Kilometrikorvaus 2019

Kilometrikorvaus 2019

Km-korvaus on 43 senttiä kilometriltä vuonna 2019

Kilometrikorvaus tarkoittaa palkansaajan saamaa korvausta työmatkoista, jotka on tehty palkansaajan omalla tai hänen hallitsemallaan autolla. Kilometrikorvauksen vuosittainen suuruus määritellään Verohallinnon vuosittain antamassa päätöksessä.

Vuonna 2019 kilometrikorvauksen perussumma on 0,43 euroa/km, kun se vuotta aikaisemmin oli 0,42 euroa kilometriltä.

Muiden kulkuneuvojen kuin auton kilometrikorvaussummat löydät, kun selaat tätä opasta muutaman pyyhkäisyn eteenpäin. Alempaa löydät myös korotetut korvaussummat lisämatkustajista sekä peräkärryn kuljettamisesta.

Näin teet matkalaskun minuutissa

Mikäli etsit tietoa kilometrikorvauksista matkalaskun täyttämistä varten, suosittelemme hyödyntämään alapuolelta löytyvää ilmaista matkalaskupohjaa. Sen avulla matkalaskun tekemiseen tuhraantuu aikaa noin yksi minuutti.

Jos puolestasi olet toiminimiyrittäjä tai sellaiseksi aikova, lue tätä yritysmuotoa koskeva erillinen teksti yrittäjän kilometrikorvauksista.

Laskuri kilometrikorvausta varten – hyödynnä ilmaista matkalaskupohjaa

Mikäli olet täyttämässä matkalaskua, sinun kannattaa hyödyntää ilmaista matkalaskupohjaa.

Kilometrikorvausten saamiseksi työmatkasta täytyy tehdä työnantajalle matkalasku. Voit käyttää apuna matkalaskupohjaa, johon vain syötät matkasi tiedot ja saat sen jälkeen sähköpostiisi valmiin matkalaskun.

Alla esimerkkikuva kyseisestä matkalaskulomakkeesta. Kuva on viime vuodelta, joten älä hämäänny sentin verran nykyistä pienemmästä km-korvaussummasta.

Näin haet kilometrikorvaukset matkalaskupohjaa hyödyntäen.

Lomake laskee kilometrikorvaukset ja päivärahan määrän puolestasi, ja aikaa matkalaskun tekemiseen kuluu noin minuutti.

Muiden kulkuneuvojen km-korvaukset 2019

Yleinen kilometrikorvaus 2019 on 43 senttiä kilometriltä, mutta asiassa on kulkuneuvokohtaisia poikkeuksia, jotka voit lukea alta.

 • Maksimissaan 50-hevosvoimaisen moottoriveneen kilometrikorvaus 2019 on 76 senttiä kilometriltä.
 • Yli 50-hevosvoimaisen moottoriveneen kilometrikorvaus 2019 on 110 senttiä kilometriltä.
 • Moottorikelkan kilometrikorvaus 2019 on 105 senttiä kilometriltä. Mönkijän vastaava lukema puolestaan on 98 senttiä.
 • Moottoripyörän kilometrikorvaus 2019 on 33 senttiä kilometriltä, ja mopolla 18 senttiä.
 • Muiden kulkuneuvojen korvaussumma on 10 senttiä per ajettu kilometri.

Korotetut kilometrikorvaukset 2019 – Peräkärryn kilometrikorvaus jne.

Autolla ajettaessa kilometrikorvausta korotetaan tietyissä tilanteissa. Tilanteet ja korotusmäärät vuonna 2019:

 • 7 senttiä per kilometri autoon kiinnitetyn perävaunun kuljettamisesta.
 • 11 senttiä per kilometri silloin, kun työ vaatii asuntovaunun kuljettamista autoon kiinnitettynä.
 • 22 senttiä per kilometri silloin, kun on kuljetettava esimerkiksi taukotupaa tai muuta raskasta kuormaa autoon kiinnitettynä.
 • 3 senttiä per kilometri sellaisista autossa kuljetettavista esineistä, joiden paino ylittää 80kg tai jotka ovat kooltaan muuten suuria.
 • 3 senttiä per kilometri, jos palkansaaja työhönsä kuuluvien tehtävien vuoksi kuljettaa autossa koiraa.
 • 9 senttiä per kilometri, kun työ edellyttää liikkumista autolla metsäautotiellä tai muulta liikenteeltä suljetulta tienrakennustyömaalla. Korotettu korvaus maksetaan vain kyseisillä osuuksilla kuljettujen kilometrien kohdalta.

Nämä lukemat ovat siis pysyneet lähes täsmälleen ennallaan aiempaan vuoteen nähden. Ainoastaan raskaan kuorman kilometrikorvaus on noussut sentillä 22 senttiin.

Kilometrikorvaus matkustajista 2019

Jos palkansaajan omistamassa tai hallitsemassa kulkuneuvossa matkustaa myös muita henkilöitä ja kyse on työasioista, korvausten enimmäismäärää korotetaan 3 sentillä kilometriltä kutakin kyydissä olevaa ylimääräistä matkustajaa kohden.

Korotusta maksetaan siis vain kyydissä olevista matkustajista, ei kulkuneuvon kuljettajan osalta.

Kilometrikorvaus & polttoainekulut 2019

Jos palkansaaja, jolla on Verohallinnon luontoisetujen laskentaperusteita koskevassa päätöksessä tarkoitettu auton käyttöetu, käyttää tällaista autoa työmatkan suorittamiseen ja maksaa itse tästä matkasta aiheutuvat polttoainekulut, on hänelle korvattavien polttoainekulujen enimmäismäärä 10 senttiä kilometriltä.

Mikä lasketaan työmatkaksi?

Verotuksessa työmatkaksi katsotaan tilapäinen matka, jonka teet työhön liittyvien tehtäviesi takia. Asuntosi ja työpaikkasi välistä matkaa ei lueta verotuksessa työmatkaksi. Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut saat sen sijaan vähentää omassa verotuksessasi halvimman mahdollisimman kulkuneuvon tai matkustustavan mukaan.

Mikäli sinulla ei työsi luonteen vuoksi ole varsinaista työpaikkaa, voidaan työmatkana pitää matkaa, jonka teet työsi suorittamista varten asunnoltasi erityiselle työntekemispaikalle.

Myös yrittäjällä on oikeus saada kilometrikorvaus, ja korvauksen määrä on yhtä suuri kuin tavallisella palkansaajallakin.

Yrittäjän tehdessä matkoja yksityisiin varoihin kuuluvalla autolla, saa hän vähentää ne kirjanpidossa elinkeinotoiminnan kuluna vähintään verovapaan kilometrikorvauksen enimmäismäärän mukaisen määrän.

Jos kirjanpitoon merkityt kustannukset kilometriä kohti ovat pienemmät kuin verovapaan kilometrikorvauksen enimmäismäärä, voi yrittäjä tehdä lisävähennyksen.

Lisävähennyksen määrä on verovapaan kilometrikorvauksen enimmäismäärän mukaan lasketun määrän ja kirjanpitoon merkittyjen elinkeinotoiminnan ajoista aiheutuneiden todellisten menojen erotus.

Jos kirjanpitoon merkittyjen todellisten menojen määrä on suurempi kuin kilometrikorvausten enimmäismäärän mukaan laskettu määrä, lisävähennystä ei tehdä.

Tässä tapauksessa verotuksessa vähennettävä määrä on elinkeinotoiminnan ajojen aiheuttamien todellisten menojen määrä.

Lisätietoa: Verohallinnon sivut & Opas km-korvauksiin & matkalaskun sisältö.