen hommaani (tanssin ohjausta) miltei pelkästään työn ilosta ja laskutan about kulukorvausten verran mihin verotuskategoriaan mahdan kuulua? Täytänkö Y3 lainkaan tai miltä osin?

  – onko veroilmoituksen laadinta-aika jotenkin yhteydessä toiminta-aikaan?

  -mitä jos toimintaa onkin joskus kesäaikana, vaikka rajasin sen pois toimintakaudesta?

  T. Maikku

  • Eiköhän noi kulukorvaukset saa upotettua myös johonkin henkilökohtaiseen verotukseenkin. Ei tarvitse sen takia toiminimeä perustaa. Jos sinulla olisi toiminimi, tekisit normaalin matkapäiväkirjan ja merkkaisit siihen kilometrir ylös. En oikeen tiedä miten se toimii, jos sinulla ei ole mitään tuloja? Se voi olla, että asia näyttää verottajan silmissä joltain muulta kuin liiketoiminnalta. Tosin sitä en tiedä miltä muulta.

   Mun suositukseni olisi, että laskuttaisi myös opetuksesta jotain. Vaikka edes pienen summan. Se asiakkaalle monesti helpompaa, kun voi maksaa jotain palveluksistasi. ”Kiitollisuudenvelka” on sellainen tila, mitä osa koittaa välttää ja asia ois helpompi vain kuitata rahalla pois päiväjärjestyksestä.

   Veroilmoituksen laadinta-ajalla ei taida olla mitään tekemistä toiminta-ajalla, joten sitä ei tarvitse ottaa huomioon.

   Kai tuosta poikkeamasta raportoiminen riittäisi verottajalle. Miksi sitä toiminta-aikaa kannattaisi rajata? Tai ylipäätään edes perustaa toiminimeä tässä tapauksessa?

 • Ida

  Reply Reply 13.6.2014

  Moi, kiitos selkeistä ohjeista!

  Olen opiskelija toivottavasti ensi syksystä (2015) alkaen, tämä vuosi pitäisi tehdä töitä ja lukea pääsykokeissin. Teen kuitenkin silloin tällöin (pari kertaa vuodessa) taitto hommia puolitutuille ja mietin toiminimen perustamista, koska heidän olisi helpmpi laskuttaa työstäni kuin maksaa palkkaa. Tulot jäisivät siis alle 1000 euroon vuodessa ja toiminta olisi hyvin satunnaista.

  Kannattaako yrityksen perustaminen ylipäätän ja pitääkö toiminta laittaa aina jäihin kun ei pariin kuukauteen ole mitään hommia, vai voiko pitää toiminnassa ”tyhjänpanttina”? Ja kannattaako tällaisessa tapauksessa ottaa yriytkselle oma tili?

 • Aulis

  Reply Reply 23.6.2014

  Varsin valaiseva artikkeli, kiitos siitä! Muutama kysymys jäi mieleen.

  Voiko ilmoittautua ALV-velvolliseksi, vaikka liikevaihto olisikin alle 8500 € vuodessa? Ja palauttaako tällöin valtio maksetut arvonlisäverot?

  Olenko ymmärtänyt oikein, että jos/kun perustan toiminimen nyt kesällä ja ilmoittaudun ennakonperintärekisteriin, ilmoitan sinne vain loppuvuoden voittoennusteen? Ja ensi vuodeksi voin syksyn kokemuksen perusteella ilmoittaa uuden voittoennusteen?

  Miten verojen takautuva (lisä)maksu vuoden lopussa tapahtuu? Tuleeko verottajalta lasku?

  • Moi Aulis!

   Voit ilmoittautua alv-velvolliseksi vaikka liikevaihto olisikin alle 8500€. Valtio palauttaa maksetut arvonlisäverot sinulle, tosin jos ilmoituskautesi on yksi vuosi, silloin arvonlisäveroa ei tarvitse edes siirtää verottajalle missään vaiheessa. Ilmoituskauden pituus tarkoittaa sitä väliä, milloin maksat alvisi. Se voi olla kuukausittain, neljännesvuosittain tai kerran vuodessa, jos liikevaihtosi on alle 22500. Jos maksat arvonlisäveron kerran vuodessa, vuoden lopussa vaan todetaan, että alvi menisi palautukseen ja raha ei lähde tililtäsi missään vaiheessa. Se muuttuu tosin ylimääräiseksi firmasi tulokseksi ja se taas nostaa ennakkoveron määrää jonkin verran.

   Jos perustat toiminimen nyt, ilmoitat sinne tilikautesi voittoennusteen. Jos teet yksinkertaista kirjanpitoa, niin silloin tilikauden on pakko päättyä vuoden vaihteessa, mutta muuten se voi päättyä mihin aikaan vuodesta vaan. Ensimmäinen tilikausi voi olla 6 – 18 kuukautta. Eli ilmoitat sinne verottajalle tilikautesi voittoennusteen. Vuoden vaihtumista ei tarvitse ottaa huomioon, paitsi jos teet yksinkertaista kirjanpitoa.

   Verottajalta ei tule täydennyksestä erikseen laskua jos hoidat sen ajoissa. Tai sitten tulee, mutta minulla ei ole aiheesta kokemusta kun olen täydentänyt veroni aina oma-aloitteisesti. Kirjanpitäjäsi kyllä neuvoo mihin summa pitää maksaa ja maksun määrän voit tarkistaa verottajan laskurilla. Ohjeet löytyvät tästä artikkelista toiminimen ennakkovero. Summa piti ehkä maksaa omalle verotilille, mutta nyt en ole täysin varma aiheesta. Eniweis, siirrät oikean summan rahaa firmasi tililtä verottajan tilille. Jos et ole varma paljonko, niin voithan aina heittää ylimääräistä ja odottaa sitten palautuksia.

   Ehkä näistä kommenteista saat lisää kaaosta elämääsi 🙂

 • Jenni

  Reply Reply 3.7.2014

  Hei!

  Itselle jäi hieman epäselväksi tuo perustamisen ”nopeus”.. Eli kun kirjoitat, että laskuttamisen saa aloittaa heti kun y-tunnuksen saa käteen ja kuitenkin myöhemmin, että n.18 päivää joutuu odottelemaan papereita ja sitten polkaisee toiminnan käyntiin.. Eli kun itselläni on juuri nyt tiukka aikaraja saada oma toiminimi pystyyn ja starttirahaa olen hakemassa vasta loppukuusta (sen päätös on kuulemma nopea) ja jo heti seuraavalla pitäisi olla yritys pystyssä niin onko tämä mahdollista vai ei?

  • Jenni

   Reply Reply 3.7.2014

   Niin ja siis alani on eläinten trimmaaminen eli tarkoitin tarkemmin sitä, että voinko ottaa asiakkaita vastaan ennen noiden papereiden ssapumista? 🙂

  • Moi Jenni!

   Vasta sitten saat ne paperit käsiisi ja yrityksesi nimet yms. on varmistuneet. Toiminnan voit aloittaa jo ennen lappujen saapumista, y-tunnus pysyy kuitenkin samana. Käytännössä voit aloittaa myymisen heti kun tiedät y-tunnuksesi.

   Mutta! Jos haet starttirahaa perustamisen jälkeen et voi ymmärtääkseni saada sitä, koska toimintasi on jo alkanut. Perustaa voit aikaisemmin, mutta sitten toiminta pitäisi aloittaa vasta myöhemmin. Toiminnan aloittamispäivämäärä laitetaan myös y3-lomakkeeseen ja perustaminen ja toiminnan aloittaminen voi tapahtua eri aikoina.

   Voit aloittaa asiakkaiden vastaanottamisen ennen lappujen saamista, mutta minusta se tarkoittaa, ettet saa sitten starttirahaa. Starttirahasta pitäisi olla ensin päätös ja vasta sitten aloittaa yritystoiminta.

   Tuosta kannattaa olla yhteydessä te-toimistoon. On ikävää jos starttiraha jää saamatta pikkuasioiden takia.

   • Jenni

    Reply Reply 6.7.2014

    Joo, tuli näköjään kirjoitettua hyvää suomea tällä tabletilla 🙂
    Starttirahan olen siis hakemassa ennen tätä. Starttirahan hakeminen jää vaan niin viimetinkaan ennen aloittamista niin on tärkeää, että saan heti toimia eikä tarvitse odottaa niitä lappuja. On siis tiukka deadline saada ennen elokuuta yritys pystyyn ja te-toimistoon aika vasta loppukuusta..
    Mutta.. Kiitos vastauksesta, se on juurikin sitä mitä toivoin kuulevanikin! 🙂

 • Sirene

  Reply Reply 8.7.2014

  Hei!

  Ensin kiitokset selkeästä tietopaketista! Pari oleellista juttua olisi vielä itselleni epäselvää.. Osaisittekohan auttaa?? 🙂

  Elikkäs jos perustan toiminimen ja myös mieheni tekee töitä sen kautta, niin miten silloin tapahtuu verotus? Maksanko minä hänen tekemästään työstä verot, ikäänkuin omista tuloistani? Vai miten työ näkyy hänen veroissaan? Entäpä pakolliset eläkemaksut?
  Teen itse työtä myös muualla kuin yrityksessä. Ja mietin vaan, kuinka korkeaksi veroprosenttini nousee jos mieheni tekemät työt vaikuttavat siihen?

  Kiitos jo etukäteen!

  • Moi Sirene!

   Jos toiminimi on sinun, niin siinä tapauksessa miehesi voi tehdä sinulle töitä verokortilla tai laskuttaa sinua laskutusosuuskunnan kautta. Palkanmaksu tapahtuu normaalisti työnantajana ja miehesi on sinulle työntekijä. Miehesi palkka on sitten firmallesi kulu ja se vähentää tulosta, joka taas pienentää sinun verotettavaa tulostasi. Miehesi maksaa verot tuloistaan normaalisti.

   Toki niinkin voisi tehdä, että kaikki raha maksetaan sinulle ja annat sitten siitä miehellesi osan, mutta sitten sinun henkilökohtainen verotuksesi nousee tosi korkeaksi ja molemmat häviävät. Varsinkin jos teet sivussa vielä muita töitä. Tämä on varmaan myös lain puolesta vähän harmaata aluetta.

   Keskustele asiasta kirjanpitäjäsi kanssa ja hän neuvoo miten asian kanssa toimitaan.

 • Sirene

  Reply Reply 11.7.2014

  Kiitos vastauksesta!

  Vero.fi-sivulta lainattua:
  ”Puolisolle ei voi maksaa palkkaa. Jos puoliso työskentelee yritystoiminnassa, yritystulo voidaan jakaa puolisoiden kesken. Tämä tieto tulee ilmoittaa veroilmoituslomakkeella (lomake 5).

  Pääomatuloksi katsottu osuus yritystulosta jaetaan puolisoiden kesken niiden osuuksien mukaan, jotka puolisoilla on elinkeinotoimintaan kuuluvaan nettovarallisuuteen. Ansiotulo-osuus jaetaan puolisoiden kesken heidän työpanostensa suhteessa. Muun selvityksen puuttuessa jaetaan sekä ansiotulo-osuus että pääomatulo-osuus puolisoiden kesken tasan.”

  Tuosta siis ymmärtää että puolisolle ei voi maksaa palkkaa. Mutta täytyypä kysellä lisää kirjanpitäjältä. Eiköhän se sitten selviä..

  • Jaahas. Tässähän oppii itsekin uutta.

   Olet oikeassa, ei sille puolisolle sitten voi oikeen maksaa palkkaa. Kysy siltä kirjanpitäjältä miten tuo käytännössä menee, sitähän varten he ovat.

   Jos saat asiasta vielä lisätietoa, niin heitä kommenttia tulemaan. Se varmasti hyödyttäisi myös muita lukijoita 🙂

 • Sebastian

  Reply Reply 24.7.2014

  Hei!
  Minulla olisi kysymys siirtämisestä voitot tulevaisuuteen toiminimessä. Olen opiskelija, elikkä en saa ansaita liian paljon tai muuten menetän opintotuen. Minulla on jo vakituinen työpaikka opintojen ohella jossa ansaitsen jo sen 11000 mikä saa ansaita ja kuitenkin saada opintotukea.

  Elikkä jos minä perustan toiminimen, voisin toki yrittää olla saamatta ollenkaan voittoa siitä, mutta eihän nyt se ole tarkoitus. Jos siitä kuitenkin kertyisi voittoa, voiko sen jotenkin siirtää eteenpäin, siihen saakka kunnes olen valmistunut? Osakeyhtiössä voisin tietenkin vaan olla ottamatta voittoa ja palkkaa ja pitää ne rahat osakeyhtiössä. Voiko siis saman tehdä toiminimessä?

  Terveisin,
  Sebastian

  • Moi Sebastian! Osan palkasta voi jyvittää seuraavalle tilikaudelle ”toimintavarauksen avulla”. Jos tietää, että esimerkiksi tänä vuonna tulosta tulee 50 000, mutta ensi vuonna ei yhtään niin 30% tilikauden aikana maksetuista palkoista voi maksaa seuraavalla tilikaudella.

   Toi nyt ei vaan onnistu hirvittävän hyvin, koska et voi nostaa sitä palkkaa yhtään tai muuten noi tulorajat ylittyvät. Vaihtoehdot taitavat olla, että alat laskuttamaan myös nykyistä työnantajaasi toiminimen kautta tai sitten perustat vain sen osakeyhtiön. Sinnehän voi jättää rahaa lojumaan, mitä nyt yhteisövero syö 20% tilikauden päättyessä potista.

 • Petri

  Reply Reply 24.7.2014

  Moro!

  Meillä on sivutoiminimi tällä hetkellä ja katsotaan voiko siitä tulla päätoimi jossain kohtaa kun kysyntää tulee tarpeeksi.
  Toiminimi on vaimon nimissä.
  Ei taida onnistua sellainen mitenkään, että vaimo jäisi vuorotteluvapaalle saaden täyden vuorottelutuen ja tehdä tätä sivuhommaa että voisi panostaa siihen täysillä ja katsoa mitä tuo tullessaan?

  Kiitos vastauksesta etukäteen.

 • Saara

  Reply Reply 27.7.2014

  Hei! Olisin kiitollinen vastauksesta, onko mieheni kanssa ideoima ajatus mitenkään kannattava kaikkien maksujen jälkeen? Jos ostaa noin 210 000 e rakennuksen, jonka remonttikustannukset on laskettu jo summaan, tekee omalle perheelle asunnon + kaksi vuokra-asuntoa. Omaa vuokraa maksettaisiin noin 700 e kk + vuokratuloja tulisi noin 1300 e kk. Perustaisimme toiminimen, jonka alla ostaisimme rakennuksen, remontoisimme ja vuokraisimme. Tulot menisivät toiminimen alle. Maksaisimme joka kk palkkaa mm kiinteistöhuollosta ja kirjanpidosta itselle. Ammattitaitoa on, mutta tietenkin rakennuskuluja ja työkaluja joitain joutuisi ostamaan, ja myös tietyt lainvaatimat työt täytyy teettää oikealla ammattilaisella. Olemme myös päätoimisesti muualla töissä toisen työnantajan listoilla, joten tämä olisi sivubisnes. Kiitos vastauksesta.

  • Moi Saara!

   Noh, asiaan on mahdotonta sanoa mitään kun en tiedä kaikkia lukemia ja vaikka tietäisinkin, en osaisi silti sanoa asiaan kauheasti. Sen verran olen asuntosijoittamiseen kuitenkin perehtynyt, että se voitto tehdään aina ostovaiheessa. Mitä halvemmalla saa hankittua itselleen sen paremmaksi vuokratuoton voi saada.

   Enkä tiedä onko toiminimi myöskää kovin varma ratkaisu tuommosen asuntobisneksen pyörittämiseen. Ehkä perustaisin osakeyhtiön hommmaa varten, niin sitten rahaa voisi ottaa ulos tarvittaessa tai sen voisi jättää myös makaamaan firmaan tilikauden päätyttyä.

   Tuossa pitää melkoinen määrä matematiikkaa ja muuttujia pyörittää, että optimaalisimman tavan ottaa ”rahat ulos” löytää. Asuntojutuista saa myös yksityishenkilönä jotain verohelpotuksia yms jotka pitää myös ottaa huomioon.

   Ainoa suositus mitä uskallan tässä vaiheessa antaa on, että ottakaa yhteyttä johonkin sellaiseen tyyppiin joka on tehnyt asuntosijoittamista ja ymmärtää yrittämisestä myös jotain. Marko Kaarto voisi olla yksi vaihtoehto.

 • Marko

  Reply Reply 6.8.2014

  Hei! Muutama nopea kysymys toiminimen perustamiseen liittyen.

  Tekstissä mainittiin että toiminimelle voi ottaa tavallisen pankkitilin. Voinko siis avata tilin yritykselleni oman henk. koht. tilin rinnalle? Kysyn tätä siksi, koska pankkini tiliehdoissa lukee että tiliä ei tulisi käyttää elinkeinotoimintaan, ja että pankilla on oikeus sulkea tili jos tämä huomataan. Yritystili vaikuttaa kuitenkin turhan kalliilta näin pienessä liiketoiminnassa. Miten käytännössä yleensä toimitaan?

  Lisäksi haluaisin kysyä kirjanpidosta. Onko verkkokauppiaan pakko pitää kahdenkertaista kirjanpitoa? En harjoittaisi toiminimen kautta muuta liiketoimintaa eikä minulla olisi erillistä liiketilaa, ainoastaan verkkokauppa.

  Kiitos vastauksista jo etukäteen.

  • Moi Marko!

   Voit avata tavallisen pankkitilin, mutta en sitten tiedä oikein tuosta sulkemisesta jos sitä käyttää elinkeinotoimintaa. Ainakin itse käytän omaa tiliäni ja ei siinä ole mitään ongelmaa. Pankki haluaa varmaan uhkailla moisella toimenpiteellä, että saisi sinusta yritystiliasiakkaan. Ne kun ovat paljon kalliimpia. Jos tililtä saa verkkotiliotteen ulos, et tarvitse oikein muuta. En kyllä ymmärrä millä ne noita tarkistelisi. Ainahan voit myös skipata perinteisen pankin ja käyttää holvia. Se voisi olla voittajan ratkaisu kun kyseessä on verkkokauppa kaiken lisäksi. Tutustu palveluun tästä linkistä https://holvi.com/

   Mielestäni ei ole pakko pitää kaksinkertaista kirjanpitoa. Tai en ainakaan tiedä miksi pitäisi. Tämä kannattaa ehkä varmistaa vielä joltain kirjanpitäjältä.

 • Petri

  Reply Reply 12.8.2014

  Moi!

  Olisin tiedustellut toiminimeen liittyvästä km korvaus asiasta kun on vähän sekavaa kun toinen sanoo sitä ja toinen tätä.

  Eli jos työajoa tulee omalla autolla yli se 50% niin voiko sitten laittaa omaan verotukseen kuitenkin kaikki km mitä vuoden aikana tullut?

  Esim kaverini, joka hommasi itselleen pakun ja ajelee sillä koko ajan työajoa niin voiko hän myös laittaa omaan verotukseen kaikki km?

  Kiitos vastauksesta!

  • Jos työajoa tulee yli 50% niin silloin autosta laitetaan sen reaalikulut kirjanpitoon. Eli bensakuitit, remontit, vakuutukset yms. Auton lasketaan olevan liiketoiminnan käytössä pääasiallisesti ja silloin kilometrikorvaukset lentävät pois kuvioista. Toiminimiyritys ja henkilö ovat sama asia, niin henkilökohtaiseen verotukseen ei voi lisätä kilometrikorvauksia vielä noiden auton reaalikulujen jälkeen. Se auto on firman auto ja ei silloin saa sen käytöstä kilometrikorvauksia. Muuten se olisi silloin kaksinkertainen verohyöty ja en usko, että verottaja olisi siitä hirvittävän innoissaan.

   • Petri

    Reply Reply 13.8.2014

    Moi!

    Kiitos vastaukessta. Tuon käsityksen olen itsekin saanut että menee noin.

    Ihmettelen kummasti kaveriani, jolla myös toiminimi niin oli tilitoimisto sanonut, että kaikki kilsat (0.43e/km) saisi laittaa henkilökohtaiseen verotukseen. Ja kun se ajaa sillä pakulla pelkkää työajoa.

 • Milla

  Reply Reply 21.8.2014

  Moi! Kiitokset kansantajuisesta asioiden selvityksestä! Tällaista kuitenkin kysysin: edustan kotihoidontukeni lisätienesteiksi erästä kotimyyntiyritystä ja myyntini saattaa ylittää tuon 8500e:n rajan tänä vuonna. Lisäksi olen suunnitellut alkavani edustaa myös toista kotimyyntiyritystä,ja he vaativat konsulentilta toiminimen. Mutta siis, onko nyt niin, että voin ilman yrityksen perustamista ilmoittautua ALV-velvolliseksi ja jotenkin yksinkertaisesti hoitaa tämän homman, vai pitääkö oikein perustaa toiminimi kaikkien taiteen sääntöjen mukaan? Ja mitenkä sitten, jos jossain vaiheessa myöhemmin tarvitsen toiminimen varsinaista yritystoimintaa varten, voiko sen sitten jotenkin vain ilmoitusluontoisesti laajentaa, jos tällainen pelkkä ALV-velvollisuus on mahdollinen?

  • Moi Milla!

   En nyt oikeen osaa tyhjentävästi vastata tähän, kun en tiedä tuosta arvonlisäverovelvollisuudesta ilman yritystä tarpeeksi. Oikeastaan mieleeni tulee, että miksi et perustaisi yritystä itsellesi tässä vaiheessa jos myynnit alkaa olla tuota luokkaa? Luulisi, että helpointa olisi olla sivutoiminen yrittäjä ja kuitenkin tarvitset toiminimen tuota toista viritelmää varten. Toki jos olet nyt jonkin tuen varassa, niin sitten yrittäjästatus voi vaikeuttaa elämää.

   Jos haluat sitten myöhemmin laajentaa toimintaa, niin valmiilla toiminimellähän se on helpointa.

 • tabu

  Reply Reply 23.8.2014

  Kiitos etukäteen vastauksista onko normaalia että perustin toiminimen 3 viikkoa sitte ja nyt tuli verottajalta selvityspyyntö ennenkuin merkitään ennakkoperintärekisteriin ja alv rekisteriin
  Siinä oli kysymyksiä kuten kuka on vastuussa montako toimeksiantajaa kenen kalustolla työ tehdään kuka valvoo työaikoja yms

  • Moi Ari!

   Verottajaa monesti kiinnostaa, että onko kyseessä oikea yrittäjämäinen toiminta vai jonkinlainen järjestely missä joku työnantaja välttelee työllistämisvelvollisuuttaan. Eli käytännössä jos yritystoiminta näyttää siltä, että se on perustettu pakon edessä vain sitä varten, ettei tarvitse palkata henkilöä tekemään hommia normaalilla työsopimuksella.

   Tästä oli toinen vastaavanlainen tapaus jo aikaisemmin ja kysymys on juurikin tosta. Eli jos haluat toimintaasi yrittäjänä jatkaa, sinun täytyy todistaa, että kyseessä on yrittäjämäinen toiminta. Tää on tosi tulkinnanvarainen asia ja verottaja voi päättää mihin suuntaan vaan. Yrittämäinen toiminta on yleensä sellaista, jossa on useita asiakkaita, kalustot ja vakuutukset on omat ja niin edelleen.

   Yritä pitää huoli siitä, että homma on paperilla ja myös käytännössä jotain muuta kuin yrittäjämäinen työsuhde. Verottajan mielestä se nimittäin silloin pitäisi olla työsuhde ja ennakkoperintärekisteriin ja alv-rekisteriin ei ole asiaa.

   Kaikki on kiinni siitä miten asian ilmaisee. Jos puhut siitä kuin olisit vain menossa duunin jollekin tyypille ja sitten laskutat siitä, niin lisäselvityksiä ropisee. Homman pitää erota normaalista työsuhteesta riittävästi.

 • Jenni

  Reply Reply 25.8.2014

  Hei!
  Kävin juuri avaamassa tiliä pankkiin toiminimelleni ja sieltä ainakin sanottiin että tavallista tiliä EI saa käyttää toiminimelle ja he eivät voi avata minulle normaalia tiliä. Ja vakuutteli ainakin että toiminnallani se todennäköisesti jää halvemmaksikin kuin tavallinen tili. Noh, menin ja avasin sen eli jää nähtäväksi kuinka paljon halvemmaksi tai kalliimmaksi se tulee. Varmaan riippu todella paljon toimialasta ja tapahtumien määrästä kuinka paljon ko. Tilistä maksaa.

  • Näinhän se taitaa olla.

   Jos pitää vilkasliikenteistä verkkokauppaa tai jotain sellaista, missä tilitapahtumia on pirusti niin toi yritystili voi olla fiksumpi. Itselleniä on muutamia laskuja vuodessa ja ne on aina isompia summia, niin tilitapahtumien määrä on aika pirun vähäinen. Silloin ei tee mieli maksaa kymmentä euroa kuussa kortista jota en käytä tai ominaisuuksista jolla en tee mitään.

   En kyllä ymmärrä miksi sitä normaalia tiliä ei saisi käyttää, paitsi tietysti siksi, että se on pankille huonoa bisnestä. Jos joku muu tietää paremmin niin saa kommentoida 🙂

   • Wilma

    Reply Reply 21.8.2015

    Pankeilla on velvollisuus rahanpesun estämiseksi ilmoittaa poikkeavista rahansiirroista. Tavalliselle yksityistilille ei voi saada ilman selvitysvelvollisuutta kuin ns. normaaleja siirtoja (palkka, eläke, lapsilisä jne.). Yritystili muuttaa pankin vastuuta valvojana.

 • Elina

  Reply Reply 26.8.2014

  Hei,
  Olen perustamassa toiminimeä, yrityksen toiminta (toimitukset ja laskutus) alkaisivat vasta useiden kuukauksien päästä, mutta tavarat pitäisi myydä ennakkoon. Joten yritys täytyy perustaa nyt. Mutta koska ensimmäiset rahat tulee sisään vasta tyyliin puolen vuoden päästä, voinko jotenkin välttää maksamasta ennakkoveroja siihen saakka? Arvioinko vaan tulon mahdollisimman alakanttiin ja makselen veroja tyyliin 20 € kuussa? Koska tilikausihan menee yksinkertaisella kirjanpidolla 2015 loppuun?

  • Tekisin juurikin noin. Arvioi tulot alakanttii ja täydennä maksut vuoden lopuksi. Verottajan kanssa varmaan onnistuisi neuvotella jonkinlainen muu ratkaisu myös, mutta helpointa tehdä noin. Verottaja tykkää verotella tasaisesta ja meiluiten ennakkoon. Minä mieluummin pelaan rahoillani niin kauan kuin mahdollisesta enkä rasita kassavirtaani turhaan.

   Vaikka kyseessä onkin ennakkovero, niin suosittelen, että arvelet sen alakanttiin aluksi ja nostat arviotasi vaikka loppua kohden tai teet täydennysmaksun tilikauden päätyttyä.

 • Viktor

  Reply Reply 27.8.2014

  Terve. Olen perustanut toiminimen ja kävin pankissa avaamassa yksityistilin koska en halua kallista yritystiliä. Virkailija tuumasi et tulis ongelmia kotitalousvähennysten kanssa. Teen peltisepäntöitä ja kiinteistöhuoltohommaa, joten nuo kt-vähennykset ovat aika tärkeitä asiakkaille.
  En vain ymmärrä mitä pankkivirkailija tarkoitti.
  Olen yhdelle asiakkaalle tehnyt jo töitä ja kirjoittanut käteiskuitin missä olen erotellut työtunnit jotta asiakas voi niiden perusteella tehdä halutessaan kotitalousvähennyksen. Kuulun ennakkoperintärekisteriin joka on perusehto vähennyksille.
  Toinen kysymys olisi noiden laskujen viitenumeroiden kanssa.
  Eikö riitä että asiakas laittaa viitenumeron sijaan viestin mistä hommasta hän maksaa (kun ei ole mikään iso asiakaspiiri) ja numeroinhan minä laskuni itse jotta saan ne esille tarvittaessa ja kirjanpitooni.
  Auttakaa tyhmää! Kiitoksia jo etukäteen

  • Olisin ehkä mielenkiinnosta halunnut tietää, että ”miten” niiden kanssa tulee ongelmia. Meikästä tuntuu, että noi virkailijat yrittää myydä sitä keinolla millä hyvänsä ja ne pelottelee asiakkaita jollain nippelijutuilla, joilla ei ole oikeasti väliä (mielipide). Eikä ne yleensä ole sen enempää kartalla, kunhan latovat jotain mitä on opetettu latomaan. Minullekin tungettiin melkein pakollisena kaiken maailman vakuutuksia joilla ei ollut mitään merkitystä. Loppujen lopuksi en ottanut mitään.

   Soita verottajalle ja kysy tuosta kotitalousvähennyksen tarkemmin. Niillähän se viimeinen sana on asiasta eniweis.

   Viesti ymmärtääkseni riittää, mutta olisi hyvä pitää jonkinlaista laskukirjanpitoa, jossa näet erikseen mitä olet laskuttanut keltäkin. Pistä se laskun numero vaikka siihen viestikenttään myös. Voit myös käyttää jotain itse tehtyä viitenumerojärjestelmää 100, 101, 102, 103. Kunhan pidät huolen, ettet käytä samaa viitenumeroa kahdesti.

   • Viktor

    Reply Reply 29.8.2014

    Kiitoksia tosi paljon tästä tiedosta. Olen kehittänytkin oman viitenumerojärjestelmän jolla pysyn kärryillä. Nyt vain töitä paiskimaan

   • Pentti O

    Reply Reply 17.10.2014

    Voihan perustaa itse toisen pankkitilin pankin verkkosivuilla. Minulla tosin käytännön kokemus lähinnä POP pankista, mutta kaipa se muillakin pankeilla on mahdollista jos sinulla on pankin tunnukset. Miksi ei sitä tiliä voi käyttää? Tosin se on omalla nimelläsi, voit vain nimetä sen vaikkapa toiminimesi mukaan, eli antaa nimen tilille.. Onkohan tämä nyt tyhmä aivoitus, mutta miksi se ei toimisi yksityisen elinkeinon eli toiminimen kohdalla?

 • Susanna

  Reply Reply 28.8.2014

  Kiitos tästä ihan mielettömästi! Olen perustamassa toiminimeä joulun jälkeen ja olen ollut kovin stressaantunut kun ei ole ollut mitään selkeää tietoa kyseisestä asiasta. Nyt kuitenkin sain jonkinlaisen käsityksen mitä kaikkea perustamiseen kuuluu. Olen vielä nuori 23 vuotias opiskelija ja tämä tulee olemaan suuri askel minulle, niinkuin varmasti monelle muullekin. Aion opiskelujeni ohella alkaa myymään omia tuotteitani ja olen jo päättänyt toiminimeni jota ei varmastii suomesta löydy. Nyt minulla on todella hyvä ja itsevarma olo asian suhteen, kiitos!

  • Mahtava homma!

   Pahoittelut siitä, että me ollaan oltu ”hetki” vähän epäaktiivisia, kun on pitänyt polkea muita bisneksiä käytiin.

   On eniweis hienoa, että on voitu olla avuksi 🙂

 • Pentti O

  Reply Reply 17.10.2014

  Kysymys aiheesta eläke ja yrityksen perustaminen. Voisiko tätä aihetta käsitellä? Rajat työtulo korkeintaan 700 ecua/kk ja alle 8500 vuodessa ei edellytä ALV rekisteröitymistä. Suositteletteko kuitenkin, kun ei ole mitään ostettavaa, lähinnä osaamisen myyntiä, eli aikuiskouluttamista ja opastamista, josta voidaan laskuttaa ja asiakas saa myös kotitalousvähenyksen. Tässä on tämä idea että pienestä työstä voi laskuttaa ilman ALV. Lisäksi asiakas on oikeutettu kotitalousvähennykseen. Tällaista on esitetty ja haettu yrittäjiä tähän. Toki ennakkoperintärekisteriin pitäisi ilmoittautua, mutta edellyttääkö se jopa alle 8500 liikevaihdosta ALV:n maksamista?
  Tässähän onpidettävä huoli juuri siitä työtulosta ettei se ylitä rajoja eläkkeellä. Mitä kaikkia maksuja tk-eläkkeellä oleva 62 v. joutuisi maksamaan jos hieman tekisi yrittäjänä, toiminimellä töitä?
  Esitinkö asian ymmärrettävästi ja onko tämä yhtälö mahdollista?

  • Moi Pentti!

   Ennakkoperintärekisteriin ilmoittautuminen ei vaadi alv-rekisterissä olemista.

   Suositteluni olisi, että jätät yelin maksamatta, et ilmoittaudu alvirekisteriin ja ilmoittaudut ennakkoperintärekisteriin.

   Tällä tavalla ainoat kulusi ovat oikeastaan juurikin nuo ennakkoverot. Nekin todennäköisesti maksetaan kerran vuodessa. Ehkä kirjanpitäjä kannattaa olla siitä huolimatta, niin siitä satanen tai kaksi lisää vuodessa.

 • Heini

  Reply Reply 27.10.2014

  Moikka! Ja kiitos tästä tietopaketista! Mietin toiminimen perustamista ja tekisin töitä sivutoimisena palkkatyöni ohessa. Kuinka tämä vaikuttaa siis veroprosenttiini? Tietenkin veroprosenttini nousisi, kuinka saisin arvioitua parhaiten mikä olisi minulle kannattavin ratkaisu? Olen miettinyt myös esim. Ukko-palvelun käyttöä. Laskuttaisin kuukaudessa kahta asiakasta, joille tekisin töitä joitakin tunteja viikossa, välillä enemmän, välillä vähemmän. Työ olisi siis koneella tehtävää jota voisin tehdä kotoa käsin, muutaman kerran vuodessa pitäisi olla myös tapahtumissa mukana jolloin työtunteja tulisi enemmän. Tavoitteena olisi saada noin 500-700e lisää käteen kuukaudessa, joka tarkoittaa että joutuisin laskuttamaan noin 1000-1500 euron pintaan kahdelta asiakkaalta yhteensä.

  Jos arvioin veroprosenttilaskurilla uutta veroprosenttiani, mihin kohtaan merkitsen sivutoimisena tekemäni tulot jos teen ne toiminimellä? Suoraanko vain sivutoimen palkat ja luontoisedut? Kuinka alvit huomioidaan? Jos teen toiminimellä sivutoimisena, joudunko silti maksamaan myös YEL-eläkettä? Maksanko ennakkoveroa arvioimistani sivutoiminimen tuloista ja normaalisti myös päätoimen palkastani verokortilla? Paljon kysymyksiä, niin vähän tietoa itsellä! Mahtavaa jos vastauksen saisi tätä kautta!

  • Moi Heini!

   Ainahan täältä vastauksia saa, mutta näemmä hirvittävällä viiveellä. Ehkä tästä on hyötyä joskus jollekin muulle.

   Jos teet toiminimelläsi sivutoimisesti hommia, se nostaa veroprosenttiasi. Jos siis teet tulosta sivutoimisella bisnekselläsi.

   Jos haluat tsekata miten se vaikuttaa veroprosenttiisi, käytä verottajan laskuria siihen ja sivutoimisen toiminmesi tulot tulevat kohtaan ”Ennakonkannon alaiset ansiotulot”. Siihen tulee siis TULOS ei liikevaihto. Eli mitä jää viivan alle kaikkien kulujen jälkeen.

   Alveja et huomioi mitenkään veroprosenttilaskurissa. Paitsi jos liikevaihtosi on niin pientä, että osa alveista palautetaan sinulle. Silloin ne nostavat tulostasi ja ne vaikuttavat positiivisesti tuohon edellä mainittuun kohtaan ”Ennakonkannon alaiset ansiotulot”. Eli liikevaihdon ollessa kohtalaisen pientä, osa alveista palautetaan yrittäjälle ja ne nostavat tulosta. Tulos taas nostaa ansiotuloveroa, jonka maksat valtiolle.

   Et maksa Yelliä. Veroja maksat normaalisti verokortilla + ennakkoveroina. Tai ainakin näin olen asian ymmärtänyt.

 • Ripa

  Reply Reply 1.11.2014

  Kiitos todella hyvästä artikkelista.
  Olen opiskelija ja olen ajatellut perustaa toiminimen heti kun valmistun ensi kesänä. Ja siihen työhön tarvitsen pakettiautoa ja työkaluja arvoltaan noin 10-20 tuhatta euroa. Miten kannattaisi hankkia näitä? Miten onnistuu lainan saaminen? Pitääkö toiminimellä olla tuloja ennen kuin lainan voi saada?

  • Moi Ripa!

   Hieno päätös. Normaali työelämä on muutenkin ihan skeidaa ja paskemmaksi ja epävarvemmaksi muuttuu jatkuvasti.

   Käy hakemassa lainaa Finnveralta. Sieltä sitä saa kaikista edullisimmin. Toiminimellä ei pidä olla tuloja. Pitää kuitenkin olla sellaiset laskelmat, että näyttää siltä, että niitä tuloja saadaan jossain vaiheessa. Yleensä maksuaikaa lainalle on sellaiset viisi vuotta ja korko on kohtalaisen järkevä.

   Toiminnan pitää olla siis laskelmien valossa kannattavaa. Kannattaa noi alkuinvestoinnit pitää pienenä ja päivittää välineistöä sitä mukaa kun tulot kasvaa.

 • Kaisa

  Reply Reply 6.11.2014

  Hei,

  olen miettimässä aivan pientä sivutoimibisnestä normaalin palkkatyöni rinnalle. Meillä on pari peräkärryä, joita emme tarvitse kuin muutaman kerran vuodessa. Haluaisin alkaa vuokrata näitä peräkärryjä. Onko minun silloin tarpeen perustaa toiminimi vaikka tuotto olisikin ehkäpä muutamia satoja euroja vuodessa?

  Mitä muuta minun tulisi asian tiimoilta ottaa huomioon?

  • Moi Kaisa!

   No jos kyseessä on noin pienimuotoinen toiminta, niin lienee se onnistuu ilman yritystä tai muita laskutuskanavia. Kyseessä on käytännössä jonkinlainen pienimuotoinen myynti tai harrastustoiminta. Toki tuloista voi ilmoittaa verottajalle sitten ja maksaa verot. Eli toi varmasti onnistuu ilman toiminimiä myös.

   Soita verottajalle, että miten toi verojen maksu käytännössä menisi. Sillä se selviää.

 • Pertti

  Reply Reply 7.11.2014

  Saanko ostettua (toiminimi) pakettiauton verottomana jos sillä ajot olisivat suurimmaksi osaksi yksityisiä vai miten homma kannattaisi tehdä kun sitä autoa kuitenkin tarvisi.

  • Moi Pertti!

   Et.Yli 50 % ajoista pitää olla yritysajoa, että se onnistuu.

   Mielestäni on muutenkin aina kannattavampaa ostaa auto itselle ja nostaa sitten kilometrikorvauksia toiminimeltä. Olen yrittänyt laskea sitä monella tavalla ja yleensä se on aina näin.

 • Pia

  Reply Reply 21.11.2014

  Hei,

  Kiitos tästä sivustosta ja vastauksista ihmisten kysymyksiin. Selkeästi selitetty ilman kapulakieltä. Tulee fiilis että itsekin voisi ryhtyä yrittäjäksi.

  Muutama kysymys asiaan liittyen joihin olisi hienoa saada pro-kommentteja.

  Olen tuotesuunnittelijana design-alan yrityksessä joka myös valmistuttaa ja myy suunnitelemiani tuotteita globaalisti. Ajatuksenani on tarjota suunnitteluun liittyviä palveluja oman yrityksen kautta asiakkaille. Tuotteet ja jakelukanavat tulisivat olemaan eri. En mielestäni olisi kilpailija nykyiselle työnantajalleni (he voivat tietysti nähdä asian tosin). Varsinainen kysymys kuuluu, mikä olisi paras yritysmuoto? Käytännössä asiakkaat olisivat pääasiassa Suomen ulkopuolelta, osaamisalani potentiaalisia yrityksiä ei Suomessa montaa ole. Käsittääkseni OY on ainut muualla ymmerrettävä yritysmuoto. onko jotain muuta oleellista mitä tulisi ottaa huomioon? Käsittääkseni yritykset ovat herkempiä ostamaan palveluita toiselta yritykseltä (koska yksinkertaisempaa) kuin yksityiseltä henkilöltä esim. freelance-ajatuksella.

  Voiko yrityksen nimen ”varata” reikisteristä ennen varsinaista perustamista? Vai meneekö nimiasia käsittelyyn ja eteenpäin vasta yrityksen perustamisen yhteydessä?

  Vielä yksi kysymys. Hollantilaisella miesystävälläni on Alankomaissa oma yritys, tosin eri toimiala. Voisinko toimia hänen yrityksensä kautta joko osakkaana tai työntekijänä? Yritysmuoto on paikallinen OY (B.V.). Jos kysessä olisi Suomessa oleva yritys, voisiko tämän asian ratkaista alatoiminimen kautta? Ehkä tätä asiaa täytyy selvittää tarkemmin hänen kirjanpitäjänsä kanssa.

  • Moi Pia!

   Valitse Oy. kaikki muu taitaa olla kansainvälisessä bisneksessä turhaa.

   Kyllä se taitaa olla nopeinta vaan perustaa se firma ja varata se nimi sitä kautta. Nimiasiat käsitellään kun laput on laitettu sisään. En tiedä onko muita tapoja toimia. Ehkä jonkinlainen trademark voisi onnistua, mutta ehkä se on vain turhaa säätöä.

   Yritykset tekevät paljon mieluummin business to business, koska laskuttaminen on yleensä aika mutkatonta.

   Kyllä kai se onnistuu miesystäväsi kautta myös, mutta ehkä pitäisin homman hyppysissäni. jos lakkaatte olemasta ystäviä jossain vaiheessa niin ei aiheudu ylimääräistä säätöä. Selvitä eri vaihtoehtoja.

 • Pekka

  Reply Reply 23.12.2014

  Moro, pari mielenpäälle noussutta:
  Voiko yhdellä henkilöllä olla kaksi eri toiminimeä päällekkäin, tarkoittaen että tekee kahdella nimellä eri alan hommia yhtä aikaa?

  Ja että hölmönä nyt olen aivan oikein ymmärtänyt… Veroa maksan siitä summasta mitä jää alv maksujen sekä yritystoimintan käytettävien kulujen (tarvikkeet,polttoaineet,työvaatteet ym) jälkeen? Tuleeko myös yel maksut tuohon samaan litanjaan vai vähennetäänkö ne myöhemmin verotuksesta?

  Tattista paljon vastauksista!

  • Moi Pekka!

   Ei ymmärtääkseni, koska y-tunnus on henkilökohtainen tässä tapauksessa. Aputoiminimen voi toki perustaa nykyisen toiminimen alle.

   Olet ymmärtänyt aivan oikein, eli ansiotuloverot esim toiminimen tapauksessa maksetaan kaikkien mahdollisten kulujen jälkeen. Myös yel on tätä kuluerää, joka vähennetään tuloksesta.

   Tämä on ehkä yrittäjyyden suurin etu, että voi hankkia asioita rahalla josta ei ole vielä maksettu kymmeneen kertaa veroja. Yrityksen käyttöön ostaminen on melkein 2 x halvempaa kuin yksityishenkilönä hankintojen tekeminen.

 • Taina

  Reply Reply 21.1.2015

  Hei,

  nyt tulee ihan peruskysymys, jota varmistelen. Olen perustamassa sivutoimista toiminimeä, jossa myyn palveluja (valmennus, hoidot)yksityisille henkilöille. Toiminta on aluksi sen verran pientä, ettei arvonlisäverovelvollisuus täyty eli liikevaihto jää 8500 €/vuosi. Onhan niin, että hinnoittelussa ei huomioida ALV:ia?

  Kiitellen vastauksestanne sekä laatimastanne tietopaketista!

  -Taina-

  • Moi Taina!

   Jos et ole alvivelvollinen, niin hinnoittelussa ei huomioida alvia.

 • Jouko

  Reply Reply 31.1.2015

  Hei, olen miettinyt toiminimen perustamista mutta seuraavat asiat mietityttävät. Olen vakituisesti ansiotyössä ja haluaisin tehdä konehommia toiminimellä lisäksi. Tarkoitus olisi ostaa traktori ja tehdä sillä pienimuotoista lumenauraus ja kuljetushommia. Traktorin ostaisin omilla rahoillani mutta saanko siitä alv osuuden kerralla takaisin kun tulot toiminimestä ovat aluksi nolla ja sittenkin hyvin pienet? Miten alv palautuu jos toiminimen menot ovat suuremmat kuin tulot? Esim jos eka vuotena hankin kalustoa mutta toiminimellä ei olekaan juurikaan tuloja?

  • Moi Jouko!

   Jos pistät ilmoituskaudeksesi yhden kuukauden, niin sitten alvia tasataan joka kuukausi. Eli käytännössä sun pitäisi saada alvit takaisin parin kuukauden sisällä. Kannattaa varmistaa tää vielä jostain verottajalta myös. Ymmärtääkseni asia toimii näin.

 • anne

  Reply Reply 11.2.2015

  hei!olen perustamassa toiminimellä kotisiivous yritystä..kuinka pieneksi kannattaisi ilmoittaa ensimmäisen tilikauden arvioitu verotettava tulo jos oma arvioni olisi vaikka 10 000-20 000…asiakaskunta jo valmiina siksi tämä arvio ? kiitos sivustosta 🙂

  • Moi Anne!

   Arvioi aina mieluummin alakanttiin ja täydennä sitten puuttuvat verot vuoden lopuksi. Äläkä käytä kaikkea rahaa pois, jotta sinulla on vuoden lopussa jotain millä maksaa veroja lisää.

   Minä ainakin tykkään, että valtio saa rahansa mahdollisimman myöhään, koska sitten ehdin itse käyttää rahojani pitempään. Valintojen maailma. Suurin osa taitaa maksaa verottajalle ensimmäisenä ja mahdollisimman paljon. Siinä ei mielestäni ole kovinkaan paljon järkeä. Ainakaan yritystoiminnan alussa.

   Toki jos osaat arvioida ”just nappiin” niin sitten ei tarvitse täydennysmaksuja tai muuta säätöä. Tee niin kuin sinusta tuntuu mukavalta. Mut ehkä nyrkkisääntönä se, että mieluummin aliarvioi kuin yliarvioi noi tulot.

 • James

  Reply Reply 17.2.2015

  Kiitos hyvästä opastuksesta. Olisi tarkoitus perustaa verkkokauppa / sivutoiminimi moottoriurheilutiimille. Verkkokaupan verotus asiat ovat suurinpiirtein selvillä, mutta miten tämän tiimin muun toiminnan osalta toimitaan? Kannattaako kilpailutoiminta pistää aputoiminimen alle? Miten verotusasiat hoituvat, saako kaluston ja kaikki siinä tarvittavat osat / tuotteet ostaa ALV 0% (esim.renkaat)? Kilpailu toiminta ei tuota mitään, päin vastoin. Suurin osa rahoituksesta tulee sponsori tuloista.

  • Moi James!

   No jos kyseessä on jonkinlainen yritystoiminta, voitte vähentää hankinnoista alvin jos olette arvonlisäverovelvollisia. Jos ette ole, niin sitten ette voi vähentää alvia vaan maksatte sen pois.

   Kannattaa ehkä soitella verottajalle tuosta asiasta, koska on paljon yksityiskohtia mistä valintojen fiksuus riippuu. Jos kyseessä on moottoriurheilu ja rahaa palaa kuluihin ja sitä tulee myös sisään sponsorisummina yli 8500 euroa vuodessa, niin ehkä itse olisin arvonlisäverovelvollinen mieluummin kuin en olisi.

 • Henri Ahonen

  Reply Reply 17.2.2015

  Hei, Olen 16 vuotias ja tarkoituksena aloittaa pienimuotoinen kone yritys toiminta opiskelun ohessa. Mm. Nurmenleikkuut, auraukset ja hiekoitukset. Olen kysynyt perheeltä sekä lähisuvusta avustusta kone hankintaan. Kuulemma onnistuu.
  Toiminimeä olen ajatellut yritys muodoksi.
  Onko aivan kahjo idea? Onko starttirahan mahdollisuutta?

  • Moi Henri!

   Todennäköisesti et voi saada itsellesi starttirahaa, koska olet alaikäinen ja tarvit aikuisen allekirjoituksen moniin muihinkin lappuihin. Voithan aina käydä kysymässä Te-toimistolta asiaa. Jos olet päätoiminen opiskelija, niin sitten et ainakaan saa starttirahaa, koska päätoiminen toimintasi on opiskelua, ei yritystoimintaa.

   Mut toiminimen perustaminen on silti tosi hyvä idea. Itsehän tein niin opiskelujen ohessa ja se mahdollisti kaikenlaista kivaa. Toki voit käyttää myös ukko.fi-palvelua tai jotain muuta vastaavaa toimintasi pyörittämiseen.

   Ideahan ei ole millään tavalla kahjo. Anna mennä vaan.

 • valmentaja

  Reply Reply 14.4.2015

  Moi!
  Teen sivutoimena urheiluvalmentajan töitä. Korvaukset ovat nousseet kuukausi tasolla (ei vuositasolla) niin, että pelkällä kulukorvauksena maksaminen on kyseenalaista. Seura ei kuitenkaan haluaisi ottaa viralliseen työsuhteeseen. Mikä olisi järkevin ratkaisu, kun asiakkaita on vain kaksi (seura ja akatemia)? Olen miettinyt toiminimellä perustamista, mutta ei taida onnistua kun on vain kaksi asiakasta? Mitä hyötyä ja haittoja on osuuskuntaperusteiden palvelujen käyttäminen kuten Ukko?

  • Moi!

   Kaksi asiakasta riittää, se on enemmän kuin yksi ja silloin hommaa ei lasketa työsuhteeksi kummankaan osalta. Voit perustaa toiminimen tai käyttää laskutuspalvelua. Toiminimen perustaminen on yleensä kannattavampaa kuin laskutusupalvelun käyttäminen, siinä vaiheessa, kun kuukausilaskutuksesi ylittää 2000 euroa.

 • minä

  Reply Reply 1.5.2015

  Moi ja kiitos ohjeista!
  Tässä olen näitä tutkaillut ja oikeastaan pistin jo paperitkin vetämään. Pari juttua jäänyt kuitenkin vielä askarruttamaan enkä oo niihin nyt oikein osannu vastausta löytää. Autattehan tyhmää. 🙂

  1) Miten paljon tehdyt hankinnat ihan noin todellisuudessa vähentää veroja? Eli jos nyt ostan vaikka 500€ kameran toiminimelle niin onko se toiminimellä jotenkin merkittävämpi hyöty kuin että laittaisin sen verovähennyksiin varsinaiseen palkkatyöhöni, jolloin käsittääkseni ”alennusta” tulee tuosta summasta ansioveroni verran? Vai onko mulla käsitykset tässä nyt ihan päin honkia? Kun kaverilla toiminimi ja puhuu että ostelee kamaa ”mutta eihän sillä niin väliä kun ne saa sitten veroissa takas”, niin ruvennu epäilyttää että onko se hyöty sitten isompi kuin mitä oon käsittäny?

  2) Se taidettiin täällä ehkä vastatakin mutta perustin toiminimen enkä sitä vielä liittänyt kaupparekisteriin eli määrittelin toiminimen alalle vain pääluokan. Saanko nyt kuitenkin tehdä sillä vähän mitä sattuu vai vain sitä tarkkaan rajattua pääluokan alaa?

  Tänks!

  • Moro!

   1. No ihan helvetisti. Jos mietit sitä, että ostat nyt palkkatyösi rahoilla kameran, maksat siitä noin tuplasti verrattuna siihen, että ostaisit sen toiminimellesi. Palkkatyössä tulee ensin työnantajakulut, palkkakulut, sinun verosi, sitten menet kauppaan ja ostat kameran ja maksat siitä vielä arvonlisäveron. Niillä rahoilla joilla on maksettu verot jo moneen kertaan. Jos haluan vääntää rautalangasta, niin verottaja on raiskannut sinun rahaasi aika monta kertaa ennen kuin olet saanut sen kameran omistukseesi.

   Jos taas ostat kameran toiminimellesi, se VÄHENTÄÄ verojasi. Siis jos tuloksesi on 1200 euroa ja ostat 500 euron kameran, niin sitten tuloksesi on 700 euroa ja maksat veron vain jäljelle jäänestä tuloksesta. Käytännössä saat kameran ja sen hankkiminen vielä vähensi verojasi. Nyrkkisääntönä on hyvä muistaa, että aina kun onnistut hankkimaan jotain firman kuluina, se on puolet halvempaa kuin ostaa ne yksityishenkilönä.

   2. Saat tehdä mitä huvittaa. Ketään ei taida oikeasti kiinnostaa. Kunhan et tee jotain sellaista joka on selkeästi säädeltyä toimintaa, kuten aivokirurgia tai poliisityö.

   • minä

    Reply Reply 15.6.2015

    Kiitos! Kohtaan 1 vielä: Miten tuo toiminimelle ostetun tuotteen ”alennus” suhtautuu siihen kuulunko alv-rekisteriin vai en?

    • minä

     Reply Reply 15.6.2015

     ja täytyy sanoa että en kyllä millään saa kiinni, että miten ostoksesta tulee toiminimellä puolet halvempi..?

     jos mulla on 500€ seteli kourassa ja menen kauppaan ja hankin kameran yksityishenkilönä niin sehän maksaa mulle 500€. (tähänhän ei vaikuta se mistä olen tuon viissatasen saanut, palkkatöistä, lahjana tms.)

     jos ostan sen toiminimelle ja sen vähennän tuloksesta eli ”alennusta” tulee alvin verran (?) eli 120€. Mistä se toinen puolikas tippuu..?

     Täytynee opiskella vielä tätä systeemiä, mut jos mulla on tässä joku perustavanlaatuinen laskutapavirhe niin korjaathan pois 🙂

     • (tähänhän ei vaikuta se mistä olen tuon viissatasen saanut, palkkatöistä, lahjana tms.) Ai ei vai? No jos sinulla on kädessäsi se 500 euroa, niin meinaatko, että se on siihen ilmestynyt ilman mitään kuluja? Jos se on esimerkiksi palkkana sinulle maksettu, niin työnantajallasi on todennäköisesti ollut alunperin jotain 750 euroa, josta on maksettu kaiken maailman eläkemaksut ja muut kulut. Sitten sinä olet vielä maksanut oman veroprosenttisi ja sitten sinulle on jäänyt tuo 500 euroa käteen. Ja kun tällä viisisatasella menet ostamaan sen kameran, niin kyllä se aika paljon kalliimaksi tulee kuin se 380 euroa, jonka se sama kamera olisi firmasi kuluina. Ota huomioon, että yrittäjänä olet itse tuo ihan sama työnantaja itse itsellesi.

    • Siten, että jos et ole alv-rekisterissä ja ostat jotain firmallesi missä on alv, et saa sitä alvia mitenkään takaisin. Tästä en nyt ole sataprosenttisen varma ja pitäisi tarkistaa asia.

 • Riikka

  Reply Reply 25.5.2015

  Tämä on ehdottomasti paras ja käytännönläheisin paketti yrityksen perustamiseen. Kiitos! Facebook-ryhmääkin tykkäsin, kun sen lopulta skrollaamalla löysin. Perustin itse yrityksen vasta ja kohderyhmänä on pienet yritykset. Sivuiltani löytyy mm. Tee se itse -paketti = ohjeet ja parin tunnin apu logon suunnitteluun, nettisivujen tekemiseen ja muutamaan hyödylliseen ohjelmaan tulevaa markkinointia silmällä pitäen. Kiinnostaisi kovasti tämmöisen markkinointi esim. määräajaksi tällä teidän toiminimi sivulla (jos on järkevän hintaista aloittavalle yrittäjälle). Vastaatteko tässä tai sähköpostilla, kiitos.

  • Moi Riikka!

   Kiitos palautteesta Riikka. Sanon tämän nyt kaikella rakkaudella, mutta uskoakseni markkinointi sivujemme kautta olisi sinulle hyödytöntä. On mahdotonta tehdä minkäänlaista tulospohjaista mittausta, koska palvelusi ovat melko pitkälti tuntiperusteisia. Sitten jos annamme sinulle mainospaikan, se maksaa vähintään satoja euroja kuukaudessa ja todennäköisesti ne rahat eivät palaudu sinulle koskaan. Siksi koska palvelusi ovat melko vaikeasti ostettavissa. Vaikka en ole erityisen visuaalinen ihminen, en tiedä kannattaisiko tuota sivustosi värimaailmaa vielä hiukan harkita. Meinasin saada lievän epilepsiakohtauksen kun klikkasin sinne.

   Ehdotan, että otat lukulistalle Jari Parantaisen kirjat tuotteistaminen 1 & 2 ja luet ne läpi. Sitten tuotteistat palvelusi uudelleen. Kun olet tuotteistanut palvelusi uudelleen, voimme miettiä tätä markkinointiasiaa uudemman kerran.

 • tietämätön

  Reply Reply 9.6.2015

  Kiitos kattavista sivuistanne! Minulle jäi nyt kuitenkin kaikesta huolimatta epäselväksi seuraava asia:
  Jos toiminimellä tuloni ovat reilusti alle 8500€ (minulla on myös päivätyöni) tarvitseeko periaatteessa mistään ilmoittaa minnekään mitään jos ei vaan ylitä tuota summaa? Jos pitäisi vain kaikkia lappuja kansiossaan ja jos joku kysyy, olisi ne valmiina näytille?

  Jos ei, niin maksanko ennakkoveroa ainoastaan tuosta 8500€ summasta vai täytyykö minun huomioida päivätyöni tulot tähän myös?

  Jos minulla on hinnoittelu esimerkiksi 100€, joista ainekuluja olisi 10€, tuleeko minun ilmoittaa ainekuluineen verottajalle vai ilmoitetaanko sitten tuo 100€.
  Kiitokset jo etukäteen 🙂

  • Tarvii ilmoittaa, että mikä on sinun tuloksesi. Jos et pysty arvioimaan sitä ennakkoon niin sitten tiedät sen ainakin vuoden lopuksi. Sen tuloksen perusteella sitten maksat ennakkoveroa. Et voi tietää tulostasi, jos et tee kirjanpitoa. Pelkkien lappujen säilyttäminen ei oikein riitä.

   Ennakkoverojen määrään vaikuttaa päivätyösi tulot myös. En nyt ole ihan varma kummin käy, mutta joko veroprosenttisi nousee hiukan tai sitten maksat ennakkoveroja vähän enemmän. Jos et tiedä firmasi tulosta etukäteen, vaan maksat toiminimesi verot takautuvasti, niin sitten todennäköisesti tasaat kokonaisverotustasi toiminimen verotuksessa. Koska et voi tehdä sitä verokortissa, kun et tiedä vuotesi kokonaistuloja vielä.

   Menee jotenkin helvetin monimutkaiseksi. Käytä verottajan laskuria niin pysyt kartalla, se on ainut neuvo mitä uskallan antaa.

   Jälkimmäistä kysymystä en oikeen ymmärrä täysin. Jos myyt tuotetta hintaan 100 euroa ja ainekuluja on 10 euroa, niin tulosta sinulle syntyy 90 euroa. Maksat veroja tuosta 90 eurosta.

 • hepohee

  Reply Reply 16.6.2015

  Teen kesällä sivuhommana kuukauden sijaisuuden päätyön ohessa. Siitä mulle maksetaan 1000 €. Mulla on just perustettu toiminimi, jolla en juuri tulosta tee tänä ekana vuonna enkä ole alv-velvollinen.

  Kannattaako tuo sijaisuus veloittaa toiminimen kautta vai verokortilla? Onko tässä jotain yleismaallista ohjetta että kumpaa kannattaa? Tuleeko toinen tapa esimerkiksi halvemmaksi työnantajalle, tai hyödyttää jotenkin muuten?

  Kiitän 🙂

  • Laskuttaisin itse toiminimellä. Ei tarvitse sitten puskea eläkemaksuihin siitä summasta penniäkään. Jos sulla on jo se toiminimi niin suosittelen tuota vaihtoehtoa. Jos toiminimen verojen määrä jää alle 170 euron, niin niitä ei pidä maksaa ollenkaan.

 • Rosie

  Reply Reply 12.7.2015

  Minulle selitettiin joskus koulussa että toiminimi pitäisi olla muotoa etunimi sukunimi tmi, onko tämä totta vai saako se olla esimerkiksi superyritys tmi? 🙂

  • Yrityksen nimi voi olla about mitä vain eli esim. ”superyritys tmi” tai pelkkä ”superyritys” käy hyvin. Osoitteesta YTJ.fi löytyy hakupalvelu, mistä voi tarkistaa onko nimi vapaana.

 • Aloittava

  Reply Reply 15.7.2015

  Kerrankin helppolukuinen ja ymmärrettävä aloittajan opas, kiitos. Itse siirtymässä toiminimeen verokorttilaisesta.

 • Teukka

  Reply Reply 20.8.2015

  Kiitos paljon sivuston ylläpitäjille KAIKISTA sivuston artikkeleista, ne todellakin ovat olleet hyviä – ja kuten tämänkin artikkelin eka kappale toteaa – hyvin selkeitä ja helppoja lukea ja ymmärtää!
  Erityisen hyvänä pidin artikkelia jossa näytetään miten itse tehdään yrityksen kirjanpitoa. Tämä oli selkeydessään ja helpoudessaan vertaansa vailla! Hyvin te vedätte! 🙂

 • Teukka

  Reply Reply 22.8.2015

  Ajattelin ottaa tavallisen s-tilin tmi:ni tiliksi, mutta tuleeko/kirjataanko s-tilini omistajaksi, ja sen mukana tulevaan debit/credit-korttiin samoin silloin, tai joka tapauksessa, kuitenkin vain oma nimeni?

  Voinko myöhemmin toiminnan aloitettuani kuitenkin kirjoittaa asiakkaalle laskun, jossa on tmi:ni nimi saajana, mutta minun omissa nimissäni oleva tilinro kuitenkin? Vai merkitäänkö laskuun molemmat, sekä tmi:ni nimi ja myös oma nimeni saaja-kenttään?

  Tuntuisi vähän hölmöltä jakaa laskuja omissa nimissä, kun kerran yritykseni sen palvelun on myynyt, vaikka kai se vähän sama asia onkin tmi:n ollessa kyseessä..

 • Mika

  Reply Reply 2.9.2015

  Jos perustan oman toiminimen niin saanko silloin 5-numeroisen TOL 2008-koodin, minkä tarvitsen yritystunnisteen hakemiseen?

  • Terve Mika,

   Jos tarkoitat yritystunnisteella y-tunnusta niin saat sen automaattisesti, kun perustat toiminimen ja hakeudut kaupparekisteriin.

   Y3-hakemuksessa (toiminimen perustamiseen tarvittava hakemus) saat itse määritellä, mikä toimialasi on. Mitään erillistä koodia/numerosarjaa ei tarvita.

 • Viljami

  Reply Reply 1.10.2015

  Millä nimellä toiminimen omaava yrittäjä voi kutsua itseään jos yrityksessä ei ole muita työntekijöitä?
  Onko se niinkun CEO, President vai ihan yrittäjä? 😀

  • Anna mielikuvituksen lentää. Saat vapaasti valita, vaikka sitten noista kolmesta.

   • Viljami

    Reply Reply 1.10.2015

    Mitä titteliä itse käyttäisit jos merkkaisisit vaikka CV:hin? 🙂

 • Bea

  Reply Reply 3.10.2015

  Kiitos todella kattavasta tietopaketista! Ymmärsin paljon enemmän, kuin yritysneuvojalla käydessäni…
  Pari asiaa on vielä epäselviä:
  1. Voinko anoa verojen ilmoitus- ja maksukaudeksi neljännesvuoden, jos merkitsen y3-lomakkeeseen arvioiduksi liikevaihdoksi 10 000 (arvioitu perstuntumalla alakanttiin)? En viitsisi hautoa alveja tililläni kokonaista vuotta 😀
  2. Voinko aloittaa toiminnan vaikka heti sinä päivänä, kun tiputan y3-lomakkeen postiin, jos olen siihen merkannut toiminnan aloitusajankohdaksi lomakkeen postituspäivän? Kuumottelee päästä hommiin…

  • Moi Bea!

   1. Voit
   2. Tästä en ole varma. En näe syytä miksi et voisi. Käytännössä voit sää aloittaa hommat ja laskutella vaikka sitten ku saat toiminimen perustettua.

 • MK

  Reply Reply 13.10.2015

  Hei ja kiitos huikeasta kirjoituksesta! Onnistuitte saamaan paljon tarvittavaa tietoa muotoiltua niin, että Matti Meikäläinenkin sen ymmärtää.

  Minulla on yksi kysymys joka askarruttaa minua. Olen perustamassa toiminimeä ja ihmettelen, että kannattaako ensimmäiset työkalut/laitteet ostaa vasta firman perustettua ja laittaa firman nimiin vai onko se yhdentekevää siinä vaiheessa kun pääoma on vielä henkilökohtaisin keinoin ansaittua. Ymmärrän, että kun firma tuottaa rahaa, kannattaa osa käyttää kaluston hankintaan niin pääsee halvemmalla kun ei erikseen tarvitse veroja maksaa. Nyt kuitenkin investoin rahaa omasta pussista, josta olen maksanut jo verot. Onko jotain etuja kuitenkin olemassa jos odotan siihen asti, että minulla on Y-tunnus ja ostan sitten vasta tarvittavat laitteet ja laitan firman nimelle?

  Kiitos etukäteen vastauksesta!

  • Voit ostaa laitteet etukäteen. Pidä kuitit tallessa niin saat ne sitten siirrettyä yrityksen piikkiin, kun se on pystyssä.

   Kirjanpitäjäsi voi neuvoa sinua tarkasti kuinka toimit sitten.

 • TK

  Reply Reply 3.11.2015

  Kiitos kattavista sivuista!

  Yksi kysymys mielessäni, johon en löytänyt tai ei osunut silmiini vastausta. Tahdon laittaa toiminimeni joko hyllylle tai lopettaa määräajaksi/kokonaan. Kuinka etenen? Onko eroa noissa: hyllylle/pois määräajaksi/kokonaan vaihtoehdoissa?

  Kiitos etukäteen!

  • Homma hoituu y6-lomakkeella ja merkittävä eroa ei taida olla. Y-tunnus pysyy sinulla samana eniweis nyt ja aina. Ymmärtääkseni toiminimen saa sitten nostettua haudasta tarvittaessa. Sitten jos ja kun haluaa palata aktiviteetin pariin.

 • AP

  Reply Reply 5.11.2015

  Minäkin kiitän tietopaketista! Itse olen ajatellut aloittaa toiminimen palkkatyön ohella joskus ensi kevään tienoilla. Hieman kaipaan varmistusta, että olen ymmärtänyt asiat oikein.

  Tarkoitus siis alkaa vetämään koulutuksia ryhmille. Koulutukset olisi 1-2 päivän kestoisia ja olen kartoittanut laskutettavat asiakkaat jo valmiiksi. Alkuvaiheessa laskuttaisin yhdestä päivästä 500e sis. alv, myöhemmin voisi laskuttaa 600e sis. alv/koulutuspäivä. Mitään kuluja tai hankintakuluja ei toiminnasta tule. Teen palkkatyön ohella ehkä 1-2 koulutusta/kk, ainakin aluksi.

  Järkevintä varmaan ilmoittaa jo heti alussa alv-rekisteriin, koska liikevaihto ylittää varmaan jossain vaiheessa tuon 8500e/v? Ennakkorekisteriin kannattaa pistää liikevaihdon arvioksi joku 1000e, että jää varmasti alakanttiin? Yksinkertainen kirjanpito, jossa lukee laskutetut koulutukset ja nostettu palkka, varmaan riittänee.

  • Moi Ap!

   Eipä kestä. Juu ilmoittaudu suoraan alvivelvolliseksi niin se on helpointa. Liikevaihdon voit laittaa vaikka sataan miljoonaan, mutta tulos kannattaa laittaa alakanttiin. Koska sen tuloksen perusteella ne sinua ennakkoverottavat, eivät liikevaihdon. Tosin sinun tapauksessasi, ne taitavat olla melko lähelle sama asia, jos kuluja ei ole. Voit laittaa tulokseksi vaikka 0 ja katsoa vuoden lopuksi paljonko tulosta oikeasti tuli. Sitten voit maksaa verot takautuvasti sen toteutuneen tuloksen perusteella. Ennakkoon verojen maksaminen on perseestä.

   Yksinkertainen kirjanpito riittää. Muista maksaa itsellesi myös päivärahat ja kilometrikorvaukset.

 • Lauri

  Reply Reply 2.12.2015

  Perustin äskettäin toiminimen ja tästä artikkelista oli paljon hyötyä! Joten suurkiitos tästä!

  Semmoisia päivityksiä ehdottaisin artikkeliin, että 9.11.2015 lähtien toiminimiasiat on hoidettava PRH:n kanssa eli papereita ei voi enää viedä esimerkiksi maistraattiin. (https://www.prh.fi/fi/uutislistaus/2015/P_5841.html) ja PRH:ssa eivät ota ollenkaan vastaan käteistä vaan maksu onnistuu ainoastaan kortilla.

  • Jees!

   Kiitos paljon Lauri. Päivitin artikkelia huomautuksesi johdosta. Hienoa, että yhteisö osallistuu sivuston ylläpitoon 🙂

 • Tom

  Reply Reply 7.12.2015

  Erittäin kattava tietopaketti! Tosi informatiivinen sivu kiitos paljon tästä. Mielessäni on pyörinyt yrityksen perustaminen kun opiskeluni loppuvat ja yritystoimintani on jo käynnissä ja kannattavaa ja teen kaikki työni läppärillä joten ei väliä missä työni teen kunhan on netti ja läppäri käytössä. Luin tai kuulin jostain ettei mitään yritystä tarvitse perustaa jos ei ole vakituista ”toimistoa” tai työosoitetta, pitääkö tämä paikkansa? Kiitos etukäteen jos jaksatte vastata 🙂

  • Moi Tom!

   Voi kai niitä hommia tehdä jonkinlaisella freelancer-verkokortilla tai sitten ukko.fi – palvelun kautta

   Mutta jos haluat toimia asiakkaidesi kanssa vaivattomasti ja laskutella, niin kyllä se oma firma on aika oivallinen vaihtoehto siinä vaiheessa. Ja lisäksi voisit saada starttirahaa perustaessasi firman.

 • daniil

  Reply Reply 14.12.2015

  Saako perustaa toiminimen jos vuoden tulot on niin kuin 1000e tai 2000e eikä enempää?

  • Saa perustaa. Toki tommoset tulot menis varmaan harrastustoimintanakin.

 • Janne

  Reply Reply 16.12.2015

  Hei! Kiitos mahtavasta tietopaketista! Muutamia kysymyksiä silti jäi avoimeksi.
  Minulla on suunnitelmissa perustaa toiminimi ja työllistää itseäni sivutoimisena yrittäjänä palkkatyöni ohella erilaisissa metsäpalvelu töissä. Olen aloittamassa 2 vuotta kestävää palkkatyön ohessa käytävää ilta/viikonloppu koulutusta metsäalalle ja tarkoitus olisi pystyä tekemään jo heti ensi kesänä jonkun verran metsätöitäkin. Alkuun minun tulisi hommata tietenkin metsurin työvaatetus ja raivaussaha, sekä moottorisaha, joita tarvitaan jo opiskeluaikanakin. Vaikka varsinainen työskentely alkaisi esim. vuoden kuluttua, niin kannattaako toiminimi laittaa pystyyn jo nyt ennen koulun aloitusta? Kuinka saan hyödynnettyä parhaiten nuo isoimmat kone ja vaatetus hankinnat, jotka on välttämättömät?

  • Moi Janne!

   Voit sinä ostaa ne välineet yksityishenkilönä ja sitten ”myydä yrityksellesi” myöhemmin kun perustat sen. Sitten ne lisätään firmasi kuluihin. Toki niiden arvo ehtii varmaan jonkin verran laskea kirjanpidollisesti välissä, mutta tuskin kovin olennaisesti.

   Jos tulet laskuttamaan seuraavan vuoden sisällä (eka tilikausi voi kyllä olla 1,5 vuotta myös), niin voit perustaa toiminimen samantien ja tehdä hankinnat firmallesi suoraan. Sitten kannattaa ilmoituskaudeksi vaan laittaa vuosi. On tympeää tehdä kirjanpitoa joka kuukausi vaikka tilillä ei tapahdu yhtään mitään. Parempi kun tekee sitten kerralla tilikauden lopuksi jos tapahtumia on vähän.

   Minusta on järkevämpää, että hankit kamat nyt, perustat toiminimen sitten kun saat laskutusta ja siirrät hankkimasi kamat firman kuluihin. Ei tarvitse säätää turhaan ylimääräistä

 • Aki

  Reply Reply 30.12.2015

  Kasapäin kiitoksia tästä teidän kädenojennuksesta meille alkaville siipienkokeilijoille. Näiden juttujen toinen iso anti on nämä kommenttiosiot, joista saa paljon vastauksia itse artikkelista epävarmoiksi tai -selviksi jääneisiin kysymyksiin, mutta kysyn itse vielä pari täsmäkysymystä, vaikka osaan sainkin jo tuolta muista kommenteista selventäviä vastauksia. Nämäkin on saatettu kysyä, mutta isosta viestitulvasta osa menee väkisin ohi tässä kiireisessä aikataulussa. 🙂

  Toi kohta, jossa viittasit vaaranpaikkaan ilmoitettavasta tulosta lomakkeessa, tarkoitetaanko sillä siis arvioitua tulosta? Eli Liikevaihto – kulut = jälkeen jäävä osuus? Voiko siihen ilmoittaa nolla euroa, jos arvioi, että kulut on samat kuin liikevaihto eli plus miinus nolla, joka tietenkin tarkoittaisi toiminimen kohdalla, ettei tule euron latia palkkaakaan (olen käsittänyt, että toiminimessä yrittäjä vain käyttää yksityisnostoina rahaa yrityksen tililtä, mutta niitä ei kirjata kuluiksi tai edes palkkakuluiksi). Ehkä käsitin väärin…

  Toinen kysymys liittyy siihen, että olen monien muiden tavoin perustamassa yritystä nyt heti vuoden 2016 alkutaipaleella opiskeluaikani loppupäässä (valmistun 2016 kesällä) ja mietin, että miten esim. opiskelujen keskeneräisyys katsotaan starttirahaa anottaessa ja ilmeisesti ainakin mahdollisesta opintotuesta pitäisi samanaikaisesti luopua? Itsellä on sellainen vaihe opinnoissa, ettei siellä enää ole juurikaan läsnäolopakollisia jaksoja, joten pystyn jo vähitellen ajan puitteissa keskittymään yritystoiminnan käynnistämiseen ja pyörittämiseen. Miten käy starttirahan, jos samaan aikaan tekee verokortilla vaikka kesätöitä toisen alaisuudessa? Mitä tarkalleen tarkoitetaan starttirahan myöntämisperusteissa jo ”alkaneella yritystoiminnalla”, joka johtaa hylkäykseen? Tarkoittaako se todellsita ensimmäistä laskutettua asiaa? Itselläni on mm. tuore blogi, jonka nimi ja sisältö osin liittyy tulevaan yritystoimintaan ja se tullaan liittämään osaksi yritystä sitten, kun se on toiminnassa. Itse blogi on kuitenkin alunperin harrastuspohjalta perustettu, eikä siellä toistaiseksi ole vielä mitään kaupallista toimintaa tai sanallakaan ilmaistu mistään liiketoiminnan aloittamisesta vaan se käsittelee vain samaa aihepiiriä tulevan yrityksen toimialan kanssa. Tarkoituksena on kuitenkin myöhemmin tehdä siitä myös yrityksen virallinen tiedotuskanava ja sisällöntuotannon väline.

  Yrityksen kuluista ja vähennyksistä vielä sen verran kysyisin, että miten menetellään käytetyn tavaran ostamisesta yrityksen käyttöön? Käsittääkseni esim. Kierrätyskeskuksesta jos ostaa vaikka toimistokalusteita, niissähän on alv merkitty ja laskutettu, että sikäli menee varmaan samoin kuin mikä hyvänsä muukin kauppa, mutta entä jos ostaa vaikka tasohiomakoneen tai vaikka kameran esim. tori.fi:stä tai huuto.netistä tai vaikka FB:n kaverilta myydään-palstalta? Siis yrityksen käyttöön jos ostaa.

  Ja sitten viimeinen kysymys: On ollut vaikea etsiä mistään täsmätietoa siitä, mihin aikaan tilikausi kannattaa lopettaa. Tiedän, että se voi olla erityistapauksissa eripituinen kuin kalenterivuosi tai alkaa ja päättyä eri kohtaan kuin kalenterivuosi, mutta monilla toimialoilla on ihan suora syy siihen, jos se noudattaa jotain muuta kuin tammi-joulu-kaavaa. Esim. pörssiyhtiöllämme Saga Fursilla on ihan loogisesti eri tiikausi. Se on vuoden pituinen, mutta alkaa eri kohdasta ja päättyy eri kohtaan, koska turkissesonki. Sama pätenee paljon muillakin ns. sesonkiluonteisilla aloilla.

  Eli itsenikin kohdalla on selvää se, ettei sitä kannata aloittaa tammikuussa ja lopettaa joulukuussa, mutta mikä sen määrittelee? Kannattaako tilikausi päättää ns. hiljaista aikaa ennen vai jälkeen? Jos olen käsittänyt oikein, se kannattaisi päättää ennen, koska tilikauden jälkeen tehdään tilinpäätökset sun muut lippulappuset ja laskelmat ja ne kannattaisi tehdä silloin, kun ei ole muun yritystoiminnan kannalta tuli pyrstön alla. Näin olen käsittänyt. Jos näin, niin minun kannattaa päättää tilikausi ensi syksynä marraskuun lopulla. Tämä tarkoittaa, että ensimmäinen tilikausi jää vajaaksi. Miten tarvittavat verotus- ym. laskelmat skaalataan tällöin vastaamaan normaalia tilikautta, joka jatkunee siitä sitten joulukuussa kokonaan uudella tilikaudella?

  Pahoittelut pitkästä kysymyksestä ja alustuksesta, mutta kiitokset jo etukäteen kaikesta!

  • Moi Aki!

   Eli Liikevaihto – kulut = jälkeen jäävä osuus?

   Kyllä. Juuri näin. Voit laittaa siihen myös nolla.

   Et voi saada starttirahaa ja opintotukea samaan aikaan. Aloitettu yritystoiminta on aika tulkinnanvarainen asia. Ehkä sinuna pitäisin turpani kiinni aloittamastasi blogista. Kaiken varalta.Joskus joku urpo virkailija on hylännyt starttirahahakemuksen, koska nettisivuilla oli jotain kirjoitusta. Riippuu tosi paljon virkailijasta.

   Joku dokumentti niiden arvosta pitää olla, vaikka ostaisitkin käytettynä. Kuluttajilta ostettaessa alvia ei ole. Kuluttajat eivät ole alvivelvollisia.

   Kirjanpitäjät hajoavat aina vuodenvaihteessa koska monilla tilikausi on kalenterivuosi. Joskus voi pelkästään niiden takia, laittaa tilikauden vähän toisenlaiseksi. Sitten omat laput ei ainakaan hautaudu siihen vuodenvaihteen tilinpäätöshelvettiin. Eli laita se johonkin sellaiseen yritystoiminnan kannalta hiljaiseen kauteen.

   Ehkäpä näillä pärjää.

 • Jussi

  Reply Reply 1.1.2016

  Hei!

  Kiitos tästä jutusta tämä on ollut todella hyödyllinen minulle! Ennen aloittamista minua kiinnostaa vielä nuo työnantajamaksut.

  Pitääkö työnantajamaksut ilmoittaa neljännesvuosittain vaikka tekisin yksin toiminimellä pienimuotoista toimintaa normaalin päivätyön ohessa?

  En täysin ymmärrä mitä minun pitäisi niissä sitten edes ilmoitella, kun ei ole työntekijöitä?

  • Eivät ne koske sinua millään tavalla, jos et maksa palkkaa muille. Eli et ilmoita mitään minnekään. Paitsi ehkä sen, ettet aio maksaa niitä missään muodossa.

 • Ilkka M

  Reply Reply 8.1.2016

  Tervehdys

  Ja kiitos hyvistä vinkeistä. Yksi kysymys:

  Kuvitellaan, että toiminimi on arvonlisärekisterissä ja liikevaihtoa on tilikaudella vaikka 6.000 ja arvonlisäveroa on kerätty 1.440 €. Jos tilivuonna on omien kulujen yhteydessä tullut maksettua arvonlisäveroa vaikka 800 € lasketaanko verotettavksi tuloksi

  a) koko 6.000+1.440=7.440

  vai

  b) vähennetäänkö kerätystä arvonlisäverosta kuitenkin maksetut 1.440-800=640 (jota ei makseta verottajalle) jolloin verotettavaksi tuloksi jäisi
  6.000 + 640= 6.640

  • Ilkka M

   Reply Reply 8.1.2016

   Aargh. Tietysti mukaan tulee ottaa vielä itse kulut.

   Eli jos kuluja olisi vaikka 3500€ ja niiden päälle olisi maksettu tuo 800 € arvonlisäveroa niin…>

   Kuvitellaan, että toiminimi on arvonlisärekisterissä ja liikevaihtoa on tilikaudella vaikka 6.000 ja arvonlisäveroa on kerätty 1.440 €. Jos tilivuonna on omien kulujen 3500 yhteydessä tullut maksettua arvonlisäveroa vaikka 800 € lasketaanko verotettavksi tuloksi

   a) koko (6.000-3.500) +1.440=3.940

   vai

   b) vähennetäänkö kerätystä arvonlisäverosta kuitenkin maksetut 1.440-800=640 (jota ei makseta verottajalle) jolloin verotettavaksi tuloksi jäisi
   (6.000-3.500) + 640= 3.140

   • Moi Ilkka!

    Esimerkki b on oikein.

    Sitten mukana on vielä yksi muuttuja. En tiedä huomioitko tämän jo laskelmassasi. Koska liikevaihtosi on alle 10 000 euroa, niin saat arvonlisäveron alarajahuojennuksen takia tuon koko arvonlisäveron takaisin itsellesi ja se lisätään liikevaihtoosi ja se muuttuu tulokseksi. Eli verotettava tulo olisi juurikin tuo 3140 euroa. Josta sitten maksetaan ansiotuloveroa.

 • Teemu

  Reply Reply 15.1.2016

  Hei en kehdannut kaikkia kommentteja kahlata läpi mutta olen miettinyt toiminimen perustamista.
  Toiminta ei ole suurta koska kyseessä on puusepän verstas.
  Ja siksi kysynkin jos toiminimen perustaa voiko saada ansiopäiväraa?
  Koska ansiot jäävät varmaankin 6000€ luokkaan vuodessa.

  Vai mikä olisi järkevin tapa jotta tuotteita voisi myydä eteenpäin..

  • Saako ansiopäivärahan aikana tienata jotain lisätuloja, varmaan riippuu siitä. Myös yrityksen perustaminen tekee sinusta suoraan yrittäjän, joka ymmärtääkseni lakkauttaa ansiopäivärahasi. Siksi koska olet yrittäjä, etkä työtön työnhakija enää.

   Toki kannattaa käydä paikallisesta te-toimistosta kyselemässä, että voiko olla jotenkin sivutoiminen yrittäjä ja vetää ansiopäivärahaa samaan aikaan. En olisi kovin optimistinen asian suhteen.

   Järkevin tapa? No jos yrityksen perustaminen ”sivutoimisena” ei onnistu, niin varmaan pitää ansiopäivärahat ja myydä puusepän työt jonkinlaisena pimeänä harrastustoimintana. Eli et ilmoita kellekkään mistään mitään. Tokihan tämä on täysin rikollista ja en voi sitä suositella. En ole varma missä harrastustoiminnan rajat menee, eli voisitko kääriä pari tonnia ihan senkin varjolla. Kannattaa kysyä sitä samalla jos käyt siellä te-toimistossa.

 • Sonja

  Reply Reply 18.1.2016

  Moi Timo & Joona!

  Kerrankin löytyi hyvä ja helppotajuinen selvitys aiheesta, Hienoa!

 • Janne

  Reply Reply 19.1.2016

  Hei ja kiitos selventävästä tietopaketista! Minulle jäi kuitenkin yksi kysymys: Olen ystävieni kanssa suunnitellut toiminimen perustamista opiskelujen ohelle. Ongelmana meillä tässä on se, että jos yritys on vain yhden henkilön nimissä, voi tällä mennä opintotuen tulorajat yli.
  Pystyykö toiminimeä perustamaan siis kahden tai vaikkapa kolmen ihmisen voimin, niin, että he ovat kaikki tasa-arvoisia toiminimen omistajia, jolloin yrityksen tulot jaettaisiin tasaisesti heidän kesken? Tällöin ei opintotukien takaisinmaksukaan pelottaisi 🙂

  • Moi Janne!

   Lyhyt vastaus on: ei pysty perustamaan useamman ihmisen kesken. Ainoa vaihtoehto olisi, että yksi perustaa ja maksaa muille palkkaa. Tai vetää kaiken oman verotuksen läpi ja jakaa rahat sitten tasan muille. Molemmat vaihtoehdot ovat ihan paskoja opiskelijalle.

   Perustakaa mieluummin vaikka osuuskunta tai osakeyhtiö.

 • Tintti

  Reply Reply 25.1.2016

  Kiitos tietopaketista.

  Vielä yhden asian kysyn vääntääkseni rautalangasta:

  Voinko myydä itse tekemiäni tuotteita ilman toiminimeä?

  Onko 10k€ raja, jolloin viimeistään toiminimi tulee olla pystyssä (ja viimeistään ilmoittautunut arvonlisävelvolliseksi)?

  • Voit myydä niitä tuotteita jos kyseessä on joku selkeästi harrastustoiminta. En ole ihan varma missä raja menee, mutta kymppitonnia lähestyessä se raja on ylitetty ajat sitten. Harrastustoimintaa lienee joku alle tonnin liikevaihto. 10k€ on raja arvonlisäverovelvollisuudelle, mutta toimintasi on verotettavaa tuloa jo ennen sitä. Voit varmaa hoitaa asiat jotenkin suoraan henkilökohtaisessa verotuksessa ja veroilmoituksella, että et välttämättä tarvi firmaa vielä silloin.

 • KFysio

  Reply Reply 2.2.2016

  Hei, Kysyisin sellasta…lokakuussa 2015 perustin toiminimen ja aloitin töitä yrityksessä (OY) ammatinharjoittajana..samalla olen jatkanut päivätyön tekemistä (provisiopalkka). Tarkoituksena oli helpottaa siirtymistä palkansaajasta yrittäjäksi. Miten toimin verojen kanssa? Olenko ymmärtänyt oikein, että palkkatyöstä menee verot verokortin mukaan (vuoden tulot) ja yrityksen puolelta tästä, mitä olen suunnitellut tälle vuodelle? Eli ne ovat erikseen ja ei vaikuttaa toisiamme?

  Mistä löydän lisäinfoa tästä ( yrittäjä+palkansaaja)

  Miten tässä tapauksessa pitää toimia YEL vakuutuksen kanssa? Jos minulla on vielä palkkatyön aikana vakuutus työnantajaltasi, tarvitsenko ”tupla vakuutusta”?
  Yt.K

  • Moi!

   Kyllä ne voi vaikuttaa toisiinsa, koska mielestäni on kaksi tapaa miten voit asian hoitaa. Joko pumppaat veroprosentin niin ylös verokortissa, että maksetut verot kattaa palkkatyösi + toiminimesi verotettavan tulon ja arvioit toiminimesi tuloksen nollaksi, jolloin sinua ei ennakkoveroteta.

   Tai sitten lasket verokortille vaan sun palkkatyön osuuden ja otat veroprosentin sen mukaan. Toiminimen tuloksen ilmoitat erikseen ja jos olet ennakkoperintärekisterissä, niin verottaja lähettää sinulle ”verolaskuja” sopivan määrän vuoden aikana ja makselet sitten ne pois.

   Yel pitää ottaa normaalisti, jos ”työtulosi” ylittää minimisumman, eli 7 557,18 euroa vuodessa.

   suositttelen, että käyt verottajan veroprosenttilaskurissa katselemassa miten hommat käyttäytyy, kun syötät sinne eri lukuja.

 • Kukka

  Reply Reply 3.3.2016

  Hei,

  miten toiminimelle tulevat laskut menee.

  Jos toiminimi on rekisteröinyt nimen kaupparekisteriin, täytyykö avata myös rekisteröidyn toiminimen mukainen tilipankkiin? Vai voiko olla oma pankkitili, joka on toiminimen omistajan omalla nimellä?

  Entä voiko rekisteröitynyt toiminimi maksaa laskuja, jotka on toiminimen perustajan henkilökohtasella nimellä?

  Vai täytyykö kaikkien laskujen, jotka menevät kirjanpitoon, olla nimetty/osoitettu rekisteröidylle toiminimelle?

  Tällä hetkellä en ole rekisteröinyt tmi:ä keupparekisteriin, kun tuntuu isolta työltä alkaa muuttaa kaikki pankkitilit, laskutustiedot jne.

  • Timo

   Reply Reply 6.3.2016

   Hei Kukka!

   Vastaan kysymyksiisi järjestyksessä (yksi vastaus per kappale)

   1. Ei
   2. Kyllä, jos ne liittyy liiketoimintaan
   3. No helpottaishan se jos näin olis, mutta ei se ole välttämätöntä

 • Joonas

  Reply Reply 12.3.2016

  Moro ja kiitos selkeistä sivuista!

  Kysymys kuitenkin löytyy.

  Jos en ilmoittaudu ALV-velvolliseksi, eli liikevaihto jää alle 10t-eur/v, niin mitä sitten jos liikevaihto ylittääkin tuon kriittisen 10t/v rajan ja joudun ilmoittautumaan takautuvasti ALV-velvolliseksi? Joudunko maksamaan kaikki ALV:t koko summasta (24%, á 2400e) omasta pussista, kun en ole niitä ymmärtänyt/voinut edes laskuttaa asiakkailta ennen? Vai kerätäänkö tuolloin ALV vain 10t ylimenevältä osalta?

  Kiitos!

  • Timo

   Reply Reply 12.3.2016

   Moi Joonas!

   Minun ymmärrykseni on, että joudut maksamaan takautuvasti alvit kaikesta mitä olet laskuttanut, eli tuon 2400 euroa.

   Ja se voi olla tosi perseestä. Siksi rajan kanssa kannattaa olla varovainen, että pysyy reilusti alle jos on tarkoitus olla pysyä pois arvonlisäverovelvollisuudesta tai sitten ilmoittautuu sellaiseksi eniweis, niin ei tarvi välittää koko asiasta.

 • D

  Reply Reply 18.5.2016

  Vihdoinkin löysin sellaista tekstiä että minäkin ymmärrän, kiitän.

  Minua askarruttaa sellainen, että olen opiskelujen ohessa pitänyt blogia ja Youtube kanavaa, joista saan mainostuloja. Sivuilla on opiskellessa tekemiäni tutoriaaleja ja blogin kautta olen kaupannut tekeleitäni. Tulevan yrityksen toimintaan kuuluisi myös näitä asioita joilla olen jo vähän tienanut. Onko tämä yritystoimintaa ja voin heittää hyvästit starttirahalle?

  • Timo

   Reply Reply 18.5.2016

   Uskoakseni joo. Varsinkin jos mainitset asiasta ja et onnistu jotenkin piilottamaan tulojasi.

   Joten yksi vaihtoehto olisi perustaa yritys jo nyt, opiskelujen ohessa. Niin minäkin tein ja en ole koskaan starttirahaa päässyt nautiskelemaan. Väliäkös sillä jos toiminta kannattaa jo heti opiskelujen jälkeen

   – Timo

 • Anniina

  Reply Reply 14.6.2016

  Heips!

  Olen aloittamassa hierontatoimintaa ja toimipaikkana toimii oma asuntoni. Hieronta ei ole luvanvaraista. Minulla ei siis ilmeisesti ole velvoitteita liittyä kaupparekisteriin ja toiminimenikin on sellainen, että en usko muualta Suomesta sitä löytyvän tai että joku sen tulevaisuudessa haluaisi. Toimintani on myös hyvin pienimuotoista ja sivutoimista. Onko siis mitään perusteluita sille, miksi kannattaa liittyä kaupparekisteriin? En oikein löydä mitään muuta selvää tieto asiasta, kuin sen, mikä siihen liittymiseen velvoittaa.

  • Timo

   Reply Reply 14.6.2016

   Jos ei kiinnosta näkyä missään (joka voi mietityttää asiakkaita tietysti) tai suojata sen toiminimen nimeä, niin ei kai sinne pakko ole liittyä.

 • Hämy

  Reply Reply 17.6.2016

  Moro.

  Vakituisen tehdastyön rinnalle on alkanut tulla tarjolle satunaisia keikkahommia, joita mimulle tarjoaa kaksi eri huoltofirmaa. Työkeikka saattaa kestää esim, 2-5vrk, ajomatkaa 400-800km, eli minulle maksetaan tuntipalkka, kilometrit ja päiväraha.
  Työ on ohjelmointia ja opastusta koneen käyttöön asiakkaan tiloissa.

  1.Voisinko vähentää toiminimen kautta esim. 50% internet ja puhelin laskuistani, koska niitä tarvitsen työstä suoritumiseen?

  2.Saako 205€ työhuonevähenyksen sillä perusteella, että näitä
  työkeikkoja pitää joskus esivalmistella kotona?

  3.Lasketaanko toiminimen liikevaihtoon myös kilometrikorvaukset ja päiväraha? Tarkoitus olisi pysyä ALV rajan alapuolella.

  4.Jos teen itselleni liikaa polttopuita ja myyn ylimääräiset pois 200€ hintaan, voinko toimimen kautta vähentää traktorin ja sahan huoltokuluja tuosta 200€ summasta, vaikka polttopuun myynti ei liity mitenkään alkuperäiseen ajatukseen perustaa toiminimi ohjelmointi hommia varten.

  5.Kannattaako nähdä hieman vaivaa ja perustaa toiminimi, vai jatkanko vain sivutulo verokortilla?

  • Timo

   Reply Reply 17.6.2016

   Moi Hämy!

   1. Voit
   2. En tiedä mistä vedit tuon 205 euroa, mutta ymmärtääkseni työhuonevähennyksen saa ja se olisi 700 euroa
   3. Lasketaan, jos laskutat ne ensin asiakkaalta pois
   4. Miksipä ei, jos se on sinulle jonkinlainen sivukeikka. Toki jos niitä huoltokuluja on ihan helvetisti enemmän kuin tuo 200 niin, ehkä se voi olla vähän outoa.
   5. Kannattaa se ainakin taloudellisesti. Pääset ostelemaan asioita rahalla josta ei ole maksettu veroja ja sivukeikkojen toteuttaminen on muutenkin hemmetisti helpompaa kun voi laskuttaa.

   • Hämy

    Reply Reply 18.6.2016

    2. Verottajan sivulta löysin
    ”3) sekä niille, jotka käyttävät asuntoa satunnaisten sivutulojen hankkimiseksi, 205 euroa/vuosi.”

    Tarkemmin ajatellen tuon vähenyksen voisi ehkä saada ilman toiminimeäkin.

    Kiitoksia vinkeistä, ainoa pelko on työttämäksi joutuminen ja jos en sitten saakaan liiton rahoja jos toiminimi tekee minusta yrittäjän jonkin asiasta päättävän silmissä.

    • Timo

     Reply Reply 18.6.2016

     Ah hyvä tietää, et se on määritelty alemmas sivutoimiselle. Kaikkea sitä oppii.

 • Emma

  Reply Reply 30.6.2016

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta, tästä oli apua. Kaksi asiaa haluaisin mainita:

  1. oma.yrityssuomi.fi

  ”Jos perustayritys.fi palvelu kerran on noin perseestä, kannattaa ehkä sen sijaan suunnata https://oma.yrityssuomi.fi/ -palvelun pariin. Siinä lienee riittävästi miljoonia takana, että se edes toimisi kunnolla. Tosin kannattaa olla varovainen rekisteröitymisvaiheessa. Itselläni siinä meni jokin vikaan ja en koskaan onnistunut kokeilemaan palvelua, koska en päässyt sinne sisälle.”

  Minulla kävi niin, että kirjautumisvaiheen varmennussähköposti ajautui spämmi kansioon sähköpostissani. Sen sieltä kaivettuani pääsin kirjautumaan palveluun.

  2. mol.fi

  ”https://asiointi.mol.fi/asva/asiointivalikko” -linkki ei toimi, mutta starttirahahakemukseen pääsee helposti muualta mol.fi sivustolta.

  Kiitos!

  • Timo

   Reply Reply 30.6.2016

   Moi Emma!

   Kiitos palautteesta. Korjasin tuon mollin linkin ja vaihdoin sen toiseen 🙂

 • Päivi

  Reply Reply 12.8.2016

  Hei! Kahlasin nuo kaikki kommentit läpi, mutta en löytänyt vastausta seuraaviin:
  Olen palkkatyöläinen tällä hetkellä ja mietin nyt ankarasti oman ”kivijalka”- kaupan perustamista ja siirtymistä kokoaikaiseksi yrittäjäksi. Haluaisin kuitenkin jatkaa nykyisen työnantajani listoilla, ainakin aluksi, ja tehdä muutaman tunnin viikossa, ns 0-sopimuksella, eli tarvittaessa, jolloin takuuta ei anneta, että töitä olisi esim viikottain (tällaista työtä on työnatajallani tarjolla mm opiskelijoille) ja näin säilyttää takaportin auki, jos tästä yrityshommasta ei tuu mitään. Kysymys kuuluu, voinko saada starttirahaa, jos minulla on tällainen työsopimus, vai täytyykö minun olla täysin työtön? En ole perustanut toiminimeä vielä.
  Toiseksi kuinka voin pitää kirjanpitoa, jos myymistäni tuotteista ei ole kuittia? Kyse on siis second hand vaatteista, kengistä ja asusteita, joita ostan lähinnä kirpputoreilta, joissa ykstyinen henkilö myy omia rättejään. Kunnostaisin ja siistisin vaatteet itse käyttökelpoisikisi. Lisäksi kirppishulluna näitä em juttuja on tullut haalittua jo vuosia kellari täyteen, eli kuitteja ei todella ostoista ole enää muutenkaan tallessa.
  Olen saanut jo moneen muuhun mieltäni askarruttavaan kysymykseen vastauksen täältä, mutta nuo seikat mietityttävät vielä. Kiitos teille!

  • Timo

   Reply Reply 16.8.2016

   Moi Päivi!

   Suosittelen, että teet alihankintaa nykyiselle työnantajallesi. Laskutat vain tekemäsi tunnit häneltä veks ja tulet töihin jos tarvis on. Uskoakseni ratkaisu sopii hänelle vallan mainiosti.

   Kuitti on pakko olla myydyistä tuotteista ainakin. Jos olet ostanut jotain, ehkä varaston arvon voi ”arvioida” jotenkin. Ei mikään estä sinua myymästä tuotteita, mutta ne voivat näyttää kirjanpidossa arvottomilta.

   Kannattaa etsiä kirjanpitäjä ja mennä juttelemaan hänen kanssaan. Uskoakseni häneltä saat vastaukset kaikkiin puuttuviin kysymyksiin

 • Original sinner

  Reply Reply 14.8.2016

  Moro,
  Mitäs jos yrittäjällä on ulosotossa velkaa, niin onnistuuko yrityslainan saanti jos yritys on juuri perustettu tai yrityksellä ei ole maksuhäiriöitä?

  • Timo

   Reply Reply 16.8.2016

   Luultavasti ei. Ne tarkistaa kuitenkin vastuuhenkilön tiedot.

 • Timppa

  Reply Reply 20.8.2016

  Hei, perustin toiminimen maaliskuussa ja arvioin vuoden liikevaihdoksi 30000 ja verotettavaksi tuloksi 25000e. Nyt kävikin sitten niin, että tähän mennessä verotettavaa tuloa on vähennysten ja kulujen jälkeen reilu 35000e ja liikevaihto on reilu 40000e. Sama tahti jatkuu vuoden loppuun eli arviot (ja ennakkoverot) paukkuvat.

  Teen töitä kotoa ja tähän mennessä liiketoiminnan kuluni tältä vuodelta ovat noin 3000e ja siitäkin reilu tonni yelliä. Eli kuluja ei ole juurikaan. Kaikki toimintani on eu yhteisömyynnin käänteisen alvin piirissä.

  Tästä toiminta tuskin enempiä laajenee, enkä aio ryhtyä työnantajaksi. Teen itse kirjanpitoni ja EU-alv-ilmoitukset kuukausittain. Lainoja ei ole enkä niitä tarvitse joten mietin kannattaako tässä tilanteessa alkaa harkita osakeyhtiöksi ”muuttumista” ja miten tuommoinen käytännössä tapahtuu? Vai pysyttelenkö vain toiminimenä… jossain on ilmeisesti ”sweet spot” jonka jälkeen Oy kannattaa Tmi:een verrattuna.

  • Timo

   Reply Reply 21.8.2016

   Moi Timppa!

   Hihasta vedettynä voisi ajatella, että sellaiset 50 000 on hyvä liikevaihto jos haluaa vaihtaa toiminimestä Oy:ksi. Toki pitäisi tehdä aika monta laskelmaa ja miettiä miten rahoja ottaa firmasta pois. Mutta oon käyttänyt tota nyrkkisääntönä.

   Sinuna en vaihtaisi ainakaan vielä. Tai sitten jos vaihdat, niin voit perustaa Oy:n toiminimen lisäksi. voi vaikka laskuttaa sitä omaa oy:tä toiminimellä sitten.

 • Minna

  Reply Reply 20.8.2016

  Hei,

  millaisia asioita pitäisi ottaa huomioon, jos palkkaa toiminimelle työntekijän? Plussia ja miinuksia? Olisiko OY parempi mikäli yrityksellä on työntekijä?

  • Timo

   Reply Reply 21.8.2016

   Ei taida olla väliä. Mieluummin laittaisin aluksi sen työntekijän laskuttamaan ukko.fi palvelun kautta. Testaisin sitä työntekijää käytännössä, ennen kuin loisin työsuhteen.

   Palkkaaminen on iso riski ja sitä ei kannata tehdä kevyesti.

 • Jani

  Reply Reply 26.8.2016

  Kiitos paljon tästä sivusta!

 • Noviisi

  Reply Reply 28.9.2016

  Heippa,

  kiitos suuresti selkeistä ohjeistuksista toiminimen perustamiseen! Sivustonne on tähän asti hyödyllisin kun olen perustamassa sivutoimista toiminimeä. Soittelinkin muutamaan virastoon, mutta parhaiten vastaukset yksinkertaisiin kysymyksiin löytyi sivustoltanne – kiitos vielä 🙂

  Olen siis perustamassa sivutoiminimeä palkkatyöni oheen ja laskutan pääasiassa ulkomaalaista yritystä, vaikka työ sijaitsee Suomessa. Osaatteko neuvoa tässä niin sanotussa käänteisessä alvissa? Ymmärsin, että kun en laskuta alvia tuntihinnassani heiltä, voin silti ilmottautua täällä alv rekisteriin, vaikka toimintani on todella pientä ja jää varmasti reippaasti alle 1000€/vuodessa? Onko se turhaa?

  Ja olin lukevani että voisin vähentää jo ennen toiminimen perustamista tulleita kuluja myöhemmin, mikäli kuitit ovat tallella. Menisikö vähennyksiin esimerkiksi toiminimeä varten käyty maksullinen kurssi tai esimerkiksi välttämätön tietokoneen hankinta?

  Kiitos jälleen vastauksistanne!

  • Timo

   Reply Reply 28.9.2016

   Moi Noviisi!

   Kiitos palautteesta 🙂

   Älä ilmoittaudu alv-rekisteriin. Se on turhaa tuossa tapauksessa.

   Voit vähentää. Kuitit talteen ja sitten dumppaat ne kirjanpitoon.

   • Noviisi

    Reply Reply 28.9.2016

    Kiitos nopeasta vastauksestanne, jälleen!

    Ja hups, jäi yksi nolla pois tuolta (joo olen palkkaamassa itselleni kirjanpitäjän), eli uskon jääväni alle 10.000€ eikä 1000€ vuodessa. Onko siis silti alv-rekisteri turha? 🙂

    Mikäli tuntuu että raja menee yli, niin aina voi puljata tuntien kanssa, tai voiko kesken tilikautta liittyäkin tuonne alvilliseksi, jos siltä alkaa näyttämään?

    Kiitos vielä!

    • Timo

     Reply Reply 30.9.2016

     On se melko turha silloin.

     Voi siirtyä alvilliseksi kesken tilikauden, mutta sitten mahdolliset alvit mitä on tullut kerättyä pitää maksaa valtiolle

     – Timo

     • Noviisi

      Reply Reply 7.10.2016

      Hei Timo,

      suurkiitos avustasi! Edelleenkin sivunne tarjoavat eniten apuja kuin mikään muu taho Suomessa 😀

      Vielä sellainen kysymys tuosta verotuksesta, kun laskutan toiminimelläni ulkomaalaista yritystä, joka on ns tässä tapauksessa ”työnantaja” ja sijaitsee EU:n sisällä, joten alv-verotus menee jotenkin käänteisesti, eli he maksavat sen omassa maassaan? Onko teillä kokemusta tästä? En laskuta heiltä alvia tämän vuoksi ollenkaan. Mutta mitä jos tulokseni menisi yli tuon alv rajan, maksetaanko alv silloin tuplana, Suomeen sekä tähän toiseen EU maahan?

      Kiitos vielä!

      – Noviisi joka yrittää ymmärtää

      • Timo

       Reply Reply 17.10.2016

       Moi Noviisi!

       Yleensä laskutin ulkomailta alv 0%. Jos tulos menee yli alvirajan niin sitten rahat pitäisi keksiä luultavasti omasta pussista. Kannattaa siksi pitää silmällä tarkkaan sitä liikevaihtoa.

       Ei tarvitse maksaa tuplata, mutta kyllä se kertaalleenkin on yllätyksenä melko paskamainen.

 • Kaitsu

  Reply Reply 18.10.2016

  Moi!

  Kiitokset loistavista infoista!

  Kaverin kanssa suunniteltiin laittaa pystyyn escape room-sivutoimi mutta pitääkö se siis olla osakeyhtiö muodossa sittenkin koska meitä on kaksi vai onko tässä jotain kiertotietä mielessä?

  Kaveri omistaa asunnon jonne olisi tarkoitus laittaa huone pystyyn ja molemmille tilanne olisi sivutoiminen sekä tulot todennäköisesti pysyy alle 10K vuodessa jos siitä kerran voi vähentää huoneen kaikki kulut joita tulee aika kiitettävästi.

  Itse olen joka talvi lomautettuna ja olisi nyt aikaa aloittaa projekti mutta molempia jännittää että mikä voi kusta byrokratian puolelta. Soitto verotoimistoon auttaa varmasti paljon mutta jos teillä on jotain vinkkejä ensin niin ilolla otetaan vastaan!

  • tammikko@gmail.com

   Reply Reply 20.10.2016

   Onhan noita vaihtoehtoja. Jos teette muutakin sivuhommaa kuin pakopelejä niin molemmilla voi olla toiminimi ja toinen laskuttaa osansa pois. Lukaiseppas osakeyhtiön vaihtoehdoksi tää kans: http://yrityksen-perustaminen.net/osuuskunnan-perustaminen/ Osuuskunnan perustaminen vaatii vähemmän rahaa kuin osakeyhtiön.

 • Anne

  Reply Reply 26.10.2016

  Kiitos selkeistä sivuista, näistä on ollut paljon hyötyä. Olen nyt täyttänyt toiminimen perustamispaperit ja jäin miettimään tuota kohtaa 5. Täytä lomake 4071 ja palauta se verotoimistoon. Mielestäni tähän asiaan otettiin kantaa jo tuossa perustamislomakkeessa eli pitääkö tämä kuitenkin tehdä vielä erikseen?

  • Timo

   Reply Reply 31.10.2016

   Moi Anne!

   Joo perustamislomake taitaa nykyään hoitaa tuon asian kuntoon. On aika päivitellä tätä artikkelia vähäsen. Ennen asiasta piti ilmoittaa erikseen.

 • Santeri

  Reply Reply 9.12.2016

  Kiitos paljon, valaisi paljon asioita!

 • Toivonen

  Reply Reply 15.12.2016

  Olen tässä paininut ongelman kanssa ja katotaan löytyiskö täältä sitten apua. Eli olen päivätyössä yrityksessä ja vapaa-ajalla myynyt netissä ”tuotteita” toisen ulkomaisen firman sivuilla ja ne maksaa minulle rahat paypaliin joka kuukaus. Nyt sieltä lisätulona on alkanut tulemaan useempaa tuhatta per kuukaus ja tod näk vuositasolla ollaan parissakymmenessätuhannessa. En ole saanut mistään selkoa, että mitä järkeä olisi perustaa toiminimeä mielummin kuin että ilmottaisin sitten vain tulot ulkomailta kohdassa veroilmoituksessa nuo ulkomaantuloni. Ainut hyöty toiminimestä, että saisin laittaa uudet tietokoneen yms verovähennyksiin, mutta ilmeisesti voin muutenkin vähentää yksityisenä esim työhuonevähennyksen yms. Eikö toiminimellä tule vain alv velvolliseksi ja hirveästi enemmän säädettävää? Valaiskaa kiitos.

  • Timo

   Reply Reply 18.12.2016

   Jos sinulla ei ole kovin kaksia hankintoja mitä haluat tehdä, niin minusta sinun kannattaa jatkaa samaan malliin.

 • Anssi

  Reply Reply 11.1.2017

  Terve, loustavan tietopaketin on tämä sivusto antanut aloittelevalle. Täytyy vielä varmistaa ettei tule virheitä.

  Kyseessä siis toiminimi ja tarkoitus kuskata pakettiautolla kaikennäköistä tavaraa kaatopaikalle tai kaupasta kotiin ja myydä tätä palvelua. Päätoiminen työntekijä ja tarkotus sivutoimisena aloitella ja katsoa miten homma lähtee käyntiin.

  1. Ajattelin pistää ekalle vuodelle liikevaihdoksi 10 000, ettei tarvi alveja maksella. Sitten supistetaan toimintaa jos rajat paukkuu. Laskutettaessa ilmeisesti vain ilmoitetaan ettei laskuttaja ole alv-velvollinen?
  2. Meinasin myös ilmoittautua ennakkopidätysrekisteriin tuloilla 10 000 eurolla, vai olisiko fiksumpaa laittaa se 0e rajaksi ja säästää esimerkiksi 30% laskutuksista ja maksaa kerran vuodessa pois?
  3. Laskutetaanko kilometrit asiakkaalta vai vähennetäänkö ne verotuksessa samalla tavalla kuin päätoimisessa palkkatyössä veroilmoituksessa?
  4. Autona toimii autorahoituksella ostettu pakettiauto, joka siis rahoituslaitoksen omistuksessa muutaman vuoden. Voiko autoa hyödyntää jollain tavalla verotuksessa?
  5. Sitten se yel. Sen raja oli jotain 7000 euron paikkeilla ja alottavana yrittäjänä maksu on 18,8%. Maksetaanko tuota heti, vaikkei tulojakaan ole ja palautetaanko turhaan maksetut maksut jos tuo 7000 euron raja ei ylity? Kannattaako tässäkin säästää jokaisets laskutuksesta tuo 18,8% sukanvarteen ja maksaa mielummin kerran vuodessa pois?
  6. Menona tai ostoja ei oikeastaan muodostu muista kuin autolainasta, -verosta ja bensasta. Tulisiko nämä maksella toiminimen kirjanpidosta vai makselenko niitä yksitiseltä käyttötililtä. Tosin esimerkiksi kaatopaikkamaksut (jos vien vaikka purkujätettä kaatopaikalle, muutamia kymppejä) merkataan kirjanpitoon menoiksi. Ne toki saisi alvittomana, mutta sitten pitäisi olla alv-velvollinen. Summat kuitenkin niin pieniä etten tiedä onko merkitystä.

  • Tiitus

   Reply Reply 13.2.2017

   Moi Anssi.

   1. Kannattaa laittaa 9 999€ sillä 10 000€ on se raja millon alveja pitää maksella. Kyllä.
   2. Mielestäni olisi fiksumpaa. Mutta sillon kannattaa olla varma että se säästetty 30% riittää.
   3. Ne voi vähentää verotuksesta.
   4. Jos käytät autoa pelkästään yrityksen käyttöön, voit maksaa kaikki kulut yrityksen kirjanpidosta, mutta sillon et voi ottaa kilometrikorvauksia. Jos se on pääosin omassa käytössäsi niin sillon voit nostaa kilometrikorvauksia mutta et voi maksattaa auton kuluja yrityksellä. Kilometrikorvaus on lähes poikkeuksetta kannattavampi.
   5. Maksettuja yel-maksuja ei makseta takaisin. Jos kuitenkin raja ylittyy niin maksuja voidaan periä takautuvasti. Mutta ei kannata ottaa yeliä ennenkuin on pakko.
   6. Tottakai kannattaa maksaa mielummin yrityksen kirjanpidosta, koska silloin liikevoittosi pienenee ja joudut maksamaan vähemmän veroja.

 • Juha

  Reply Reply 23.2.2017

  Loistava sivusto ja avasi hyvin hommaa, kiitos siitä.

  KYsytään nyt kuitenkin vielä…

  Olen normaalisti päiväduunissa jonka ohella olen nyt alkanut tehdä freelance-toimittajana hommia yhdelle asiakkaalle, joka siis tilaa minulta jutun sivustolleen aina tietystä tuotteesta jonka ”asiakas” siis määrittää.

  Homma on vasta alkutaipaleella mutta alustavasti näyttää että näitä tilauksia tulisi varmasti se 1/kk mutta määrä voi helposti nousta 4-5/kk. Olen nyt muutaman laskutuksen tehnyt ukko.fi kautta.

  Ajattelin kuitenkin että toiminimen perustaminen olisi parempi vaihtoehto, jolloin vältän nuo ukko.fi:n kulut. Tosin kirjanpidosta en juuri mitään tiedä joten tähän olen nyt luultavsti löytänyt halvan kirjanpitäjän.

  Tosiaan kun homma on näin ”epäsäännöölistä” niin kuukaudessa laskutan luultavasti maksimissaan 1000e arvosta, eli

  1) Koska kyseessä on toimittajan hommaa -> alv on näissä aina 0
  2) Tulot jäävät vuodessa alle tuon 8500e aika varmasti -> en ole alv velvollinen
  3) Miten jos joudun ostamaan toiminimelle esimerkiksi uuden tietokoneen että voin juttuja kirjottaa. Koska en ole ALV velvollinen niin en saa ALV:tä vähennettyä?
  4) mitä muita kuluja olen unohtanut mitä tulee maksaa (jos ei lasketa kirjanpitäjän tuntipalkkiota tehdystä työstä)

  Kannattaako toiminimen perustaminen?

  • Timo

   Reply Reply 27.2.2017

   1. Tästä en ole varma
   2. Jos jää alle 10 000 (uusi raja) niin sitten ei tarvitse olla alvivelvollinen
   3. Joo et saa vähennettyä jos et ole alvivelvollinen
   4. Eipä taida tulla erityisemmin mitään. Ansiotuloveroa joudut maksaan jonkin verran tai sitten nostat verokorttiin veroprosenttia ja asian voi hoitaa varmaan sitäkin kautta.

   Toiminimen perustaminen alkaa olla kannattavaa siinä vaiheessa kun vuosilaskutus ylittää 2000 euroa, niin eiköhän se kannata

 • Anne Virtanen

  Reply Reply 27.2.2017

  Heissan,

  Selkeä ja palautteista päätellen varsin luettu ja hyödynnetty sivu – hyvä niin! Jokunen kommentoija piti kirosanoista tekstissä. Itse en niistä pidä lainkaan, en kirjoitettuna enkä puhuttuna. Kekseliäistä ja elämänmakuisista tunnelatauksen ilmaisuista innostun kyllä. Ei kirosanattoman tekstin tarvitse olla tylsää tai byrokraattista jargoniaa.

  Ihan koko kysymys-, kommentti- ja vastauslitaniaa en jaksanut selata läpi, mutta sen verran toivoisin, että nyt kun nuo alv-rajat ovat vaihtuneet 10.000:een ja huojennusten kera sinne 30.000:een euroon, niin ne kannattaisi kyllä laittaa kohdilleen.

  • Timo

   Reply Reply 27.2.2017

   Moi Anne!

   Kiitos helvetisti palautteestasi. En löytänyt tekstistä noita alarajoja, kommenteissa niitä saattaa olla useitakin. Olen yrittänyt korjailla sivustolle sitä mukaan kun joku nostaa asian esille. Johonkin verotusartikkeliin asian jo korjasinkin.

 • ippe

  Reply Reply 9.3.2017

  tarviiko toiminimen tehdä eka tilikaudesta tilinpäätös, kun tilikausi ei ole täyttä vuotta, eli 9 kk.

 • Karoliina

  Reply Reply 13.3.2017

  Heippa,

  1.3 Alkaen juokseminen joka suunnassa helpottu, kun toiminimen saa YTJ.fi sivulla tehtyä ihan kotisohvalta kokonaisuudessaan ja kaupparekisteriinkin ilmottautuminen on netissä halvempi, 75e. Eli täysin paperiton rumba!

  • Timo

   Reply Reply 13.3.2017

   Holy fucking shit. Yhteiskunta etenee kuin 1800-luvun hevosvankkuri.

   Hyvä homma eniweis. Ei tän pitäisi olla mitään erityisempää mystiikkaa

 • Maria

  Reply Reply 16.3.2017

  Jos haluan perustaa toiminimen itselleni osakeyhtiön rinnalle onko minun huomioitava jotain erityistä? Tekisin erilaisia töitä tämän oy:n ulkopuolella ja haluaisin perustaa sitä varten oman toiminimen. En näe tässä mitään ongelmia mutta onko niitä?

  • Timo

   Reply Reply 19.3.2017

   Voit perustaa. Ei siinä sen erikoisempia ongelmia pitäisi olla. Voit myös laskuttaa toiminimellä osakeyhtiötä ja toisinpäin.

 • Yrittelijä

  Reply Reply 21.3.2017

  Heippa. Olen tässä suunnittelut pöytälaatikko-toiminimen aloittamista. Toiminta joko saattaa alkaa, olla alkamatta, tai alkaa todella hiljaisesti (täysin max. muutamia tuhansia rahaa sisään vuodessa). Motiivina toiminimen perustamiselle olisi toiminimen rekisteröiminen omaan haltuun (eli ns. nimen suojaaminen omaan käyttöön). Olen päivätyössä, joten toiminimi olisi minulle täysin sivutoiminen harrasteprojekti, joka saattaa lähteä lentoon tai ei.

  Toiminta olisi käytännössä niin pientä, että laskutusta olisi todella minimaalisesti (ei välttämättä ollenkaan), mutta tuon nimen haluaisin suojella itselleni.

  Koen että kirjanpitoa en tarvitse tässä vaiheessa, koska rahaa ei ole odotettavissa, joten alle tuon 10000e ALV-rajan ollaan kovasti.

  Onko siis kaupparekisterimaksun (n. 100-110 euroa) lisäksi muita kuluja odotettavista tälläisestä pöytälaatikko-toiminimestä?

  Tässä lähinnä yritän kartoittaa että onko tälläisen harrasteprojekti-toiminimen perustaminen pöytälaatikkoon järkevää. Koen että se on järkevää jos tuon aloitusmaksun lisäksi ei tule muita maksuja. Mutta jos esim. homma vaatii kirjanpitoa ja byrokratiaa enemmänkin niin sitten voi jäädä perustaminen tekemättä.

  Sen tiedostan että työttömäksi jäädessä tukia en saa, mutta sittenhän minulla onkin aikaa pistää toiminimi käyttöön.

  • Timo

   Reply Reply 2.4.2017

   Moi Yrittelijä!

   No ei kovin isoja kuluja. Kirjanpitoon kannattaa varata parisataa varmuuden vuoksi (voi olla, että kulut on oikeasti luokkaa alle satasen vuodessa). Kerran vuodessa pitää ilmoittaa paljonko tulosta tuli.

   Eli sun riski taitaa olla maksimissaan se 300 euroa. Ei kovin iso. Anna mennä mun puolesta

 • Patrick

  Reply Reply 2.4.2017

  hei,
  , kysyn vaan tosta että jos on opiskelut kesken niin voiko toiminimen perustaminen vaikuttaa opintorahan saamiseen? Ja selvennykseksi jos jää alle 10.000e tulot tai 8500e niin ei tarvitse maksaa alv:ia, eli jos vaikka myisin tuotteita netissä en lisäisi tuotteisiin alv:ia vaan tilikauden päätyttyä antaisin verottajalle selvennyksen voitosta ja he verottaisivat siitä?

  • Timo

   Reply Reply 2.4.2017

   Riippuu paljonko tienaat sillä toiminimelläsi. Logiikka on sama kuin palkassa. Jos tienaat liikaa niin tukia perutaan takaisin.

   Ei tarvitse maksaa alvia jos tulot on alle 10 000 euroa. Tilikauden päätyttyä voit maksaa sen verran veroja kun on tarpeen.

 • Olli

  Reply Reply 23.5.2017

  Hei,

  Kiitos tiedoista. En ole vielä kaikkia kirjoituksia ehtinyt lukea. Itselläni tarve toiminimen perustamiselle on se, että 1-2 kertaa vuodessa minulta tulee tilaustyö ulkomailta josta voisin alkaa laskuttaa. Sen lisäksi voisin laajentaa toimintaa tulevaisuudessa muillekin tilaajille ja alkaa saada jotain tuottoakin näistä aiemmin harrastuspuhteista. Onko ulkomaisen maksajan kanssa joitain erityispiirteitä?

Leave A Response

* Denotes Required Field