Kirjanpito-ohjelma

Kirjanpito-ohjelma

Mistä helppokäyttöinen sähköinen kirjanpito-ohjelma omalle pienyritykselle?

Esittelemme 7 suosittua vaihtoehtoa toiminimille ja pienille osakeyhtiöille

Sitä ei voi ylittää, sitä ei voi alittaa, sitä ei voi kiertää.

Kyse on tietysti yrityksen kirjanpidon järjestämisestä, joka kuuluu aivan jokaisen yrittäjän lakisääteisiin velvoitteisiin.

Kirjanpitovelvollisuus on samalla yksi yleisimmistä syistä, joiden takia yrittäjäksi ryhtyminen saattaa monesta suomalaisesta tuntua niin vaivalloiselta.

Tässä lyhyessä, yksin- ja pienyrittäjille suunnatussa tekstissä esittelemme seitsemän suosittua kirjanpito-ohjelmaa ja -palvelua, joilla voit

  • hoitaa yrityksesi kirjanpidon joko kokonaan itse tai
  • tehdä sen yhdessä kirjanpitäjän tai tilitoimiston kanssa.

Vertaamme ensin lyhyesti näitä kahta tapaa ennen kuin siirrymme varsinaisten kirjanpito-ohjelmien kimppuun.

Milloin kirjanpito on järkevää tehdä kokonaan omin päin?

Mikään ei pakota sinua hankkimaan kirjanpitäjää, vaan voit tehdä aivan kaikki kirjanpidon työt omin nokkinesi ilman tilitoimistoa.

Yleensä tämä malli sopii eritoten seuraaviin tilanteisiin:

  • Olet sivutoiminen yrittäjä ja teet töitä harvakseltaan.
  • Olet päätoiminen yrittäjä, mutta kirjanpitoon kertyy kuukaudessa vain muutamia liiketapahtumia.
  • Sinulta tai yhtiökumppaniltasi löytyy taustaa kirjanpidosta, joten sen hoitaminen itse sujuu rutiinilla.

Kaikissa tapauksissa hyvästä kirjanpito-ohjelmasta tai valmiista kirjanpitopohjasta on apua.

Varsinkaan yhdenkertaisen kirjanpidon – joka on sallittu toiminimiyrittäjille – tekeminen ei sinänsä ole kovin vaikeaa. Kyse on pohjimmiltaan yksinkertaisesta tulojen ja menojen ynnäämisestä.

Merkintöjen tekemistä enemmän aikaa kuluu erilaisiin kirjanpitoon ja verotukseen liittyviin selvittelytöihin, joita yrittäjän arjessa riittää yllättävän paljon.

  • Kun ostan jotain, milloin kyse on pienhankinnasta, jonka voin vähentää kerralla yrityksen kuluksi?
  • Miten vähennän oman auton työkäytön kirjanpidossa?
  • Edustus- ja neuvottelukulujen alv-vähennysoikeus eroaa toisistaan, mutta kummasta kululajista on kyse, kun käyn asiakkaan kanssa kahvilla?
  • Miten haen verottajalta alv:n alarajahuojennusta, jos liikevaihtoni jää alle 30 000 euron?

Näiden ja kymmenien muiden kysymysten takia kirjanpitäjä säästää tuntikaupalla aikaasi per kuukausi.

Etenkään osakeyhtiön kahdenkertaista kirjanpitoa ei ole järkevää lähteä tekemään itse, jos et tiedä, mitä olet tekemässä.


Voit hoitaa kirjanpito-ohjelmalla pelkästään rutiinit – tilitoimisto huolehtii lopusta

Kirjanpito-ohjelmasta voi olla paljon hyötyä, vaikka et haluaisikaan tehdä kaikkea itse.

Voit esimerkiksi tehdä peruskirjanpidon ja kuukausi-ilmoitukset omin nokkinesi, mutta hankkia veroilmoituksen ja tilinpäätöksen tekoon ammattilaisen apua kerran vuodessa.

Yhteistyö kirjanpitäjän kanssa voi kuitenkin olla myös jatkuvaa.

Tällöin esimerkiksi hoidat kirjanpitoa sähköisessä kirjanpito-ohjelmassa, johon on pääsy sekä sinulla että kirjanpitäjälläsi. Sinä teet ohjelmalla helpot rutiinit, eli esimerkiksi maksat laskuja, lähetät niitä asiakkaillesi ja tallennat kuitit ja tositteet sähköisesti – samalla pystyt seuraamaan talouttasi reaaliajassa ja vältyt paperirallilta.

Kirjanpitäjä huolehtii kuntoon muut asiat: kuukausi- ja veroilmoitukset, tilinpäätökset, kirjausten tarkistamisen, tekemiesi vähennysten oikeellisuuden ja niin edespäin.

Edellä mainitun kaltaiset sähköiset kirjanpito-ohjelmat toimivat pilvipalveluna verkossa – tietokoneelle ei siis tarvitse ladata tai asentaa mitään. Tyypillisiä esimerkkejä tällaisista ohjelmistoista ovat tässä esittelyssä mainitut Procountor Solo ja Accountor Go.

Katsotaan seuraavaksi läpi ne ja viisi muuta eritoten yksin- tai pienyrittäjälle suunniteltua vaihtoehtoa kirjanpidon järjestämiseen.

Isoltan ilmainen Excel-pohja

Mikä: Microsoft Excelissä sekä Google Sheetissä toimiva valmis kirjanpitopohja, jolla teet itse toiminimen yhdenkertaisen kirjanpidon.

Ominaisuudet lyhyesti: Kirjanpitopohja sisältää automaattiset alv-laskelmat, valmiit tilikartat, tuloslaskelman ja selkeän raportoinnin. Pohja on kirjanpidon ammattilaisten tarkistama ja hyväksymä.

Muuta: Sopii avuksi erityisesti sivutoimisille toiminimiyrittäjille, joilla on vähän tilitapahtumia, jotka toistuvat usein samankaltaisina.


ALVin

Mikä: Tietokoneen nettiselaimessa ja mobiilissa toimiva palvelu, jolla toiminimen yhdenkertaisen kirjanpidon voi tehdä itse. Tallennat palveluun toiminimesi tulo- ja menotositteet, ja kirjanpito muodostuu automaattisesti tekemiesi kirjausten perusteella.

Ominaisuudet lyhyesti: Ohjelmasta on kaksi versiota, joista kattavampi ALVin PRO sisältää myös tilinpäätöksen ja veroilmoituksen tekemisen ensimmäisen käyttövuoden aikana. Laskutus on mahdollista lisäpalveluna. Molempiin versioihin sisältyy ammattikirjanpitäjän etätuki.

Hinnasto: LITE 18,90€/kk ja PRO 39,90€/kk. Erikseen tilattavia, tuntihinnalla veloitettavia palveluita ovat tilinpäätöksen yhteydessä tehtävä tositteiden tarkistus, ennakkoverojen tarkistus ja muutoshakemus sekä alv:n alarajahuojennushakemuksen tekeminen (n. 60€/tunti).


Procountor Taloushallinto

Mikä: Suomen suosituin taloushallinnon ja kirjanpidon ohjelmisto, jota käyttää yli 30 000 suomalaista yritystä. Soveltuu kaikille aloille ja yritysmuodoille ja skaalautuu yrityksen koon mukaan.

Ominaisuudet lyhyesti: Voidaan räätälöidä lisäpalveluilla ja integraatioilla hyvin pitkälle tarpeiden mukaan. Voidaan käyttää yhdessä tilitoimiston kanssa tai voit tehdä myös itse kirjanpitosi.

Hinnasto: Procoucountor Taloushallinnon hinta perustuu laadittujen laskujen ja muiden tositteiden lukumääriin. Hinnoittelu koostuu aloitusmaksusta ja sen jälkeen kuukausimaksusta pakettikoon mukaan. Alku-paketti 4 eur / kk. Kaikkiin paketteihin sisältyy rajaton määrä käyttäjiä.


Ukko Yrittäjä toiminimiyrittäjälle

Mikä: Verkossa tietokoneella tai älylaitteella toimiva palvelu kirjanpitoon.

Ominaisuudet lyhyesti: Perusperiaatteet hyvin samankaltaiset kuin ALVinissakin. Olennaisin ero on, että Ukko Yrittäjä sisältää myös myynti- ja ostolaskuominaisuudet. Voit siis luoda ja vastaanottaa palvelussa laskuja, ja sinun tai asiakkaasi maksaessa ne kirjautuvat automaattisesti kirjanpitoon. Sinun kontollesi jää muiden tositteiden lisääminen palveluun. Etätuki samankaltainen kuin ALVinissa.

Hinnasto: Alkaen 22€/kk kuukaudessa liikevaihtosi määrästä riippuen.

Muuta: Ukko.fi tunnetaan paremmin kevytyrittäjyys- eli laskutuspalveluna, mutta varsin moni kevytyrittäjänä aloittanut suomalainen on liiketoiminnan kasvaessa perustanut toiminimen tai osakeyhtiön. Ukko Yrittäjällä onkin hyvin todennäköisesti paljon kevytyrittäjätaustaisia käyttäjiä asiakkainaan. Ukko.fi tarjoaa myös Ukko Yrittäjää osakeyhtiöille, johon kuuluu myös kirjanpidon tekeminen.


Procountor Taloushallinto

Mikä: Suomen suosituin taloushallinnon ja kirjanpidon ohjelmisto, jota käyttää yli 30 000 suomalaista yritystä. Soveltuu kaikille aloille ja yritysmuodoille ja skaalautuu yrityksen koon mukaan.

Ominaisuudet lyhyesti: Voidaan räätälöidä lisäpalveluilla ja integraatioilla hyvin pitkälle tarpeiden mukaan. Voidaan käyttää yhdessä tilitoimiston kanssa tai voit tehdä myös itse kirjanpitosi.

Hinnasto: Procoucountor Taloushallinnon hinta perustuu laadittujen laskujen ja muiden tositteiden lukumääriin. Hinnoittelu koostuu aloitusmaksusta ja sen jälkeen kuukausimaksusta pakettikoon mukaan. Alku-paketti 4 eur / kk. Kaikkiin paketteihin sisältyy rajaton määrä käyttäjiä.

SimplBooks

Mikä: Verkossa toimiva helppokäyttöinen sähköinen kirjanpito-ohjelma pienyritykselle tai toiminimiyrittäjälle.

Ominaisuudet lyhyesti: Peruskirjanpito, myynti- ja ostolaskutus, tuntikirjaukset, asiakas- ja toimittajarekisteri jne.

Hinnasto: Mini-versio (1 käyttäjä) 9,90€/kk. Perusversio (rajaton käyttäjämäärä) 15,90€/kk. Perusversio sisältää laskutusominaisuuden. Palvelua voi kokeilla kuukauden ajan ilmaiseksi.

Muuta: SimplBooksin asiakastuki toimii neljällä eri kielellä, ja se on saanut verkossa paljon hyvää palautetta nopeasta palvelustaan.


Merit Aktiva

Mikä: Laskutus- ja kirjanpito-ohjelma pienyrityksille (oy, ay, ky). Soveltuu myös toiminimien käyttöön.

Ominaisuudet lyhyesti: Peruskirjanpito, myynti- ja ostolaskut, automaattiset alv-laskelmat, raportointi, tuloslaskelman ja taseen luominen jne. Kaikki ominaisuudet löydät palvelun verkkosivuilta.

Hinnasto: Perusversio 19,90€/kk, kattavammat Pro- ja Premium-versiot 29,00€/kk ja 39,00€/kk (hintoihin lisätään alv. 24%). Ohjelmaa voi kuitenkin käyttää maksuttomasti kuuden kuukauden ajan sataan tositteeseen saakka.


Accountor Go

Mikä: Verkossa tietokoneen selaimella tai älylaitteella toimiva kirjanpitopalvelu, joka yhdistää ammattikirjanpitäjän palvelut ja yksinkertaisen kirjanpito-ohjelman. Myös myynti- ja ostolaskut hoituvat samalla ohjelmalla. Sopii niin toiminimiyrittäjälle kuin pienyritykselle yritysmuodosta riippumatta.

Ominaisuudet: Palvelussa kirjanpito on yhdistetty yrittäjän pankkitiliin. Saapuvat laskut saa suoraan ohjelmaan, jossa maksettuna ne kirjautuvat automaattisesti kirjanpitoon. Myös myyntilaskujen lähettäminen omille asiakkaille onnistuu Go-palvelussa. Kuitit ja tositteet kuvataan puhelimella ja tabletilla. Ammattikirjanpitäjä muodostaa kirjanpidon toimittamasi aineiston pohjalta ja huolehtii kausiveroilmoituksista ja alv-laskun koostamisesta. Kirjanpitäjän saa tarvittaessa kiinni puhelimitse tai sähköpostilla.

Hinnasto: Tositemäärän mukaan 99€ – 146€ – 226€ / kk


Laskutusohjelma yrittäjälle

Isolta on tehokkain ja helppokäyttöisin laskutusohjelma.

Ota käyttöön