YEL – yrittäjän eläkevakuutus

Yrittäjän pitää itse hoitaa oman eläkkeensä maksaminen ja silloin puhutaan eläkevakuutuksen hankkimisesta. Tästä on olemassa lakiasetus, eli yrittäjän eläkelaki YEL Yelliä on pakko ryhtyä maksamaan kun tietyt ehdot täyttyvät. Yellin voi hoitaa itselleen työeläkevakuutusyhtiöstä tai eläkekassasta.

Vuonna 2014 vakuutusmaksu on alle 53-vuotiaalla yrittäjällä 23,30 prosenttia vahvistetusta YEL-työtulosta (mitä tämä tarkoittaa, selviää kun luet artikkelia eteenpäin) ja 53-vuotiaalla ja tätä vanhemmalla 24,80 prosenttia. Vakuutusmaksun voi vähentää verotuksessa täysin.

Ensimmäistä kertaa yrittäjäksi ryhtyvä yrittäjä on vuodesta 1992 lähtien saanut vakuutusmaksuunsa alennuksen. Nykyisin aloittava yrittäjä saa 22 prosentin suuruisen vakuutusmaksualennuksen.

Maksualennus on yrittäjälle iästä riippumaton ja hän saa sen yrittäjätoiminnan 48 ensimmäiseltä kuukaudelta. Jos ensimmäinen yrittäjätoimintajakso kestää alle 48 kuukautta, maksualennuksen voi saada jäljellä olevalle alennusajalle vielä toiseen yrittäjätoimintajaksoon.

Yrittäjät ovat kitsaita maksamaan eläkkeitä, se selviää tästä lainauksesta:

”Yrittäjien vahvistettu työtulo jää usein liian matalaksi suhteessa todellisiin työtuloihin. YEL-työtulo on keskimäärin noin kolmanneksen alempi keskipalkkaan nähden. YEL-työtulon on todettu olevan keskimäärin 65 prosenttia verotuksen perusteena olevasta työtulosta (Hyrkkänen, 2009). YEL-työtulo vastaa paremmin todellisia työtuloja aloilla, joilla työtulot ovat suhteellisen matalat. YEL-työtulo ylittää hyvin harvoin 20 000 euroa vuodessa.”

Milloin YEL on pakko hankkia?

Eläkehomma pitää hoitaa kuntoon kun seuraavat ehdot toteutuvat.

 • Et työskentele työ- tai virkasuhteessa (eli olet yrittäjä)
 • Olet 18–67-vuotias
 • yritystoiminta on kestänyt  vähintään neljä kuukautta
 • arvioitu työtulo on vähintään 7 430,59 euroa vuodessa (2014).

YEL:n mukaan vakuutetaan avoimessa yhtiössä yhtiömies ja kommandiittiyhtiön tapauksessa vastuunalainen yhtiömies. Myös osakeyhtiössä johtavassa asemassa oleva henkilö, joka omistaa yksin yli 30 prosenttia tai perheenjäsenten kanssa yli puolet yhtiöstä tai äänivallasta, on vakuutettava YEL:n mukaan.

Olisi mukavaa jos olisi vaihtoehtona, ettei YELliä olisi pakko ottaa ollenkaan. Se ei kuitenkaan ole mahdollista tietyn pisteen jälkeen, vaan valtio ottaa sen sinulle sinun puolestasi, jos et hoida asiaa itse ajoissa kuntoon (eli edeltävien ehtojen täyttyessä).

Eläkettä on pakko maksaa, koska sitä tarvitaan kituvan eläkejärjestelmämme tekohengittämiseen. Ennen pitkää väestörakenteemme pitää huolen siitä, ettei eläkekassoissa ole jäljellä pennin jeniä.  Maksettiin sinne kuinka paljon hyvänsä. (mielipide)

”Yrittäjä voi itse ottaa vakuutuksen taannehtivasti kuluvalle ja kolmelle edelliselle vuodelle. Tätä varhemmalta ajalta ei eläketurvaa ole jälkikäteen mahdollista kartuttaa.” Eli jos haluaa jostain syystä pumpata lisää pelimerkkejä valtion eläkeyhtiöiden kassoihin, niin antaa mennä vaan.

Kun menet perustamaan yrityksellesi tiliä pankkiin, todennäköisesti ne puskevat sinulle YEL-vakuutusta välittömästi. Sitä ei ole pakko ottaa vielä silloin.

Mihin Yel vaikuttaa?

”Yrittäjälle karttuu eläkettä aina maksettujen YEL-maksujen perusteella. Jos yrittäjä on laiminlyönyt maksujen maksamisen ja jos maksut ovat vanhentuneet, hänen YEL-eläkkeensä pienenee.”

Mutta YEL-vakuutus ei ainoastaa vaikuta eläkkeen kokoon. ”Vuodesta 2004 alkaen yrittäjän eläkevakuutuksen perusteena oleva työtulo on vaikuttanut myös yrittäjien muuhun sosiaaliturvaan. Työttömyyskorvauksen, sairauspäivärahan ja vanhempainpäivärahojen määrä lasketaan hakijan YEL-työtulon perusteella. Myös yrittäjän osa-aikaeläkkeen saaminen edellyttää tietyn suuruisia YEL-työtuloja.”

Jos olet aikeissa hankkia paljon lapsia, silloin YELliin kannattaa panostaa ihan kohtalaisesti. Voit katsoa laskemiseen ohjeita kelan sivuilta. Monimutkaiselta vaikuttaa.

 

Yrittäjän työpanostuksen vaikutus eläkemaksuihin

Jotta asia ei olisi aivan niin yksinkertainen, ryhdytäänpä sekoittamaan pakkaa.

”YEL-työtulo on vakuutuksen perusta. Työtulon tulee vastata yrittäjän työpanosta. Työtulon perusteella lasketaan eläkkeen määrä ja vakuutusmaksu.”

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sinä itse yrittäjän arvioit minkä arvoista työpanoksesi on ja maksat yel-maksua suhteessa siihen. Nyrkkisääntö kuuluu seuraavasti

”Lain mukaan YEL:n mukaisen työtulon on vastattava sellaista palkkaa, joka olisi maksettava, jos yrittäjän työn tekisi joku toinen yhtä ammattitaitoinen henkilö yrittäjän sijasta tai joka keskimäärin vastaa kyseisestä työstä maksettua korvausta.”

Eli YELin työtulo on täysin hatusta heitetty numero, jolla ei ole mitään tekemistä yritystoiminnan taloudellisen tuloksen kanssa. Yellin ehdoissa mainittu  ”arvioitu työtulo on vähintään 7 430,59 euroa vuodessa (2014).” on siis täysi lumeluku.

Käytännössä voit tehdä 10 000 euron tuloksen ja silti olla maksamatta yel-maksua. Perusteena voi käyttää ”en olisi valmis maksamaan jollekin toiselle yhtä ammattitaitoiselle henkilölle tästä samasta työstä saman verran”. Jos arviointi tuntuu pirun vaikealta, eläketurvakeskuksella on työtulo-ohjeet ja minimisuositukset ammattialakohtaiselle YEL-työtulolle. Löydät sen täältä.

Yrittäjän arvioidulla työtulolla on tietysti myös yläraja. Et  saa arvioida työtuloasi yli 168 750 euroon(2014).  Jos pystyt arvioimaan sen noin korkeaksi, toimintasi on melkoisen kannattavaa.

Jos huomaat, että haluaisit alentaa tai ylentää antamaasi työtuloarviota kesken vuoden se onnistuu. Tosin vasta muutoksen teko hetkestä eteenpäin. Et saa aikaisempia maksuja enää muutettua.

YELin maksaminen käytännössä

Eläkevakuutuksen voi tosiaan ottaa mistä eläkeyhtiöstä tahansa eikä sillä käytännössä ole mitään väliä sen maksun kannalta, mistä sen ottaa. Joiltakin eläkeyhtiöiltä vaan saa parempia oheispalveluja ja joskus saa jotain bonuksia. Esimerkiksi keskittämällä palvelut yhteen paikkaan voi saada jotain pientä keskityslisää.

Eläkeyhtiö sitten postittelee sinulle laskunkaltaisia lappuja, jotka maksamalla kartutat eläkekassaasi (hah,hah)

Myös nämä käytännön pointit kannattaa ottaa huomioon:

 • YELin voi maksaa kerran kuukaudessa
 • Voit pienellä kikkailulla maksaa halutessasi minimirajan, eli 18 000 euron mukaan. Tuo YEl-työtulo vaikuttaa niin hatusta nostetulta arviolta.
 • Maksukausia voi vaihtaa
 • Summan nostaminen tapahtuu ilmoittamalla
 • Summan pienentäminen on vaikeampaan. Siitä pitää neuvotella erikseen.
 • YELiin on mahdollista neuvotella myös keskeytys, jos tulot tippuvat lakisääteisen rajan alle.
 • Jos yritystoiminta keskeytyy, myös YEL keskeytyy
 • Jos olet palkkatöissä ja yritys sivuhommana menee yli lakisääteisen alarajan, YELiä pitää maksaa.

”YEL-vakuutusmaksu on joustava, mikä tarkoittaa, että yrittäjä voi halutessaan maksaa suurempaa tai pienempää vakuutusmaksua. Yrittäjä voi kohentaa eläketurvaansa ja korottaa vakuutusmaksua 10–100 prosenttia ilman, että YEL-työtuloa tarvitsisi nostaa pysyvästi.”

YEL-vakuutusmaksun joustoa voi hyödyntää jos ei keksi rahoille muutakaan käyttöä. Minä keksin.

Yhteenvetona

Vaikka rakastan Suomea ja tykkään maksella verojakin tästä hyvinvoinnista, näen silti tulevaisuuden eläkkeen suhteen aika ankeana. Jos olet nuori yrittäjä, mieluummin pitäisin eläkemaksun pohjassa ja vaikka mieluummin sijoittaisin siitä jääneet rahat fiksusti. Ensin ostaisin tosin jotain kursseja joiden avulla oppii ymmärtämään sijoittamista hiukan paremmin.

Miksikö? No ikäpyramidi on vain sen muotoinen, että jos tässä ei kohta nosteta eläkeikää ja eläkemaksuja, pienennetä eläkkeitä, sekä alenneta elinikää (ouch), niin kusessa ollaan.

Kun minä maksan eläkemaksuja, oletan etten tule saamaan niistä penniäkään koskaan takaisin. Kaikki kassa on jo poltettu nykyisten eläkkeiden maksamiseen. Järjestelmä kun ymmärtääkseni perustui siihen, että väestö vaan kasvaa ja kasvaa. Kohta on suurin osa kansasta eläkkeellä, syrjäytynyt tai opiskelemassa, niin se muuttaa huoltosuhteen melko mielenkiintoiseksi.

Vinkkini nuorelle yrittäjälle on, että pidä terveydestäsi huolta (älä sairastutata itseäsi turhaan), maksa eläkettä minimi ja sijoita rahasi hyvin. Sijoita ylimääräistä rahaa myös laadukkaaseen ravintoon. Mieluummin hoida terveyden ylläpito kaupassa kuin sairaalassa.

Jos olet vanhempi yrittäjähenkilö joka pystyy laskuttamaa hyvin, sitten voit ehkä törsätä massia hiukan enemmän eläkemaksuihin. Siitä ehtii ehkä olla sinulle vielä hyötyäkin.

Se siitä. Paljon mielipiteitä, sekä mustaa ja valkoista ajattelua. Olen lainannut tässä artikkelissa paljon eläketurvakeskuksen artikkelia ”Yrittäjän vakuutus perustuu YEL-työtuloon”. Olen lisännyt paljon omia huomioita ja kommentteja, jotka voi jättää omaan arvoonsa.

Jos haluat masentaa itseäsi vielä lisää Yellin parissa, suosittelen tätä artikkelia luettavaksi http://juhanikhr.puheenvuoro.uusisuomi.fi/197212-yrittajan-elakemaksut-menevat-kankkulan-kaivoon

etasku-kuitit-600x150

13 Comments

 • Juhis

  Reply Reply 6.5.2015

  Yel ja Tyel eivät taida korvata toinen toisiaan missään tilanteessa vai korvaavatko? Case:

  Olen normaalissa palkkatyössä kk-palkalla. Palkasta menee normaalilla tavalla Tyel ja työttömyysvakuutusmaksu (+ ennakkopidätys).

  Perustan toiminimen, ajatuksena hankkia lisätuloja tekemällä säännöllisen epäsäännöllisesti pienehköjä asiakasprojekteja. Arvioin työtuloksi maltilliset 10k€.

  Kysymys kuuluu, koska maksan jo päätuloistani (kk-palkkatyö) työeläkemaksua, meneekö sivutoimisesta tulosta vielä Yel erikseen?

  Kiitos loistavasta blogista. Olen päivän aikana oppinut enemmän yrittäjyyden kiemuroista kuin koko aikaisemman elon aikana yhteensä 😀

  • Timo & Joona

   Reply Reply 10.6.2015

   Korvaahan ne. Ei tarvi maksaa yelliä vielä tuohon päälle, koska hommasi on sivutoimista. En tiedä saako sitä maksaa, mutta ymmärtääkseni ei ainakaan tarvitse

   Ja kiitos palautteesta 🙂

   • Ville

    Reply Reply 16.11.2015

    Myös sivutoimisen yrittäjän pitää ottaa YEL-vakuutus, vaikka olisi työsuhteessa muualla, mikäli toiminta jatkuu yli 4 kuukautta ja arvioitu työtulo ylittää alarajan (7 502,14 euroa vuonna 2015).

    Työtulohan tässä tarkoittaa sitä palkkaa joka työstä maksettaisiin ulkopuoliselle tekijälle, ei sitä paljonko yrittäjä itselleen maksaa palkkaa.

    Omasta sivutoimisesta yrityksestäni olen maksanut tänä vuonna palkkoja itselleni 11k, mutta se ei perustunut työmäärään vaan siihen että halusinpahan vaan rahaa itselleni. Firma pyörii tosi pienellä työmäärällä, ja siksi olen tulkinnut niin etten tarvitse YEL-vakuutustakaan. Olen työsuhteessa muualla ja siellä on tietenkin normaali TyEL käytössä.

 • Taunssi

  Reply Reply 17.7.2015

  Kyllä mä nyt läimäytän tiskiin sellasen kommentin että tää teijän sivusto ja vinkit yrittämisestä on kyllä priimaa luettavaa! Infoo löytyy mitä mistäkin mutta tällein ”normaalisti” puhekielellä selitetty vaihe vaiheelta niin saa ymmärtämään hyvin paljon nopeammin, ja miten se käytännössä menee. Thänks You!

 • aloittelija

  Reply Reply 20.2.2016

  Olen taannoin ryhtynyt päätoimiseksi yrittäjäksi. Miten yel-maksun kanssa voi toimia, jos ei pariin kuukauteen ole tuloja? Voiko saada jotain maksuaikamuutoksia? Vai onko niin, että yritystä ei voi perustaa itsensä elättämiseksi, jos ei ole säästöjä? Tässähän voi mennä parikin vuotta, että tulot ovat enemmän tai vähemmän satunnaisia.

  • Timo

   Reply Reply 23.2.2016

   älä ota sitä yelliä ennen kuin on absoluuttinen pakko. Sillä se ongelma ratkeaa. Ja pidä maksu aina minimissä.

   Jos haluat ymmärtää asiaa vielä tarkemmin niin sinun kannattaa ostaa jäsenyys sisäpiiriin. Avaan siellä tuota eläkekuviota paljon yksityiskohtaisemmin ja kerron miten sen kanssa toimia. Pelkästään sen ymmärtäminen säästää sisäpiirin jäsenyyden hinnan sinulta satakertaisesti.

 • Jaakko

  Reply Reply 11.7.2016

  Saakohan sillä tavalla tehdä, että kirjoittaa blogia ikään kuin harrastuksena ja sitten mainosmyynnin hoitaa yrittäjänä? Silloin työtuloa arvioidessa voisi huomioida vain mainosmyyntiin käytetyt työtunnit?

  • Timo

   Reply Reply 12.7.2016

   Juu varmaankin. Ja jos oikein väännän rautalangasta, niin sen työtulon voi arvioida ihan mielivaltaisesti omantunnon mukaan.

   • Juhis

    Reply Reply 6.9.2016

    Jos työtulon voi arvioida ihan mielivaltaisesti itse, niin miksi sitten Eläketurvakeskus saa ottaa – ja ottaakin – yrittäjien kustannuksella vakuutuksia yrittäjille?

    Työtulostakin sanotaan, että sen pitäisi vastata sellaista palkkaa, joka pitäisi vastaavasta työstä maksaa työsuhteessa olevalle. Aika monella alalla on yleissitovat, joten minipalkka selviää niistä.

 • Penttinen

  Reply Reply 23.12.2016

  On kyllä loistavat sivut kiitos näistä. Tähän yelliin liittyen kun sitä maksellaan sen mukaan mitä työntekoon menisi palkkaa. Jos käytännössä olen tehnyt työni aikaisemmin ja nyt vain nautin kuukausituloista joita minulle maksellaan aiemmin tekemistäni töistä eli myyn tuotteita netissä tekemättä mitään, enkö saisi periaatteessa tienata vaikka 30k vuodessa enkä silti olisi yelliä pakotettu ottamaan. Mielenkiintoista

  • Timo

   Reply Reply 2.1.2017

   Minusta se on näin. Toki tätä voi joutua sitten jankkaamaan viranomaisille, mutta siinähän ne myyntitaidot kehittyy.

Leave A Response

* Denotes Required Field