Arvonlisävero

Arvonlisävero

Ota arvonlisävero haltuun – lue selkokielinen ALV-opas

Arvonlisäveron eli alv:n ajatteleminen ja ymmärtäminen on yksi aloittavan yrittäjän haasteista. Arvonlisäveroa voi olla vaikea ymmärtää, koska kyseessä on niin sanottu välillinen vero.

Tämä tarkoittaa sitä, että yritys siirtää arvonlisäveron osuuden kuluttajan eli asiakkaan maksettavaksi tavaran tai palvelun hintaan. Asiakas siis maksaa alv:n osana tuotteen hintaa, ja myyjä tilittää tämän osuuden myöhemmin valtiolle.

Yritys voi kuitenkin vähentää omiin ostoihinsa sisältyneen arvonlisäveron, mikäli ostettuja tuotteita tai palveluita on käytetty yrityksen arvonlisäverovelvollisessa toiminnassa.

Kuulostiko vaikealta? Ei hätää. Lupaamme, että alla olevat selkokieliset esimerkit luettuasi ymmärrät kaikki olennaisimmat perusasiat arvonlisäverosta.

Mitä tarkoittaa arvonlisävero?

Arvonlisävero (eli lyhyesti alv) on tuotteen tai palvelun arvonlisää verottava vero. Se on osa tuotteen tai palvelun myyntihintaa. Veron suuruus perustuu tuotteen verokantaan. Yleinen arvonlisäverokanta Suomessa on 25,5 prosenttia.

Käytännössä arvonlisävero on kulutusvero, joka koskee yleisesti lähes kaikkia tavaroita ja palveluita Suomessa. Se on välillinen vero, mikä tarkoittaa että veron osuuden tuotteesta tai palvelusta maksaa aina lopullinen kuluttaja. Se tarkoittaa, että alv:n nousu näkyy aina kuluttajien hinnoissa.

Suomessa arvonlisäveroa kantavat alv-velvolliset yritykset, joita on valtaosa suomalaisista yrityksistä. Näiden yritysten täytyy sisällyttää hintoihinsa arvonlisäveron määrä.

Myydyistä tuotteista tai palveluista saadut verot tilitetään valtiolle verotuloina. Vaikka veroa kannetaan jokaisesta tuotannon ja jakeluvaiheen myynneistä, sitä maksetaan valtiolle vain, kun siitä syntyy arvonlisää.

Veron määrä ei siis kertaannu, sillä yritykset voivat sitä vähentää. Vähennyksissä yritys voi vähentää ostoihin sisältyneet arvonlisäverot myynteihin sisältyneistä arvonlisäveroista.

Käytännön esimerkin tällaisesta alv-vähennyksestä näet alla.

Arvonlisävero ja alv-vähennys – esimerkki

Mikäli olet yrittäjä, arvonlisävero kannattaa ajatella niin, että se ei ole sinun rahaasi ollenkaan, vaan kuuluu valtiolle. Raha vain kulkee sinun tilisi kautta valtion kirstuun.

Kuvitellaan, että laskutat asiakkaaltasi 1000 euroa + alv 25,5 %, eli 1255 euroa. Nyt voit miettiä, että tililläsi on 1255 euroa, joista tonni on sinun ja 255 euroa tilität myöhemmin valtiolle.

Olet kuitenkin saattanut tehdä yrityksellesi hankintoja, joihin sisältyy arvonlisävero. Olet esimerkiksi ostanut 500 € + alv 25,5 % = 627,5 euroa maksaneen työkoneen itsellesi. Voit vähentää työkoneen arvonlisäveron siitä summasta, joka sinun pitäisi tilittää valtiolle. Tällöin kyseessä on alv-vähennys.

Eli 255 euroa – 127,5 euroa = 127,5 euroa. Sitten tilittäisit 127,5 euroa valtiolle, koska arvo on lisääntynyt vain sen verran. Olet joutunut hankkimaan jotain tuottaaksesi tuon arvonlisäyksen, ja se otetaan huomioon arvonlisäverotuksessasi.

Lisätietoa alv-vähennysten poikkeussäännöksistä löydät linkin takaa.

Arvonlisäverokannat eli vuoden 2025 alv-prosentit

Arvonlisäverokannat eli alv-prosentit tarkoittavat arvonlisäverotuksen prosenttimääriä. Yleinen alv-kanta nousi 25,5 prosenttiin syksyllä 2024. Vuodenvaihteessa 2025 moni aiemmin 10 prosentin verokannalla verotettu palvelu tai tuote nousi 14 prosentin verokannan piiriin.

Verokanta
Tavarat & palvelut
25,5%Useimpia tavaroita ja palveluja koskee niin sanottu yleinen verokanta eli 25,5 prosenttia.
Esimerkkejä pienemmällä alv-kannalla (14% tai 10%) verotettavista tuotteista ja palveluista näet alla.
14%Elintarvikkeet
Rehut
Ravintola- ja ateriapalvelut
(ei kuitenkaan alkoholijuomat ja tupakkatuotteet)
Kirjat
Liikuntapalvelut
Lääkkeet
Henkilökuljetukset
Majoituspalvelut
Kulttuuri- ja viihdetilaisuuksien pääsymaksut
jne.
10%Sanoma- ja aikakauslehdet
0%
  • mm. tavaramyynti EU-maihin alv-velvollisille ostajille
  • viennit EU-alueen ulkopuolelle
  • mainosten ja jäsenlehtien veroton myynti yleishyödyllisille yhteisöille.

Lisäksi jotkut liiketoiminnan osa-alueet jäävät kokonaan alv:n ulkopuolelle. Taulukossa mainitun nollaverokannan ja arvonlisäverosta vapautetun toiminnan ero on se, että myyjällä on oikeus vähentää nollaverokantaan kuuluvien hyödykkeiden valmistus- ja hankintakustannusten sisältämät arvonlisäverot.

Arvonlisäverosta vapaa toiminta

arvonlisäverosta vapaata toimintaa kuvassa

Tietyissä tilanteissa on mahdollista saada vapautus arvonlisäverosta. Tämä koskee yrityksiä, joiden toiminta on pienimuotoista, eli liikevaihto jää kalenterivuoden aikana alle 20 000 euron.

Näiden yritysten ei siis tarvitse liittyä alv-rekisteriin ja laskuttaa arvonlisäveroa osana tuotteidensa myyntihintaa. Samalla ne eivät kuitenkaan voi vähentää hankintojensa arvonlisäveroja.

Myös yli 20 000 euron liikevaihtoa tekevät yritykset voivat joissain tapauksissa toimia alv-velvollisuuden ulkopuolella.

Tämä on mahdollista, jos yrityksen myymät tavarat tai palvelut ovat määritelty arvonlisäverottomiksi eli ne ovat arvonlisäverosta vapaata toimintaa.

Alv-raja nousi 20 000 euroon vuodenvaihteessa 2025. Rajaa tarkasteltaessa huomioidaan paitsi kuluvan kalenterivuoden, myös edellisen kalenterivuoden liikevaihto.

Arvonlisäverotonta toimintaa ovat muun muassa:

  • terveyden- ja sairaanhoitoalan toiminta
  • sosiaalihuollon palvelut
  • yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen palvelut
  • rahoitus- ja vakuutuspalvelut sekä
  • arpajais- ja rahapelipalvelut.

Lisäksi tietyt esiintymispalkkiot, tekijänoikeudet, jotkut vesialukset sekä kansainvälisen lentoliikenteen ilma-alukset jäävät alv-velvollisuuden ulkopuolelle.

Milloin yritys on arvonlisäverovelvollinen?

Arvonlisäverovelvolliseksi ilmoittaudutaan yleensä samalla, kun tehdään perustamisilmoitus kaupparekisteriin. Sen voi tehdä myös jälkikäteen YTJ:n muutosilmoituslomakkeella tai OmaVerossa, jos olet aloittanut toimintasi ilman ilmoittautumista.

Vuonna 2025 alv-velvollisen yrityksen liikevaihdon alaraja on 20 000 euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli liikevaihto (eli yrityksesi myyntitulojen summa ilman alv:n osuutta) ylittää kalenterivuoden aikana tuon rajapyykin, yrityksen on ilmoittauduttava alv-velvollisten rekisteriin.

Arvonlisäverovelvollisten rekisteristä voit lukea kaiken tarvittavan yllä olevasta linkistä.

Arvonlisäveron merkitseminen laskuun

Arvonlisäveroon vaikuttavat tekijät ovat oltava nähtävillä kaupankäyntiin liittyvissä tositteissa. Käytännössä siis laskuissa, kuiteissa (yms.) täytyy näkyä selkeästi millaista tavaraa tai palvelua ollaan kauppaamassa ja mikä on siihen sovellettava arvonlisäverokanta.

Käänteisessä verovelvollisuudessa laskut eivät kuitenkaan sisällä verokantaa tai veron määrää. Laskuun lisätään vain ostajan arvonlisäverotunniste sekä tieto, että ostaja on verovelvollinen.

Käännetty arvonlisäverovelvollisuus on käytössä rakennusalalla.

Se tarkoittaa lyhykäisyydessään sitä, että joidenkin rakentamispalvelujen myyntitilanteissa veronmaksuvelvollisuus on ostajalla, eikä palvelun myyjällä.

Arvonlisäveron ilmoittaminen ja maksaminen

Arvonlisäverot ilmoitetaan kausittain Verohallinnolle ja maksetaan OmaVero-palvelussa.

Ilmoituskausi voi olla kuukauden, neljännesvuoden tai vuoden pituinen jakso. Normaalisti ilmoitusjakso on kuukauden mittainen, eli alv:t ilmoitetaan ja maksetaan tällöin joka kuukausi.

Verot tulee ilmoittaa ja maksaa verokautta toisena seuraavan kuukauden 12. päivään mennessä. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi helmikuun arvonlisäverot pitää hoitaa viimeistään huhtikuun 12. päivä.

Pidempää ilmoituskautta voi kuitenkin anoa pienen liikevaihdon perusteella.

  • Jos yrityksesi liikevaihto on kalenterivuonna alle 30 000 euroa, voit maksaa alvit neljännesvuosittain tai vain kerran vuodessa. Jos olet sivutoiminen yrittäjä, jolle kertyy vain vähän kuitteja, sinun kannattaa tehdä juuri näin.
  • Mikäli liikevaihto on alle 100 000 euroa, ilmoitusjakso voi halutessasi olla neljännesvuosi.

Pidennettyä jaksoa tulee aina hakea erikseen. Pidempää alv-verokautta anotaan yrityksen perustamisilmoituksessa tai myöhemmin OmaVero-palvelussa.

Pienyrittäjät voivat tietyin ehdoin tilittää arvonlisäveronsa maksuperusteisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että arvonlisäverojen maksupäivä lasketaan vasta siitä hetkestä, jolloin asiakkaan maksu oikeasti saapuu yrityksen tilille.

Jos olet suorittanut työn tammikuussa, mutta asiakas maksaa vasta maaliskuussa, sinun tulee tällöin tilittää kyseiset arvonlisäverot toukokuun 12. päivään mennessä.

Kirjanpitäjä auttaa alv-laskelmien muodostamisessa

Jos sinulla on kirjanpitäjä, hän laskee maksettavaksesi tulevien arvonlisäverojen osuuden toimittamiesi kuittien ja tositteiden perusteella. Sen jälkeen hän ilmoittaa sinulle maksettavaksesi tulevan summan.

Kuitit kannattaa alusta alkaen toimittaa kirjanpitäjälle sähköisesti – esimerkiksi älypuhelimella, tablettilaitteella tai tietokoneella. Kun käytössäsi on erillinen kuitti- tai kirjanpitosovellus, kirjanpitäjäsi pystyy siirtämään lähettämäsi kuitit suoraan käyttämäänsä ohjelmistoon, eikä häneltä kulu aikaa tietojen manuaaliseen siirtämiseen.

Tämä vähentää kirjanpitäjäsi työmäärää, mikä parhaimmillaan tarkoittaa sinulle pienempää laskua.

Samalla varmistat, että kaikki pienimmätkin kulukuitit tulee varmasti toimitettua. Kirjanpitäjäsi ei voi tehdä alv-vähennyksiä sellaisista ostoista, joista sinulla ei ole esittää kuittia.

Kuittisovelluksia on olemassa monia erilaisia, mutta esimerkiksi eTaskua käyttää Suomessa jo yli 20 000 yrittäjää. Palvelu maksaa ilmaisen kokeilujakson jälkeen muutaman euron kuukaudessa. Myös monista pienyrittäjille suunnitelluista laajemmista kirjanpitosovelluksista – kuten Procountor Solosta – löytyy oma toimintonsa kuittien kuvamiseen sekä lähettämiseen.

Kadonnut kuitti ja arvonlisäveron vähentäminen

Mikäli sinulta hukkuu yritystoimintaasi liittyvä kuitti, voit itse tehdä selvityksen ostosta. Tämä tapahtuu siten, että teet kirjanpitäjällesi kirjallisen selvityksen siitä, mitä on ostettu, milloin, keneltä ja mihin hintaan.

Näissä tapauksissa osto voidaan merkata kirjanpitoon yritystoimintasi kuluksi. Olennaista on kuitenkin huomata, että arvonlisäverovähennyksiä ei itse laadituista ostoselvityksistä voi tehdä.

Toistuvasti hukkuvat kuitit siis paitsi aiheuttavat riskin verottajan kannalta, myös maksavat sinulle rahaa, kun et saa kaikkia alv-vähennyksiä hyödynnettyä.

Tästä syystä viisainta on kuittien kuvaaminen älypuhelimella, jolloin saat tositteet heti talteen ja eteenpäin kirjanpitäjällesi. Alkuperäistä paperikuittia ei enää tarvita, kun kuitista on sähköinen kopio.

ALV-muutokset syksyllä 2024 ja vuodenvaihteessa 2025

  • Yleinen arvonlisäverokanta Suomessa nousi 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Muutos astui voimaan 1.9.2024.
  • Valtaosa 10 prosentin alv-kantaan kuuluneista palveluista ja tuotteista siirtyi 14 prosentin alv-kannan piiriin vuodenvaihteessa 2025.
  • Pienyrittäjille suunnattu verohelpotus, arvonlisäveron alarajahuojennus, poistui käytössä vuodenvaihteessa 2025.

ALV-laskuri

Jokaisen yrittäjän täytyy oppia ymmärtämään arvonlisäveroa. Muussa tapauksessa voi käydä kalliiksi, mikäli omat hinnat tai kulut tulee laskeneeksi väärin. Jos olet epävarma arvonlisäveron laskemisesta, voit hyödyntää erilaisia alv-laskureita. Tässä yksi vaihtoehto:

Tutustu alv laskuriin täältä.

YEL - Mainos