Menesty yrittäjänä

Nämä viisi asiaa ovat koontia useammalta yrittäjältä saatujen palautteiden yhteenveto. Ne kannattaa ottaa tosissaan ja miettiä todella, miten ne voisi ottaa osaksi omaa yrittäjän uraa. Yrittäjyydessä lähtökohtana on oman työn tekeminen mahdollisimman hyvin. Sen tekeminen päivästä toiseen vaatii hyviä olosuhteita.

1. Opiskele jatkuvasti ja kokeile paljon

Suurin osa suomalaisista yrittäjistä ei valitettavasti opiskele ja tutki yrittäjyyttä ja yrityksen pyörittämiseen liittyviä asioita millään tavalla. Edes muita yrityksiä ei käytetä vertailukohteina tai ideapankkeina. Yrittäjä tarvitsee uutta tietoa ja teoriaa, jotta toiminta menee eteenpäin. Hyvät kirjat ovat halvin tapa kerätä erinomaista tietoa yrittäjyydestä ja siihen liittyvistä asioista. Lue suosituksia kirjoille täältä.

Monille olisi erinomainen ajatus varata esimerkiksi joka sunnuntailla 2-3 tuntia, minkä aikana opiskelisi jotain omaan yritykseen liittyvää relevanttia aihetta ja etsisi 1-2 kokeiltavaa ajatusta tulevalle viikolle.

2. Porukasta vauhtia yrittäjyyteen

Erityisesti yksin yrittäville olisi tärkeää löytää heti alkuvaiheessa mentori tai jokin porukka muista yrittäjistä, joiden kanssa omaa yritystoimintaa voi käydä avoimesti läpi. Tämä ei ole huono idea myöskään kahdestaan tai isommissa tiimeissä toimiville. Omaan toimintaan voi tuoda aina ulkopuolelta tuoreita ajatuksia.

Mentorit ovat aina hyvä ratkaisu ja tehokas tapa tuoda lisävauhtia omaan ja yrityksen kehittymiseen. Kokeneemmat yrittäjät voivat kertoa omasta kokemuksesta mitä kannattaa välttää ja miten tulisi toimia. Mentorin tarkoitus ei ole antaa sinulle oikeita vastauksia, mutta antaa vauhtia ja tukea sinun kasvullesi.

Toinen erinomainen vaihtoehto on mastermind eli porukassa yritystoiminnan läpi käyminen. Maailmalla suuressa suosiossa oleva konsepti tuo porukasta vipuvoimaa omaan toimintaan. Käytännössä tämä toimii niin, että kokoat samanhenkisiä yrittäjiä pienen porukan, 4-6 henkeä. Kokoonnutte joka viikko tai vähintään kahden viikon välein yhteen (voi myös tehdä puhelimitse) ja käytte läpi yhden jäsenen yritystä. Yrittäjä kertoo toiminnasta ja muut antavat palautetta. Lisäksi porukkaa voi käyttää vipuna omien tavoitteiden saavuttamiselle kertomalla ne julkisesti muille ja pyytämällä heiltä potkua persauksiin niiden saavuttmisen suhteen.

3. Mene aina sinne missä asiakkaat ovat

Yrityksesi pyörii, koska sinulla on asiakkaita. Joku maksaa sinulle tuotteistasi ja palveluistasi. On tärkeää ylläpitää suhteita asiakkaisiin ja olla oikeasti lähellä heitä. Tämä vaatii yrittäjältä rohkeutta ja itsensä likoon laittamista. On sinun tehtäväsi mennä asiakkaiden luokse, ei heidän tehtävänsä tulla sinun luoksesi. Asiakkailla on valta, he voivat päättää kenen luokse menevät kaikesta huolimatta. Siksi on tärkeää olla oikeasti lähellä asiakkaita mahdollisimman monessa paikassa.

Tämä on tottakai vaikeaa, jos puhutaan teollisuusyrityksestä, kampaamosta tai muille yrityksille palveluita myyvästä firmasta. Mutta nykyisin on niin valtavasti keinoja tavoittaa ihmisiä muillakin tavoilla kuin “haulikon haulimaisella” – mainonnalla. Sosiaalisen median alustoja on joka lähtöön ja niiden avulla tavoitat miljoonia erilaisia ihmisiä. On todennäköisestä, että joukossa on joku sinunkin palveluistasi kiinnostunut. Sama koskee nettiä ylipäätänsä. Minkä ongelman ratkaiset ja mistä ihmiset etsivät siihen ratkaisua? On tärkeää tiedostaa tämä ja mennä sinne missä ratkaisua etsitään. Se voi tarkoittaa foorumeita tai hakukoneiden hakutuloksia.

Sama idea toimii oikeassa maailmassa. Jos pyörität kahvilaa niin käy jakamassa alennuskuponkeja tai jotain huvittavaa lähialueen yrityksille, joita he voivat jakaa taas eteenpäin omille asiakkaille. Ehkä voit jakaa niitä lähialueen asukkaille ja kerätä vakioasiakaskuntaa sillä tavalla. Joillekin yrityksille sama tapahtuu tapahtumien, messujen tai muiden tilaisuuksien avulla.

4. Suunnittele työsi ensin ja toteuta vasta sitten

On vähemmän stressaavaa ja rasittavaa työskenellä pitkäkin päivä, jos tietää tarkasti mitä tekee. Tähän auttaa hyvä suunnittelu ennakkoon. Paras vaihtoehto olisi suunnitella työpäivää jo edellisenä päivänä tai vähintään projektikohtaisesti. Aivan viimeinen hetki tähän on heti ensimmäisenä aamulla, kun saapuu työnpariin.

Jos taas ensimmäiseksi hyppäät sähköpostin kimppuun tai alat eliminoimaan muita kiireellisiä asioita, nousee stressitasot piikkiin ja päivä hukkaantuu nopeasti. Todennäköisesti juokset vähemmän tärkeiden asioiden perässä pitkin päivää ja tuulettelet välillä mieltäsi Facebookissa tai Iltalehden sivuilla. Ei kovin tehokasta tai järkevää.

Projektihallintaan ja Todo-listoihin on olemassa lukemattomia ohjelmia, mutta sopiva pala paperiakin siihen käy erinomaisesti. On järkevämpää varata joka päivälle muutama oikeasti tärkeä tehtävä, mikä vie yritystä eteenpäin tai tuo rahaa kassaan. Tästä parhaana esimerkkinä kaikkien rakastama myyntityö. Jos et ymppää päivääsi ihan täysin täyteen, mukaan voit sitten sovittaa myös niitä juoksevia asioita. Tärkeää on ettei anna niiden määritellä koko päivää.

Suunnittele työsi, niin tiedät mitä tulet saamaan aikaan ja voit tehdä asioita vähemmällä stressillä.

5. Panosta omaan hyvinvointiin

Puhuimme tästä jo myyttejä käsitellessä. Omaan hyvinvointiin panostaminen on yrityksen menestyksenkin kannalta äärimmäisen tärkeää. Terveenä ja hyvässä vireessä on paljon helpompaa hoitaa päivittäiset asiat ja lisäksi kehittää toimintaa vielä eteenpäin.

Parhaat tulokset saa kun luo itselle hyvät työolosuhteet; kuten sopivat tauot, työergonomian ja kiireettä tekemisen. Näihin tulee yhdistää hyvä ravinton, sopiva määrä liikuntaa myös työpäivän jälkeen (ja mielellään sen aikana) sekä kunnon yöunet. Päivän jälkeen parempi tapa rentoutua on drinksun sijaan kävely – tai juoksulenkki. Aivoja voi tuulettaa hyvän kirjan parissa, keskustelemalla ystävien kanssa tai  katsomalla jonkin aikaa televisiota. Huonoin vaihtoehto on siirtyä työpöydän äärestä kotisohvalle, korkata useampi olut, tilata pitsa ja tuijottaa televisiota yömyöhään.