Osakeyhtiön perustaminen mahdollisimman ymmärrettävästi ja kivuttomasti. Tämä ei ole ainoa keino hoitaa hommaa kotiin, mutta ainakin yksi niistä.


Muista, että voit aina kysyä ja kommentoida kirjoitusta. Lisäämme tekstiä toivomusten ja kysymysten pohjalta. Voit jättää kysymykset kommentteja käyttämällä tai yhteydenottolomakkeen kautta.

Kiinnostaako joku toinen yhtiömuoto enemmän? Olemme kirjoittaneet niistäkin:

250 x 214 testaa

 

Miksi perustaa osakeyhtiö?

Osakeyhtiö kannattaa perustaa siksi, koska se on selkeästi seksikkäin yritysmuoto. Kaikki oikeat yritykset ovat osakeyhtiöitä ja muut ovat puuhastelijoita. Jos haluat leikkiä isojen tyttöjen ja poikien hiekkalaatikoilla on osakeyhtiö sinulle oikea vaihtoehto vaikka sitten pelkästään imagosyistä. Myös startuppien on melko turha edes miettiä muita yhtiömuotoja, koska osakeyhtiö mahdollistaa sijoittajien mukaan tulemisen paljon helpommin kuin mitkään muut yritysmuodot.

Edeltävä kappale on mielipide ja valtava yksinkertaistus, mutta ajan säästämiseksi leikitään, että se on riittävän totta.

Osakeyhtiön plussat

 • Jos paska osuu tuulettimeen, konkurssissa vastuu jää yritykselle. Vain sellaiset velat joita joku on ollut takaamassa henkilökohtaisesti valuvat syliin. Osakeyhtiön taakse ei luonnollisesti pysty piiloutumaan rikosoikeudelliselta vastuulta
 • Jos osakkaiden (omistajien) työpanos vaihtelee, sitä voidaan paikata maksamalla palkkaa enemmän sille joka tekee suurimman osan töistä
 • Voit maksaa puolisollesi palkkaa, ilman että kukaan byrokraatti raiskaa sinut siitä hyvästä. Jos bisneksessäsi on mukana perheenjäseniä, päivän sana on OY.
 • Uskottavuus. Kuten jo aikaisemmin totesin: Osakeyhtiö on pelkkää seksiä.
 • Jos et voi luottaa kaikkiin yhtiökumppaneihisi täysin, valitse osakeyhtiö
 • Osakeyhtiö on niille, joiden tarkoitus on kasvattaa voitolla yhtiötä tai yritys on tarkoitus myydä pois

Osakeyhtiön miinukset

 • Kallis perustaa. Jostain on kaavittava jotain pääomaa 2500 euron edestä. Jos haluat aloittaa yrittämisen hieman halvemmalla, tutustu toiminimen perustamiseen.
 • Hallinto: On pakko pitää yhtiökokous ja hallituksen kokousta. Ihan sama vaikka teitä olisi se kaksi.
 • Hiukan kalliimpi tai vaivalloisempi ylläpitää: on pakko tehdä tilinpäätös.

Kuka voi perustaa osakeyhtiön?

Osakeyhtiön voi perustaa yksi tai useampi luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö (esimerkiksi osakeyhtiö). Vähintään yhdellä perustajista tulee olla kotipaikka Euroopan talousalueella (tähän voi hakea tarvittaessa poikkeuslupaa). Osakeyhtiön perustaja ei voi olla konkurssissa tai vajaavaltainen.

Paljonko osakeyhtiön perustaminen maksaa?

Osakeyhtiön rekisteröintimaksu on 380 € tai 330 euroa Ytj:n sähköisessä asiointipalvelussa. Sitten osakeyhtiön kassaan pitää löytyä 2500 euroa tai jotain vastaavan arvoista apporttikamaa. Jos meinaat sijoittaa osakeyhtiöön vaikka autosi ja kuitata alkupääoman sillä, niin auton arvosta pitää olla HTM – tilintarkastajan lausunto. Tuon 2500 euron sijoittaminen ei ole sinäänsä ongelma, koska se jää osakeyhtiön tilille ja sen voi perustamisen jälkeen käyttää vaikka hankintoihin tai palkanmaksuun. Jokatapauksessa summa pitää olla muodossa tai toisessa.

Yksityisen osakeyhtiön osakepääoman minimi on siis 2500 euroa. Summa voi olla myös suurempi. Joissakin tapauksissa suuremmasta osakepääomasta on myös hyötyä, jo pelkästään sen takia, että ulkopuoliset tahot katsovat, että yritys on perustettu tosissaan.

Huomioitavaa on, että osakepääoma määräytyy sen mukaan kuinka monta osaketta haluatte yritykselle ja minkä arvoisiksi ne määrittelette. Yksi vaihtoehto on määrittää 250 osaketta, joiden arvo on 10 euroa kappaleelta. Silloin osakepääomaksi tulee minimi 2500 euroa. 250 osakkeen nipun voi määritellä jaettavaksi useamman henkilön kesken.

Perustamistoimenpiteet

Noniin. Tämä on sitten hiukan se työläämpi osio ja katsotaan mitä tästä tulee.

Perustamissopimus, osakassopimus ja yhtiöjärjestys

Ennen kuin tekee mitään lappuja olisi hyvä tietää kenen kanssa osakeyhtiösi perustat, paljonko lyödään rahaa kiinni osakkeisiin ja miten ne rahat maksetaan.

Itse perustin osakeyhtiöni opiskelukaverini kanssa ja päätimme seuraavaa:

 • Yrityksen nimi ja toimiala. Liikkeenjohdon konsultointi on toimialana tietynlainen sekatavaraliike, koska sen sisään voi pultata melkein minkä näköistä toimintaa tahansa. Nykyään toimialan voi ilmoittaa myös yleistoimialana, joka kattaa kaiken laillisen liiketoiminnan. PRH suosittelee kuitenkin ilmoittamaan yksilöidymmän eli tarkemman toimialan, koska laaja toimiala tai yleistoimiala saattaa vaikeuttaa toiminimen rekisteröintiä. Toimialoja voit katsoa vaikka täältä.
 • Päätä osakepääoman suuruus. Omassa tapauksessa päätettiin tyytyä minimiiin eli 2500 euroon, josta muodostui 250 kappaletta 10 euron osakkeita. Mielestämme kannattaa olla useampia osakkeita, koska sitten on helpompaa pilkkoa jatkossa osakeosuuksia. Se on tympeää puuhaa mikäli firma koostuu kahdesta 1250 euron osakkeesta.
 • Päätä osakeyhtiön hallituksen jäsenet. Omassa tapauksessani kaveri on hallituksen puheenjohtaja ja itse olen varsinainen jäsen.

Kun edeltävät vaiheet on purkitettu, on aika tehdä perustamissopimus ja yhtiöjärjestys. Hyödynnä tässä Patentti ja rekisterihallituksen osakeyhtiön perustamispakettia Se sisältää kaikki byropaskaan tarvittavat lomakkeet.

Ainoa mikä paketista puuttuu on osakassopimus, jota tarvitaan jos omistajia on useampia. Osakassopimuksessa päätetään ainakin osakkeiden omistuksesta. Jos haluat lukea osakassopimuksesta enemmän, lue tämä opas. Suomen sopimuslait ovat aika joustavia ja kannattaa käyttää järkeä asian suhteen. Jos tarkoitus on ottaa paljon osakkaita ja sijoittajia messiin, niin osakassopimukseen kannattaa panostaa ja ehkä jopa maksaa lakimiehelle sen laatimisesta. Pikakatsauksella sen saa niinkin edullisesti kuin 950 euroa (ouch). Jos toiminta on kevyempää ja osakkaita on 2, kuten meidän tapauksessa, osakassopimus voi näyttää vaikka täältä. Pohjaa saa muokata ja pölliä vapaasti.

Tilintarkastajasta voisi mainita sen verran, että sitä ei välttämättä tarvitse aluksi ja tilintarkastuksesta syntyy kuluja.  Tilintarkastus on osa yrityksen valvontajärjestelmää. Pienet yhtiöt (oy, ay, ky, osuuskunta) on vapautettu tilintarkastuksesta (1.7.2007 alkaen). Tilintarkastaja voidaan jättää valitsematta, jos päättyneellä ja sitä edelliseltä tilikaudelta ei täyty yksikään tai täyttyy vain yksi seuraavista kolmesta ehdosta:

Laskutusohjelma

 1. taseen loppusumma yli 100 000 euroa,
 2. liikevaihto yli 200 000 euroa ja
 3. palveluksessa yli 3 henkilöä.

Jos haluat tilintarkastuksen, niin voit valita jonkun tilintarkastusyrityksen tilintarkastajaksesi ja silloin sinun ei tarvitse valita varatilintarkastajaa. Mikäli et aio suorittaa osakepääomaa käteisenä, sinun tarvitsee pyytää tältä tilintarkastajalta jonkinlainen näkemys siitä minkä arvoinen on se ”joku muu” minkä olet pullttaamassa yrityksesi alkupääomaksi.

Kymmenen askeleen ohjelma osakeyhtiön perustamiseen

Tässäpä muutama 2000-luvun nettipalveluihanuus. En ole itse valitettavasti käyttänyt kumpaakaan, mutta ymmärtääkseni molemmat toimivat hyvin ja voivat säästää huomattavan määrään harmaita hiuksia.

Helpoimmalla pääset jos käytät Ytj:n osakeyhtiön perustamispalvelua. Tässä palvelussa myös sellainen etu, että perustamismaksussa säästää 50 euroa kylmää käteistä. Holy shit!

Voit myös käyttää perustayritys.fi – palvelua osakeyhtiön perustamiseen.

Se perinteinen tapa perustaa osakeyhtiö

Jos haluat perustaa kahdesta osakkaasta koostuvan osakeyhtiön perinteisellä tavalla, tee se vaikka tässä järjestyksessä. Tässä ohjeessa ei ole otettu huomioon sitä, että maksaisit osakepääoman jotenkin muuten kuin euroina.

1. Tee osakeyhtiön perustamispaketti

Y1- lomakkeen täyttämisessä kannattaa huomioida seuraavaa:

 • Ilmoittaudu arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. En näe syytä miksi et tekisi niin.
 • Ilmoittaudu myös ennakkoperintärekisteriin. En näe syytä miksi et tekisi niin.
 • Älä ilmottaudu työnantajarekisteriin, jos et ole palkkaamassa ketään lähiakoina. Ilmoittaudu jos olet aikeissa.
 • Miettikää firman nimi yhdessä jos osakkaita on useampi.

Jos firmalla ei ole toimipaikkaa, tunkekaa jonkun kotiosoite toimitilaksi. Se joka laittaa oman puhelinnumeronsa perustamisilmoitukseen saa varautua paskamaisiin puhelinmyyntisoittoihin, jossa firmaasi yritetään tunkea milloin mihinkin äärimmäisen turhaan yritysrekisteriin. Älä osta mitään näistä. Ikinä. Jos puhelussa vilahtaa sellaiset termit kuin ”päivitetään teidän tiedot tänne xxxxx-palveluun”, kannattaa yrittää puukottaa myyjää naamaan puhelinlankoja pitkin. Minulla ei ole mitään puhelinmyyntiä vastaan, mutta en pidä ihmisten huijaamisesta, joita nuo yrityspalveluluettelot ovat.

Jos et saa tässä vaiheessa kaikkia kohtia Y1 – lomakkeeseen täytettyä, älä huoli. Täydennä myöhemmin puuttuvat tiedot.

2. Pidä hallituksen kokous ja tee siitä pöytäkirja jossa annatte yhdelle henkilölle valtuudet avata pankissa tilin, hankkia pankkikortin ja verkkopankkitunnukset. Antakaa pöytäkirjassa myös hallituksen päätöksellä oikeus käyttää kyseistä tiliä.

Tässä pöytäkirjapohja hallituksen kokoukseen

3. Mene pankkiin ja avaa pankkitili osakeyhtiölle. Ota allekirjoitettu hallituksen pöytäkirja mukaan, jotta saat tilin avattua.

4. Maksakaa pankkitilille osakkeista. Omassa tapauksessa molemmat yhtiökumppanit maksoivat 1250 euroa (yhteensä 2500€) avatulle tilille. Tämä siksi, koska osakepääoma jakautui 50 / 50.

5. Kun osakkeet ovat maksettu, tulosta tiliote tai käy pankissa pyytämässä sellaista. Tarvitset sitä todisteeksi maksetuista osakemaksuista.

6. Maksa patentti ja rekisterihallitukselle osakeyhtiön perustamismaksu (380 €) Voit katsoa maksuohjeet prh:n sivuilta. Voit myös pyytää pankissa käydessä heitä maksamaan sen puolestasi.

7. Käy tilintarkastajalla pyytämässä todistus siitä, että osakkeet ovat maksettu. Tarvitset mukaan tiliotteen tai muun todistuksen maksetuista osakkeista yrityksen tilillä.

8. Täytä Y1-lomake loppuun. Siellä pitää kuitenkin olla tilinumero, joka sinulla on vasta tässä vaiheessa.

9. Toimita rekisteröintipaperit patentti- ja rekisterihallitukseen tai maistraattiin.

Toimittamisen voi tehdä postilla tai henkilökohtaisesti. Itse jostain syystä tykkään jalkatyöstä ja yleensä menen käymään. Kaiken kaikkiaan tarvit mukaan:

 • Osakeyhtiön perustamisilmoituksen
 • Kuitin perustamismaksun maksamisesta
 • Perustamisilmoituksen liitteen
 • Kopion yhtiöjärjestyksestä
 • Alkuperäisen osakeyhtiön perustamissopimuksen
 • Tilintarkastajan todistuksen osakemaksujen maksusta

Voit tässä vaiheessa jo pyytää y-tunnuksen mukaasi. Sen luomisessa menee 5-10 minuuttia, mutta sen jälkeen sinun ei tarvitse enää sitä odotella vaan voit aloittaa liiketoiminnan.

10. Odota päätöstä ja mahdollisia korjausehdotuksia

Yhteenvetona

Osakeyhtiön perustaminen voi tuntua hirvittävältä urakalta, mutta todellisuudessa sen ei tarvitse olla niin. Homman voi hoitaa samalla tavalla kuin norsun syömisen: pala kerrallaan. Netistä löytyvät ilmaispalvelut helpottavat hommaa melkoisesti.

Tämä artikkeli on koostettu hiukan takautuvasti, koska tein perustamisprosessin vuosia sitten ja jouduin hiukan päivittämään tietojani. Jos artikkeli kaipaa mielestäsi tarkennuksia, lisäyksiä tai siinä on asiavirheitä, kannattaa mainita siitä alhaalla olevassa kommenttilaatikossa. Kaikki palaute on tervetullutta, koska on helpompaa tehdä artikkelista parempi lukijatoiveiden perusteella.

etasku-kuitit-600x150

5 Comments

 • Tatu

  Reply Reply 8.4.2016

  Ensin. Kiitos mainiosta kirjoituksesta.

  Sitten. Jos perustan (kun perustan) osakeyhtiön yksin, eikä siihen tule muita (todennäköisesti), niin onko silti pakko olla hallitus, jossa on puheenjohtaja ja hallituksen jäsen? Vai voiko homman hoitaa peilillä?

  • Timo

   Reply Reply 9.4.2016

   Moi Tatu!

   Eipä kestä 🙂 Valitettavasti peili ei riitä. jostain täytyy löytyä se toinenkin ihminen siihen hallitukseen. Se voi olla vaikka toinen vanhemmistasi. Kunhan jonkun löydät

  • Vik

   Reply Reply 26.4.2016

   Juuri hallitus on se elin joka antaa osakeyhtiölle oikeuden olla oma juriidinen persoonansa.

 • Jenni

  Reply Reply 16.5.2016

  toi linkki ei toimi: Jos toiminta on kevyempää ja osakkaita on 2, kuten meidän tapauksessa, osakassopimus voi näyttää vaikka täältä. (eli kohta, mistä voisi tuon osakassopimuksen avata) 🙂 Kiinnoistaisi :))

 • Jenni

  Reply Reply 16.5.2016

  Eiku sain auki 😀

Leave A Response

* Denotes Required Field