Toiminimen ennakkovero

Toiminimen ennakkovero tarkoittaa veroa, jonka verohallitus perii sinulta ennakkoon tilikautesi tuloksesta. Tässä tapauksessa tuo tulos voi tarkoittaa:

a) Tulosta jonka ole tehnyt edellisenä vuonna (verottaja olettaa, että teet suurinpiirtein saman verran tänäkin vuonna)

b) Tulosta jonka olet arvioinut perustaessasi toiminimeäsi (alla oleva kuva). Älä. Ikinä. Yliarvioi. Tulostasi. Koska voit jälkeenpäin täydentää puuttuvia veroja, mutta verotettavan tulon alentaminen kesken tilikauden on tosi paskamaista puuhaa. Näin kerrotaan yrittäjälegendoissa. Mieluummin niin, että aliarvioi ja täydennä. Jos sinulla on täysi varmuus siitä, että tulet tienaamaan summan x seuraavana tilikautena, niin se kannattaa laittaa veroilmoitukseen.

Vaaran paikka

Kun olet arvioinut tulosi, valtio laskee siitä maksettavat verot ja lähettää sinulle ennakkovero-lappuja joiden perusteella maksat ennakkoveroa.  Jos arvioimasi tulo on niin pieni, että verotettava summa olisi alle 170 euroa, verottaja pyöristää sen nollaan ja ei peri sinulta mitään

Montako ennakkoverolappua tulet saamaan verottajalta? Voit katsoa sen alla olevasta kuvasta.

Ennnakkoveroerien määrä

Miten toiminimen ennakkovero lasketaan?

Olen kysynyt tätä usein verottajalla töissä olevilla ihmisiltä ja hekään eivät sitä tarkkaan tiedä. On kuitenkin oemassa yksi asia joka voi kertoa sen sinulle riittävän tarkasti. Se on verottajan veroprosenttilaskuri. Laskurin avulla on varsin yksinkertaista selvittää paljonko ennakkoverosi määrä tulee olemaan ja siitä voitkin jo päätellä, montako erää sinulle tulee maksettavaksi. Luonnollisesti haasteena voi olla tulojesi arviointi tarkkaan etukäteen, mutta hei, elämä on epävarmaa ja arvaamatonta. Voit kuitenkin laskea ennakkoverosi määrän laskurilla noudattamalla seuraavia ohjeita:

 1. Mene ensin verottajan veroprosenttilaskuriin (linkki vie sinut etusivulle ja valitse sieltä oikea vuosi)
 2. Syötä ensin henkilötietosi kenttiin ja mene seuraavalle sivulle
 3. Heitä seuraavaan kohtaan arvioitu toiminimesi tulosToiminimen ennakkoveron laskeminen
 4. Kun olet syöttänyt tiedot, rullaa sivu loppuun ja paina alhaalta löytyvää ”laske”-nappia.
 5. Näet ennakkoverosi määrän kohdasta ”Koko vuoden verot ja maksut yhteensä” (katso alla oleva kuva)  Ennakkoveron määrä

Tässä esimerkkitapauksessa ennakkoveroa maksettaisiin yhteensä 1418,11 euroa 15000 euron tuloksesta. Ennakkoveron maksu tapahtuisi kolmessa erässä helmikuussa, heinäkuussa ja marraskuussa. Ennakkovero ei luonnollisestikaan ole ainoa kulu mitä joudut maksamaan, mutta Yel-maksut ja muut ovat sitten asia erikseen.

etasku-kuitit-600x150

12 Comments

 • Rami

  Reply Reply 4.7.2015

  Ansioverotus, mitä kaikkea voi tuloksesta vähentää?
  IT-konsulttina laskutan 12400€/kk, josta 2400 on ALVia. Ostin myös tietokoneen hintaan 1240, jossa ALV 124 eli maksan alvia 2276. Mutta mistä summasta ansioverotus lasketaan? 10000:sta vai 9000:sta? Mitä muuta voin vähentää tuloksesta? Milloin verottaja rupee sanonaan, ettei kaikki hankinta voi liittyä työntekemiseen? Esim, koulutus matkoineen, noink joka viikko käydä etelässä ”kouluttautumassa”?

  • Timo & Joona

   Reply Reply 19.8.2015

   Moi Rami!

   Tuosta 9000 eurosta. Se läppäri on firman kulu ja se laskee ”verotettavaa tulosta”. Kaikki mille on järkevä liiketoiminnallinen selitys voi olla firman kulu. Monesti asia on enemmän luovuuskysymys. Kaikkea ei kannata tunkea firman kuluihin, koska se on typerää, mutta kyllä sinne paljon mahtuu.

   Eli toimi oman harkinnan mukaan, mutta jos alat liian luovaksi niin varaudu siihen, että se voi purra perseeseen jossain vaiheessa ja sitten on turha uikuttaa. Kannattaa myös keskustella asiasta kirjanpitäjän kanssa. Ne ainakin osaavat kertoa mitä riskejä asiaan sisältyy. Mahdollisuudet saat päätellä ihan itse.

 • Jp

  Reply Reply 28.1.2016

  Pitääkö toiminimen tuon ennakkoveron lisäksi maksaa muuta tuloveroa ?

  • Timo & Joona

   Reply Reply 28.1.2016

   No se ennakkovero on ansiotuloveroa. Kyse on samasta asiasta. Arvonlisäveroa pitää maksaa jos liikevaihto ylittää 10000 euroa

 • Kysyn

  Reply Reply 29.1.2016

  Hei! Perustin viime kesänä toiminimen ja liityin ennakkoperintärekisteriin. Vuodessa tuloni olivat noin 2000e. Mitä joudun tästä maksamaan suurin piirtein? Ensi vuonna tulos onnoin 6000e. Mitä maksuja silloin maksan ja mihin ilmoitan tämän etukäteen arvioimani summan? Tpiminimen lisäksi muut tuloni ovat alle 500e vuodessa plus opintotuki.

  • Timo & Joona

   Reply Reply 29.1.2016

   2000 eurosta et luultavasti mitään, koska verosumma on alle 170 euroa. 6000 eurosta maksat luultavasti parisataa euroa veroja. Jätä nimesi siihen sähköpostilistalle ja ekassa videossa sinulle näytetään miten voit laskea verosi itse verottajan laskurilla.

 • M

  Reply Reply 21.2.2017

  Hei,

  jos y-lomakkeeseen on ilmoittanut arvioiduksi verotettavaksi tulokseksi 0, miten tätä muutetaan, ja miten verottaja saa tiedon?

  • Timo

   Reply Reply 21.2.2017

   Voihan sitä vaikka soittaa verottajalle tai tehdä muutokset ennakonkannnonalaisiin ansiotuloihin verkossa verokortti-palvelun kautta. Tai sitten voi vuoden päätyttyä täydentää puuttuvat verot.

   Verottaja saa tiedon ilmoitettujen lukujen perusteella tai viimeistään verotarkastuksessa.

 • Max

  Reply Reply 30.3.2017

  Moi.
  Onkos tällainen tullut eteen. Saan työeläkettä aiemmasta yritystoiminnasta YEL.
  Ei kai minun tarvitse ryhtyä uudestaan Helliä maksamaan. Ikä 65?
  Max

 • Hanski

  Reply Reply 6.4.2017

  Hei,
  Kiitos informatiivisestä sivustosta ja kiva kun jaksat vastata meille kaikenkarvaisille kysyjille 🙂 Täydennänkö verokortti-palvelussa tuon arvioidun summan ansiotuloihin? Olen siis pelkästään yrittäjä ja en tee muita töitä.

  • Timo

   Reply Reply 8.4.2017

   ennakonpidätyksen alaiset ansiotulot kohtaan laitat summan

Leave A Response

* Denotes Required Field