Kokemuksia OP Kevytyrittäjä -palvelusta

Kokemuksia OP Kevytyrittäjä -palvelusta

Harkitsetko OP Kevytyrittäjä -palvelua? Nämä asiat sinun on syytä tietää!

Yrittämiseen keskittyvänä infosivustona saamme viikoittain paljon erilaisia tiedusteluja sivustomme aiheeseen liittyen.

Varsinkin kevytyrittämiseen liittyvät kysymykset ovat selvästi lisääntyneet, mikä ei ole ihme – itsensä työllistäminen erilaisten laskutuspalveluiden kautta on koko ajan entistä suositumpaa.

Yksittäisiin laskutuspalveluihin liittyen meiltä kysytään usein kokemuksia OP Kevytyrittäjä –palvelusta, joka on lyhyessä ajassa noussut erittäin suosituksi aloittavien yrittäjien keskuudessa. Vuonna 2023 palvelussa oli heidän mukaansa yli 22 000 yrittäjää.

Saamamme kysymykset liittyvät usein palvelun kulurakenteeseen, ja yleisin niistä kuuluu jotakuinkin näin:

Miksi OP Kevytyrittäjä näyttää ainakin paperilla selvästi edullisemmalta vaihtoehdolta kaikkiin muihin laskutuspalveluihin verrattuna?

Tällä sivulla vastaamme yllä olevaan kysymykseen selkokielellä.

Kerromme myös, missä tilanteissa palvelun käyttö eritoten kannattaa ja milloin on rahallisesti järkevämpää siirtyä muihin yrittämisen muotoihin.

Lopuksi tutkailemme, millaisia kokemuksia internetin ihmemaasta löytyy palvelun käyttöön liittyen.

Miten OP Kevytyrittäjä eroaa useimmista muista laskutuspalveluista?

Valtaosa laskutuspalveluista kohtelee asiakkaitaan eli kevytyrittäjiä samaan tapaan kuin palkansaajia.

Kun kirjaudut palveluun ja teet asiakkaallesi laskun tekemästäsi työstä, laskutuspalvelu vähentää summasta palvelumaksun lisäksi erilaisia työnantajamaksuja samaan tapaan kuin normaalisti palkkatöissä ollessasi.

Olet siis verotuksellisessa mielessä pikemminkin palkansaaja kuin varsinainen yrittäjä, jonka tunnistaa Y-tunnuksesta eli yritystunnuksesta.

OP Kevytyrittäjä –palvelu luo kuitenkin sinulle ilmaiseksi Y-tunnuksen eli tekee sinusta ihan oikean toiminimiyrittäjän.

HUOM päivitys artikkeliin! Vuonna 2023 OP on lanseerannut myös OP Kevytyrittäjä Y-tunnukseton -palvelun.

Kevytyrittäjyydellä on perinteisesti tarkoitettu laskuttamista ilman omaa yritystä, eli tässä mielessä OP:n palvelu on kevytyrittäjyyttä vain nimellisesti. Muista, että kevytyrittäjyys ei ole lain tuntema virallinen termi, joten tästä syystä sen määrittely ei ole yksiselitteistä.

Tähän viittaa myös OP:n markkinoinnissaan käyttämä iskulause ”Määrittelimme kevytyrittäjyyden uudelleen”.

No, mitä hyötyä OP:n tarjoamasta Y-tunnuksesta sitten on työnantajamaksuilta säästymisen lisäksi?

Katsotaanpa.

Arvonlisäveron alarajahuojennus

Arvonlisäveron alarajahuojennus on suomalaisille pienyrittäjille tarkoitettu veroetuus, josta pääsevät nauttimaan pientä liikevaihtoa pyörittävät yritykset ja yrittäjät.

Liikevaihto tarkoittaa kaikkea sitä rahaa, jonka laskutat asiakkailtasi tilikauden aikana miinus arvonlisäveron osuus.

Esimerkki: Laskutat vuoden mittaisen tilikauden aikana asiakkailtasi 10 000 euroa + alv 24%. Tilillesi ilmestyy 12 400 euroa, josta 10 000 euroa on liikevaihtoasi. 2400 euroa on arvonlisäveroa, joka maksetaan kiltisti valtion kassaan.

Mikäli vuosittainen liikevaihtosi on alle 30 000 euroa, saat osan maksamistasi arvonlisäveroista takaisin.

Jos liikevaihtosi puolestaan on enintään 10 000 euroa, saat haettua itsellesi takaisin kaikki maksamasi alvit.

Tätä kutsutaan arvonlisäveron alarajahuojennukseksi.

Mikäli sinulla ei ole Y-tunnusta, kaikki laskuttamasi raha lasketaan mukaan käyttämäsi laskutuspalvelun liikevaihtoon.

Ilman Y-tunnusta et siis ole oikeutettu arvonlisäveron alarajahuojennukseen, eli tällöin sinulle jäisi työstäsi selvästi vähemmän rahaa käteen.

Ja sitten on vielä se toinen asia eli:

Liiketoiminnan kulujen täysimääräinen vähentäminen

Jos sinulla ei ole omaa Y-tunnusta, et myöskään voi vähentää yrittämisesi kuluja samaan tapaan kuin yritykset perinteisesti voivat tehdä.

Mikäli olet esimerkiksi valokuvaava kevytyrittäjä, et ole voinut laittaa kameran hintaa yrityksesi kuluksi, koska sinulla ei ole omaa Y-tunnusta.

Et siis pysty vähennyksillä pienentämään sitä summaa, josta maksat veroa.

Aivan kuten arvonlisäveron alarajahuojennuskin, tämä tarkoittaa sitä, että sinulle jää työstäsi vähemmän seteleitä käteen.

Y-tunnuksen avulla saat molemmat edellä mainitut veroedut itsellesi.

Onko Y-tunnuksen olemassaolosta jotain haittaa?

Yrittäjyys voi aiheuttaa riskin eritoten sellaisissa tilanteissa, joissa jäät työttömäksi päätoimisesta palkkatyöstäsi samalla kun teet sivutoimisesti töitä yrittäjänä.

Jos TE-toimisto (eli Työ- ja elinkeinotoimisto) tulkitsee, että yritystoimintaan käyttämäsi aika on niin suuri, ettei se mahdollistaisi muun kokopäiväisen työn vastaanottamista, sinut katsotaan helposti päätoimiseksi yrittäjäksi. Tällöin et ole oikeutettu työttömyyskorvaukseen.

Jos kuitenkin yritystoimintasi on niin pienimuotoista, että se mahdollistaisi muun kokopäiväisen työn vastaanottamisen samaan aikaan, olet tällöin TE-toimiston silmissä sivutoiminen yrittäjä.

Se tarkoittaa, että voit saada soviteltua päivärahaa eli hieman normaalia pienempää työttömyyspäivärahaa.

Päivärahan määrään vaikuttaa tällöin se, kuinka paljon tuloa saat sivutoimisesta yritystoiminnastasi.

Kannattaa kuitenkin huomata, että myös ilman Y-tunnusta kevytyrittäjyys tekee sinusta yrittäjän työttömyysturvalain silmissä.

Tämän takia Y-tunnusta onkin turha pelätä.

Kevytyrittäjän työttömyysturvaa olemme avanneet seikkaperäisemmin erillisessä kevytyrittäjyys-oppaassamme.

Entäpä jos olet jo työtön ja haluat ryhtyä kevytyrittäjäksi?

Työttömyysturvalain muutos vuodenvaihteessa 2018 helpotti yrittäjäksi ryhtymistä työttömänä ollessa.

Voit kokeilla yrittäjyyttä neljän kuukauden ajan ilman, että TE-toimisto arvioi yrittämisesi pää- tai sivutoimisuutta.

Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että jos aloitat yritystoiminnan työttömänä ollessasi, olet oikeutettu neljän ensimmäisen kuukauden ajan vähintäänkin soviteltuun päivärahaan.

Päivärahan määrään vaikuttaa tällöin se, paljonko rahaa tienaat yritystoiminnallasi.

Miksi OP Kevytyrittäjä palvelun aloittaminen on ilmaista, vaikka toiminimen perustaminenhan maksaa 60 euroa?

Verkossa tehtävä toiminimen perustaminen ilmoitetaan kaupparekisteriin, ja mainittu 60 euroa on kaupparekisterin rekisteröitymismaksu. Sen maksamalla yrittäjä saa rekisteröityä itselleen oman toiminimen eli nimen, jolla hän harjoittaa liiketoimintaansa – esimerkiksi Tmi Sirpan Ompelupalvelu.

Jos et halua ilmoittautua kaupparekisteriin, voit ryhtyä yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi myös ilmaiseksi paperilla tehtävän perustamisilmoituksen avulla. OP:n palvelu ei ilmoita sinua kaupparekisteriin, eli perustaminen on tämän takia ilmaista.

Kun ilmoitusta kaupparekisteriin ei tehdä, et saa rekisteröityä yritystoiminnallesi nimeä, vaan harjoitat yrittäjyyttä omalla nimelläsi – esimerkiksi Sirpa Virtanen. Mikään ei tietenkään estä sinua markkinoimasta palveluitasi Sirpan Ompelupalvelu -nimellä. Tällöin kyseessä ei kuitenkaan ole virallinen, rekisteröity toiminimi.

(Jos joku muu Sirpa päättää myös perustaa ompelimon ja rekisteröi itselleen kyseisen toiminimen, hän tuskin arvostaa, jos markkinoit omia palveluitasi hänen rekisteröimällään virallisella toiminimellä. Rekisteröiminen kaupparekisteriin on helpoin tapa luoda yksinoikeus toiminimeen.)

Vaikka OP ei rekisteröi toimintaasi kaupparekisteriin, voit halutessasi tehdä sen itse sähköisessä YTJ.fi-palvelussa. Pakollista tämä ei kuitenkaan ole, ellet harjoita jotakin luvanvaraista liiketoimintaa.

Jos kyse on pienestä sivutoimisesta liiketoiminnasta, joka ei ole luvanvaraista, et käytännössä menetä mitään, vaikka et rekisteröidy kaupparekisteriin. Mikäli kuitenkin haluat virallistaa nimen liiketoiminnallesi, niin anna mennä! 75 euroa ei ole paha hinta.

Sekositko termiviidakon keskellä? Mainittakoot vielä, että virallisesti toiminimi tarkoittaa yrityksen elinkeinotoiminnassaan käyttämää nimeä yritysmuodosta riippumatta. Esimerkiksi Telia on julkinen osakeyhtiö, jonka toiminimi on Telia Finland Oyj. Puhekielessä ja myös tällä sivustolla toiminimellä viitataan kuitenkin useimmiten toiminimiyrittäjään eli yksityiseen elinkeinonharjoittajaan.

Millaisella liikevaihdolla tai missä tilanteissa OP Kevytyrittäjä -palvelun käyttö kannattaa?

Tähän kysymykseen ei ole olemassa yhtä ja oikeaa vastausta, mutta suuntaa-antavia laskelmia voidaan toki tehdä.

OP Kevytyrittäjä –palveluun liittyminen on ilmaista, ja ainoa palvelun itselleen perimä maksu on 5 prosentin suuruinen palvelumaksu tekemiesi laskujen arvonlisäverottomasta summasta. Kuitenkin enintään 1500 € (+alv) vuodessa sillä jos liikevaihtosi ylittää kalenterivuoden aikana 30 000 euroa, on loppuvuosi sinulle ilmaista.

Kuvitellaan, että teet freelancerina palkkatöidesi sivussa pienimuotoista keikkaa kevytyrittäjänä ja laskutat asiakkailtasi kuukausittain 500 euroa kuussa (+ ALV 24%) eli yhteensä 620 euroa.

Kun tämä toistuu vuoden jokaisena kuukautena, vuosittainen laskutuksesi on 6000 euroa (+ALV 24%) eli 7440 euroa.

Huomaa, että koska liikevaihtosi on alle 10 000 euroa, saat myöhemmin haettua kaikki maksamasi alvit takaisin alv:n alarajahuojennuksen takia.

Tässä esimerkissä vuosittaisen palvelumaksusi suuruus OP:lle on 5 prosenttia 6000 eurosta eli yhteensä 300 euroa.

Tämän summan maksat vuodessa siitä, että palvelu

  • perustaa sinulle toiminimen,
  • tekee puolestasi kirjanpidon sekä
  • hoitaa kaikki lakisääteiset maksut ja ilmoitukset.

Sinun tehtäväksesi jää tehdä töitä ja laskuttaa näistä töistä asiakkaitasi.

300 euron maksua voit verrata muiden laskutuspalvelujen kuluihin tai siihen, että joko tekisit kaiken kirjanpitosi itse tai ulkoistaisit kirjanpitotyön perinteiselle tilitoimistolle.

Sivuiltamme löydät pidemmän artikkelin kirjanpidon hinnoista, mutta tiivistetysti ilmaistuna kirjanpito tilitoimistossa maksaa sivutoimisellekin yrittäjälle kuukaudessa aina vähintään 40-50 euroa.

Jos hinnoittelumalli perustuu tositteiden määrään, summa nousee sitä mukaa mitä enemmän kuitteja ja muita tositteita kirjanpitäjällesi toimitat. Muista, että tosite tarkoittaa montaa muutakin asiaa kuin pelkkää kuittia.

Ei ole mitenkään erikoista, että päätoimisilla yksinyrittäjillä kirjanpidon kustannukset menevät vuositasolla 1000 euroon tai yli, jos kuitteja ja muita lippulappusia kertyy kuukaudessa parisenkymmentä.

Tässä mielessä OP Kevytyrittäjä –palvelun hinta on erittäin kilpailukykyinen, joten tällä hetkellä on vaikea keksiä ainuttakaan järkevää syytä käyttää mitään muuta laskutuspalvelua.

Jos siis teet satunnaisia työkeikkoja ja haluat laskuttaa ne helposti ilman ylimääräisiä paperitöitä (mutta samalla ottaa veroedut talteen), voimme hyvillä mielin suositella palvelua sinulle.

Säästät rahan lisäksi omaa aikaasi.

Huomaa, että sinun ei tarvitse olla OP:n pankkiasiakas käyttääksesi palvelua.

Ketkä OP Kevytyrittäjä -palvelua käyttävät?

OP:n sivuilla mainittuja esimerkkejä palvelua käyttävistä ammattiryhmistä ovat esimerkiksi:

  • IT-alan yksinyrittäjät,
  • personal trainerit,
  • valmentajat ja kouluttajat,
  • muusikot,
  • valokuvaajat,
  • rakennusalan yrittäjät,
  • ja niin edelleen.

Yhteistä näille työntekijöille on se, että he myyvät pääosin palveluita tai työsuoritteita ja haluavat laskuttaa työnsä mahdollisimman vähällä byrokratialla.

Valtaosa käyttäjistä pyörittää yritystoimintaa sivutoimisesti palkkatyön ohella.

OP Kevytyrittäjä soveltuu hyvin myös tilanteeseen, jossa haluat ensin kokeilla yritysideaasi ennen kuin siirryt päätoimiseksi yrittäjäksi.

Jos kassakone huutaa hoosiannaa ja asiakkaita riittää jonoksi asti, OP Kevytyrittäjä -palvelusta on helppo hypätä muihin yrittämisen muotoihin, kun aika on oikea.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että voit siirtyä samalla Y-tunnuksella perinteisen tilitoimiston asiakkaaksi, jos liikevaihtosi nousee niin suureksi, että muutos on kannattava.

Toisin sanoen palvelu ei sido sinua mihinkään.

Missä tapauksissa jokin muu vaihtoehto voi olla parempi?

Mikäli sinua kiinnostaa kirjanpito ja siihen liittyvä lainsäädäntö, mikään ei tietenkään estä sinua tekemästä kirjanpitoa itse. Valtaosissa tapauksista se ei kuitenkaan ole vaivan väärti.

(Tiedämme kokemuksesta, että itse tehty kirjanpito ja lakisääteiset ilmoitukset voivat usein muodostua melkoiseksi työmaaksi.)

Jos liikevaihtoa kertyy paljon, mutta samaan aikaan tositteiden määrä on pieni, perinteinen tilitoimisto tulee halvemmaksi.

Esimerkki tällaisesta tilanteesta on vaikkapa se, että olet konsultti, jolla on vain kaksi asiakasta, joilta laskutat molemmilta 1000 euroa joka kuukausi.

OP Kevytyrittäjä soveltuu siis parhaiten pientä liikevaihtoa tekeville yrittäjille, jotka haluavat hoitaa laskutuksensa ilman ylimääräisiä kommervenkkejä.

Miten OP Kevytyrittäjää verotetaan?

OP Kevytyrittäjän verotus on yksinkertaista.

Ilmoitat palvelulle arvion vuotuisista ansiotuloistasi, joiden perusteella veroprosenttisi määräytyy. Muista, että ansiotuloilla tarkoitetaan ihan kaikkia ansiotulojasi vuoden aikana.

Arvioit siis yhteen sekä mahdollisista palkkatöistä saamasi tienestit että kevytyrittäjänä tekemäsi tulot.

Kun olet tehnyt tämän, OP Kevytyrittäjä -palvelu pidättää asiakkaidesi maksamista laskuista veroja veroprosentin mukaan ja hoitaa automaattisesti tilitykset Verohallinnolle. Voit milloin tahansa päivittää veroprosenttiasi palvelussa, jos tarve näin vaatii.

Homma toimii siis hyvin samalla tapaa kuin palkkatöissäkin, joissa olet toimittanut verokortin palkkahallintoon joka vuoden alussa.

Tämän jälkeen tilillesi tulevasta palkasta on automaattisesti napsaistu pois ennakonpidätykset eli veroihin uppoava osuus.

Lisätietoa kevytyrittäjän verotuksesta.

Millaisia kokemuksia uusilla yrittäjillä on palvelun käytöstä?

Verkon keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa palvelua on kiitelty siitä, että kynnys yrittämisen aloittamiseen on erittäin matala.

Palveluun rekisteröidyttyäsi sinulle perustetaan toiminimi ja saat Y-tunnuksen muutamassa päivässä. Laskuja voit alkaa tekemään heti rekisteröitymisesi jälkeen.

Normaaliin toiminimiyrittäjyyteen verrattuna perustamisilmoituksen täyttöön liittyvä säätäminen sekä kirjanpitäjän etsiminen jää pois.

Yrittäminen on nimensä mukaisesti kevyttä, eli sinun tarvitsee vain laskuttaa ja palvelu hoitaa paperityöt.

Palvelu siis sopii nimenomaan sellaisille yrittäjille, jotka haluavat testata omaa liikeideaansa tai pyörittää kohtalaisen pienimuotoista yritystoimintaa ilman stressiä kirjanpidosta, verotuksesta ja lakisääteisistä ilmoituksista.

Mikäli liiketoiminta ja rahavirrat alkavat kasvaa yli kevytyrittäjyyden raamien, OP Kevytyrittäjän lopettaminen onnistuu ilmaiseksi milloin tahansa. Voit siis siirtyä helposti muihin yrittämisen muotoihin, jos aika on oikea.

Helpon käytettävyyden lisäksi myös kokemukset OP Kevytyrittäjän käyttäjätuesta ovat saaneet positiivisia arvioita Twitterissä ja Facebookissa.

Chat-tuen lisäksi löydät palvelun verkkosivuilta Usein kysyttyä –palstan, jolla on vastattu yli 50 yleisimpään palvelun käyttöä koskevaan kysymykseen.

Käytännössä löydät palstalta vastaukset kaikkiin niihin kysymyksiin, jotka aloittavan kevytyrittäjän tulee ottaa huomioon.

Muista myös, että OP Kevytyrittäjä -palvelua käyttääksesi luottotiedot on oltava kunnossa.

Jäikö jotain epäselväksi? Lue lisää OP Kevytyrittäjän Usein kysyttyä -palstalta. Sieltä löydät vastaukset kaikkiin yleisimpiin palvelun käyttöä koskeviin kysymyksiin.

Aiheesta muualla:

YouTube-video, jossa perustetaan toiminimi OP Kevytyrittäjän avulla

Sähköinen allekirjoitus helposti ja ilman kuukausimaksua

Nimet alle dokumenttiin helposti vaikka omalta puhelimelta, tallennettuna tietoturvalliseen arkistoon. Vain 1,50€ per allekirjoitus.

Aloita käyttö 2 minuutissa