Toiminimen kirjanpito itse

Tämä artikkeli on kirjoitettu kaikille niille, jotka haluavat tehdä toiminimensä kirjanpidon itse. Ensisijainen neuvomme on, että älä tee niin. Miksikö?

No sen takia, että itse tehtävän kirjanpidon vaihtoehtoiskustannukset ovat raskaat. Vaihtoehtoiskustannus taas tarkoittaa parasta vaihtoehtoa asioista, jotka jäävät saamatta valinnan seurauksena. Tämä tarkoittaa sitä, että kun sinä väsäät kolme tuntia kirjanpitoa itsellesi kuukaudessa ja kuvittelet säästäväsi siinä 50 euroa. Vaihtoehtoiskustannus tulee siitä, että sama aika, energia ja työpanos olisi ehkä voitu käyttää tehokkaammin jossain muualla.

Jos oma tuntilaskutukseksi on 50€ ja töitä riittää, käytännössä säästöä ei ole, vaan tulokseksi saadaan -100 € euroa. Olisit voinut maksaa viisikymppisen kirjanpitäjällesi ja tehdä sillä aikaa 150 euroa laskutusta tekemällä ydinhommaasi. Oli se sitten mitä tahansa. Keskity siihen missä työpanos tuottaa eniten äläkä sinne missä voit säästää muutamia euroja.

Tässä on myös muutamia asioita joiden parissa juodut pyöriskelemään tehdessäsi itse kirjanpitoa:

 • prosenttilaskut
 • tilinpäätös
 • verovelvollisuudet
 • alv-lomakkeiden täyttö
 • vuosittaiset deadlinet papereille, veroille ja maksuille
 • kaiken kirjallisen materiaalin arkistointi +5v
 • poistojen laskeminen
 • pienhankintojen maksimimäärät ja verovähennysprosentit
 • kotitoimistossa kodin ja työn suhde
 • edustuskulujen maksimimäärät ja prosentit
 • matkakulut, oman auton käyttö, kilometrikorvaukset, maksimi- ja minimimäärät
 • kirjanpito-ohjelmistojen hinta
 • ohjelmistojen ja menetelmien opetteluun kuluva aika
 • laki, määräykset ja velvollisuudet sekä vastuu

Edeltävä lista ei ole mikään aukoton. Homman järjettömyys alkaa paljastua täysimittaisesti, kun lasket yhteen kaikki tunnit mitä menee asioiden selvittämiseen sen sijaan, että pirauttaisit kirjanpitäjällesi ja käskisit hoitaa tai kysyisit aiheesta.

Mutta se siitä saarnasta. On hyviäkin syitä tehdä omaa kirjanpitoa toiminimellä. Esimerkiksi jos teet hommia sivutoimisesti ja tilillä on vähän liikennettä. Haluat ensisijaisesti oppia miten homma toimii (toki sen voi oppia myös kirjanpitäjän kanssa) tai olet henkeen ja vereen tee-se-itse-mies tai -nainen. Ehkä toiminimesi liikenne on suurta ja tilipapahtumia ei ole montaa vuodessa (laskutat 10 000 euroa per keikka ja teet 6 keikkaa vuodessa).

Jokin edeltävistä on varsin käypä syy tehdä toiminimen kirjanpitoa kotona. Itse en silti tekisi sitä vaan hankkisin kirjanpitäjän joka laskuttaa tunnilta tai hyvin edullisesti per tilitapahtuma.  Jos ilmoituskautesi (arvonlisäveron maksuväli) on kvartaaleittain tai jopa kerran vuodessa, kirjanpitoa ei tarvitse edes tehdä kuin sen kerran vuodessa. Se tarkoittaa sitä, että kirjanpitäjäsi tulee viettämään hyvin vähän aikaa per vuosi kirjanpitosi parissa ja laskuttaa edullisesti siitä johtuen.

Kuinka teet toiminimen kirjanpidon itse

Itse kirjanpidon tekeminen on varsin yksinkertaista. Monimutkaisempaa on muut laskelmat mitä siihen liittyy.

Käyn läpi tätä asiaa esimerkin kautta ja oletan, että:

 1. Olet arvonlisäverovelvollinen
 2. Sinulla on jonkinlaista liiketoimintaa.
 3. Ymmärrät edes vähän miten arvonlisävero käyttäytyy
 4. Teet kirjanpitosi kerran kuukaudessa
 5. Teet kirjanpitosi maksuperusteisesti
 6. Osaat laskea prosenttilaskuja

Jos haluat tehdä kirjanpitosi itse, ruksi y3 – perustamislomakkeesta ”kirjanpidon muoto”-kohdasta ”yhdenkertainen kirjanpito”. 

Yksinkertaisessa kirjanpidossa sinun täytyy merkitä vain yrityksesi tilillesi tuleva ja sieltä menevä rahaliikenne. Debet-puoli on tilille tulevat ja kredit-puoli sieltä lähtevävät rahat.

Voit tehdä kirjanpitoa suoriteperusteisesti eli menot ja tulot kirjataan sille päivälle, jona hyödyke on siirtynyt myyjältä ostajalle. Tai sitten maksuperusteisesti, jolloin menot ja tulot kirjataan  kirjanpidossa sille päivälle, jona maksu tapahtuu. Itse suosittelen jälkimmäistä, koska voit pysyä helpommin kartalla kirjanpidossasi vain katsomalla tiliotetta ja kokoamalla tositteita kasaan tilitapahtumien perusteella.

Kun teet kirjanpitoa maksuperusteisesti, tulosta ensin verkkopankista tiliote itsellesi, josta näet menneen kuukauden tilitapahtumat. Jokaiseen tilillä tapahtuneeseen rahasummien liikkumiseen pitää olla jokin selitys kirjanpidossa. Jos rahaa on lähtenyt, pitää olla selitys miksi. Jos rahaa on tullut, pitää olla selitys miksi. Yleensä tällä selityksellä tarkoitetaan kuittia tai laskua ja jotain sanallista selitystä siitä miten se liittyy liiketoimintaasi.

Ota toiseen käteen tiliote, katso mikä summa tililtä on liikahtanut ja tee seuraavanlainen excel-taulukko itsellesi. Kirjoita jokaiselle tilitapahtumalla selitys ja katso, että sinulta löytyy tarvittava kuitti tai lasku todistamaan tilitapahtuma. Pankin palvelumaksuja ei tarvitse selitellä erikseen.  Arvonlisäveroprosentti ja arvonlisävero euroina-kohdat eivät ole pakollisia, mutta ne helpottavat arvonlisäveron seuraamista ja maksamista.

Yhdenkertainen kirjanpitoTässä esimerkissä odotetaan, että sinulla on ollut neljä tilitapahtumaa tililläsi maaliskuussa. Kaikki tulot on merkitty debitin puolelle ja menot kreditin puolelle. Keltaisella värjätyssä kohdassa näet, että sinulle on jäänyt arvonlisäveroa maksettavaksi ja se pitää tilittää verottajalle seuraavan kuukauden 12. päivä. Aikaa arvonlisäveron maksamiseen on siis karkeasti puolitoista kuukautta. Tässä esimerkissä maksaisit arvonlisäverosi 12.5. ja sitä pitäisi maksaa 333,15 €. Arvonlisävero pitäisi merkata sen kuukauden kredit-puolelle.

Edeltävä on vain yksi esimerkki siitä kuinka voisit rakentaa kirjanpitosi. Tärkeintä on, että kirjanpidossasi näkyy tulos ja menot selkeästi ja saat tarvittaessa selville paljonko alvia pitää tilittää ja paljonko olet tehnyt tulosta, eli voittoa. Se, että minkälaisen excel-taulukon haluat rakentaa on oma asiasi. Alvia ei edes tarvitse merkitä taulukkoon, vaan voit hoitaa sen vaikka ottamalla kuun lopuksi käteen laskemen ja käymällä läpi kaikki kuittisi ja laskusi. Kaikki debetin puolella olevat alvit plussaat ja kreditin puolella olevat alvit vähennät. Summaksi jää se mitä sinun pitää tilittää, tai mitä valtion pitää hyvittää sinulle alveissa jatkossa.

Näillä ohjeilla pääset alulle ja tämä artikkeli vastaa vain kysymykseen, kuinka teet yhdenkertaista kirjanpitoa arjessasi. Jos et osaa laskea, et jaksa ottaa selvää verotuksesta ja myös excel takkuaa, niin unohda koko homma suosiolla. Se ei vain yksinkertaisesti kannata. Et ikinä saa investoimaasi aikaa ja energiaa takaisin.

Kirjanpidon lisäksi sinun tulee tehdä toiminimelläsi vielä veroilmoitus ja tilinpäätös. Niistä kirjoitamme erillisen artikkelin myöhemmin.

etasku-kuitit-600x150

23 Comments

 • Mikko

  Reply Reply 8.1.2014

  Olen yksityinen elinkeinonharjoittaja. Minulla on tavallinen yksityistili jota käytän firman pankkitilinä, käsittääkseni yrityksille suunnattu tili ei ole pakollinen. Minulla ei ole maksukorttia firman tilille, ainoastaan henkilökohtaiselle tililleni.

  Oletetaan tilanne että yritys tarvitsee tietokoneen. Käyn kaupassa ostamassa sen hintaan 900€ ja maksan henkilökohtaisella pankkikortillani. Tämän jälkeen siirrän yrityksen tililtä omalle tililleni saman 900€. Nyt varsinaiseen syyhyn miksi kirjoitan tätä kommenttia: Miten tämä tapahtuma kirjataan kirjanpitoon?

  Kirjaanko taphtuman sille päivälle jona ostin tietokoneen, päivälle jona maksu siirtyi henkilökohtaiselta tililtäni kaupalle vai päivälle jona yrityksen tililtä siirtyi rahat henkilökohtaiselle tililleni?

  Lisäksi, mikä kuitti on kirjanpidon kannalta oleellista säilyttää? Alkuperäinen ostokuitti vai nettipankista tulostettavissa oleva kuitti tilisiirrosta yritykseltä henkilökohtaiselle tilille, vai molemmat?

  Entäs verkkopankista tulostettavissa olevista kuiteista ylipäätään, ovatko ne riittäviä todentamaan tapahtuman jos viestikenttään on kirjoittanut suurpiirteisesti mitä tapahtuma koski?

  Suurkiitokset jo etukäteen, koko sivusto on ollut todella hyödyllinen!

  • Timo & Joona

   Reply Reply 13.1.2014

   Moi Mikko!

   Ei ole pakollinen tuo yritystili, olet siinä ihan oikeassa.

   Tapahtuma on varmaan helpointa kirjata sille päivälle kun ostit tietokoneen, koska se on kuitissakin. Riippuu vähän millä logiikalla kirjanpitoasi teet, tässä muistaakseni oli jotain vaihtoehtoja. Oleellisinta kuitenkin on säilyttää ostokuitti. Tosite tilisiirrosta omalle tilillesi voisi olla periaatteessa mikä tahansa tapahtuma ja se ei yksinään riitä.

   Jos haluat pelata supervarman päälle, ota molemmat ja ota vielä tiliote henkilökohtaiseltakin tililtä ja ympyröi siihen firman tapahtuma. Tuskin siitä niin paljon on vaivaa, ettei sitä kannattaisi tehdä.

   Oma kokemukseni kirjanpitäjän kanssa toimiessa on seuraava: yleensä on riittänyt ostotosite ja jos firman tilillä näkyvään siirtoon on ollut tositteeseen viittaava selitys ”ostin tietokoneen firmalle henkilökohtaisen tilin rahoilla”

   Verkkopankin tositteet eivät yksinään riitä selvitykseksi, koska niistä ei selviä esimerkiksi arvonlisäveron määrä. Paitsi jos siirrät omaa ”palkkaa” itsellesi. Silloin olen tunkenut viestikenttään ”yksityisotto” ja se on sillä selvä.

   • Mikko

    Reply Reply 13.1.2014

    Okei, kiitos neuvoista!

    Mites sellainen asia, lueskelin lisää kirjanpitoon liittyvää tekstiä ja sain käsityksen, että vuoden lopuksi tulisi laatia sekä pääkirja että päiväkirja. Eli siis pitäisi olla kaksi identtistä kirjanpitoa joista toinen on aika järjestyksessä, ja toinen asia järjestyksessä. Olenko käsittänyt oikein ja koskeeko tämä myös kun on ammatinharjoittaja ja liikevaihto < 8500 ?

    Lisäksi pitäisi laatia tasekirja, mutta yhdenkertaista kirjanpitoa tekevät ovat käsittääkseni vapautettu taseen laatimisesta. Mitä tasekirjaan sitten tulisi?

    Haluan vain tehdä kirjanpidon alusta asti kunnolla ettei tarvitse vuoden päästä enää ihmetellä kun jotain on jäänyt kirjaamatta 😀

    • Timo & Joona

     Reply Reply 14.1.2014

     Moi Mikko!

     Ainakaan toiminimen kohdalla ei tarvitse laatia mitään tilinpäätöksiä ja muita. En ole aikaisemmin kuullut, noista pääkirjasta tai päiväkirjoista mitään. Jos tasekirjan tekee, sieltä näkyy yrityksen omaisuus.

     Olen itse käyttänyt aina kirjanpitäjää, joten en osaa tyhjentävästi vastata noihin kaikkiin kysymyksiin mitä esität. Kannattaa soittaa jollekin kirjanpitälle ja kysyä tai sitten soitaa yritys-suomen yritysneuvojille aiheesta. Yritys-suomen numero on 0295 020 500 ja ehkä osaavat vastata kysymyksiisi.

 • Mikko

  Reply Reply 14.1.2014

  Okei, kiitoksia näistä

 • Juha

  Reply Reply 4.2.2014

  Moi!

  Kiitos vastauksista. Jatkokysymyksenä kysyisin, pitääkö kaikki ostot ylipäätään kierrättää yrityksen (tmi) pankkitilin kautta kirjanpidollisista syistä? – Jos esim. ostan PayPalia käyttäen tavaraa ulkomailta, täytyykö minun kirjanpidollisista syistä siirtää sama summa yritykseni tililtä henk.kohtaiselle PayPal-tilille?

  Tai jos ostan kaupasta henk.kohtaisella pankkikortilla vaikka mapin kaupasta (5e), pitääkö sama summa siirtää jälleen yrityksen tililtä henk.kohtaiselle tilille? Eikö pelkkä kuitti riitä?

  • Pelkkä kuitti riittää, koska vastaava summa vähennetään toiminimesi tuloksesta, vaikka rahaa ei siirtyisikään tililtä pois. Jos paypalin kautta menee enemmänkin liikennettä, se lasketaan toiseksi firman tiliksi ja sieltäkin pitää sitten toimitella tiliotetta kirjanpitoon.

 • Juha

  Reply Reply 5.2.2014

  Kiitos selkeästä vastauksesta! – Vielä yksi lisäkysymys. Olen ostanut jo ennen toiminimen perustamista tavaraa, jotka haluaisin nyt myydä yrityksen kautta. Voinko nämä tavarat siirtää yritykselle näin jälkikäteen ja niistä maksamani summat yrityksen menoksi? (Maksamillani alveilla ei tässä niinkään ole suurta merkitystä, nettosummilla kylläkin.) – Kuinka yleisestikin ottaen yksityisomaisuuden siirto yritykselle tapahtuu ja kuinka se pitää merkata kirjanpitoon?

  • Ymmärtääkseni voit ”ostaa” itseltäsi tuotteita yrityksen käyttöön ja merkata ne kuluiksi. Tämän pitäisi onnistua myös jälkikäteen. Toki tuotteiden myyntihinta voi laskea jos hankinnoista on aikaa. Jonkinlainen fiksu selitys kannattaa laittaa mukaan kaiken varalta.

 • Wilk

  Reply Reply 25.4.2014

  Kommentti: Alla oleva viestinne hieman ontuu sillä 150euron laskutuksesta jää tyypillisesti käteen noin kolmasosa (50e) eli lopputulos esimerkissänne on nettotulo laskutuksesta = kustannussäästö kirjanpidosta, ei suinkaan -150e.

  ”Tämä tarkoittaa sitä, että kun sinä väsäät kolme tuntia kirjanpitoa itsellesi kuukaudessa ja kuvittelet säästäväsi siinä 50 euroa. Vaihtoehtoiskustannus tulee siitä, että sama aika, energia ja työpanos olisi ehkä voitu käyttää tehokkaammin jossain muualla.Jos oma tuntilaskutukseksi on 50€ ja töitä riittää, käytännössä säästöä ei ole, vaan tulokseksi saadaan -150 € euroa. Olisit voinut maksaa viisikymppisen kirjanpitäjällesi ja tehdä sillä aikaa 150 euroa laskutusta tekemällä ydinhommaasi.”

  • Timo & Joona

   Reply Reply 30.4.2014

   Moro Wilk. Olet aivan oikeassa. Esimerkkihän ontui kuin yksijalkainen merimies humalassa.

   Laitoin nyt tosin, että hommasta jää tappiota -100 euroa, mutta puhutaankin laskutuksesta, ei siitä mitä laskutus olisi nettopalkkana. En tiedä mistä olet tempassut tuon kolmasosan, mutta jos puhutaan, että laskutus olisi 150€ + alv, niin kyllä siitä ainakin puolet pitäisi saada jäämään käteen. Toki kaikkeen sisältyy muuttujia.

 • jani

  Reply Reply 3.12.2014

  Hei,

  Kesän lopulla tuli itsellekkin eteen että yritystä pitäisi alkaa perustamaan, ja muutaman kuukauden ruljanssin jälkeen y tunnus saatiin lopulta pari viikkoa sitten ja homma ollut nyt vähän aikaa käynnissä. Näitä sivuja tuli aika paljon lueskeltua ja kiitos näistä tiedoista!

  Eli kysymyskin olisi. Alkuun oli tarkoitus kirjanpito ulkoistaa, ja perustamisasiakirjoihin ilmoitin myös kirjanpidon kahdenkertaiseksi. Kysymys kuuluukin, eli voinko muuttaa kirjanpidon yhdenkertaiseksi vielä? Itseäni kiinnostaisi ainakin näin alkuvaiheessa tehdä itse kirjanpito. Laskutusta ei alkuun ainakaan hirveästi olisi eikä kirjanpidollista työtäkään valtavasti. Ainuttakaan maksusuoritusta työstä ei ole vielä tullut tilille.

 • Rasse

  Reply Reply 5.5.2015

  Morjens,

  Kuten monet muutkin, luin erittäin paljon näitä kirjoituksia ennen kuin perustin yritykseni. Kiitoksia teille, apu on ollut suuri!

  Pääsääntöisesti opiskelija, toiminimi sivutoimena. Kysymys: ”Jokaiseen tilillä tapahtuneeseen rahasummien liikkumiseen pitää olla jokin selitys kirjanpidossa. Jos rahaa on lähtenyt, pitää olla selitys miksi. Jos rahaa on tullut, pitää olla selitys miksi.” tarkoittaako tämä myös sitä, että jos henkilökohtainen tilini ja yritykseni tili on sama, niin täytyy merkata JOKAINEN (esim. kaljanostot viikonloppuna) rahasumman liikkuminen? Tuntuu tyhmältä kysyä mutta jos ei tiedä niin ei tiedä.

  Tällä hetkellä minulla on kaksi erillistä tiliä juuri tämän takia, eli siirrän aina yrityksen tililtäni rahaa henkilökohtaiselle tililleni kun on tarvetta. Kumpi on järkevämpää jos hoidan itse kirjanpitoni ja rahaliikenne on vähäistä, kaksi tiliä vai yksi tili?

  • Timo & Joona

   Reply Reply 10.6.2015

   Moi Rasse!

   Jos sinulla on henkilökohtainen tili ja firman tili samassa, niin ehkä tyytyisin erottelemaan vain firman kulut ja tulot henkilökohtaisista kuluista. Sitten tositteet niistä talteen. Kaikki muut sitten tippuu yksityisiin menoihin ja ne voi jättää huomiotta.

   Jos tilillä tapahtuu helvetisti sälää, niin ehkä ottaisin vaan ne kaksi tiliä. Onpahan sitten selkeämpää.

 • LS

  Reply Reply 25.6.2015

  Täällä onkin paljon hyödyllistä tietoa, kiitos siitä. PayPal tilin käsittely kirjanpidossa tuottaa silti harmaita hiuksia.

  Miten henkilökohtaisen paypal tilin kautta tapahtuva rahaliikenne (ostot ja etenkin maksut minulle) pitäisi kirjata toiminimen yhdenkertaiseen kirjanpitoon? Mitä näistä tapahtumista pitäisi tallentaa tositteeksi kirjanpitoon? Pitääkö valuuttamuunnoksia jotenkin huomioida vai voinko kirjata summaksi vain PayPal:n näyttämän lopullisen summan euroina? Tarvitseeko siirron PayPal tililtä omalle pankkitilille näkyä kirjanpidossa ollenkaan ja jos tarvitsee, niin miten?

  En ole ALV velvollinen (liikevaihto < 8500€), joten ALV:n osalta tämän pitäisi olla melko suoraviivaista. Minulla ei ole erillistä yritystiliä.

  • Timo & Joona

   Reply Reply 19.8.2015

   No paypalia pitää käsitellä aivan samalla tavalla kuin muitakin firman tilejä. Eli siellä olevat tapahtumat pitäisi myös jotenkin selittää.

   Valuuttamuunnoksia ei tarvi huomioida erikseen. Jos paypal kääntää jutut euroiksi suoraan niin pelaa niillä.

 • Taun

  Reply Reply 7.7.2015

  Hei. Olen nyt perustamassa toiminimeä ja teen siis korjaushommia asiakkaille. Olen pääsääntöisesti opiskelija eli saan opintotukea kyllä. Eli idea on tässä kesän yli tehä hommia ja jos hienosti menee niin voin vaikka sitten tehdä yli 8500€/v ja lopettaa opintotuen nostamisen. Kysymys että mitä ja miten toimitan kirjanpitäjälle kun hommaan sellaisen? Ostot ja myynnit jne laittaa useat tutuille kirjanpitäjille minigrip pussiin ja vie postiluukkuun esim. kerran kuussa mitä olen saanut selville… Itsellä vain on se että ostan tavarat Englannista, usein isoissa määrissä, joten säästää toimituskuluissa ja että on etes jotain inventaarioo kotona. Sieltä tulee lappu kaikista osista jotka on punnilla merkitty. Eli, miten toimitan kirjanpitäjälle kun esim. olen ostanut osia £567 josta on kuitti, korjaan asiakkaalle työn vaikka 100€, niin miten tämä toimii… kirjotanko vapaalla kädellä että esim osa maksoi €uroissa vaikka 30€ (joka on osto), myynti/asiakkaan osuus (100€), ja Tulos sitten 30€, jos itellä on vaan yksi A4 kuitti paketissa joka tulee englannista??

  Helppoa on jos on maalari ja otat keikan vastaan, niin ostat värisilmästä maalipurkin, 50€, teet työn ja kirjotat laskun asiakkaalle 300€ niin tällein sulla on yksittäisistä tapahtumista ja osista kuitit? miten meikäläisen tilanteessa? Kiitos vastauksista

 • metsuri

  Reply Reply 18.7.2015

  Morjesta.
  Toimintani alkaa 1.9.2015. Olen saanut y tunnuksen jo näin aikasin niin voinko ostaa tuotteita jo nytten ja saanko niistä alvit pois kuitenkin vaikka ostan ennen 1,9?

 • Lennu

  Reply Reply 19.8.2015

  Hei,

  Olen aloitteleva yrittäjä joka tarjoaa arvonlisäverotonta sosiaalihuoltopalvelua. Aion pitää yksinkertaista maksuperusteista kirjanpitoa itse ja nyt minulle aiheuttaa päänvaivaa se kuinka kirjanpitoon pitää merkitä tapahtumat. Voisitteko ”vääntää minulle rautalangasta” vielä se että merkitäänkö kirjanpitoon alvit erikseen jos olen ostanut yritykselle jotakin tai maksanut kuluja esim. puhelin/netti/vakuutus jne. Erotellaanko maksetusta hinnasta alvit kirjanpidossa? ja miten verottaja ne huomioi?

  • Timo & Joona

   Reply Reply 19.8.2015

   No tää asia on vähän sellanen josta meilläkään ei ole kauheasti kokemusta. Ymmärtääkseni se menee niin, että jos olet arvonlisäverovelvollisuudesta täysin vapautetta, niin sitten makselet aina kaikki hankinnat alveineen päivineen. En tiedä saatko niistä mitään hyvitystä, olettaisin, että et saa.

   Jos kuitenkin liikevaihtosi on niin suuri, että olet arvonlisäverovelvollisten rekisterissä, niin erottelet kirjanpidossa aina hankintojen hinnoista alvin. Sitten valtio hyvittää sinulle maksamasi alvin jossain vaiheessa. Riippuen ilmoituskautesi pituudesta, se on joko 1kk, kvartaali tai kerran vuodessa.

 • Teukka

  Reply Reply 21.8.2015

  http://www.vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhteisoasiakkaat/Liikkeen_ja_ammatinharjoittaja/Perustaminen/Kirjanpito_tilikausi_ja_verovuosi%289362%29

  Tuolla sanotaan toiminimen yhdenkertaisesta kirjanpidosta näin: ”Yhdenkertainen kirjanpito on aina maksuperusteista.” ??

  Kuitenkin tässä artikkelissa sanotaan, että kirjanpito voi olla joko maksu- tai suoriteperusteista? Noh, maksuperusteinen vaikuttaa tosiaan selkeämmältä joka tapauksessa, kun voi tapahtumat poimia kirjanpitoon suoraan tiliotteesta, sen kertomassa järjestyksessä.

 • Panja Lainpelto

  Reply Reply 1.9.2015

  Hei, pitääkös kirjanpitoon laittaa myös sellaset työt missä on muilla töissä joita ei tee toiminimellä. Ja pitääkö laittaa kelan maksamat matkakorvaukset jotka oon opiskeluaikaan vielä muutaman kerran saanu yritykseni aikaan?

Leave A Response

* Denotes Required Field