Ennakkoperintärekisteri

Ennakkoperintärekisteri

Mitä tarkoittaa ennakkoperintärekisteri?

Yrityksen perustamislomakkeessa tulevalta yrittäjältä kysytään, hakeutuuko hän ennakkoperintärekisteriin. Ennakkoperintärekisteri tarkoittaa Verohallinnon ylläpitämää rekisteriä, johon liittymällä yritys osoittaa hoitavansa verotusasiansa kuntoon itse.

Jos yrityksesi ei ole ennakkoperintärekisterissä, ennakonpidätyksen tekeminen – eli veron pidättäminen laskusta – jää palvelun maksajan kontolle.

Tällöin laskun maksajan olisi tehtävä verokortin mukainen ennakonpidätys samaan tapaan kuin työsuhteessa olevalta henkilöltä. Tämän jälkeen maksajan tulisi tilittää verojen osuus Verohallinnolle.

Selitetään vielä sama asia hieman toisilla sanoilla:

Jos olet palkkatöissä, saat joka kuukausi tilillesi palkan. Tästä palkasta työnantajasi on jo maksanut ennakonpidätykset verottajalle. Kun olet yrittäjä, ennakkoperintärekisteriin ilmoittautumalla osoitat, että huolehdit itse ennakoiden maksamisesta. Et siis ole palkansaaja, jolle maksettavasta rahasta tarvitsisi pidättää ennakkoveroa.

Uutena yrittäjänä arvioit Verohallinnolle, kuinka paljon tulosta tulet tilikauden aikana tekemään. Maksat veroa ennakkoon pitkin vuotta tekemäsi arvion perusteella. Myöhemmin täydennät puuttuvia veroja tai saat veronpalautusta toteutuneen tuloksen perusteella.

Lisätietoa aloittavan yrittäjän verotuksesta löydät artikkeleista toiminimen verotus ja osakeyhtiön verotus.

Mitä hyötyä sitten on siitä, että et jätä ennakkoverojen maksua laskun maksajan kontolle?

No se, että ennakonpidätysten maksamisesta koituisi asiakkaalle täysin turhaa paperisotaa, johon kukaan ei halua ryhtyä – on paljon helpompaa vain maksaa lasku ja siinä kaikki.

Aloittavan yrittäjän onkin usein vaikea saada toimeksiantoja ennen ennakkoperintärekisterimerkinnän saamista.

  • Huomaa, että ennakonpidätysvelvollisuus ei koske vuokraustoimintaa eikä tavaran kauppaa.

Mikäli et siis myy palveluja – vaan harjoitat esimerkiksi pelkkää tavaran kauppaa – ennakkoperintärekisteriin ei tarvitse ilmoittautua, mutta halutessasi voit sen silti tehdä. Tällöin puhutaan ennakkoperintärekisteriin hakeutumisesta.

Mikä on ennakonpidätys?

Ennakonpidätys on työntekijän palkasta tai yrittäjän yrityksestä saamastaan tulosta pidätettävä veron osuus. Tämä pidätys tehdään suoraan maksuhetkellä, ja se toimii ennakkomaksuna tuloveroa varten. Käytännössä ennakonpidätys tarkoittaa, että kun työnantaja maksaa palkkaa työntekijälle, hän vähentää siitä suoraan veron osuuden ja tilittää sen verottajalle. Näin veronmaksu hajautuu koko vuodelle eikä maksettavaksi jää suurta summaa vuoden lopussa.

Ennakkoperintärekisteri ja kotitalousvähennys

ennakkoperintärekisteri. kuvassa maalataan seinää

Jos et kuulu rekisteriin, se voi hankaloittaa huomattavasti toimeksiantojen saamista toisten yritysten lisäksi myös sellaisilta kuluttaja-asiakkailta, jotka haluavat tehdä ostamastaan palvelusta kotitalousvähennyksen.

Jos esimerkiksi remonttifirma ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, asiakas ei voi tehdä työstä kotitalousvähennystä.

Tilaisitko itse remontin tai kotisiivouksen sellaiselta firmalta, jonka tekemästä työstä et tätä rahanarvoista vähennystä voi tehdä?

Käytännössä ennakkoperintärekisterimerkintää voidaan näissä tilanteissa pitää liiketoiminnan elinehtona.

Ennakkoperintärekisteri ja verovelka

Merkintä ennakkoperintärekisterissä kielii myös siitä, että olet luotettava ja säntillinen toimija. Rekisteriin ei pääse, jos taustalla on verojen maksuun tai kirjanpitoon liittyviä merkittäviä laiminlyöntejä.

Jos sinua ei syystä tai toisesta hyväksytä ennakkoperintärekisteriin, saat asiasta päätöksen, jossa eritellään rekisterimerkinnän estävät syyt sekä tarjotaan sinulle tilaisuus antaa asiasta oma selvityksesi.

Muita syitä ilmoittautua ennakkoperintärekisteriin

  • Mikäli haet yritykselle rahoitusta, myös sen saaminen voi monesti olla hyvin hankalaa ilman ennakkoperintärekisterimerkintää. Voit lukea lyhyen oppaamme aloittavan yrityksen rahoitusvaihtoehdoista edeltävän linkin takaa.
  • Myös tilaajavastuulakiin on kirjattu, että sopimusosapuolelta (yritykseltä) on pyydettävä todistus ennakkoperintärekisterimerkinnästä.

Ennakkoperintärekisteriin ilmoittautuminen

Kaikkien yllä mainittujen syiden takia ennakkoperintärekisteriin kannattaa siis liittyä.

  • Uusi yrittäjä hakee ennakkoperintärekisteriin perustamisilmoituslomakkeen täytön yhteydessä.
  • Mikäli hakijalla on jo Y-tunnus, liittyminen jälkikäteen tai uudelleen hakeutuminen ennakkoperintärekisteriin tapahtuu muutosilmoituksen avulla. Ohjeet ja lisätiedot muutosilmoituksen tekemiseen löydät YTJ:n sivuilta.
  • Ennakkoperintärekisteriin voi hakeutua myös OmaVeron kautta, mikäli yrityksellä on jo Y-tunnus.

Ennakkoperintärekisteristä poishakeutuminen tapahtuu samaisilla muutoslomakkeilla tai vaihtoehtoisesti OmaVerossa. Tämä on ajankohtaista, jos yritystoiminta lopetetaan.

Ennakkoperintärekisteriin merkitsemisen käsittelyaika voi vaihdella, mutta tieto merkinnästä on nähtävissä reaaliaikaisesti ytj.fi-sivustolla, johon löydät linkin alapuolelta.

Ennakkoperintärekisterimerkinnän tarkistus

Osoitteessa ytj.fi saat yrityksen nimellä tai y-tunnuksella tarkistettua, onko yritys ennakkoperintärekisterissä. Kun syötät hakukenttään yrityksen nimen, ruutunäkymä voi näyttää esimerkiksi tältä:
Ennakkoperintärekisteri tarkistus

Rekisterimerkinnän saaminen on tärkeää siksikin, että mikäli ennakonpidätystä ei ole tehty, suorituksen maksaja on vastuussa mahdollisista seuraamuksista.

Tästä syystä ostajayritysten tulisi aina muistaa tehdä tarkistus siitä, kuuluuko toinen osapuoli ennakkoperintärekisteriin. Käytännössä on kuitenkin mahdotonta tietää, kuinka moni tämän tarkistuksen todellisuudessa muistaa tehdä.

Laskutusohjelma yrittäjälle

Isolta on tehokkain ja helppokäyttöisin laskutusohjelma.

Ota käyttöön