Mikä on yrityksen perustamisen hinta?
Yrityksen perustamisen hintaan vaikuttavat yritysmuoto, toimiala ja liiketoiminnan laajuus
Yrityksen perustamisen hinta vaihtelee suuresti sen perusteella, millaista liiketoimintaa lähdet harjoittamaan.
Kotitoimistosta käsin operoiva luovan alan yrittäjä voi päästä alkuun lähes nollabudjetilla, kun taas uusi rakennusalan yrittäjä saattaa joutua laittamaan likoon tonneja ennen kuin saa toimintansa polkaistua käyntiin.
Tässä kirjoituksessa otamme syyniin niin sanotut yrityksen pakolliset kulut, eli sellaiset yleiset kustannukset, joilta on mahdoton – tai ainakin hyvin vaikea – välttyä toimialasta riippumatta.
Näitä ovat muun muassa:
- yrityksen perustamisilmoituksen käsittelymaksut
- kirjanpitoon liittyvät kulut
- vakuutukset
- laskuttamiseen liittyvät kulut
- pankkipalvelut
- mahdolliset viranomaisluvat
- verkkosivu- ja markkinointikulut.
Katsotaan seuraavaksi koko lista kohta kohdalta läpi.
Yrityksen perustamisen hintaan vaikuttaviin lukuihin kannattaa suhtautua suuntaa-antavasti, koska loppujen lopuksi jokaisen yrityksen perustamiskulut ovat hieman erilaiset.
Lue myös: Yrityksen kulut: Paljonko yrittäjän pitää laskuttaa?
Yrityksen perustamisen hinta yritysmuodoittain
Perustamisilmoitus kaupparekisteriin maksaa:
- Yksityisillä elinkeinonharjoittajilla eli toiminimillä sähköisesti 70 euroa ja paperilomakkeella saman verran.
- Osakeyhtiöillä sähköisesti 280 euroa (ohjattu perustaminen YTJ-palvelussa) tai 370 euroa (sähköinen perustamisilmoitus tai paperi-ilmoitus).
- Avoimilla yhtiöillä ja kommandiittiyhtiöillä 280 euroa.
- Muilla yritysmuodoilla, kuten osuuskunnilla, 370 euroa.
Ajantasaiset hinnat kannattaa tarkistaa Patentti- ja rekisterihallituksen käsittelymaksuhinnastosta.
Tällä hetkellä voit perustaa perinteisistä yritysmuodoista sähköisesti vain toiminimen ja osakeyhtiön. Muut yritysmuodot joudut perustamaan vanhaan malliin paperilomakkeita täyttämällä.
Voit ryhtyä yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi myös ilmaiseksi, mikäli et liity kaupparekisteriin ja teet perustamisilmoituksen paperilomakkeella tai OmaVeron kautta. Tällöin et kuitenkaan voi rekisteröidä virallista, käyttösuojattua toiminimeä (esim. Jankon Betoni) vaan sen sijaan toimit elinkeinonharjoittajana omalla nimelläsi (esim. Kalervo Jankko).
Aiemmin osakeyhtiöiltä vaadittiin 2500 euron minimiosakepääoma, mutta nykyään voit halutessasi perustaa osakeyhtiön myös kokonaan ilman osakepääomaa.
Vapaavalintaista alkupääomaa ei kuitenkaan kannata mieltää ”ylimääräiseksi kuluksi”, koska jo aiemminkin kyseiset 2500 euroa on voinut käyttää esimerkiksi yrityksen pakollisiin hankintoihin toiminnan alkuvaiheessa.
Palkkaa et tuolla summalla kuitenkaan ole voinut itsellesi maksaa.
Kirjanpidon kulut
Toiminimien kirjanpito on pääsääntöisesti hieman suoraviivaisempaa ja halvempaa osakeyhtiöihin verrattuna.
Toiminimiyrittäjät voivat tiettyjen ehtojen täyttyessä tehdä kirjanpitonsa yhdenkertaisena, jolloin kyse on pohjimmiltaan melko yksinkertaisesta tulojen ja menojen ynnäämisestä. Tällöin kirjanpito on mahdollista tehdä myös itse, ja tämä vaihtoehto voi soveltua hyvin erityisesti sivutoimisille yrittäjille.
Osakeyhtiöiltä sen sijaan vaaditaan aina kahdenkertainen kirjanpito, joka on yleensä viisainta antaa heti alussa ammattimaisen kirjanpitäjän taitaviin kätösiin.
Mikään ei toki sinänsä kiellä tekemästä myös kahdenkertaista kirjanpitoa itse, mutta huomioitavia seikkoja on hieman enemmän verrattuna toiminimien yhdenkertaiseen kirjanpitoon.
Tilitoimistolle ulkoistetun kirjanpidon hinta vaihtelee suuresti
- toiminnan laajuudesta
- tositteiden määrästä
- hinnoittelumallista ja
- jopa kaupungista riippuen.
Sivutoiminen toiminimiyrittäjä voi pienillä tositemäärillä saada kirjanpitonsa alle 500 euron vuosihinnalla, kun taas toisaalta osakeyhtiötä pyörittävä yksinyrittäjä saattaa joutua maksamaan useita satasia joka kuukausi.
Summat ovat suuntaa-antavia. Lisätietoa löydät edellisen linkin takaa löytyvästä, kirjanpidon hinnoittelua käsittelevästä artikkelista.
Vinkki: Kirjanpitoa ei kannata ajatella pelkästään kuluna. Usein hyvä kirjanpitäjä auttaa sinua säästämään, kun hän huolehtii kaikkien vähennyskelpoisten kulujen huomioimisesta sekä verotuksen optimoinnista. Esimerkiksi osakeyhtiöstä voi ottaa rahaa ulos monella tavalla, ja kirjanpitäjäsi osaa kertoa, miten homma hoidetaan mahdollisimman pienellä verotaakalla.
Lisää aiheesta artikkeleissa:
Yrittäjän ja yrityksen pakolliset vakuutukset
Monissa tapauksissa ainoa yrittäjää koskeva pakollinen vakuutus on yrittäjän eläkevakuutus, joka myös YEL-vakuutuksena tunnetaan. Tämä vakuutus muodostaa yrittäjän eläkkeen ja muun sosiaaliturvan pohjan.
YEL-vakuutuksen hinta riippuu siitä, kuinka suureksi määrittelet YEL-työtulosi. Mitä isompi kyseinen summa on, sitä parempaa eläkettä ja sosiaaliturvaa nautit. Toki myös vakuutusmaksut nousevat YEL-työtulon noustessa.
Ai mikä YEL-työtulo?
YEL-työtulo on itse määrittelemäsi arvio oman vuosittaisen työpanoksesi arvosta. Tämän arvon tulisi vastata sellaista summaa, jonka maksaisit palkkana samaan hommaan pestatulle ulkopuoliselle työntekijälle, jonka ammattitaito on vastaavanlainen kuin sinulla. YEL-työtulo ei siis tarkoita palkkaasi tai yrityksesi liikevaihtoa, vaan se on nimenomaan itse määrittelemäsi arvio.
Halvimmillaan YEL-vakuutus maksaa uudelle yrittäjälle noin 1700 euroa ensimmäisenä kokonaisena yrittäjyysvuotena.
Lue lisää YEL-vakuutuksesta ja YEL-työtulosta laajemmasta yrittäjän eläkevakuutusta käsittelevästä artikkelista. Muista pakollisista ja vapaaehtoisista vakuutuksista löydät lisätietoa Yrityksen vakuutukset -oppaasta. Esimerkiksi potilasvakuutuksen ottaminen on joillakin toimialoilla pakollista. Sama pätee ympäristövahinkovakuutukseen.
Laskuttamiseen liittyvät kulut
Jotta saat asiakkailtasi rahaa, niin liiketoimintasi luonteesta riippuen sinulta tulisi löytyä jonkinlainen kassajärjestelmä, maksupääte, laskutusohjelma tai kaikki mainitut.
Jos sinulla ei ole liiketilaa, vaan myyt palveluitasi laskulla, voit päästä alkuun hyvinkin pienellä budjetilla. Ilmaisia laskupohjia ja jopa laskutusohjelmia löytyy verkosta jonkin verran, suuremmilla kuukausittaisilla laskumäärillä kuluja kuitenkin kertyy joitakin euroja.
Laskutusominaisuus löytyy sisäänleivottuna myös monista kirjanpito-ohjelmista, joiden toiminnallisuudet ovat laajemmat ja kuluja tulee tietysti hieman enemmän. Monesti on kuitenkin ajankäytöllisesti fiksua hoitaa koko pienyrityksen taloushallintopaketti yhdessä ohjelmassa.
Lue myös: Kolme tärppiä toiminimen laskutukseen
Yrityksen pankkipalveluiden hinta
Taloustaito-lehden joitakin vuosia sitten tekemässä vertailussa selvisi, että pienet yritykset maksavat Suomessa peruspankkipalveluistaan keskimäärin 350 euroa vuodessa ja hieman suuremmat yritykset 800 euroa. Hintataso on kuitenkin noussut vertailun julkaisuajankohdan jälkeen.
Yksinyrittäjät pääsevät yleensä merkittävästi halvemmalla isompiin verrokkiyrityksiin nähden.
Mikään ei välttämättä ei estä sitä, että toiminimiyrittäjänä perustaisit verkkopankissa toisen henkilökohtaisen tilin toiminimen rahaliikennettä varten – pankkikohtaisia eroja käytännöissä ja tiliehdoissa voi kuitenkin esiintyä. Mikäli kysyt asiaa pankilta, he todennäköisesti suosittelevat sinulle erillistä ja kalliimpaa yritystiliä. Tiliehdot kannattaa lukea tarkasti läpi.
Osakeyhtiöt ovat asia erikseen, ja käytännössä kaikilta suosituimmilta pankeilta löytyy erilaisia yritystilipaketteja uusille osakeyhtiöille. Niiden avausmaksuissa ja vuosittaisissa hinnoissa voi olla isojakin eroja, joten tarjoukset pankkipalveluista kannattaa kysyä ainakin muutamasta eri pankista.
- Katso halutessasi suuntaa-antavia euromääräisiä lukuja yritystilien hinnoittelusta OP:n tai Aktia-pankin verkkosivuilta.
Viranomaislupien hankkiminen
Joidenkin liiketoimintojen harjoittaminen on Suomessa luvanvaraista, ja tällöin et voi aloittaa toimintaasi ennen kuin luvat ovat kunnossa.
Luvista ja niiden hankkimiseen liittyvistä kuluista löydät lisätietoa esimerkiksi Suomi.fi-sivustolta. Voit rajata lupahakua toimialasi ja paikkakuntasi mukaan.
Verkkosivu- ja markkinointikulut
Jos haluat, että potentiaaliset asiakkaasi löytävät sinut verkosta, sinulla tulisi olla jonkinlainen verkkosivusto. Mikään ehdoton vaatimus se ei tietysti ole, jos sinulla on kädet valmiiksi täynnä töitä, etkä kaipaa uusia asiakkaita.
Verkkosivuston tärkeimmät ominaisuudet ovat:
- löydettävyys
- käyttökokemus ja
- toimivuus kaikilla laitteilla.
Sinä kenties löysit tämän kirjoituksen googlattuasi muutama minuutti sitten tietoa yrityksen perustamisen hinnasta tai perustamiskuluista. Aivan samaan tapaan omat asiakkaasi etsivät verkosta tietoa tarjoamistasi palveluista ennen ostopäätöksen tekemistä.
Mikäli olet putkimies ja toimit Kuusamossa, niin varmista, että yrityksesi verkkosivusto löytyy korkealta hakutuloksista, kun joku iskee Googleen hakusanat putkimies kuusamo. Tämä onnistuu, kun varmistat, että verkkosivustosi tekijä ymmärtää perusasiat hakukoneoptimoinnista.
Verkkosivuston hinta vaihtelee hyvin paljon sivuston laajuudesta ja toiminnallisuuksista riippuen. Pääsääntöisesti isojen mainostoimistojen tekemät sivustot ovat kalliimpia kuin yksin toimivien freelancer-yrittäjien.
Hyvin pienen mutta silti laadukkaan sivuston voi saada reilustikin alle tonnilla, mutta esimerkiksi verkkokauppaominaisuus ja muut vastaavat lisukkeet kasvattavat aina hintaa.
Paljon riippuu myös siitä, teetkö tekstisisällöt itse vai ulkoistatko homman ammattilaiselle. Verkkosivujen sisältö kannattaa kirjoittaa niiden avainsanojen varaan, joita potentiaaliset asiakkaasi käyttävät etsiessään palveluita verkosta.
Verkkosivuston lisäksi muita mahdollisia markkinointikuluja ovat esimerkiksi:
- esitteiden ja käyntikorttien painattaminen
- Googlen hakusanamainonta
- teippaukset toimitiloihin
- logon suunnittelu
- valokuvaukset esim. verkkosivuja varten
- lehtimainonta jne.
Erittäin paljon riippuu siitä, millä toimialalla painat hommia ja kuinka paljon sinulta löytyy vakioasiakkaita. Monet yksinyrittäjät pärjäävät hyvin minimaalisilla markkinointikuluilla, varsinkin jos heillä on oma suosittu somekanava tai korkealta hakutuloksista löytyvä verkkosivusto.
Lopuksi ilmainen vinkki
Yrityksen perustamisilmoitusta täyttäessäsi harkitse tarkkaan, lisäätkö oman puhelinnumerosi kaupparekisteriin meneviin julkisiin yhteystietoihin.
Mikäli niin teet, saat ensimmäisten viikkojen aikana varautua vastaamaan lukuisten puhelinmyyjien yhteydenottoihin. Sinulle saatetaan kaupata esimerkiksi vakuutuksia, kirjanpitopalveluita, verkkosivuja tai lisäämistä erilaisiin maksullisiin yritysrekistereihin.
Toki joukossa voi olla järkeviäkin tarjouksia, mutta varsin usein on mielekkäämpää vertailla itse eri vaihtoehtoja verkossa tai kysellä hintavinkkejä tutuilta yrittäjiltä.
Sähköinen allekirjoitus helposti ja ilman kuukausimaksua
Nimet alle dokumenttiin helposti vaikka omalta puhelimelta, tallennettuna tietoturvalliseen arkistoon. Vain 1,50€ per allekirjoitus.
Aloita käyttö 2 minuutissa