Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen
Mitä työntekijän palkkaaminen maksaa yrittäjälle, ja mitä rekrytointia harkitessa tulee huomioida?
Työntekijän palkkaaminen ei ole mikään helppo päätös. Oletko yksinyrittäjä ja aiot ajaa firmasi konkurssiin seuraavan 12 kuukauden aikana? Monen vääräleuan mielestä paras keino tähän on ensimmäisen työntekijän palkkaaminen.
Vaikka kyse onkin kärjistyksestä, ei ole mikään salaisuus, että työnantajaksi ryhtymiseen liittyy mahdollisuuksien lisäksi myös riskejä.
Näistä molemmista näkökulmista kerromme tässä pikaoppaassa.
Artikkelin sisältö:
Työntekijän palkkaaminen: alkusanat
Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on iso harppaus jokaiselle yksinyrittäjälle.
Kun siirryt yrittäjästä työnantajaksi, et enää ole vastuussa pelkästään omasta toimeentulostasi.
Voit jatkossakin itse kiristää vyötä huonompina kuukausina, mutta työntekijän kanssa näin ei voi toimia – palkka on maksettava aina ajallaan ja sovitun kokoisena.
”Firmalla on ollut nyt vähän kuivempi kausi, niin joudutaan valitettavasti lykkäämään tätä sun palkanmaksupäivää parilla viikolla.”– Entinen työnantaja
Vastuusi ja velvoitteesi työnantajana eivät tietenkään rajoitu vain palkanmaksuun.
Joudut huolehtimaan erinäisistä työnantajakuluista, rekrytointiprosessista sekä toimimaan esimiehenä. Jo ennen mahdollista palkkaamista pääset tekemään tarkkoja laskelmia rekrytoinnin kannattavuudesta.
Siksi listasimme kuusi asiaa, joita sinun ainakin on syytä pohtia, mikäli työntekijän palkkaaminen siintää näköpiirissä.
1) Voisiko työntekijän palkkaamisen korvata muulla tavalla?
Kevytyrittäjän, freelancerin tai omalla toiminimellä laskuttavan henkilön käyttäminen kiireisinä aikoina on helppoa.
Sovitte vain tilapäisapulaisen työtehtävistä ja työsuorituksen jälkeen saat laskun maksettavaksesi – paperihommiin tuhraantuva aika jää erittäin pieneksi.
Mikäli et ole tyytyväinen kyseisen henkilön työsuoritukseen, sinun ei tarvitse enää käyttää hänen palvelujaan. Ei koeaikapurkuja, ei irtisanomisia, ei sairauslomista aiheutuvia hammastenkiristelyjä – kuinka helppoa ja kivaa.
Jos sinulla on verkostoja tai osaat käyttää Googlea, oman ammattialan tilapäisapurin löytäminen ei välttämättä ole kovinkaan työläs urakka. Voit tietysti hyödyntää myös varsinaisia vuokratyöfirmoja, mutta tämä ratkaisu on usein aavistuksen verran kalliimpi.
Oman yrityksen kasvattaminen oikeasti isoksi ei kuitenkaan onnistu, jos et ikinä ylitä kynnystä ensimmäisen työntekijän palkkaamiseksi.
Laskelmat rekrytoinnin kannattavuudesta on syytä tehdä tarkkaan – tästä lisää alla.
2) Hahmota tarkkaan, paljonko uudelle työntekijälle riittää töitä
Moni yksinyrittäjä on tilanteessa, jossa töitä on tarjolla enemmän kuin itse ehtisi tehdä.
Kysymys kuitenkin kuuluu, onko ylimääräisiä hommia tarjolla niin paljon, että lisäkäsien pestaaminen vakituisesti kannattaisi?
Jos työntekijästä aiheutuvat kustannukset ovat kuukaudessa 3000 euroa, vähintään tämän verran hänen pitäisi pystyä tekemään nettomyyntivoittoa yritykselle kuukauden aikana.
Ja jotta voidaan tehdä 3000 euroa voittoa, tuotteita tai palveluita pitää tietysti katteesta riippuen myydä paljon suuremmalla summalla.
Laske siis tarkkaan:
- Kuinka paljon tehokkaita työtunteja kuukaudessa olisi tarjolla?
- Paljonko näiden tehtyjen tuntien ansiosta kertyy lisää rahaa kassaan?
- Mikä osuus kertyneestä potista jää yritykselle voitoksi?
Esimerkkilaskelman palkkaamisen kannattavuudesta löydät esimerkisi tästä artikkelista.
Vasemmalla töitä paiskova rakennusmies saa kuukausipalkkaa 3000 euroa, mutta hänestä aiheutuvat kustannukset ovat pomolle (oikealla) huomattavasti suuremmat.
3) Laske työntekijästä aiheutuvat kulut huolella – mieluiten reilusti yläkanttiin
Palkanmaksusta aiheutuvat työnantajan sivukulut tarkoittavat, että palkkasumma on kerrottava vähintään kertoimella 1,5. Turvallisempaa on kuitenkin lyödä kertoimeksi suoraan 2.
Työntekijän kustannukset yrittäjälle ovat esimerkiksi:
- eläke- ja sosiaaliturvamaksuja
- työttömyysvakuutusmaksuja
- tapaturma- ja ryhmähenkivakuutusmaksuja.
Eikä tässä vielä kaikki, kuten Ostos-tv:ssä tavataan sanoa. Huomioi myös:
- rekrytoinnista aiheutuvat kulut
- työntekijälle hankittavat tarvikkeet ja työkalut
- lisääntyvät kirjanpidon kulut muun muassa palkanmaksusta johtuen
- työntekijälle järjestettävän työterveyshuollon kustannukset
- vuosilomista aiheutuvat kulut jne.
Jos siis aiot maksaa uudelle rekrytoinnillesi 2000 euron kuukausipalkkaa bruttona, sinun on syytä varata huomattavasti isompi summa hänestä aiheutuviin menoeriin.
Työntekijälle hankittavista pakollisista vakuutuksista löydät lisätietoa yrittäjän vakuutusoppaasta.
4) Muista, että työntekijän palkkaaminen vie yllättävän paljon omaa aikaasi
Täydellisessä maailmassa noheva työntekijä haastattelisi itse itsensä, naputtelisi sen jälkeen työsopimuksen ja ryhtyisi omin nokkineen tuottavaan työhön.
Tosielämässä näin käy kuitenkin valitettavan harvoin. Sen sijaan uuden työntekijän löytäminen syö aikaa, joka on pois laskutettavasta työstäsi tai vapaa-ajastasi.
Ensin käytät tunteja ehdokkaiden löytämiseksi, sitten haastattelet heidät ja lopuksi laitat paperiasiat kuntoon. Työsopimuksen tekemistä varten joudut selvittämään uusia asioita. Työntekijän vakuutusasiatkin pitäisi laittaa mallilleen ennen kuin hommat alkavat.
Harva työntekijä on myöskään tuottava heti ensimmäisestä päivästä lähtien, joten joudut todennäköisesti varaamaan jonkin verran tunteja opettaaksesi uuden työmyyrän talon tavoille.
Rekrytointi voi siis johtaa ainakin tilapäisesti tilanteeseen, jossa et pysty olemaan yrityksellesi aivan yhtä tehokas rahantekokone kuin ennen.
5) Kyse on muustakin kuin rahasta
Jos emme pelotelleet sinua vielä tarpeeksi, niin käydään tämäkin asia vielä läpi.
Yrittäjästä työnantajaksi siirtyminen asettaa sinut uuteen asemaan, eikä esimiehenä toimiminen ole kaikille mieleistä tai luontevaa.
Sinun on osattava puhua suoraan myös negatiivisista asioista.
Rekrytoinnissa kannattaa työntekijän taitojen lisäksi huomioida erityisen tarkkaan myös henkilökemiat.
Kokenein tai ammattitaitoisin ei aina ole sopivin.
Tuottavankin työntekijän kanssa toimiminen voi olla raskasta, jos myöhemmin paljastuu, että hän on luonteeltaan ”haastava persoona”.
Selvitä siis taustat tarkkaan ja soita esimerkiksi aiemmalle työnantajalle. Muista, ettet kuitenkaan voi urkkia työhaastattelussa aivan mitä tahansa asioita.
6) Hyödynnä rekrytoinnissa erilaiset apu- ja tukimuodot
Jos rekrytointisi kohdistuu työttömään työnhakijaan, voit saada TE-toimistolta palkkatukea rekrytointiin. Tukea voidaan myöntää
- vakituiseen tai määräaikaiseen työsuhteeseen,
- osa-aikaiseen työsuhteeseen (ehtojen täyttyessä) tai
- oppisopimuskoulutukseen.
Kun päätös työntekijän palkkaamisesta on tehty, huomioi nämä:
Tärkein asia on tietysti työsopimus, jonka laatimiseen on syytä varata kunnolla aikaa.
Valmiita pohjia on olemassa, mutta niitä on tarvittaessa hyvä räätälöidä omiin tarpeisiin sopiviksi.
Työsopimuksen sisältö tiivistetysti
- Työntekijän ja työnantajan nimi- ja osoitetiedot.
- Työtehtävät. Muotoile pääasialliset työtehtävät tarkkaan ja lisää perään muut työnantajan työntekijälle osoittamat tehtävät.
- Työntekemispaikka. Missä töitä paiskotaan – onko yritykselläsi yksi kiinteä toimipaikka vai joutuuko uusi työntekijä ajelemaan asiakkaiden perässä ympäri Suomea?
- Koska työ alkaa ja kauanko sopimus kestää? Onko sopimus määräikainen vai toistaiseksi voimassa oleva? Jos kyse on määräaikaisesta työsopimuksesta, sille on oltava peruste.
- Säännöllinen työaika. Se voi olla perinteikäs 8-16 puolen tunnin ruokatauolla – tai aivan mikä tahansa muu. Jos liukumavaraa on, kirjaa se sopimukseen.
- Noudatettava työehtosopimus (TES). Selvitä toimialasi mahdollinen työehtosopimus ja sen yleis- tai normaalisitovuus.
- Palkka ja palkanmaksupäivä(t). Entä miten vuosilomakorvaukset, lomapalkat ja ylityöt määräytyvät? Mitä sanoo työehtosopimus?
- Mahdolliset työsuhde-edut. Näitä voivat olla esimerkiksi puhelin-, auto- tai ateriaetu.
- Mahdollinen koeaika. Koeajasta on aina hyvä sopia työsopimuksessa, koska se antaa sinulle suojaa, jos kaikki ei menekään niin hyvin kuin kuvittelit. Koeajan maksimipituus on puoli vuotta, mutta määräaikaisissa työsuhteissa se voi olla lyhyempi – kuitenkin korkeintaan puolet työsuhteen kestosta.
Mistä valmis työsopimuspohja tai -malli?
Vaihtoehtoja riittää, ja monet niistä ovat toimialoittain räätälöityjä – tällaisia työsopimuspohjia löydät parhaiten oman ammattiliittosi verkkosivuilta.
Alla sen sijaan muutama yleisluontoisempi työsopimusmalli:
- Sopimuskoneen ilmainen työsopimuspohja (siirryt sivulle, jossa latauslinkit ovat)
- Työsuojelu.fi:n työsopimuspohja (aukeaa selaimeesi uutena välilehtenä)
- Palkkaus.fi:n työsopimuspohjat (siirryt sivulle, jossa latauslinkit ovat)
Muutama sananen loppuun…
Vaikka ensimmäisen työntekijän palkkaaminen voi tuntua ylittämättömältä kynnykseltä, työnantajuutta ei kuitenkaan kannata liikaa pelätä.
Palkkaamiseen liittyviä riskejä pystyt minimoimaan huolellisilla kululaskelmilla ja varaamalla rekrytointiin riittävästi aikaa.
Runsaasti lisätietoa aiheesta löydät esimerkiksi tässä artikkelissa esiintyvien linkkien takaa. Kun taustoitus on kunnossa, Excel on mukavampi virittää tulille laskelmia varten.
Oli valintasi lopulta tilapäisapurin vuokraaminen tai uuden työntekijän palkkaaminen, verkosta on saatavilla runsaasti apua molempiin vaihtoehtoihin.
Ja sitten ei muuta kuin rekrymetsälle!
- Lue seuraavaksi: Mikä on työnantajarekisteri ja milloin siihen pitää liittyä?
- Lue seuraavaksi: Työsopimuslaki – tunnetko työnantajan ja työntekijän velvollisuudet ja oikeudet?